Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Valgud ja taimne toidusedel esitlus (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


VALGUD
Koostas:  Kerli  Saluste
Järvamaa Kutsehariduskeskus
KM11
Valgud  ehk   proteiinid   –  polüpeptiidid,  mis  koosnevad 
aminohappejääkidest
Aminohapped koosnevad 
aminorühmast 
ja 
karboksüülrühmast.
Valkude koostises on 20 
erinevat aminohapet.
Valkude süntees toimub 
ribosoomides.
VALKUDE JAOTUS
Lihtvalgud koosnevad 
aminohappejääkidest  nt 
munavalge.
Liitvalgud  koosnevad 
valgulisest ja mittevalgulisest 
osast nt kromosoomid 
(nukleoproteiinid) ja 
hemoglobiin.
Milleks on vaja valke?
Valgud täidavad organismi ehituses ja talituses keskset 
rolli, osaledes kõigis organismi elulistes protsessides 
alates uute ainete sünteesimisest ja lõpetades 
laguproduktide eraldamisega. Nad on valdavateks 
komponentideks ensüümide koostises, milleta  ei toimu 
ühtegi ainevahetusprotsessi. Valgud on rakkude 
põhiliseks ehitusmaterjaliks ja osalevad elutähtsate ainete 
transportimisel organismis. Valgud on kaasatud 
antikehade tootmisse ning aitavad tagada toimivat 
immuunsüsteemi. Valgud annavad ka toiduenergiat.
Mida toob kaasa valgupuudus?
Valgupuudus on seotud lihasmassi vähenemisega ja 
vastupanuvõime langemisega haiguste suhtes, aeglustub 
vereloome  ning häirub kesknärvisüsteemi töö. 
Valgudefitsiidi tunnusteks võivad olla ka  apaatia  ning 
töövõime  langus. Lastel toob valgupuudus kaasa kasvu 
ja arengu pidurdumise.
Mida toob kaasa valkude  liigtarbimine ?
Kestev valkude ületarbimine koormab liigselt maksa ja 
neerusid ning võib aidata kaasa podagra ja allergiate 
väljakujunemisele
gramm  valku annab 4 kalorit energiat.
Loomne valk - liha, kala, pi m, pi matooted, munad 
jne. Klaas pi ma annab 7-8 grammi valku.7-8 grammi 
valku annab ka 30 grammikala või liha.
Taimne valk -  sojaubariisrukis , kaer,  kartul  jne.
Taimse valgu osakaal peaks olema võrdne loomse 
valgu osakaaluga.
Valkude paremaks omandamiseks võiks süüa 
teravilju  koos pi matoodetega või kaunviljadega või 
munadega. Võib ka kartuleid süüa koos 
pi matoodetega.
Kõrgenenud valguvajadus on jõutreeningul, 
vastupidavustreeningul.
Loomseid  valke võib jaotada näiteks nende 
funktsiooni alusel järgnevalt
:
struktuursed valgud
ensüümvalgud
transportvalgud
kaitsevalgud
kontraktiilsed valgud
retseptoorsed valgud
regulatoorsed valgud
depoovalgud
eksporditavad valgud
Vasakule Paremale
Valgud ja taimne toidusedel esitlus #1 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #2 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #3 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #4 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #5 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #6 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #7 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #8 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #9 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #10 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #11 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #12 Valgud ja taimne toidusedel esitlus #13
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 13 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-10-29 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 5 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor AnnaAbi Õppematerjali autor
Taimne toidusedel, mis sisaldab mitmekülgset ja tervislikku valikut teraviljatooteid, köögi- ja kaunvilju, pähkleid-seemneid ning puuvilju, tagab suure tõenäosusega piisava hulga valkude ja kõigi asendamatute aminohapete saamise. Seejuures on oluline, et toitu söödaks ka õiges koguses, st püsitaks tervislikus kehakaalus.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
13
docx

Jalgpallurite toitumine

energia aitab treeningut sooritada. Energiavarude lõppedes on soovitav varud kiiresti taastada, et taastumine oleks kiire ja sportlane oleks valmis järgmiseks soorituseks. Eriti turniiridel on mängude vahel vajalik süüa puuvilju, leiba ja palju juua, et süsivesikute tase oleks kõrge ja organism valmis uueks pingutuseks. Süüa on soovitav 3-4 tundi enne trenni või mängu. Samuti on jalgpalluri, kui sportlase vajalike toitude hulgas need, mis sisaldavad valkusid, kuna valgud on samuti väga tähtsad energiaallikad inimorganismile, mis osalevad meie kasvamisprotsessis, ehitavad üles meie keha ning samuti aitab valgurikas toit kaasa ka lihasjõu arenemisele. Samuti on jalgpalluritel oluline tarbida igapäevaselt vett ning spordijooke, milles on vajalikke vitamiine ning mis aitavad treeningutel tõhusalt töötada. Selle referaadi eesmärgiks on anda ülevaade erinevatest toitudest, mida võiksid

Sport
thumbnail
28
docx

Nimetu

Kelli Lepa 11a Juhendaja: Sirje Kaljula Tallinn 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS........................................................................................................ 3 1.KIRJANDUSE ÜLEVAADE....................................................................................... 5 1.1 Valgud ja nende ülesehitus............................................................................5 1.1.1.Valgud..................................................................................................... 5 1.1.2.Aminohapped ja peptiidside....................................................................5 1.1.3.Valkude struktuuritasemed.....................................................................5 1.1.4.Valkude struktuurne klassifikatsioon................

Kategoriseerimata
thumbnail
100
pptx

BIOKEEMIA, II osa - Orgaanilised ained

BIOKEEMIA, II osa ORGA ANILISED AINED ORGAANILISED AINED (BIOMOLEKULID)  Biomolekulid on inimkeha orgaanilised ained, millel on vähemalt üks biofunktsioon. Nad jaotuvad: ◦ lihtbiomolekulid (väikesed orgaanilised molekulid) ◦ oligomeersed biomolekulid (koosnevad väikestest ehitusüksustest nagu näiteks oligosahhariidid jt) ◦ biomakromolekulid (ehitusüksuste arv on suur nagu näiteks valgud, nukleiinhapped jt) ◦ Katabolism – ainete lammutamisprotsess, osa ainevahetuses ◦ Anabolism - ainete sünteesiprotsess VALGUD VALGUD  Valgud ehk proteiinid on inimese elutegevuseks vajalikud polüpeptiidid (makromolekulaarsed orgaanilised ühendid), mis koosnevad aminohappejääkidest. Elusaine tähtsamad koostisosad, rakkude põhilised struktuursed osad, nende peamised ehitusmaterjalid. Valkude süntees toimub ribosoomides.  Ööpäevas lammutub organismis u

Biokeemia
thumbnail
29
doc

Biokeemia kordamine

2.Oligosahhariidid- liitsüsivesikud. koosnevad 2..10 monoosijäägist, seotuna glükosiidsidemega 3.Polüsahhariidi: 1)Homopolüsahhariidid- Koosnevad paljudest ühe- taolistest monoosijääki-dest. Piir on kokkuleppeli-ne, on kõrgmolekulaarsed ühendid, mille molekul- mass peab 1000-sse küündima. 4 2)Heteropolüsahhariidid- Korduvad süsivesikulised üksused, mid on seostatud teiste biomolekulidega ja need on enamsti valgud Sahhariidid elusorganismides - nende jaotus ja biofunktsioonid. Struktuurne - taimerakkude kestades olevad süsivesikud. Olulisemad on tselluloos (40%), mis moodustab rakukestas karkjas struktuuri mikrofibrillidest ja fibrillidest. avaldub ka seenerakkude kestades kitiinil ja lülijalgsete heksoskeleti kitiinil. Raku pinnamembraanil paiknevatel oligosahhariidide jääkidel Varuaine ­ taimedes tärklis (tärkliseteradena), peamiselt seemnetes, viljades, mugulates ja tüves

Biokeemia
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

Piir on kokkuleppeli- seostatud teiste ketoonid. glükosiidsideme abil seotud ne, on kõrgmolekulaarsed biomolekulidega ja need Looduslikes 3-7 C monoosijäägist ühendid, mille molekul- on enamsti valgud aatomit (trioosid, mass peab 1000-sse pentoosid jt) küündima Nt pentoosidest Nt disahhariididest sahha- Nt mitmed sidekoelised riboos, ksüloos, roos (fruktoos + glükoos), heteropolüoosid ­ desoksüriboos; Nt tärklis, tselluloos jt.

Biokeemia
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

Piir on kokkuleppeli- seostatud teiste ketoonid. glükosiidsideme abil seotud ne, on kõrgmolekulaarsed biomolekulidega ja need Looduslikes 3-7 C monoosijäägist ühendid, mille molekul- on enamsti valgud aatomit (trioosid, mass peab 1000-sse pentoosid jt) küündima Nt pentoosidest Nt disahhariididest sahha- Nt mitmed sidekoelised riboos, ksüloos, roos (fruktoos + glükoos), heteropolüoosid ­ desoksüriboos; Nt tärklis, tselluloos jt.

Biokeemia
thumbnail
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

Piir on kokkuleppeli- seostatud teiste ketoonid. glükosiidsideme abil seotud ne, on kõrgmolekulaarsed biomolekulidega ja need Looduslikes 3-7 C monoosijäägist ühendid, mille molekul- on enamsti valgud aatomit (trioosid, mass peab 1000-sse pentoosid jt) küündima Nt pentoosidest Nt disahhariididest sahha- Nt mitmed sidekoelised riboos, ksüloos, roos (fruktoos + glükoos), heteropolüoosid – desoksüriboos; Nt tärklis, tselluloos jt.

Bioloogia
thumbnail
25
docx

Organismi keemilisest koostisest-spordibiokeemi a

1. Inimese organismi keemilisest koostisest 2. Valgud (liht -ja liitvalgud), aminohapped, peptiidid, valgumolekuli struktuur 3. Nukleiinhapped 4. Süsivesikud (keemiline olemus, klassifikatsioon, glükoos ja fruktoos, glükoossideme keemiline olemus 5. Lipiidid (keemiline olemus, klassifikatsioon: , ___________________________________________________________________________ Elusa ja eluta looduse võrdlus 1. Elusorganismidele on iseloomulik keerukas seesmine struktuur; 2

Spordibiokeemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun