Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel või risoomist (nt ingver), samas kui ürte saadakse tavaliselt taimede rohtsetest osadest.
Vürtsid on enamikus pärit troopikast või lähistroopikast ja tegemist on troopiliste taimede seemnete, õite, viljade, koore, juurte või muude taimeosadega ● Vürtsid jõuavad meieni kuivatatult, nad võivad olla nii terved, purustatud kui jahvatatud.
Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede:  Seemnetest (nelk, safran)  Koorest (kaneel)  Risoomist (ingver) Vürtsid, mida armastan!
Vürtsi - ja maitsetaimed esinesid vanasti eelkõige mõisaaedades, eestlased on neid vähe kasvatatud (eelkõige aedtill). Puuvilju ja marju hakati Eestis kasvatama keskajal.
Vürtsid – naturaalsed või kuivatatud maitsetaimed, puude ja põõsaste viljad, juured, õied, koored, lehed, seemned, mis on kas terved, tükeldatud või jahvatatud.
Vürtsikastmed on toiduvalmistamisel tähtsad nagu teisedki maitseained ja neid tuleb kasutada säästlikult. Mõnesid kombineeritakse teiste koostisainetega laual moel.
Vürtsikad supid on levinud teistesse köökidesse ja mitmed neist olid tuttavad ka meie vanaemadele. Samas on vene supid saanud täiendust paljudest rahvusköökidest.
Vürtsina on kaneel olnud väga hinnatud, sest talle ei leidunud asendajat kohalike maitsetaimede seas, nagu seda ei leitud ka safranile ning mustale piprale.
Vürtsina on tähtsad seemned, need sisaldavad 3-8% eeterlikku õli. Kardemon on magus-sooja maitse ja lõhnaga, meenutab veidi sidrunit ja eukalüpti.
Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida saadakse enamasti troopilist päritolu taimede osadest.
Vürtsid on tavaliselt troopiliste alade taimedest saadavad ained, mille maitse on suuremal või vähemal määral aromaatne, kirbe või terav.
Vürtsid ehk vürtsisegud, mis koosnevad 3-24 maitseainest, ja tänapäeval levinud kunstlikud maitseained, mida saadakse sünteetiliselt.
Vürtsitamine – tsitruskoore õli pigistamine joogi pinnale (Dry Martini nt). Õige joogi vürtsitamine näitab baarmeni professionaalsust.
Vürtsid on kuivatatud või muidu intensiivsed, peab vein olema aromaatsem, näiteks Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus
Vürtsisaared ehk Molukid. 16.sajandil oli juhtivaks vürtsikauplejaks Portugal, 17.sajandil lisaks ka inglased ning hollandlased.
Vürtsid - maitseained,nõutud ja kallis kaup Euroopas.Vürtsidega kauplemisest pärinesid Veneetsia kaupmeeste rikkused.
Vürtsikus – mis võib olla vahel vägagi äge – pärineb mõistagi tšillipiprast ning hapukus laimimahlast.
Vürtsid – Cayenne pipar, karri, muskaat, must pipar, piment, valge pipar, kadakamarjad, koriander
Vürtsid - aromaatselt mahedad või teravad, neid saadakse enamalt troopiliste taimede osadest.
Vürtsiköömen on enim tuntud kui juustulisand ning Araabia ja Mehhiko köögis kasutatav maitseaine.
Vürtsitatud rummid on kas kuldsed või valged, mis saavad oma värvi vürtsidest ja vahel karamellist.
Vürtsised road – tõeliselt vürtsise roa juurde sobib jääkülm hele õlu rohkem kui vein.
Vürtsidest on must pipar, kakao, kaneel, ingver, suhkrupeet, kohv ja vanilla.
Vürtsi - ja ravimtaimena oli ta tuntud ka keskaegsetes kloostriaedades.
Vürtside puhul on oluline ka nende seedimist parandav toime.
Vürtsina on tuntud nelgipuuõied.
Vürtsistatud - meenutab vene kööki.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Vürtsitee - India chai kange India chai mahe
Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun