Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"KANEEL" - 156 õppematerjali

kaneel on vürtsikas ja magus maitseaine, mis on saadud kaneelipuu koore sisu jahvatamisel. Samuti on müügil terveid kooretükke.
kaneel

Kasutaja: kaneel

Faile: 0
thumbnail
9
odt

KANEEL

TALLINNA TEENINDUSKOOL ................................................... ............................. KANEEL Referaat Juhendaja: ................................................... Tallinn 2012 Sisukord Tallinn 2012........................................................................................................................... 1 Sisukord..................................................................................................................................2 Sissejuhatus..............................................

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Kaneelipuu

Milleks ja kuidas kasutatakse ? Kaneeli kasutusvaldkond on väga lai. Sellega maitsestatakse magustoite, küpsetisi, kooke, sokolaaditooteid, puuviljamahlu, hõõgveini, teed ja mett Kaneeli tarvitamine on eriti levinud riisipudru, mannapudru, rabarberikisselli, küpseõunte ja mitmesuguste küpsetiste juures. Asendamatu on kaneeli õunaroogade maitsestajana, kaneelikoort võib tihti leida ka marinaadidest Muud huvitavat Kaneel on üks vanemaid vürtse. Ta on tuntud iidsest ajast. Seda mainitakse Vana-Hiinas vürtsina kasutatud juba umbes 2800 eKr keiser Shennongi vürtside raamatus. Vana-Egiptuses kasutati kaneeli lõhnaainena. Vanaajal oli kaneel nii hinnatud, et teda peeti sobivaks kingituseks valitsejatele. Kaneeli mainitakse ka Piiblis. 2. Moosese raamatu 30. peatüki 23. ja 24. salmis. Kasutatud kirjandus: http://et.wikipedia.org/wiki/Kaneel

Geograafia → Geograafia
16 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vürtsid

Tais. Saadakse kalganijuurest mis lõigatakse kangideks ning kuivatatakse. Punaka värvusega. Aromaatsem kui ingver. Ingver Esimene Aasiast pärit maitsetaim mis transporditi Ameerikasse. Nüüdisajal tuntud ka kui kultuurtaim. Vürtsiks kasutatakse risoomi. Valge ingver on pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud risoom. Must ingver on tugevama lõhna ja kõrvetavama maitsega kui valge ingver. Kaneel Vürtsina kasutatakse kaneelipuu koort. Hiina kaneel e. Kassia. Valmis kaneel on kergelt kumer, sisepind veidi krobeline, punakaspruun hallikaspruunide laikudega, 2cm paksune. Maitse magus, nõrgalt kõrvetav. Kaneel Pruun kaneel on pärit Edela- Indiast. Värvus- ebaühtlane pruun. Paksus- kolm või enam millimeetrit. Kibeda maitse ja vähem aromaatsem kui Hiina kaneel. Vürtskaneel ehk kinnamon on pärit Maluku saartelt. Välispind valkjasbeez, sisepind kollakaspunane.

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Maitsetaimed

Sellega maitsestatakse magustoite, küpsetisi, kooke, šokolaaditooteid ja muud. Kaneeli tarvitamine on eriti levinud putrude, rabarberikisselli, küpseõunte ja mitmesuguste küpsetiste juures. Asendamatu on kaneeli õunaroogade maitsestajana, kaneelikoort võib tihti leida ka marinaadidest. Kaneelijäätmetest valmistatavat kaneeliõli kasutatakse paljude parfüümide valmistamisel. Kaneeliõli kuulub ka koolajookide, limonaadide ja närimiskummi koostisesse. Samuti kuulub kaneel lahutamatu osana piparkoogi- ning hõõgveini koostisesse. Ammustel aegadel leidis kaneel kasutamist armujookides ning parfüümina. Samuti maitsestatakse kaneeli lehtedega suppe, lihatoite ja kala. Kasvatatakse. Suurem osa maailma kaaneelist saame Indoneesiast ja Hiinast, kuid vähesel määral ka Sri Lankast, Vietnamist ja muudest riikidest. Ajalugu. Kaneel on üks vanemaid maitsetaimi. Vana-Egiptuses kasutati kaneeli lõhnaainena. Vanaajal

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
0
jpg

Tööleht vürtsid

docstxt/135074143593.txt

Turism → Hotelliteenindus
14 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Estragon esineb looduslikult ja on üks parimaid maitseaineid. Ainulaadne on ta maitseainena äädikas leotatult. Taime lehed ja võrsed lõika peeneks, pane pudelisse ja vala üle söögiäädikaga. Sule pudel ja pärast lühiajalist seismist saad eriti hea maitse ja aroomiga ekstrakti, mida võib lisada toitudele. Lehtedele võid uuesti äädika peale kallata Vürtsid: Kaneel Kaneeli on juba antiikajast kõrgelt hinnatud maitse- ning ravimtaimena. Keskajal oli kaneel lausa kulla hinnas ning tänapäeval on see meie köögis üks sagedamini kasutatavaid vürtse. Vürtsina kasutatakse loorberiliste sugukonda kuuluva kaneelipuu koort (Cortex cinnamoni). Kaneeli (Cinnamomum zeylanicum) tunti Hiinas juba 2700. aastal eKr. Peagi levis kaneel Araabia kaupmeeste vahendusel esmalt Egiptusesse ja seejärel Euroopasse. Esimene kirjalik retsept kaneeli kasutamisest pärineb ühest vanast Egiptuse ürikust 1500 eKr.

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
32
odp

Hiina aroomiteraapia

massaažiga, ravimaks suurt hulka haigusi. Ent hiinlased olid seotud ka surematuse otsingutega alkeemia abil. Üks kõige hinnatum taim vanas Hiinas oli mo-lu-hwa, üks jasmiini liike; ainult üks õis suutis lõhnastada terve ruumi. Hiinast pärit eeterlikud õlid: • Mandariiniõli (Citrus reticulata) • Nelgiõli (Eugenia carophyllata) • Aniisiõli (Illicium Verum) • Kaneel (Cinnamomum zeylanicum) • Apelsiniõli magus (Citrus Sinensis) • Jasmiin (Jasminum officinale) • Sidrunmeliss (Tsitronella) • Ingver (Zingiber officinale) • Sandlipuu (Santalum album) Mandariini õli Mandariini koores on eeterlikku õli, mida pressitakse. Mandariinipuu on pärit Vietnamist ja Lõuna-Hiinast. Kõige rohkem kasvatatakse teda Jaapanis, Hiinas, Indias ja Malaisias. Kuna mandariinipuu võib kasvada ka pisut

Kosmeetika → Looduskosmeetika
13 allalaadimist
thumbnail
1
odt

KANEELIPUU

Ameerika istandustes, samuti Brasiilias ja Egiptuses. · Algne kodumaa Sri Lanka. Kuidas ja milleks kasutatakse? · Kaneeli kasutatakse erinevate toitude ning küpsetiste maitsestamiseks. Tihti võib leida kaneelikoort ka marinaadides. · Kaneelijäätmetest valmistatavat kaneeliõli kasutatakse paljude likööride aromatiseerijana ning lõhnaainena parfüümide valmistamisel. Muud huvitavat taime kohta. · Kaneel on üks vanimaid vürtse. Vana-Egiptuses kasutati kaneeli lõhnaainena. Vanaajal oli kaneel nii hinnatud, et seda peeti sobivaks kingituseks valitsejale. Kaneeli mainitakse ka piiblis. Kaneeliõlil on erinevad raviomadused: see mõjub tugeva antiseptikuna, stimuleerib südametegevust ja vereringet.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Tuntuimad vürtsid Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt Kasutatakse india ja hiina köökides Jahvatatud ingverijuur sobib hästi

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

................................................................5 Maitsetaimed ja vürtsid meditsiinis.............................................5 Enimkasutatavamad vürtsid ........................................................6 Pipar........................................................................................................................... 6 Nelk............................................................................................................................6 Kaneel.........................................................................................................................7 Kasutatud kirjandus..................................................................... 8 Sissejuhatus Maitseained on laiemas mõttes kõik ained, mida me lisame toidule, et anda sellele paremat maitset ja lõhna. Kitsamas mõttes on maitseained vürtsitaimede aromaatsed osad, mida tarvitatakse värskelt või kuivatatult. [kalev.ee] Vürtse kasutatakse

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitseained India köögis

Üheks maitsestamise eesmärgiks on inimorganismi tegevuse mõjutamine. Tshillipipar ja mitmed põletavad maitsesegud kiirendavad ainevahetust ja tekitavad higistamise, kergendades kuumuse talumist. Teine, eluliselt veelgi tähtsam on toiduainete säilitamine toidubakterite surmamise abil ning sellega elanikkonna ellujäämise tagamine. Parimateks bakterisurmajateks on sibul, küüslauk, pune ja vürtspipar ehk piment. Neist nõrgemad on tüümian, tshilli, kaneel, estragon, nelk, sidrunrohi, vürtsköömen, pipar, muskaat ja ingver. Põhjapoolsed, teistega võrreldes suhteliselt jahedama kliimaga osariigid eelistavad aromaatsest basmatiriisist valmistatud ja safraniga maitsestatud roogi. Lõunapoolsetes osariikides domineerivad toidu maitsestamisel küüslauk ja tshillipipar. · Vürtsköömen ehk cumin ehk juustuköömen Tugevalõhnalised seemned on väga aromaatsed. Poes müüakse neid kuivatatud kujul kas tervelt või jahvatatuna

Toit → Rahvusköögid
21 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

rohkem tuntud kui kultuurtaimena. Ingverit võib kasvatada ka toataimena potis või kastis. Vürtsina kasutatakse ingveri sõrmjalt hargnenud lapikut risoomi. Valge ingver kujutab endast pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud ingveri risoome. Must ingver on tugevama lõhna ja maitse on kõrvetavam kui valgel. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) 4 Vürtsid Leevika Vilja, Mirle Jants Kaneel Vürtsina kasutatakse loorberliliste sugukonda kuuluvate kaneelipuude koort. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) Hiina kaneel e. kassia pärineb Lõuna- Hiinast. Kasvatatakse Hiinas, Kampucheas, Laoses ja Indoneesias. Koort lõigatakse selle kaneelipuu tüvelt üks kord 8-10 aasta tagant paari sentimeetri laiuste ja 10-15cm pikkuste ribadena. Kuivatatakse varjus. Valmis kassia kujutab endast kergelt kumeraid kooretükikesi,

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

1.KLASSIKALISED MAITSEAINED Klassikalisteks maitseaineteks nimetatakse klassikalisi vürtse. Kokku tuntakse üle poolesaja vürtsi, millest kodusel toiduvalmistamisel kasutatakse tavaliselt vaid kümmekonda. Maitseaineid tarvitatakse kuivatatult, värskelt või siis nii üht kui teist moodivürtsid on troopiliste või subtroopiliste taimede osad, mida enne tarvitamist töödeldakse. Neil on tugev püsiv lõhn ning põletav maitse. Siia kuuluvad näiteks: ingver, kaneel, kardemon, loorberileht, muskaatpähkel, nelk, must pipar, rosmariin, safran, vanill. 1.1 PAPRIKA Santa Maria jahvatatud paprika on valmistatud maguspiprast. Maitse on mahe ja meeldiv, samuti annab see toidule kauni punase värvuse. Kuumuta paprikapulbrit enne lisamist tilgas õlis! Maheda üldmaitseainena sobib paprika paljudesse roogadesse ning on hakklihatoitude ning grillkastmete põhimaitseaineks. 1.2 INGVER :

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

) tooraine järgi (rukkipasta, tatrapasta). munaga pasta tavaline munapasta - 2 muna 1 kg jahu kohta keskmise sisaldusega munapasta - kuni 4 muna 1 kg jahu kohta kõrge munasisaldusega munapasta - kuni 6 muna 1 kg jahu kohta munata pasta 2. Vürtsid (mis nad on, liigitus, näited) 93. Taimsed saadused, mida enamasti kasutatakse kuivatatult. 94. Ehtsad vürtsid ­ pipar, kaneel, nelk, muskaatpähkel jne. Vürtsid sisaldavad maitset andvaid koostisosi: eeterlikud õlid, parkained, vaik, sahhariidid jne. 95. juured: ingver; 96. viljad: vanill, muskaat, sidrunikoor; 97. seemned: aniis, till, kardemon, koriander, köömned, moon, pipar; 98. õied: nelk, safran; 99. koor: kaneel. 100. Lisatakse jahvatatult taignasse ja kondiitrimassidesse (jaotuvad ühtlasemalt, annavad paremini aroomainet).

Toit → Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

India köök

aineosa on kurkum ehk kollajuur, mis annab segule iseloomuliku kollase värvuse ja erilise lõhna. Põhja-Indiast pärinevad karrid küllaltki mahedad, tshillipipra abil saavutatud põletavusega aga hiilgavad Lõuna-India karrid Garam masala Garam masala ehk "võimas vürts" on populaarne maitsesegu peaaegu kõikide roaliikide maitsestamiseks. Koostises domineerivad vürtsköömen, kardemon, koriander, must pipar, nelk, cayenne'i pipar ja kaneel. Piirkondlikud erinevused Põhjapoolsed osariigid eelistavad aromaatsest basmatiriisist valmistatud ja safraniga maitsestatud roogi, nagu riisi- ja lihakihtidest koosnev roog biryani, rohke hapukoorega valmistatud lihahautisi ja vürtsikaid lihapalle nimega kofta. Riisiga võistlevad siin nisu ja muud teraviljad, mistõttu süüakse palju leiba. Toit serveeritakse vaagnatel, kuid seda süüakse nii siin kui mujalgi Indias enamasti sõrmedega, kasutades ainult paremat

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Õunakeedis, õunakook, viineripirukad

Kärt, Anna, Mirjam ja Lisa Õuna-apelsinimoos Kogus Koostis- ja maitseained 2kg Õunu 1kg Apelsini 9dl suhkrut Peske õunad, koorige ja tükeldage. Peske apelsinid, koorige ning eraldage viljaliha sektoritena. (valge svamm eralda). Pange kõik potti keema, keemise ajal võite lisada apelsinikoori (lõika koore küljest valge osa ära). Seejärel keetke veel kümmekond minutit ja korjake siis apelsinikoored keedisest välja. Nüüd suruge moos läbi sõela, kuumutage veel kord ja pange siis purki. VÄIKESED PIRUKAD LEHTTAIGNAST 500g lehttainast 300g Rakvere viinereid 3 õuna 1 muna 2spl jahu kaneel ½ klaasi suhkrut küpsetupaber pintsel määrimiseks · Rulli tainas kergelt jahusel laual laiali. · Lõika osa tainast 2 cm ribadeks ja osa 10x10cm ruutudeks. · Keera ribad viineri ümber. · Lõika õun neljaks,eemalda süda ja koori.Aseta õunatükk ruudule ja lõika ruut nurkadest mööda diagonaali katki.Raput...

Toit → Kokandus
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Keeled → Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Haavandilist koliiti põdevale toiduained.

Minu Toiduained Köögiviljad: Progand,Tärkliselised Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid Konservitud Kalad Lillkapsas Seller Kastanid Petersell Kaneel Soodavesi Kookos, Kookosepiim Suvikõrvits Jõhvikamahl Kurk Rosinad Baklazaan Konservitud puuv...

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

5 vürtsi 5 ürti. Ülle Schönberg TT12 2012.a. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Vürtsid, mida armastan! Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt Kasutatakse india ja hiina köökides Jahvatatud ingverijuur sobib hästi küpsetistesse, eelroogadesse Soodustab seedimist, mõjub hästi maksale, hajutab kõhugaase, tõstab potentsi. Kasutatakse Idamaised liha-, kana-, kala ja vähitoidud Põrsaliha Köögiviljatoidud, marinaadid, koogid, pudingud, jäätis ja joogid Keeksid, küpsetised ja piparkoogid Eelroad ja magustoidud Hapupiim, õun, pirn Kaneel Kuulub loorberiliste sugukonda Kaneelikoore õhukesi torujaid kihte kasutatakse kas tükkideks murtuna või jahvatatult Antiseptiliste oma...

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

Kõik toiduga seotud häired ei ole toiduallergia. Imikueas põhjustavad enam allergiat piim, muna, nisu, oder, riis, kaer, soja, oad, herned, banaanid, kala ja veiseliha. Mängu- ja koolieas on üheks suuremateks allergia põhjustajateks pähklid ja mandlid. Allergiat võivad põhjustada ka puuviljad (virsikud, kiivid, õunad jt) ja köögiviljad (paprika, tomat, kartul, seller jt.). Täiskasvanutel põhjustavad tihti allergiat pähklid ja mandlid ning maitseained (pipar, köömned, kaneel, sinep jt.). Kui allergia avaldub enne kolmandat eluaastat, siis enamikul juhul möödub see vanemas eas. Lehmapiimaallergia Lehmapiimaallergia tabab 0,5­4% lastest ja möödub tavaliselt koolieas. Lehmapiimas on mitmeid valke, allergiat võib põhjustada neist üks või mitu. Lehmapiimaallergia puhul on vaja leida teisi asendustoiduaineid. Küllalt levinud on sojavalgu baasil valmistatud piimaasendajad, kuid umbes 25% lehmapiimaallergia all kannatavaid imikuid ei talu ka sojavalku.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toitude maitsestamine

toidust. Vormitoitudele ja hakkmassist toodetele lisatakse enne kuumtöötlemist. Suppide ja kastmete maitsestamine toimub nende valmistamise ajal. Peenestatud maitseained kuumtöötlemise lõpus. 11. Nimeta kodumaised vürtsid? Kodumaised vürtsid on: kadakamarjad, köömned, koriander ja aniis. 12. Nimeta ehtsad ehk klassikalised vürtsid? Ehtsaid vürtse kasutatakse kuivatatult. Pipar, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, nelk, muskaat, vanill. Puljongid ja supid 13. Mis on konsomee, nende valmistamine, serveerimine Konsomee on selge puljong see on hele puljong, kurnatud selitatud. Serveeritakse kõrvale antavate või puljongisse pandavate lisanditega. 14. Millest keedetakse supipuljongeid? Supipuljongeid keedetakse lihast. Võetakse sidekoe rikkamad ja kondisemad tükid nt. (kael, kintsu, rinnatükk, koot). 15

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

Ühiku Retsepti Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto hind h 0 tume leib kg 0,041 0,041 0,082 0,082 0,00 kr 0 demerara suhkur kg 0,001 0,001 0,002 0,002 0,00 kr 0 jahvatatud kaneel kg 0,001 0,001 0,002 0,002 0,00 kr 0 või kg 0,006 0,006 0,012 0,012 0,00 kr 20 õun kg 0,035 0,028 0,070 0,056 0,00 kr 0 õunamoos kg 0,028 0,028 0,056 0,056 0,00 kr 11 kanamuna kg 0,011 0,010 0,022 0,020 0,00 kr

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Maitseained

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ MAITSEAINED KAISA KOTTER K-10B PÄRNU 2010 SISUKORD 1. KLASSIKALISED MAITSEAINED.................................................................... 3 2. ÜRDID.........................................................................................................4 3. MAITSEAINETESEGUD.................................................................................5 4. KAUPLUS....................................................................................................6 KLASSIKALISED MAITSEAINED INGVER : Kasutatakse küpsetisdes, eelroogades, magustoitudes, vahukoores, jäätises, puuviljades, külmades ja kuumades jookides. Santa Maria KANEEL : Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, pudrudes, jäätises, kana- ja liha toitudes. Santa Maria KARDEMON : Kasutatakse küpsetisdes, jäätises, vahukoores, kuumades jookides, li...

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

20 õun kg 0,069 0,055 0,138 0,110 6,00 kr 0,41 kr 2 hapukoor kg 0,018 0,018 0,037 0,036 24,00 kr 0,44 kr 11 muna tk 1,000 0,060 2,000 0,120 1,70 kr 1,70 kr 0 jahu kg 0,001 0,001 0,002 0,002 16,00 kr 0,02 kr 0 suhkur kg 0,010 0,010 0,020 0,020 14,00 kr 0,14 kr 0 kaneel kg 0,010 0,010 0,020 0,020 60,00 kr 0,60 kr 2 võid kg 0,005 0,005 0,010 0,010 29,00 kr 0,15 kr 0 sidrunihape kg 0,001 0,001 0,002 0,002 70,00 kr 0,07 kr 0 vesi kg 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 kr Kokku: 1,114 0,160 2,228 0,320 3,53 kr

Toit → Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

· Juurelised · Koorelised · Lehelised · Õielised · Seemnelised · Viljalised 1. Juurelised · Ingver · Kurkum (ehk kollajuur) Kasutamine: 1.1. Ingver · Liha- ja kalatoidud · Riis · Taignatooted · Kastmed · Puuviljasalatid · Kuumad joogid 1.2. Kurkum ehk kollajuur · Riis ja pasta · Supid · Kastmed · Majonees · Kala- ja mereannid · Linnuliha · Munad · Aedviljad 2. Koorelised · Kaneel Kasutamine: · Idamaised liharoad · Marinaadid · Magustoidud · Küpsetised · Kuumad joogid · Marinaadid 3. Lehelised · Loorber Kasutatakse: · Kala- ja lihamarinaadid · Uluki- veiseliharoad · Kalatoidud · Tumedad praekastmed · Raguu, guljass · Punased supid · Süldid, tarrendid 4. Õielised · Nelkpipar · Safran · Kapparid Kasutatakse: 4.1. Nelkpipar: · Ulukiliha · Marinaadid · Aedviljatoidud

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Maitsvad õunakoogid

125 g suhkrut (1,5 dl) noaotsatäis soola 1 muna Täidis: 3-4 suurt haput õuna 100 g suhkrut 30 g heledaid rosinaid 30 g tumedaid rosinaid 1 tl jahvatatud kaneeli 2 sl riivsaia Valmista esmalt tainas. Sega jahu ja sool, lisa suhkur ning haki juurde või. Lisa lahtiklopitud muna (jäta umbes 1 sl munasegu koogi määrimiseks). Sõtku tainas ruttu ühtlaseks ja pane külmikusse. Valmista täidis. Koori õunad, eemalda südamik ja tükelda. Loputa rosinad. Sega õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Määri 24 cm lahtikäiv koogivorm võiga. Rulli 2/3 tainast õhukeseks ja vooderda sellega koogivormi põhi ja servad. Puista peale riivsai, kata õuna-rosinaseguga. Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ja lõika 1,5 cm laiusteks ribadeks. Aseta tainaribad risti-rästi koogi peale. Määri kook pealt munaga. Küpseta 180-kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni kook on kuldpruun. Lase koogil vormis veidi või täielikult jahtuda enne serveerimist. Mure õunakook mahlase täidisega Vaja läheb:

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Energiajoogid

Energiajoogid Nils-Gregory Aer Joosep Jussi Monster-500 ml Alustatud Ameerikas 2002 aastal 240 Kcal Kofeiinisisaldus 160 mg Tauriinisisaldus 0,4% (~2200mg) Tarbi mõõdukalt Effect-500 ml Alustatud Saksamaal 240 Kcal Kofeiinisisaldus 160 mg Tauriinisisaldus 0,4% (~2200mg) Tarbi mõõdukalt Red Bull-250 ml Alustatud algselt Tais kuid modifitseeritud Austrias 125 Kcal Koffeiinisisaldus 0,03% (~75mg) Tauriini sisaldus 0,4% ehk 1000mg=1g (70 korda vähem kui on inimekehas) Lastele ja koffeiini tundlikele inimestele mitte soovitatud Energiajookides leidub Kokaiinitaime lehed Click to edit Master text styles Kola pähkel Second level Kuivatatud õisikud (Syzygium Third level Fourth level aromaticum) ...

Bioloogia → Üldbioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

HIINA RAHVUSKÖÖK

Oapastad Tsillipasta Porrulauk Tsilliõli Riis Vesikastanid ehk vesialss Riisivein Viievürtsisegu Retsept-Hiina teekana Valmistamine: Vaja on: 1. Hõõru broiler seest ja väljast soolaga, seejärel suhkruga. 1 keskmise suurusega broiler 2. Pane kana ahjuvormi, kalla üle sherriga. 3. Puista peale ingver ja kaneel ning kalla vormi põhja vett. 20 g riivitud ingverijuurt 4. Kata vorm fooliumiga ja pane kuumaveevanni. 1 tl kaneeli 5. Küpseta keskmiselt kuumas ahjus 80-90 minutit. 6. Kuumuta sügav wok-pann ja pane teelehed pannile. 2 dl kuiva sherrit 7. Kuumuta aeglasel tulel, kuni teelehtedest hakkab eralduma 1 dl vett kerget valget suitsu. 8

Toit → Kodundus
8 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Areenid ja fenoolid

Loodi esimest korda John Hopkinsi ülikoolis aastal 1877. Naftaleen Varem nimetatud kui naftaliin. Kasutatakse koitõrje vahendina ja erinevate lahustite tootmiseks. Suurte kogustega kokkupuude võib kahjustada punaseid vereliblesid. Naftaleeni toodetakse kivisöetõrva keskõlifraktsioonist. Mesitüleen Kasutatakse laborites lahustina. Avastas Robert Kane aastal 1837 atsetooni kuumutades väävelhappega. Esineb auto heitgaasides. Võib olla mürgine. Stüreen Rahvapärased nimetused : kaneel, vinüülbenseen. Toatemperatuuril on aine värvitu halvastilõhnav vedelik, keeb temperatuuril 145,2ºC. . Toodetakse põhiliselt etüülbenseeni dehüdrogeenimisel ZnO juuresolekul temperatuuril 600ºC Ksüleen Ksüleen või dimetüülbenseen, endise nimetusega ksülool . Selge, värvitu iseloomuliku lõhnaga vedelik. Lihtsalt lahustuv eetris, etanoolis, fenoolis Nitrobenseen Mõrumandli lõhna ja magusa maitsega mürgine kollakas vedelik Kasutatakse peamiselt lahustina.

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Ekvatoriaalne Vihmamets

taimed, keda taolise eluviisi järgi nimetatakse epifüütideks.Puud ja taimed kasvavad rinnetena. St, et kõige kõrgemal on 30-40 m kõrgused väikeste lehtedega puud, keskel 20-30 m kõrgused suuremate lehtedega puud ja puude all varjus katavad maapinda õhukesed lehekihid.Vihmamets on tihe,lopsakas ja liigirikas. Taimede ja puude kasutamine Ekvatoriaalsetes vihmametsades kasvab ka palju söödavaid taimi. Näiteks sidrun, apelsin, banaan, kohv, kakao, piprad, vürtsid, kaneel, vanill jt. Siinsete taimede õli ja ekstrakt on tähtis tooraine ravimite valmistamisel. Mööblitööstuses hinnatakse vihmametsadest pärit väärispuitu. Selleks on punane puu, eebenipuu, tikkapuu jt. Apelsinipuu Eebenipuu Mullastik Ekvatoriaalsetes vihmametsades on kujunenud ferralliitmullad e. punakaspruunid mullad.Mullad on enamasti vanad. Punase värvi annab neile raua-ja alumiiniumoksiidide rohkus. Mullad sisaldavad vähe huumust.

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

OÜ Linerel

OÜ Linerel Karina Stepanjan Sissejuhatus Mina sooritasin oma Tartu ettevõttes praktika OÜ Linerel Ajavahemikus 07.10.2013-08.11.2013,maht oli 200 tundi. Tööpäev algas kell 8.00 ja lõppes kell 16.00 Praktikale püstitatud eesmärgid: - Arendada kiirust ja osavust. - Saada meeskonnatöö kogemust. - Tutvuda leiva tegemisega. - Leiva tegemise õppimine. Ettevõte tutvustus LINEREL OÜ Muutke teksti laade Teine tase Ringtee 2, 51013 Tartu Kolmas tase Tel: +372 736 2157 Neljas tase Ettevõtte töö toimub kolmes Viies tase tsehhis: leiva-saia-, kondiitri- ja väikesaia tsehhis. Tooraine ja materjalid Jahu Vaniljekreemipulber Margariin Munapulber Pärm Iiris...

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Rahvusköögid 2 KURSUS - INDIA

India köök sissejuhatus. Indias ei eksisteeri ühtset kööki kuna klimaatilised tingimused on seal eri paigus erinevad.Samuti paljud usundid on väga ranged toidu suhtes. Tootmisvõimalused on indias head,kuid usundite tõttu süüakse seal vähe lihasaadusi,kala,muna. Suurem osa rahvast on vegetaarlased ja söövad riisi,putrusid,aedvilju. Näiteks põhjas maitsestatakse toit pehmelt aga lõunas maitsestatakse toit vürtsiselt. Eripärad Indias kasvavad haruldased aedviljad:ananassid,kookospähklid,datlid,mangod ,baklazaanid. India toidu suureks eripäraks on selle maitsetamine.Seal osatakse segada vürtse nii hästi et tänu sellele toiduainete parimad omadused tulevad välja. Süüakse sõrmedega.Peale sööki pestakse sõrmed veekausikeses laual.Toidu lõpetuseks näritakse beetlit.(Mõrkjas aine,mis mõjub ergutavalt-segu beetlipipra lehtedest,pähklitest). Peamised toorained Riis,Kartul,porgand,sibul,oad,broiler,k...

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maitseained

*ahjukartulid *küpsetised Aroomisool Basiilik *lihatoidud *salatid *kanalihatoidud *kastmed *kalatoidud *supid *köögiviljatoidud *munatoidud *munatoitudes soola asemel *tomatitoidud *makaronitoidud Ingver *lihatoidud Kaneel *linnulihatoidud *riisitoidud *ühepajatoidud *magustoidud *puuviljad *joogid (hõõgvein) *juurviljad *küpsetised(saiakesed,kringlid) *joogid *sink *supid Kardemon Karri *supid, kastmed *supid, kastmed *magustoidud *kalatoidud

Toit → Toitlustus
41 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kalkulatsiooni näidis töö.

kaneeli 30g võid määrimiseks munakollast Valmistusviis Pese ja koori porgandid ning tükelda ratasteks või ribadeks. Keeda porgandid suhkruvees peaaegu valmis, lisa puhastatud ja tükeldatud õunad. Keeda, maitsesta sidrunimahlaga ja lisa kulma veega segatdu tärklis. Lase keema, jahuta. Pähklirulli taigna valmistamiseks vahusta või, lisa hapukoor ning sega hulka jahu ja pisut soola. Sega kiiresti taigen, pane külma. Valmista täidis: selleks rösti ja tükelda pähklid, lisa mesi ja kaneel. Rulli taigen õhukueseks, määri võiga ja kata täidisega. Keera rulli, määri munakollasega ja küpseta 170-180 kraadi juures 20-30 minutit. Lõika sobiva suurusega tükkideks. Serveeri õuna- ja porgandisupp pähklirulliga. Portsjone 2-le inimesele, pähklirull-väikseid rulle 10 tk Toidu nimetus: Õuna-ja porgandisupp pähklirulliga Portsjo nite kaal: 245//16 7/78 Portsjo ni müügih ind: 21 kr Portsjo nite arv kokku: 2

Toit → Kalkulatsioon
160 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Ekvatoriaalne Vihmamets (slideshow)

EKVATORIAALNE VIHMAMETS KVATORIAALNE VIHMAMET Levik Vihmametsad on levinud kahel pool ekvaatorit umbes 10.põhja- ja lõunalaiuskraadini. Sellesse piirkonda jääb Kesk- Aafrika, Amazonase jõgikond Lõuna Ameerikas, Malai saarestik ja Malaka poolsaar Aasias, Ida- India ning väike osa Austraalia põhjarannikul. Ekvatoriaalsed vihmametsad hõlmavad 17% kogu maismaa pindalast ning seal kasvab 90% maailma taimeliikidest. Selle loodusvööndi piirid langevad kokku ekvatoriaalse kliimavöötme piiridega. Kliima Ekvatoriaalsete vihmametsade vööndis valitseb aastaringselt ühesugune soe ja niiske kliima. Pidev ja ühtlane soe ilm on põhjustatud päikesekiirguse aastaringsest ühtlasest jaotumisest. Ekvatoriaalsete vihmametsade kohal on päike kogu aasta vältel seniidis või selle lähedal. Aasta jooksul on ööpäevane keskmine temperatuur 24° kuni 29°C,...

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

See tähendab, et kõige kõrgemale ulatuvad 30-40 m kõrgused väikeste lehtedega puud, keskmise osa moodustavad 20-30 m kõrgused suuremate lehtedega puud ja puude all varjus katab maapinda õhuke lehepuru. Ookeanide rannikuil on mõned puud kohastunud soolases ja vesises keskkonnas. Need on mangroovtaimed, mis moodustavad tiheda mangroovtihniku. Ekvatoriaalsetes vihmametsades kasvab ka palju söödavaid taimi. Näiteks sidrun, apelsin, banaan, kohv, kakao, piprad, vürtsid, kaneel, vanill jt. Siinsete taimede õli ja ekstrakt on tähtis tooraine ravimite valmistamisel. Mööblitööstuses hinnatakse vihmametsadest pärit väärispuitu. Selleks on punane puu, eebenipuu, tikkapuu jt. MULLASTIK. Ekvatoriaalsetes vihmametsades on kujunenud ferralliitmullad. Punase värvi annab neile raua-ja alumiiniumoksiidide rohkus. Mullad sisaldavad vähe huumust. LOOMASTIK. Vihmametsade loomastik on erakordselt liigi-ja eluvormiderohke. Loomade vahel

Varia → Kategoriseerimata
1 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kaubandus ja tööstus

Uued kaubad Kolooniatest hakati Euroopasse vedama uusi kaupu, mis muutsid inimeste elujärge. Aasiast toodi vürtse (pipar, kaneel,ingver jm), mis olid keskajal jõudnud vaid ülikute lauale. Eriti populaarseks sai kohv. 1645. aastal avati esimene kohvik Veneetsias. 30 aastat hiljem tegutses inglismaal juba üle 3000 kohviku. Aasiast imporditi Europasse veel siidi ning puuvillast riiet. Aasia kaupu tootsid ja müüsid eurooplastele kohalikud elanikud, Ameerika kolooniates polnud midagi osta ja europlased hakkasid ise kaupade massitootmist korraldama. Oluliseks kaubaartikliks kujunes suhkur

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Vene köök

suurepäraseid supilisandeid ja iseseisvaid toite · Toitude maisestamine on hoolikas, põhineb tervislikel alustel. Palju lisatakse taimseid maiseaineid, mis ühtkasi toiteväärtust tõstavad. sibulat, küüslauku, sellerit, peterselli, mädaõigast, tilli, estragoni jt. Lõunapoolsetel aladel hinnatakse kinzat, tkemalisid, paprikar. Vürtside valik on mitmekesine: looberileht, pipar, sinep, ingver, muskaatpähkkel, saffran, kardemon, kaneel ja paljud teised annavad toitudele eripäraseid maitseid. Paljudesse toitudesse kuuluvad päklid- kreeka, sarapuu- ja maapähklid, mis peale maitse parandamise suurendavad ka toituvust. Pliinide ja kalamarjaga maiustamine on praegu moeasi ­ nagu kõik muu külluslik, kirglik, särav ja kirev, mis vene kultuurist pärit Pliinid Pliinid ehk suured õhukesed ülepannikoogid. Slaavlaste vastlaroog. Pliine pakutakse nii soolaste kui magusate katetega

Toit → Kokandus
66 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

Maitseained jagatakse kolme rühma:Klassikalised vürtsid , Kohalikud maitseained , Vüstsisegud ja kunstlikud maitseained Klassikalised maitseained Klassikalised vürtsid on troopiliste või subtroopiliste taimede osad, mida enne tarvitamist töödeldakse Neil on tugev püsiv lõhn ning põletav maitse Siia kuuluvad näiteks kalgan, ingver, kaneel, kardemon, loorberileht, muskaatpähkel, nelk, cayenne pipar, punapipar, must pipar, rosmariin, safran, tähtaniis, vanill. Neid saab kasutada Kohalikud maitseained kuivatatult, keedetult, rarineeritult või värskelt Maitserohelisena kasutatavad taimed kasvavad enamasti metsikult Tavaliselt

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tordid

Kõrvitsarull 3 Muna 3/4 tassi jahu 2 tl kaneeli 1tl küpsetusp. 1 tl jahvatatud invger 1/2 tl soola 1/2 tl jahvatatud muskaatpähklit. 1 tass kristallsuhkurt 2/3 tassi purgi kõrvitsat. 1tl sidruni mahla 1 tass hakitud pähkleid tuhksuhkurt 28 g koorejuustu 1/3 tassi võid 1 1/2 tl vanillit 1 1/2 tassi tuhksuhkurt 1) Lase munadel olla toa temp. 30Min. Väikses kausis sega kokku jahu, kaneel, küpsetusp. Ingver, sool, ja muskaatpähkel. Pane kõrvale. 2) Pane ahi 190 C. Vahusta munad u. 5 minutit. Pane juurde suhkur segada, lisa juurde kõrvits ja sidrun. Sega sisse jahu. Määri taigen pannile, puista peale pähklid ja küpseta u. 15 minutit. Keera biskviit plaat tuhksuhkruga kaetud rätiku peale ning keera rulli. Lase jahtuda. 3) Samal ajal. Sega kausis kokku toorjuust, või ning vanilli keskmisel kiirusel kuni kreem on sile. Lõpuks sega sisse 1 1/2 tassi tuhksuhkurt.

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Mehiko köök

Mehhiko köök Juured Mehhiko köök põhineb indiaani toidukultuuril. Toidu hing pärineb vanadelt kultuuridelt: asteekidelt, tolteekidelt, sapoteekidelt ja maiadelt. 16. sajandil tulid hispaanlased ja tõid oma mõjud. Lisasid toidusedelisse sea-, kana- ja veiseliha ning munad, piima, või ja juustu. Hakati viljelema riisi ja nisu, kasvatama apelsini-, virsiku- ja aprikoosipuid. Uue maitseainena võeti kasutusele kaneel. Mehhiklased võtsid kõik uue omaks, kuid säilitasid sealjuures oma endised söögiharjumused. Seejärel on tuntavalt mõjutanud toidukultuuri arengut prantslased 19. sajandi keskel (tõi kaasa üldise veiseliha eelistuse, enne seda eelistas rikas eliit talleliha; populaarseks sai ka oliivõli kasutamine) ja kõige lõpuks veel ühendriiklased (kokteilid). Üldine iseloomustus Mehhiko toit võib olla äärmiselt lihtne, aga samas võib olla see ka väga keeruline. Toiduvalmistamisel kindlaid reegleid ei ole....

Toit → Kodundus
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Loodusvööndid

Vihmametsad Asend: Vihmametsad levivad ekvaatorilähedastel aladel. Kliima: Palav ja niiske. Aastaaegu pole võimalik eristada. Sademeid langeb umbes 2000 mm. Taimestik : Vihmametsad on maailma liigirikkaimad. Taimed võivad ühtaegu nii õitseda kui vilju kanda. Kasvavad paljud sellised taimed, mida kasutame maitseainetena nt : kohv, kakao, vürtsid, piprad, kaneel, vanill. Mullastik : Ferralliitmullad. Vihmad uhuvad mulla ülaosast toitained välja. Vesi kannab toitained sügavamale mulda ja mulla ülaossa tekib leedehorisont. Mullas vähe huumust. Loomastik : Liigirikas. Linnud ja loomad on väga lärmakad. Loomad, linnud ja taimed on väga värvikirevad. Inimesed : Vaid seal kus mets ookeani rannikuni ulatub, elab rahvast rohkem. Loomade küttimine, kalastamine, metsaandide korjamine, algeline maaviljelus.

Geograafia → Geograafia
27 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Türgi köök

suurepäraselt. Türgit võib pidada jogurti sünnimaaks ning seda osatakse siin imehästi valmistada. Põhitoorained Türgi piirneb nelja erinevad merega, ometigi tuleb ligi 90% Türgi kalasaagist vaid ühest neist- Mustast merest.Liha toorained saadakse kohapealt ja osa ka välismaine toodang. Maitseained Tügi köögis kasutatakse väga palju erinevaid vürtse ja maisteained.Nätieks tsilli,cayenne pipar,tüümian,rosmariin,vahemere segu,ingver, kaneel, kardemon, kurkuma, muskaatpähkel ja -õied, paprikapulber, piment, pipar, safran ja nelk.Maitseained saadakse nii sise kui välitoodangust. Toiduvalmistamine Türklased valmistavad toitu entusiasmi, tunde ja pühendumisega. Toiduvalmistamiseks kasutatakse rohkesti aega, alati värskeid toiduaineid, maitsetaimi ja vürtse. Türgi kodudes saabub päeva tipphetk koos õhtusöögiga, mil pere ja sõbrad kokku kogunevad, et üheskoos kuulata uudiseid ja lihtsalt vestelda

Toit → Toitumise alused
16 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Pasta primavera · Pasta carbonara(suitsupeekon) Maitsestamine ja maitseained 1. Maitseained on toiduained, mida kasutatakse jookide,toitude ja küpsesiste täiendamiseks ja parandamiseks ja maitsenüansside lisamiseks. 1. Sool,suhkur 2. Ehtsad või klassikalised vürtsid a. Piprad b. Vürts c. Nelk d. Ingver e. Kaneel f. Safran g. Vanill h. Karrid 3. Maitsetaimed ehk ürdid(kuivatatud kujul) a. Basiilik b. Pune(oregano) 4. Segud 5. Äädikad 6. Essentid,ekstraktid 7. Alkoholid-veinid,õlu 8. Tsitrusekoored 9. Maitseköögivili 10. Maitserohelised

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

Kui segu laotamise ajal liialt tarduma kipub, võib selle uuesti vedelaks kuumutada. o Vaniliinsuhkur ja vanillsuhkur ­ vanilliinsuhkru saamiseks immutatakse suhkurkristallid sünteetilise vanilliasendajaga, vanillsuhkur aga saadakse ehtsa vanillikupra suhkrus hoidmisel. o Moosisuhkur ­ tavalisele peensuhkrule on lisatud sidrunhapet, kaaliumsorbaati ja puuviljadest valmistatud pektiini o Kaneelisuhkur ­ suhkrusegu (suhkur, kaneel, tahke taimerasv), mis sobib küpsetiste valmistamiseks, kaunistamiseks ja täiteks. Eelisteks on: - puisteomadus, - niiskusekindlus - kaneelisuhkur on ühtlane, ei tolma - säilivusaeg 6 kuud temperatuuril 18-25*C o karamellsuhkur ­ roosuhkrul lastakse aeglaselt kristalliseeruda suurteks helepruunideks kristallideks. Sobib nt kohvi sisse. 2. tükisuhkur Valmistamise tehnoloogiad:

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kooli lõputöö.

0,000 Kirsivaht õunaga Külmutatud kirsid kg 0,030 0,030 0,000 0,120 Suhkur kg 0,030 0,030 0,120 0,120 Punane vein L 0,005 0,030 0,120 0,120 Kartulitärklis kg 0,020 0,005 0,020 0,020 Kaneel kg 0,070 0,020 0,080 0,080 Sidrun tk/kg 0,015 0,070 0,280 0,280 Toorjuust kg 0,015 0,015 0,060 0,060 Hapukoor kg 0,015 0,015 0,060 0,060 Vahukoor kg 0,015 0,015 0,060 0,060

Toit → Kokandus
106 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keemia minu elus

Iseenesest keemia on aga kindlasti iga inimese jaoks väga tähtis ning esineb inimeste igapäevases elus. Võib võtta lihtsa näite vahenditest, mida kasutame kodus või mujal. Naised kasutavad keemiat väga palju, kui teevad süüa, koristavad, meigivad, kasutavad aias putukate hävitamiseks putukatõrjet. Sidrunhapet kasutatakse üsna sagedalt toitude ja jookide valmistamisel. See on üks tuntumaid happesuse regulaatoreid. Tordi küpsetamiseks me kasutame söögiäädikat ja maitseaineid nt: kaneel. Praegu mõnedes toiduainetes on palju keemiat, selleks et nad ei läheks halvaks. Ostsin õunu ja selle peal oli parafiin . Kui õuna süüa koorega , siis pärast võib halb olla. Kui mina vaatan saateid ,kus tehakse süüa, seal ma näen ,et kokk valmistab sööki alkohoolist, maitseainetest ja muudest toiduainetest. Mõnikord ema teeb kooki ja ma vaatan , mida ta sinna paneb, ja sinna ta paneb kaneeli ja söögiäädikat ja muuid aineid.Tahtsin veel öelda ,et iga

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

seitsmeviljasegu. Leivatooted, mis on tehtud idandatud teradest, mitmevilja, täisteranisuleivad, inglise kuklid, kaerajahukuklid, maisi ja nisujahukuklid. Nisud, jahud, manna, nuudlid, spinatipasta, täistera-nisujahu. Aedviljadest avokaado, baklazhaan, kapsa erinevad sordid, mais, oliivid, sinep. Puuviljadest ja marjadest apelsin, banaan, kookospähklid, maasikas, mandariin, rabarber. Mahladest apelsini, kapsa, õunamahl ja õunasiider. Maitseainetest need, mille põhikoostises on kaneel, kookospähkel ja mais, pipar, vanilje, äädikas. Vürstikatest lisanditest ketshup, majonees, magusad marinaadid, marineeritud köögiviljad, vürtsised kastmed. Taimeteedest ei ole soovitatavad aaloe, maasikahelbed, nurmenukk, oblikas, paiseleht, päevakübar, senna, takjas, rabarber. Erinevatest jookidest tuleks ettevaatlik olla kange alkoholiga, kohvi, coca-cola, gaseeritud jookide ja musta teega. Kasulikud toiduained:Lamba-, loomaliha ja hakkliha, maks, süda, uluki-, vasika- ja talleliha

Toit → Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

Taimetoit(ilma piimatoodeteta)  toit milles puudub liha, kala, ja kanatooted. Lisaks ka piimatooted. Taimetoit(piima ja munaroad lubatud)  Ei sisalda liha, lihatooteid, kala, linnuliha, searasva või želatiini sisaldavaid tooteid Toortaimetoit  Toit, kus ei kasutata kõikvõimalikke teravilju, kaunvilju ja sünteetilisi maiustusi. Vähese kalorsusega eine  Toidud, mis sisaldavad vähe kaloreid. mandlid õunad oad ja läätsed lillkapsas kaneel kohv lõhe Vähese soolasisaldusega eine  Eine mis sisaldab soola minimaalselt. Vähese valgusisaldusega eine  Toidud, mis sisaldavad väheselt valgusisaldust. kurk tomat viinamarjad ja üldiselt kõik köögiviljad ja puuviljad II. Osa  MOML- Toit moslemitele  KSML-Koššertoit – juudiusu nõuete kohaselt valmistatud toit  SFML-Mereannid – kala ja/või mereannid  GFML-Gluteenivaba toit – toit gluteenitalumatusega klientidele

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun