Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"Lambaliha" - 246 õppematerjali

lambaliha - ja riisiroad  Hakkliharoad, broileriroad  Õunad, õunakoogid  Hõõgveinis, leivas, kohvis  Puuviljade lisandina, kookides, jäätises, putrudes, pudingites ja magustoitudes.
lambaliha

Kasutaja: lambaliha

Faile: 0
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

ürtide ja vürtsidega maitsestades vähendada. Lambaga sobivad suurepäraselt kokku kadakamarjad, mis hakitult lambapraele peale raputatuna annavad mõnusa maitsekoosluse. Hästi sobib ka küüslauk, rosmariin, kardemon ja isegi ingver. Veelgi parema tulemuse saad, kui valmistad hakitud ürtidest, veinist või jogurtist ja veiniäädikast marinaadi ja jätad lambaprae sellesse üleöö marineeruma. Aeg-ajalt on muidugi vaja lambaliha keerata ja marinaadiga kasta. Nii pehmeneb liha sitke sidekude ja paraneb maitse. Talleliha hõrk maitse pääseb maksvusele ka ilma maitsetaimedeta. Arvestama peab aga seda, et talleliha liigne termiline töötlemine muudab selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Tallekints rosmariiniga  1,5 kg tallekints  4 küüslauguküünt, peeneks hakitud  2 dl kanapuljongit  1 dl valget veini  0,5 dl oliiviõli  1 sl punasesõstratarretist

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Liha ja subproduktid

3) rasvkude 2-40%, 4) luukude 7-30% LIHA TOITEVÄÄRTUS Liha taiosas toorelt umbes 70% vett, rasvases lihas vett vähem Liha valgud on täisväärtuslikud- sisaldab valku 20%, rasvane liha vähem kui taine Rasvasisaldus erineb liigiti 2-40% Lihas ei ole kiudaineid ja on vähe süsivesikuid (v.a siseelundid) Sisaldab B grupi vitamiine, fosforit ja rauda Liha värvus- sõltub müoglobiini sisaldusest lihas- veiseliha, sealiha, lambaliha,talleliha,vasikaliha, ulukiliha.... LIHA LIIGITUS TERMILISE SEISUNDI JÄRGI: 1) värske liha - peale looma tapmist ei sobi toidu valmistamiseks, peab seisma 24 tundi (laagerduda), temperatuuri null lähedane 2) jahutatud liha - 0+4 (sisemine t) kõige parema maitseomadustega, säilib paremini 3) laagerdunud ehk toorvalminud liha - tumepunase värvusega; valmistamise viis: vaakumpakendis, 1-2 nädalat, null kraadi juures, saadakse kiiresti valmiv liha

Toit → Toiduainete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

........................................................................................... 4 2 Liha liigid.................................................................................................................... 6 2.1 Veiseliha...............................................................................................................6 2.2 Sealiha.................................................................................................................. 7 2.3 Lambaliha.............................................................................................................9 2.4 Linnuliha............................................................................................................ 10 2.5 Vasika-, küüliku- ja ulukiliha.............................................................................11 2.5.1 Vasikaliha....................................................................................................11 2.5

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Eesti lammas

karusnahalambad. Eestis leidus tollal veel parandamata maalambaid, aga kuna neid ei tunnustatud, siis neid tõuraamatusse ei märgitud.Nõukogude Eestis oli eesti tumedapealiste ja valgepealiste lammaste aretustöö edendajaks Eesti Liha Villalammaste Riiklik Tõulava. 1990. aastal taastati Eesti Lambakasvatajate Selts, kes tegeleb lambakasvatuse arendndamisega Eestis. Lambaliha on kergesti äratuntava rikkaliku maitsega. Hea ja kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas ning sellest saab valmistada väga atraktiivseid ja maitsvaid roogi.Lambaliha maitse võib kardinaalselt erineda ja sõltub sellest, kas suutäieks on õrn ja hõrk talleliha või tuim ja nn kasukamaitseline vanaloom. Gurmaanid hindavad õrna ürdise maitsega lambaliha, seega mahlakatel niitudel kasvanud lammast.Lambakasvatus ja lambaliha söömine ei ole Eestis veel kuigi levinud. Seda vastupidiselt

Toit → Toitumisõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rahvakalendri tähtpäevatoidud

sülti,sinki ja marineerituid raime,vasika ja kanalihatoite,urvaputru. Karjalaskepäev;söödi mune,kohupiimatoite,värsket kala, munavõid ja piimasuppe, kaselehtedega värvitud mune. Suvistepüha; setode püha,esivanemate mälestuspüha;söödi mune,saia,korpe,pirukaid, pannkooke,värvituid kollaseid mune,sõira,suitsuliha.Keedeti kiislat. Jaanipäev; valmistati paremaid sööke.Tehti toite kohupiimast,keedeti mune,keedeti lambaliha, valmistati lambalihaga toite,tehti käkke,kamakäkke,küpsetati karaskid,saia,leiba,kooke. Mulgimaal pruuliti jaanipäevaks nn jaanikahja-õlut,millele lisati mett.Valmistatud toidud söödiperega ühiselt jaanitule ääres. Lauristipäev; küpsetati kooke,söödi lambaliha värske kapsaga. Rukkimaarjapäev; praeti liha ja tehti kooke,mõnelpool keedeti tanguputru. Mihklipäev;traditsiooniliseks mihklipäeva toiduks oli keedetud lambaliha naeriste,hiljem

Toit → Rahvusköök
17 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Mõisted, erinevate tähtpäevade toidud

piimatoite, kohupiimatoite ( sõira ),sülti, sinki ja marineeeriutd räime . Vasika ja kanalihaotite ( urvaputru). Karjalastepäeval 14. aprillil anti välja tööle minejale kaasa keedetud mune. Suviste pühal söödi kohupiimatoite, värsket kala, munavõid ja piimasuppe. Valmistati kaselehtedega värvitud mune. Jaanipäeval 24 juunil pruuliti jaaniõlut, söödi kama ja sõira, küpsetati manna ja kohupiimakorpe, söödi ka kamakäkke. Lauritsapäeval 10 augustil küpsetati kooke, söödi lambaliha värske kapsaga. Rukkimaarjapäeval 15 .augustil praeti liha ja tehti kooke mõnel pool keedeti ka tanguputru. Mihklipäeval 29.september. traditsioonilised toidud olid lambalihast. Keedetud lambaliha kartulite ja kaalikatega . Lambalihasupp odrajahuklimpide või kapsaga. Küpsetati karaskit ja tehti õlut. Hingedepäeval 2. november tehti õlut ning söögi lihatoite. Mardipäeval 10 november söödi haneliha , seapead kartulite ja kaalikatega, tehti vorste

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Referaat lihadest

Lambaliha · Lambaliha hinnatakse tema valkude, asendamatute aminohapete, küllastamata rasvhapete ning hea maitse poolest. · Lambaliha on õrn, peenekiuline ja kergesti söödav. · Lambaliha tarvitamine ka väikestes kogustes stimuleerib taimsete toitainete omastamist ja väldib loomse valgutarbe puudust. · Lambalihavalik sisaldab mitmeid asendamatuid aminohappeid rohkem kui veiselihavalik. Temas leidub küsiini, valiini, treoniini, fenüülaniini, metioniini ja trüptofaani. · Lambalihas on mitmeid vitamiine, eriti vitamiini B1 (tiamiin), B2 (nikotiinhape), B3 (pantoteenhape) ja biotiin. · Lamba vanusest sõltub ka rasva värvus

Põllumajandus → Põllumajandus
9 allalaadimist
thumbnail
12
doc

''Liha kasutamine erinevates köökides''

liha. Piimavasikad on vasikad, keda on joodetud ainult Piimaga. Vanusejaotuse järgi on piimavasikad 2-4nädalased (tailiha: valkjas-heleroosa, rasv: valge- roosakas) ning vasikad 1-6 kuu vanused (tailiha: roosa-punakasroosa, rasv: võrdlemisi hele). Nagu näha, sõltub vasika või veise vanusest ka rasva värvus. Vasika rasvakogumid on valkjasroosad, vanemate veiste rasv aga juba tumekollane. Lambaliha Lambaliha on kergesti äratuntava rikkaliku maitsega. Hea ja kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas ning sellest saab valmistada väga atraktiivseid ja maitsvaid roogi. Lambaliha maitse võib kardinaalselt erineda ja sõltub sellest, kas suutäieks on õrn ja hõrk talleliha või tuim, nn. kasukamaitseline vanaloom. Gurmaanid hindavad õrna ürdise maitsega lambaliha, seega mägedes ja mahlakatel niitudel kasvanud lammast. Lambakasvatus ja lambaliha söömine ei ole Eestis veel kuigi levinud. Seda

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pooltoodete tabel

Suuretükiline liharoogade lisandid Pikitakse ribadeks lõigatud toiduainetega Praad Sealiha, Maitsetatud, Küpsetatud kaelakarbonaad, vormitud abatükk Suuretükiline Lambaliha, reie, Suuretükiline Küpsetatud aba, seljatükk Vasikaliha, Suuretükiline Küpsetatud seljatükk, reietükk Kroonipraad Sealiha, kondiga Suuretükiline Küpsetatud välisfilee Lambarind Lambaliha, Suuretükiline Hautatud rinnatükk Vasardatud,

Toit → Toiduainete õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Rahvakalendri tähtpäevad

· rukkileib Tõnisepäev · Söödi seapead või seakõrvu hapukapsaste, ubade, hernestega. Küünlapäev · keedeti seakülge kapsaste ja tangudega · joodi küünlapuna (kõrvetatud suhkruga värvitud viin) · söödi tanguputru või- või rasvasilmaga Vastlapäev · Söödi seajalgu ja keedetud ube või oasuppi · vastlaputru · vastlakukleid · seapead ja -saba · lambaliha Tuhkapäev · Söödi odrakaraskit · odrajahukooke · pannkooke Madisepäev · küpsetati kooki · keedeti tanguputru Lihavõttepühad · keedeti ja värviti mune · söödi muna- ja piimatoite · kohupiimatoite, sõira · sülti · sinki ja marineeritud räime · urvaputru Karjalaskepäev · tööle minejale anti kaasa keedetud muna · söödi värsket kala

Eesti keel → Eesti keel
12 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Erinevat tõugu lammaste liha kvaliteet

Lammaste lihajõudlust hinnatakse lamba välimiku, tapaeelse elusmassi, toitumusastme, tapamassi ja tapasaagise põhjal. Tapajärgselt on olulised: tapamass, tapasaagis, rümba morfoloogiline ja keemiline koostis. Lihajõudluses on määrav ka tapaeelne lihakeha mass. Olulised on ka kulinaarsed ja dieetomadused (Lambakasvatus; pikk.ee). (Vaata viidet Kasutatud kirjanduse loetelust, lk 10) 3 1. Lambaliha tootmine Lambalihast peetakse eelkõige lugu, temas leiduvate asendamatute rasvhapete, valkude, küllastamata rasvhapete ning hea maitse poolest Samuti on ka lambaliha teistest lihadest õrnem, peenekiuline ja kergesti seeduv, erinevalt teistest lihadest. Talleliha on nii võrd peen, et seda peetakse delikadessiks ja kasutatakse hõrgutiste valmistamiseks. Inimene on suuteline omastama 90% väärtuses lambaliha. Lambaliha söömine tagab ka

Põllumajandus → Loomakasvatus
17 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kreeka toidud ja köök

röstsaia ja aukülalisena tagastab röstsaia hiljem; 14.12.12 5 Rahvusroad tüüpilised rahvusroad on: stifado ­ guljass sibulaga, arni psito ­ grillitud lambaliha, pastitsio ­ pastatoidud ja paljud teisi roogi; Stifado ­ guljass sibulaga: Põhikomponendid: loomaliha ­ tavaliselt jänes, sibul, tomatipasta Arni psito ­ grillitud lambaliha: Põhikomponendid: lambaliha 14.12.12 6 Rahvusroad pastitsio ­ pastatoidud: Põhikomponent: Pikad makaronid - dolma Põhikomponendid: viinamarjalehed, riisi- ja hakklihasegu Souvlaki - traditsiooniline saslõkk Põhikomponendid: sea-, lamba- või kanaliha 14.12.12 7 Kreeka õhtusöök Eelroog:

Toit → Toitumise alused
39 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pidulik õhtusöök

Pidulik õhtusöök Eelroog Täisterapliinid(soojad) 6 Tainas,soolaseened,hapukoor,roheline sibul Tuunikalaga sushi 7 Tuunikala,seesamiseemned,sushi-riis,sojakaste,wasabi,ingver Gratineeritud sinimerekarbid 8 Sinimerekarbid,valge vein,tsilli,riivsai,parmesan,tomatid omas mahlas. Lambaliha-carpaccio 9 Lambaliha,põld-võõrkapsas ehk rukola parmesaan Pearoog Mooritud sealiha 23 vürtsitatud läätsesalati, värske porrulaugu, porgandi ja kartuli-pastinaagipüreega Järelroog Kohupiima-astelpaju kausitort ...

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Äriplaan

Turustamine Tegelen peamiselt liha turustamisega. Loomad müün, kui nad on saavutanud kehamassi 40-50 kg selleks ajaks peaksid nad olema alla 12 kuu vanused. Müün nii elusalt lihakombinaati, kui ka lihana otse tarbijale. Elusmüük toimuks Otepää lihatööstusele see on kõige lähemal ja Eestis on hetkel ainult üks kokkuostja peale selle, kuid see asub Saaremaal. Risk Suurim risk on muutuvad turu hinnad. Samuti see, et lambaliha realiseerimise võimalused on piiratud. Praegu tegeleb Eestis kokkuostuga ainult kaks lihakombinaati Saaremaa ja Otepää. Tuleb arvestada ka ilmastiku olusid sest mõnel aastal võib olla keeruline loomadele sööda kogumine. 4. VISIOON, MISSIOON, EESMÄRGID Missioon 5 Luua lambakasvatusettevõte mis toodab kvaliteetset toorainet. Visioon Toimiv ettevõte mis tegeleb lammaste kasvatamisega lihatootmise eesmärgil. Eesmärgid

Põllumajandus → Talu ja põllumajandusettevõtte...
149 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria raamatu „Sööme ära!” referaat

Piimast ja piimatoodetest on samuti tehtud põhjalik ajalooline selgitus, näiteks kuidas Nõukogude Eestis elanud lapsed ja täiskasvanud tunnevad eksimatult ära vanad liitrised ja pooleliitrised piima pudelid. Keda muud kui lapsi saadeti defitsiidiaastatel poodi piima järele. Siis olid ju veel eraldi piima-, juurvilja- ja leivapoed nagu ka piima-, juurvilja- ja leivajärjekorrad. Kõige põhjalikuma peatüki vallutas liha, eraldi on teemad veiseliha, sealiha, lambaliha ja linnuliha. Eestis toodetud veiseliha kritiseeritakse, kuna arvestades siinseid häid tingimusi, on kodumaisel ning vähese rasvasisaldusega veiselihal kõvasti arenguruumi ja potensiaali. Lisaks on raamatus ka seletused, näiteks mis on peekon ning pilt veiseliha osadest, kus asub mis. Hea sealiha pole värvuselt hele, vaid varieerub õrnroosast roosakaspunaseni. Üle poole kodumaisest sealihast kuulub superklassi ehk selle tailiha sisaldus on rohkem kui 60%.

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

Peekonit koos ribikondi ja kamaraga võib küpsetada ahjus, grillida ja suitsutada. Ribid koos ribidevahelise lihaga on tõeliselt maitsev suutäis grillimiseks ja barbecueks. Esikoot ja tagakoot sobivad hästi suitsutamiseks, keetmiseks, küpsetamiseks, grillimiseks, barbecueks, süldiks ja supiks. Populaarne on saksapärane roog - seakoot hapukapsaga. Lambaliha Lambaliha on kergesti äratuntava rikkaliku maitsega. Hea ja kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas ning sellest saab valmistada väga atraktiivseid ja maitsvaid roogi. Lambaliha maitse võib kardinaalselt erineda ja sõltub sellest, kas suutäieks on õrn ja hõrk talleliha või tuim, nn. kasukamaitseline vanaloom. Gurmaanid hindavad õrna ürdise maitsega lambaliha, seega mägedes ja mahlakatel niitudel kasvanud lammast. Lambakasvatus ja lambaliha söömine ei ole Eestis veel kuigi levinud. Seda vastupidiselt

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

küpsised Kodune seljanka,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb: Krõbe lambaliha porgandi, paprika ja sibulaga ingverikastmes Chicken noodles: Nuudlid kana, juurviljade ja munaga Mixed meat chopsy: Krõbedad nuudlid kana, sealiha ja krevettidega magus- hapus kastmes Vegetables with almonds: Kapsas, porgand, seened, sibul, paprika, brokkoli ja bambusevõrsed valges mandlikastmes Eggplants in hot garlic: Baklazaanid paprika ja sibulaga vürtsikas küüslaugukastmes Kimchi salad: Kapsas ja kurk küüslaugu-tomatikastmes. Yam Yai:

Kategooriata →
14 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

pipardest kõige värskema ja kuivatatult jahvatatud kujul. Parim aromaatsema maitsega (mahedam kui värskelt koorituna, jahvatatuna kaotab valge- ja must pipar). Müüakse suure osa oma maitsest. Asendamatu kuivatatud teradena, purustatuna ja komponent wokiroogades, sobib konserveerituna veiniäädikalahuses. linnu-, lamba- ja sealihaga, samuti. Kasutatakse kastmete, sea-, veise- ja lambaliha, hakkliha, maksa ja ka teiste lihade maitsestamiseks. Must pipar saadakse poolküpsest pipramarjast. Kuivatatuna on marjad krimpsus, pruunikat või mustjaspruuni värvi. Must pipar on pipardest vürtsikaim, tugeva aroomi ja täidlase maitsega. Saadaval kuivatatud teradena, tükeldatuna, purustatuna ja Kurkum (kollajuur) on maitselt terav jahvatatuna. Sobib hakkliha, veise- ja ja veidi mõrkjas-hapukas. Erkkollase

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Inglased

INGLASED Meriliin Lend 11 a ÜLDANDMED Elukoht on inglastel Suurbritannias, kuid neid leidub ka mujal maailmas. Inglasi on Suurbritannias umbes 65 miljonit. Räägivad inglise keelt. Põhiline meelelahutus on televiisori vaatamine. Sport on inglastele väga oluline, eriti jalgpall. HOMMIKUSÖÖK Praetud vorstikesed Praetud muna Praetud seened Praetud peekon Munapuder Valged oad tomatikastmes Röstsai Tee/kohv LÕUNASÖÖK Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD ...

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
2
odt

POOLTOODE-toiduvalmistamine suurköögis

tk, 150g Eskalopp Sealiha, vsikaliha, 1-1,5 cm paksused Paneeritud Praetakse kintsutükk viilud, portsjonis 1 tk 150 g Raguu Kondiga kuuikud Paneerimata Hautatakse 40g, portsjonis 130 g. Rulaad Veiseliha, lambaliha, 1,5-2 kg lihatükid, Paneerimata Hautatakse,küpsetatud vasikaliha, põdraliha, vasardatud, rulli metssealiha reietükid või keeratud, seotud küljetükid Liharullid Veiseliha, vasikaliha, Ovaalse kujuga Paneerimata Hautatakse sealiha, põdraliha, rullid, seotud või lambaliha, reietükk või tikuga kinnitatud,

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Põllumajandus

SKT 1 elan. kohta aastas 37 500 USD 13 000 USD Põllumajanduse osa SKT-s 3,7% 6% Hõive põllumajanduses 4% 10% Peamised põllumajandus- nisu, vill, piimatooted, veise- ja lam- sojauba, nisu, mais, õliseemned, veise- tooted - eksportkaubad baliha, puu- ja köögiviljad, veinid lambaliha, puu- ja köögiviljad, veinid Ekspordi koguväärtus 140 miljardit USD 55 miljardit USD Põllumajandustoodete osa 20% 80% ekspordi koguväärtuses Analüüsi põllumajanduse tähtsust oma riigi majanduses: Austraalia: Miite väga tähtis, hõive põllumajanduses ja põllumajandustoodete osa ekspordi koguväärtuses on väike.

Geograafia → Geograafia
203 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Mardi- ja kadripäev

Vahel kasutati ka õlgi, et ennast maskeerida. Kombed Kombeks oli laulda ja pilli mängida. Laulda Mardilaule. Käratseda ja lärmata, kolistada, helistada kellasid, taguda esemeid kokku. Martidel olid alati kaasa vitsad. Käidi ringi mardiperena (mardiema, mardiisa ja mardilapsed). Viia läbi Mardirituaal. Visati tuppa viljaõnne. Lõuna-Eestis peeti ka mardipulmasid. Mardi nimelistel inimestel tuli välja teha. Marditoidud Söögi hane või muud linnuliha(kukk, kana). Söödi ka sea- või lambaliha. Tehti mardimaugud ehk tangu- ja jahuvorstid. Põhja-Eestis kapsast. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit. Kadripäev Kadripäev on 25.novembril . Keelatud oli kõik villaga seotu. Kadrid palusid andideks rohkem näputööks vajalike asju. Kadrisid on seostatud esivanemate hingede taassaabumisega Kadripäevast kujunes naiste välistööde lõpuaeg. Kadripäeva seostati tütarlaste vastuvõtuga täisealiste hulka. Maskeerimine

Kultuur-Kunst → Kultuur
9 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rahvuskalendri tähtpäevade toidud

Tänapäeval tundub, et on ka see kalendri tähtpäev unarusse jäänud. Tean tuttavaid, kes on aga kindlaks jäänud kaseokste tuppa toomisele. Jaanipäev- (24. juuni) suviste tähtpäevade hulgas oli eriline koht jaanipäeval ehk suvepühal. Jaanipäeval püüti tule puhastava toime abil vabaneda kõigest halvast ja mittesoovitavast. Tehtavateks toitudeks jaanipäeval olid: piimasupp odrajahuklimpidega, sõir, mulgi korbid, lambaliha sibula- koorekastmes, keedetud suitsusink, keedetud suitsu-lambaliha, singiviilul praetud muna, kohupiimavõileivad, muna-singisalat, kõrutis, pannkoogid täidisega. Tänapäeval on jaanipäeval panustatud simmanitele ja alkoholile, ei tea, et keegi paneks rõhku vana-aja traditsioonilistele roogadele, mida sel päeval valmistada. Lauritsapäev- (10. august) lehmade piimaand pidi lauritsapäevast veelgi vähenema, Sel päeval oli viimane päev sikku tappa, pärast pidi liha haisema hakkama

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Läänemaa rahvustoit

LÄÄNEMAA RAHVUSTOIT Referaat Tallinn 2011 Läänemaal on palju rannajoont, piisavalt sisemaad ja ka Vormsi saar. Läänemaa rannikualad soodustasid tihedat kaubavahetust oma maa ja ülemere naabritega. Näiteks viidi õunu ja suitsutatud lambaliha Rootsi maiuspalaks, Soome ja rootsi ning teistegi riikide laevad peatusid sageli sealsetes sadamates, tuues kaasa erinevaid ilmakodanikke ja nende kombeid. Ühel ja samal toidul võib paikkonniti olla erinev nimi, kuid näiteks poolvillanepuder, segupuder ja mulgipuder on tegelikult üks ja sama toit väikeste erinevustega. Omapärse ja meeldiva maitse andis toidule reheahi, mida ei saa asendada ühegi maitseainega.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
9 allalaadimist
thumbnail
74
docx

Lambakasvatuse konspekt

Näiteks 1938/39. a oli Eestis 695 000 lammast (koos samal aastal sündinud talledega). Kui üheksakümnendate aastate alguses oli Eestis veel ligikaudu 140 000 lammast, siis praegu loetakse ületalve peetavate lammaste arvuks ca 72 400 lammast (tabel 1). Üheksakümnendate aastate algus oli lambakasvatusele raske periood. Taandarengu põhiliseks põhjuseks oli lambaliha- ja villatootmise madal tasuvus, põllumajandustootmise üldine allakäik üheksakümnendate aastate alguses ning probleemid lambaliha ja villa realiseerimisel. Näiteks 1993. aastal maksid lihakombinaadid eluslamba kilost 1­2 krooni ja väikevarujad 2­4 krooni. Pesemata villa kokkuost lõppes, sest Riia villapesemistehasesse vedu ja tagasivedu ei tasunud ära, hiljem see tehas lõpetas töö. Lambanahkade hinnad oli madalad (2...5 kr/tk.). Tänu sellele toimus lammaste arvu drastiline langus (tabel 1). Tabel 1. Lammaste arvukus ja lambakasvatussaaduste toodang Eestis (arvukus seisuga 1. jaanuar)

Põllumajandus → Lambakasvatus
133 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rahvusköök

3 cm kuubikuteks ja panna suurde kaussi. 2. Köögikombainis segada üks hakitud sibul, korianderiseemned, küüslauk, vürtsiköömned, kardemoniseemned, sool ja Cayenne´i pipar. Töödelda ühtlaseks pastaks. 3. Vürtsisegu lisada lihale ja segada hoolikalt, et kõik lihatükid oleksid seguga kaetud. 4. Lihal lasta toidukilega kaetult külmikus 1 tund maitsestuda. 5. Õli kuumutada suurel pannil, lisada teine hakitud sibul ja praadida, kuni sibul on pehme ja muutub klaasjaks. 6. Lisada lambaliha ja praadida aeg-ajalt segades 8- 10 min, kuni liha on pehme. Segada aeg- ajalt. Vajadusel lisada veidi vett. 4 Järelroog TOIDU NIMETUS Magus Halua portsjoni 128,000 kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Valmistamise Hind Retsepti kaal kaal 18% ta

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

Cabernet' etaloniks. Kreeka köök 3 Nagu enamikus Lõuna-Euroopa maades, on ka Kreeka hommikusöök tagasihoidlik. See koosneb kohvist, teest, leivast, võist, dzemmist või meest ning vahel ka pirukatest. Ent õhtusöök on rikkalik. Kreeka söögikohtadest leiab tüüpilisi rahvusroogi, nagu stiffado ­ guljass sibulaga, arni psito ­ grillitud lambaliha, pastitsio ­ pastatoidud jpt. Tuneesia köök 4 Tuneesia köögile on suurt mõju avaldanud Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania toiduvalmistamise traditsioonid, seetõttu on riigi rahvusköök sarnane peene maitse poolest kuulsale prantsuse köögile. Tuneesia ainus teravamaitseline roog on harisa kaste, mida serveeritakse koos oliiviõliga eraldi nõus ja mis meenutab pisut kaukaasia soolata adzikat

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

2) noor loomaliha 3kuu kuni 2 aastani, punakavärvusega, sidekojarikam, parem puljongi keetmiseks, praadide jne valmistamiseks 3) veiseliha üle 2 aastat, värvus tumepunane, kiud on jämedad, rasv - kollakas, sidekojarikad Sealiha 1) põrsaliha kuni 20kg raskune, heleroosa värvusega, peenekiuline, pehme, mahlane 2) noorlooma- ehk esikuliha 20-50kg, helepunase värvusega, peenekiuline 3) sealiha üle 50-70kg, jalgadel liha on tumedam, seljaliha on heledam Muud kasutatavad lihad Lambaliha (talleliha ja oinaliha) üsna punane, spetsiifilise lõhnaga, tallade liha on roosaka värvusega, hapuka lõhnaga Küülikuliha valgest kuni kahvatu-roosani Kitseliha telliskivi-punane Metssealiha, põdraliha, karuliha, jäneseliha jne on punase värvusega, sitkem - sidekojarikam Liha liigitus termilise seisundi järgi: 1) värske liha - peale looma tapmist ei sobi toidu valmistamiseks, peab seisma 24 tundi (laagerduda), temperatuuri null lähedane

Toit → Kokk
31 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Selgitada, millisel lambatõul on eestis perspektiivi

Uurimustöö alused Eesmärk: Selgitada, millisel lambatõul on eestis perspektiivi. Probleem: peab hakkama pihta kaugemalt ja jõuab tuumani välja. Nt. Eesti eu liikmesmaana peab konkureerima teiste maadega toiduainete turul. Estis on aastasadu kasvatatud lambaid. On vaja teada, milline majanduslik perspektiiv on kasvatamiseks kõige parem. Millised tõud ja maaalad. (5-6 lauset) *Küsimused, mida püstitad iseendale, et uurimustöös järjel püsida. Millist lambaliha eelistab eu riikide tarbija? Jnejne. 3 usaldusväärset allikat (MITTE VIKIPEEDIA) Hüpotees- väide (nt. see lammas sobib eestis kasvatamiseks) II Viitamine- kui kasutad teise sõnu, siis sulgudes panna ta nimi.

Informaatika → Arvuti
5 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Lambakasvatus

LAMBAKASVATUS Lammaste lihajõudlus ja selle hindamine Lambaliha võib eristada loomade vanus järgi, kusjuures lambaliha on lammastelt saadud liha üldmõiste. Täpsem määratlus on talleliha (alla 12 kuu vanuste noorlammaste tapmisest saadud liha). Lambakasvatuse peaeesmärk on toota noorlambaliha. Lambaliha all mõistetakse üle 12 kuu vanuste lammaste tapmisest saadavat liha (uted, jäärad, noorlambad 1-2a). Uted ja jäärad lähevad lihaks siis, kui toimub sugulammaste praakimine. Praakimise põhjuseks on madal toodang, udarapõletikud, jalgade probleemid jne. Praakloomasid võib karjas olla 25%, seega uuendame iga nelja aasta tagant terve karja. Tavaliselt on see arv 10-15% täiskasvanud uttede arvust. Maailmas tapetakse tallesid erinevad vanuses, see sõltub kohaliku turu traditsioonist.

Põllumajandus → Põllumajandus
64 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Minu Island

Vastseliina Gümnaasium 2014 Tarvo Nõmm Muusik ja muusikaõpetaja. Kolis Islandile 2000. aastal. Elas Islandil 9 aastat. ,,Island on tule ja jää maa." Island Islandi Vabariik on saareriik Atlandi ookeani põhjaosas Gröönimaa, Sotimaa ja Norra vahel. Riigi pealinn on Reykjavík. Rahvusköök Paljud Islandi rahvustoidud on valmistatud mädandamise ja hapendamise teel. Peamiselt kasutatakse kala ja lambaliha. Islandi leib Traditsiooniline Islandi rukkileib koosneb rukkijahust, täisteranisujahust, soodast, hapupiimast ja siirupist. Küpsetamiseks kasutatakse maasisest soojust. Leivatainas pannakse papist piimapakki ja viiakse Leivamäele. Leivamäel on igal perekonnal oma leivaauk. Leiba küpsetatakse maa sees 24 tundi. Loodus Island on tuntud väga mitmekesise looduse poolest. Tuntumad turismiobjektid on vulkaanid, fjordid, geisrid ja kuumaveeallikad. Tänan kuulamast!

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Saslõkk Sea kaelakarbonaad, sibul, küüslauk, petersell, veini- või õunaäädikas, toiduõli, loorber , pipar, sool Valmistamine: 1. Lõigata liha 4x4 cm suurusteks tükkideks. Panna liha happekindlasse nõusse ning lisada vürtsid ja maitseürdid. Segada liha hoolega läbi ja piserdada äädikaga. Panna nõu koos lihaga 3­4 tunniks külmkappi marineeruma. 2. Lükata lihatükid vardasse ja küpsetada kergelt pruuniks. Lambaliha Praetud lambaliha Hautatud lambaliha Küpsetatud lambaliha Grillitud ja BBQ lambaliha Marineeritud lambaliha Glasuuritud lambaliha Lambaraguu Saslõkk Tallekarree Linnuliha Keedetud rooga Praetud roog Küpsetatud roog (tervelt kui ka portsjontükilisena) Hautatud roog Üleküpsetatud kanafilee Täidetud kanafilee Grillitud broilerifilee Marineeritud linnuliha Täidetud part Grillitud vutid ULUKID Praetud metskitseliha Kondita metskitseliha, sibul, või, petersell, sool, jahv

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Aedliivatee

Adeliivatee . Liivatee toidutaimena Teed toiduna kasutades valmistatakse ta lahjemana, st 1 tl ürti 1 kl keeva vee kohta. Sobib hästi kuumana õhtusöökide juurde kui ka külmana soojadel suvepäevadel. Oma tugeva ja aromaatse maitsega on ta kasutusel toitude maitsestamisel, eriti liialdada ei tohiks suurte kogustega. Maitseainena sobib eeskätt liha-, kala- ja kaunviljatoitudele, on estragoni kõrval tähtsaim taim prantsuse köögis. Vahemeremaades hõõrutakse kalu enne praadimist kuuma õli sisse kastetud aed-liivatee oksaga. Kala ja liha paneerimisel segatakse jahusse aed-liivatee pulbrit. Väikeses koguses lisatakse aed-liivateed salatitele, suppidele, porgandi- ja seenetoitudele, hapendatavaile kurkidele, marinaadidele, aroomiäädikatele (oksake õitsvana äädikapudelis - dekoratiivne). Rohkesti kasutatakse kala-, liha- ja likööritööstuses. Puitunud varred sobivad grillipuiduks. Väga hästi sobib maitsesta...

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Rahvuspüha

Uskumuse kohaselt põlevad sellel päeval tehtud küünlad heledalt Jaanipäeval - Sõir (Lõuna-Eestis), kohupiimakorbid, piimatoidud. Väga oluline oli jaaniõlu ehk vanapäraselt jaanikahi. Mardipäev - Nagu paljudel Kesk-Euroopa rahvastel, nii ka Eestis oli sümboolne toit mardihani või muu linnu liha, eeskätt on tapetud kukkesid ja kanu. Kukeliha söömine arvati kindlustavat hobuseõnne. Söödi ka sea- või lambaliha. Põhja-Eestis valmistati veel toiduks seapea. Sellegi tava poolest kuulub mardipäev vanade oluliste tähtpäevade hulka, nagu vastlad, jõulud või tõnisepäev. Tehti mardimaugud ehk tangu- ja jahuvorstid. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit ja Põhja-Eestis kapsast. Kardipäev - Tangupuder, mida viidi ka naabritele. Kiisel, lambaliha tangupudruga, soolaga keedetud herned ja oad, kama või kamapallid. Oluline oli kadriõlu, vana nimetusega kadrikahi

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Island

maismaal vaid polaarrebane On kohatud 369 linnuliiki Roomajad ja kahepaiksed puuduvad Saart ümbritsev meri on kalarikas Islandi lambakoer Tavaline Islandi talukoer, kes ainuke koeratõug Keskmist kasvu, pikema karvaga, kikkis kõrvadega Ei ole väljaõppinud talukoer Kasutatakse hobuste, lammaste karjatamisel, samuti koduvalvuritena Kuulekas ja vastupidav Toit Söövad vaala, hülge, kala ja lambaliha Hommikusöögiks kaerakört koos piimaga Islandi heeringad on kvaliteedi poolest maailmakuulsad Maitseaineid lisatakse toidule tagasihoidlikult Söövad väga palju liha Peamine tegevus Karjakasvatus- karjatakse lambaid, lehmi, hobuseid Kalapüük- püütakse lõhelisi Maaharimine, mis on raske, sest ainult väike osa maast on viljakas http://www.loodusesober.ee/artikkel1640_1635.html

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tiibeti kultuur

 Pealinn- Lhasa linnaosasid taastatakse.  Kunst- Kujutava kunsti väljendusvormideks tiibeti kunstis on mandala,skulptuur, arhitektuur, sisekujundus, muusika ja amuletid.  Muusika- palvelaulud. Kelsang Metok kombineeris Tiibeti muusika Hiina muusikaga. SÖÖGID JOOGID  Olulisem põllukultuur on  Jasmini tee oder!  Õlu  Põhitoit tsamba.  Riisivein  Sinepiseemned  Kitse või lambaliha  Jogurt,või ja juust TOIDUKULTUUR TOIDUKULTUUR  Lauakombed: *leiba võta terve viil ja võid määri peale taldrikul. KASUTATUD KIRJANDUS  http://et.wikipedia.org/wiki/Tiibet  http://en.wikipedia.org/wiki/Mandarin_Chinese  http://freetibet.org/about/society-culture-and-religion  http://www.hot.ee/freetibet/kultuur.htm  http://www.para-web.org/showthread.php?tid=2887  http://en.wikipedia.org/wiki/Tibetan_culture AITÄH KUULAMAST! 

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Iirimaa

Iirimaa     Iirimaa   lipu   värvid   on   roheline,   valge   ja   oranž.   Iirimaa   vapil   on   kujutatud   harfi.   Aga  rahvamuusikas  kasutatakse  ka  väga  palju  iiri  torupilli.  Iiri  muusika  on  väga   eriline.     Pealinn  on  Dublin,  mis  on  suurem  kui  Tallinn.     Iirimaa  kliima  on  soojem  kui  Eestis.  Seal  on  palju  rohtu,  mida  söövad  lambad,  aga   seal  kasvab  vähe  puid.  Iirimaal  peetakse  palju  lambaid.       Iirimaal   on   huvitavad   “laisapeenrad”.   Need   on   umbes   poole   meetri   kõrgused   kartulipeenrad.  Kartulit  hakati  Iirimaal  kasvatama  18.  sajandil.     Mis  need  “laisapeenrad”  siis  on?  Peenardesse  kuhjati  palju  mulda  ja  sinna  pandi   kartulid  maha  ainult  üks  kord.  Pär...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Liha laagerdamine

lõdvestuksid ja rasvkude hanguks (rasv on elusloomal praktiliselt vedel). Noorloomaliha (siga, (kevadised) talled, vasikaliha) ei vaja pikaajalist laagerdamist, sest neil puudub pealmine rasvakiht või marmorjas rasvkude, mis kaitseks neid laagerdumise ajal roiskumise eest. Sealiha puhul on enamasti lihas ka teatud bakterid, mis kiirendavad roiskumist. Sellegipoolest oleks 5-7 päevane laagerdumine sobiv - ja soovitatav - ka nende lihade jaoks. Lihamaitse parandamise jaoks on veiseliha ja lambaliha (mutton) puhul pikaajaline (ehk 10 päeva ja rohkem) laagerdumine parim; sama kehtib ka jahilindude ja ulukite puhul. Laagerdumise "lisaboonuseks" on see, et laagerdunud liha talub palju paremini sügavkülmutamist. See on jälle niiskuse pärast. Vesi (mida "märjas" lihas on palju rohkem) paisub sügavkülmutamisel ning jääkristallid lõhuvad lihaskiude. Laagerdunud lihas on esiteks vähem vett ning teiseks taluvad laagerdumise tõttu elastsemad lihaskiud paisuvaid jääkristalle paremini

Kategooriata →
26 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

Poola köök. Lühidalt Poolast: Poola Vabariik on riik Kesk-Euroopas. Poola pealinnaks on Varssavi ning Poola kuulub ka Euroopa Liitu. Poola Vabariigi pindala on 312 685 km2. Seal elab 38 626 349 inimest. Vähemusrahvustest elavad Poolas sakslased, kasuubid, ukrainlased, russiinid, valgevenelased, leedulased jt, kuid üle 95% elanikkonnast on siiski poolakad. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tsehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega ning põhjast Leedu ja Venemaaga. Piiri pikkus on 3014 km, rannajoone pikkus 524 km. Toit: Kolm päeva küpsev bigos Poola köök on rikas, ehkki kodust kaugemal mitte väga kuulus. Selle parimaks palaks peetakse bigost, mis on justkui kogu Poola ühel taldrikul. Bigose sisse käib värsket ja hapukapsast, praetud vorsti, karbonaadi, rinnatükk, sinki, sealiha, ulukiliha, kanaliha, lambaliha, seeni, sibulat, tomateid, võid, haput ploomimoosi ning punast v...

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Vanill

viljad, mida kasutatakse maitseainena. Vürtsiköömen kuulub sageli erinevatesse karrisegudesse ja seda kasvatatakse laialdasel alal Vahemere maadest kuni Indiani, samuti ka Mehhikos. Ka Põhjamaades kasutati seda vanasti mitmete armujookide koostisosana, kuna arvati, et see aitab hoida kahe armastaja truudust. Vürtsiköömen on enim tuntud kui juustulisand ning Araabia ja Mehhiko köögis kasutatav maitseaine. Ent seda tugeva lõhnaga vürtsi võib kasutada nii lambaliha, kana, pajaroogade, hautiste, köögiviljasuppide ja kartulitoitude maitse parandamiseks. Kasutatavad allikad: http://www.santamaria.ee/entsyklopeedia/maitseained/article_id-55 Tänan tähelepanu eest!

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Pärtlipäev

Pärtlipäev on samuti levinud meevõtu alguspäevana. Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi ,,Berta" andmeil keeras vana ütluse kohaselt Pärtel kapsapäid. Kuna eestlase toidulaual oli kapsas väga oluline toit ja hapukapsas talvel peamisi vitamiini allikaid, siis on 19. sajandi kalendritavades kapsale pööratud sama palju tähelepanu kui viljale. Töökeelud Kehtivad külvikeelud nagu teiste augustipühade puhul - külvata tuli enne ja pärast pärtlipäeva. Toidud Soku- ja lambaliha, mesi Loomad ja põllusaadused Pärtlipäevast hakkavad sokud haisema: paaritusaja alguse tõttu peeti vajalikuks lihaloomad tappa enne või samal päeval. Antakse hinnang kapsakasvule: ,,Laurits laotab lehti, Pärtel pöörab päid." Pärtel paneb ka humalale viimase viha sisse ja külvab taevast seeni. Algavad hallad. Pärast pärtlipäeva hakkab ka ,,taevast seeni sadama" Kasutatud kirjandus http:// www.eesti.ee/ev95/et/rahvakalender/rahvakalender-internetis/642/partlipaev-24-august

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keskaja Talupojad

Talupoegade igapäevane toit oli nisu- või rukkileib, hirsi- ja kaerapuder, hiljem ka tatrapuder, kodune juust ja pealerüüpamiseks kali või olu. Leiba soodi palju - kilogramm inimese kohta päevas oli paris tavaline, mehed soid enamgi. Puhast leiba sai vaid headel saagiaastatel. Kullalt sagedane oli aganatega segatud jahust naljaleiva pruukimine. Pühapäevadel ja pühadel soodi ka liha ja mune. Põhjapoolsetel aladel ja Saksamaal eelistati sealiha, Vahemeremaades aga lambaliha. Kartulit ja suppe keskaegse talurahva menüüs ei olnud. Kartuli aset täitsid põldherned, põldoad ja naerid. Kartulit õpiti tundma Euroopas alles XVI sajandil ja siis kasvatati seda Ameerikamaa imetaime pigem kaunite õite kui toitvate mugulate parast. Alles uusajal omandas kartul selle koha, mis talle praegu kuulub. Meelsasti soodi kala, kui seda ainult oli. Kirik propageeris kalaroogasid ja koos kristluse levikuga kasvas Euroopas ka kalapuugi tähtsus

Ajalugu → Ajalugu
264 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Liharoad

lisa vett aga arvesta et vesi peab kõik ära aurustuma)  Lisa pannile jahu ja passeri läbi siis lisa segades külm vesi ja hauta lha lõplikult valmis.  Lisa hapukoor ja maitsesta. Konsistentsi sab reguleerida veega. 4 Toiduvalmistamine suurköögis Raguu  Sealiha  Vasikaliha  Jäneseliha  Metskitseliha  Lambaliha  Tükelduskuju – kondiga kuubik 40g Risotto  Sobivad kõik liha liigid  Tükelduskuju – kuubik 20 – 30g  Hautatakse koos riisiga  Võib lisada köögivilju Pilaf  Lambaliha o Lambatükk o Rinnatükk  Tükelduskuju – kuubik 20-30g  Hautatakse koos riisiga  Võib lisada – tomatipastat, porgandit, sibulat ja rosinaid. Plov (pilaf)

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Põllumajandus

• Tegeleb loomaliha tootmisega • Tuntumad tõud: Hereford, Limusiin ja Aberdiin-Angus • Vajab sööta rohkem kui piimaveised • Hooneid on vaja vasikate jaoks • Suuri karjamaid on vaja Tõud Hereford Limusiin Aberdiin-Angus Seakasvatus • Tegeleb sealiha kasvatusega • Tuntuim tõug, Eesti Peekonisiga • Vajab suuri lautu • Sööb palju erinevaid asju Lamba- ja kitsekasvatus • Tegeleb lambaliha, villa ja kitsepiimaga • Tuntumad lambatõud: Eesti Valgepealine ja Eesti Mustapealine lammas • Vajab lauta ja karjamaad • Vajab heina, silo, teravilju(oder, kaer), juurvilju • Kodukits Lambad, kitsed Hobusekasvatus • Vajab talli • Vajab hoolitsemist • Vajab sööta: hein,kaer • Hobina saab kasvatada koos veistega Linnukasvatus jaguneb • Kanakasvatus • Vuttikasvatus • Vähe jaanalinde • Suurtootmisest väljasurnud:

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Tervislikud eluviisid

alandab depressiooni, aeglustab vananemisprotsessi, säilitab kehakaalu, tugevdab südant ja kopse, tugevdab lihaseid ja luid, ergutab mõttetegevust, tõstab kõrge tihedusega lipiidide ehk niinimetatud hea kolesterooli taset, alandab vähki haigestumise riski. Liigne kolesterooli tase veres suurendab infarkti ja rabanduse ohtu. Sööge palju juur- ja puuvilju, enam grillitud kala ja nahata kana fritreeritud liha asemel. Valige taised lihatükid sea-, veise- ja lambaliha süües. Samas vähendage liha kogust. Sööge erinevaid kiudainerikkaid toite nt. täisteraleiba ja õunu. Kiudained aitavad kolesterooli taset alandada. Samuti tulevad kiudainerikkad toidud kasuks kui püüate kehakaalu vähendada, sest kiudained tekitavad täiskõhutunde. Piirake küllastatud rasvade tarbimist, just piimatoodete näol (näiteks jäätis ja või). Piirake kõrge kolesteroolitasemega toitaineid - munakollane ja maks. Pole soovitav süüa üle 4 munakollase nädalas

Eesti keel → Eesti keel
166 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kadripäev - Mardipäev

lauldi,tantsiti,mängiti hilisööni,aga pidu võis kesta ka mitu päeva,Üheskoos söödi ka kogutud toidukraam ja jagati omavahel muud annid. TOIT Hea lambaõnne hoidmiseks pidi kadripäeval tanguputru sööma ja õlut jooma.Jõukamad pered panid tangupudrule võid silma.Vaesemad sõid hapupiimaga.Kadripäeval söödi kama ja tehti kamapalle (vt.lõik 4.5).Keedeti verikäkki,herneid,ube.Sel päeval pidi palju lambaliha sööma,et kadri lambakarja hoiaks ja kaitseks. VANASÕNAD JA RAHVALIKUD ÜTLEMISED Kui mart kapsib kasukaga,siis kadri ripsib riidega. Kui mardipäeva ajal on pakane,siis kadripäeval on soe ilm. Kadri kuseb. Kadripäeval on igal aastal vesi lahti,läheb sulaks LUULETUSED · Kardi kipsib, Kardri kapsib Kadri kaheharuline. Kadri kallis neitsikene, Kadri tulnud kaugeelta, Üle soo ja üle raba · Jälle lapsed ühes koos,

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
20 allalaadimist
thumbnail
54
pdf

Lambakasvatus

sajandi alguses oli lambakasvatus oma mahult põllumajanduses olulisel kohal. Suurim lammaste arv Eestis oli 1922.a. kui siin loendati 745 tuhat lammast (koos samal aastal sündinud talledega). Näiteks 1938/39. a oli Eestis 695000 lammast (koos samal aastal sündinud talledega). Kui üheksakümnendate aastate alguses oli Eestis veel ligikaudu 140 000 lammast, siis praegu loetakse ületalve peetavate lammaste arvuks ca 41500 lammast (tabel 1). Lammaste arvu langus on põhjustanud olulise lambaliha ja lambavillatoodangu languse, mistõttu lambaliha on kaupluse lettidelt kadunud ja paljud villavabrikud on pidanud oma töö lõpetama. Lammaste arvu languse põhiliseks põhjuseks oli tootmise madal tasuvus ja põllumajandustootmise üldine allakäik üheksakümnendate aastate alguses. Muidugi takistasid lambakasvatuse arengut toodangu realiseerimise probleemid. Tabel 1. Lammaste arvukus ja lambakasvatussaaduste toodang Eestis (arvukus seisuga 01.01.)

Põllumajandus → Lambakasvatus
105 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10. klassi Unit 8 words

Words Unit 8 beef veiseliha snails teod veal vasikaliha raw toores lamb lambaliha boiled keedetud chicken kana steamed aurutatud pork sealiha fried praetud game metsloomaliha grilled grillitud turkey kalkun baked küpsetatud tuna tuunikala pickled marineeritud salmon lõhe beat eggs cream lahti klopitud munad, kreem

Keeled → Inglise keel
20 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ãœrdid ehk rohelised maitsetaimed

kala, seeni, segasalateid, hakklihakastmeid, pastaroogi Tüümian Ravimtaimena, kulinaaria. Aed - liivatee Supid, hautised, lihatoidud, vorstid, tomatikastmed, puljongid, lambaliha. Pune Harilik pune, Grillitud liha ja kala, oregano ühepajatoidud, kastmed, supid, hakklihatoidud, maks, neerud, seenetoidud, salatikastmed, pizzad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust, omlett, soojad juustusaiad, risottod..

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Austraalia Põllumajandus

47% on rohumaad (loode- ja keskosas). Mitmeaastaste põllukultuuride all on vaid 0,2% riigi territooriumist. Osa SKT- st: Austraalia põllumajanduse osa SKT- st on küllaltki väike- vaid 4%.See on umbes 1640. Eksport ja Import Spetsialiseerumine: Austraalia spetsialiseerub toiduainetel. Riigis toodetakse väga palju toiduaineid. Näiteks: õlu 2 mln, puuvill 550 tuh, vein 1 mln, kaamelipiim 1,5 mln t, vill 64 mln t, veisenahad 8 mln t, kitseliha 1 mln t, sealiha 6 mln t, lambaliha 23 mln t, lambanahad 23 mln t, veiseliha 9 mln t, kanamunad 3 mln t, rasvata piim 3 mln. Tootmise efektiivsus: Austraalias kasvatakse suhkrurooga (25 mln t), lehmapiima (9,8 mln t), odra (8 mln t), rapsi (2,3 mln t), otra (4,1 mln t), veiseliha (2,3 mln t), sorgo (2 mln t), viinamarja (1,7 mln t), puuvilla seemneid (1,2 mln t), kanaliha (1 mln t), puuvillakiud (843 tuh t) jms. Austraalias peetakse loomasid ka. Loomade arv seisuga 2011. aastal FAO andmetel: veised 23

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun