Paremsani Juust
Paremsani Juust
Itaalia köögi üks kõige tuntumaid esindajaid, originaalnimega
parmigiano-reggiano. Selle juustu ajalugu on uskumatult pikk,
ulatudes 11. sajandisse, ning juustu enda kohta oleks nii lõpmatult
palju rääkida, et targem on vist piirduda võimalikult vähesega.
Lühike iseloomustus
Originaal-parmesan ehk Itaalias Bologna, Mantua, Modena või
Parma piirkonnas valmistatav juust on keskmiselt 37%-
rasvasisaldusega, kuiv, väga kõva, teralise, peaaegu kristalse
struktuuriga juust. Parmesani valmitamiseks kulub 2 aastat,
kusjuures ühe kilo juustu valmistamiseks kulub 1620 liitrit
erinõuetele vastavat piima, mille eest tarnijatele makstakse kaks
korda rohkem kui tavalise piima eest. Originaaljuust on seetõttu
väga kallis, makstes näiteks USA-s 2430 dollarit kilo. Jäljendused,
mida on sadu, maksavad muidugi vähem.
Väärtu...