Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"KEEDUTAIGEN" - 9 õppematerjali

thumbnail
6
docx

KEEDUTAIGEN

jäävad madalad. Keedutaignast pooltoodete vormimine Valmistatakse:  Pooltooteid tortidele  Pooltooteid kookidele  Pooltooteid küpsistele  Rasvaküpsetisi  Pritsitakse erinevaid kujusid: torukesi, rõnga-, kukli-, kringli-, sarve- või mõne muu kujulised.  Pritsitakse läbi ümmarguse või sakilise tulle nr 12-14 küpsetuspaberile, rasvainega määritud küpsetusplaadile või silikoonist matile  Keedutaigen paisub küpsemisel palju  Kui küpsetusahi on ilma niisutusseadmeta tuleb enne küpsetamist pooltoodetele vet peale pritsida Keedutaignast toodete küpsetamine  Küpsetatakse 180-210 kraadi juures olenevalt toote suurusest 20-40 minutit  Enne küpsetamist pritsida küpsetusplaadile vet või anda küpsemise algul auru 9 sek  Küpsetamisel tekib peale koorik, taignas olev niiskus, mis kuumuse mõjul aurustub,

Tehnoloogia → Tehnoloogia
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keedutainas

KEEDUTAIGEN Taigen, mis sobib nii soolaste kui ka magusate küpsetiste valmistamiseks. 1,5 kl vett 100g võid 0,5 tl soola 180 g jahu 4 keskmist muna või 3 suurt Keedutainast valmistatakse ühe põhivalmistusviisi järgi. 1. Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema. 2. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu sisse ja sega tugevasti. 3. Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab. 4. Lase tainal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad. Kui munad on suured, võta üks vähem. Iga muna lisades klopi tainas siledaks. 5. Tainas peab olema ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks. 6. Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Pritsi tainas läbi koogipritsi või pärgamentpaberist torbiku või pane lusikaga pätsikesed. 7. Küpseta 220°C juures 10-15 minutit, siis vähenda kuumust ...

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduõpetus

Kordamisküsimused1 1. Laktoositalumatus- Laktoos ehk piimasuhkur. Mida osad inimesed ei talu. 2. kirjelda maksapasteedi valmistamist?- Maks tuleb puhastada soontest ja kelmetest. Seejärel tuleb seapekk tükeldada ja pruunistada ja siis tuleb hautada, lisada maitseained ja püreestada. 3. Lasanje- Valmistamiseks kasutatakse lasanjeplaate hakklihakaste,valget põhikastmel valmistatud kastmeid ja juustu. Nimetatud komponendid asetatakse kihiti lasjanevormi, pealmiseks kihiks valge kaste, ning puistatakse üle riivjuustuga(parmesan). Rooga küpsetatakse tavalises ahjus 170 c 1-2 tundi. 4. Iseloomusta süsivesikuid?- Leidub pagaritoodetes, viinamarjades,makaronides. Päevasest toidu kogusest peaksid moodustama 60%. On energia allikas 5. Mis on karask?- Kuuluvad eesti rahvustoidu hulka. Karaskitainad on pehmed. Enamasti valmistatakse odrajahust ja kergitatakse kas söögisooda või pärmiga. 6. Nimeta tuntumaid eesti rahvusroog...

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Taignad

Taigna vedelik (rõõsk piim, hapuppiim, vesi, rõõsk või hapukoor) Muna ­ tõstab taignate toiteväärtust, vahustatud munavalge muudab taigna õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsised BISKVIITTAIGEN- tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit KEEDUTAIGEN- tuuletaskud

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Biskviit taigen

Biskviit taigen Põhitoorained- Muna Suhkur Nisujahu Valmistamise tehnoloogia- Munad vahustatakse suhkruga kohevaks vahuks,lisatakse sõelutud jahu ja segatakse.Küpsetusplaadile asetatakse küpsetuspaber ja selle peale pannakse taigen ja määritakse ühtlase kihina küpsetuspaberile laiali.Küpsetatakse 200C juures 8-10 minutit .Rullbiskviidi valmistamiseks keeratakse küpsenud biskviitpõhi kohe peale ahjust välja võtmist rulli ja lastakse jahtuda.Tordi valmistamise puhul asetatakse küpsenud biskviit tordi kandikule,eemaldatakse küpsetuspaber ja lastakse jahtuda. Küpsenud biskviiti immutatakse immutus siirupiga mis koosneb suhkrust ja veest. Võibiskviit Põhitoorained: Rasvaine 25% Suhkur 25% Munad 20% Jahu 20% Küpsetuspulber Vedelik Rasvaine vahustamiseks sobivaim temperatuur on 20C.Kui rasvaine on liiga külm tuleb ta soojendada toatemperatuurini,vastasel juhul ei vahustu mass normaalselt. Sama kehtib ka liialt sooja rasvaine k...

Toit → Toidutehnoloogia
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2d...

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

olenevalt toodete suurusest. Küpsemisel tekib tootele kiiresti koorik s.t. taignas olev niiskus, mis kuumuse mõjul aurustub, tahab välja pääseda kuid koorik takistab ning seetõttu kuum aur kergitab taignent ning sisse tekib tühimik. Õigem on pooltooted asetada algul kuumemasse ahju ( 200ºC) küpsetada ~10 min kuni tooted on kergelt helekollased ning seejärel küpsetada 180º juures. Nii jõuavad valgud kalgenduda ja pärast ahjust välja võtmist ei vaju tooted kokku. Keedutaigen kaotab küpsetamisel 40 - 48 % oma kaalust. 18 Valmis pooltooted peavad olema kergelt pruunika varjundiga, suuremahulised, kerged, soolaka maitsega, tugeva koorikuga ning seest kuivad. Keedutaignast valmistatakse pooltooteid nii tortidele, kookidele kui ka küpsistele. Keedutaigen keedutaigna pulbrist saadakse kui segame pulbri ja vee vahekorras 2:3. Veetemperatuur peab olema 25-60º olenevalt pulbri nimetusest

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

Palju kasutatakse piima, rõõska koort, kohupiima ja hapukoort. Juustud (üle 400 sordi) kuulsamad camembert ja roquefort. Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. (Toitlustus alused 2012) Taignatoodetest on eelistatud leht-, biskviit- ja keedutaigen. Neist valmistatakse rohkesti soolaseid ja magusaid tooteid. (Wikipedia 2012) 2.2. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse üldiselt ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, samas teise puhul ohtralt. Põhilised maitseandjad on küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Eriti palju lisatakse maitseaineid Vahemere ääres Provence´is. Köögi eripäraks on viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine toitude valmistamisel. (Toitlustus

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun