Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
UUS NFT/Krüpto mäng on tulemas. Pane ennast kirja, et saada head kraami enne kui mäng välja tuleb. Teeni krüptot! TEE TASUTA KONTO Sulge
Add link

Toiduained ja toitained, koostis, toidukaart, ajalugu - sarnased materjalid

vitamiin, rasvad, toitaine, valgud, aime, toitained, regulaator, vitamiinid, loomsed, kcal, kilpn, adams, 1895, wander, richelieu, mineraalvesi, 1741, toidukaart, omnivoor, kalorsus, toitev, konservandid, taimsest, karta, energiaallikas, hiline, kogused
16
docx

Tehnikaajaloo 10.klassi kursus

...isher (USA) pesumasin Thor 1907 Henkel Co (Saksa) pesupulber Persil 1924 Savage Arms Co ­ tsentrifuug 1982 Procter&Gamble ­ pesuvedelik Vizir 1926 Erik Rotheim (NOR) ­ aerosoolid PESUMASINAD Joonis 1.1 ­ tigupesumasin TOLMUIMEJA TOIDUAINED. TOIDU TÖÖTLEMINE JA KÖÖK TOIDUAINED JA TOITAINED Toiduained ­ ained, mis annavad elusorganismidele energiat ja organismile vajalikke aineid. Toitained ­ ained, mida organism toidust tegelikult saab ning mida ainevahetuses vajatakse. TOIDUAINETE KOOSTIS Toiduained: värvained, lõhnained, kon...

Tehnikalugu - Keskkool
19 allalaadimist
8
txt

Tehnikaajalugu konspekt terve kursus

...se traatharjaga ja tidetakse lhikeste nailonkiududega tehiskarusnahk- aluskihi klge on sisse kootud pikad dekoratiivsed asjad Tavaprobleemid kodus tolm praht mustus pesemine puhastamine triikimine TOIDUAINED JA TOITAINED Toiduained- ained, mis elusorganismidele annavad energiat ja organismile vajalikke aineid. Toitained- ained, mida organism toidust tegelikult saab ning mida vajatakse Toiduained: a)Vrvained b)Lhnaained c)Konservandid d)Maitseained f)Toitained: 1)Vitamiinid 2)Valgud 3)R...

Tehnikalugu - Keskkool
5 allalaadimist
2
doc

Inimese organism - mõisted

... Maitsmispung-keelenäsade otsas paiknevad pisikesed moodustised. Haisterakk-ninaõõne ülaosas paiknevad rakud. Retseptor-maitsmispungadel olevad tunderakud. Ainevahetus-kõik organismis toimuvad keemilised muutused. Toitained-toidu koostis osad. Toiduained-inimtoit. Kalorsus-toidu energeetiline väärtus. Energiavahetuse kasutegur-vabanev energia, mida organism suudab kasutada. Ensüümid-eriliste omadustega valgud,mis kindlustavad organismis keemiliste reaktsioonide toimuminse,ise muutumatuks jäädes. Vitamiinid-orgaaniline ühend,mida inimene vajab elutegevusek...

Ajalugu - Põhikool
223 allalaadimist
2
doc

Kalorid,vitamiinid,süsivesikud,valgud,toiteväärtus jne.

...st tuleb neid tarbida pidevalt. Vitamiinid jaotatakse rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. Vitamiinide vajadus sõltub peamiselt soost, vanusest, organismi tervislikust seisundist, kehalisest aktiivsusest. Meie lõunasöögi menüüs sisaldavad toiduained järgmisi vitamiine: Vitamiin A ­ piim, kala, paprikas Vitamiin D ­ piim, kala, majonees, maitsestamata jogurt Vitamiin E ­ täisteraleib Vitamiin K ­ hiinakapsas Vitamiin C ­ banaan, õun, ananass, vaarikad, hiinakapsas, paprika, tomat Vitamiin B ­ piim, kala, tomat, banaan, paprika, h...

Bioloogia - Põhikool
25 allalaadimist
10
doc

Keemia - karbonüülühendid, rasvad, polümeerid, valgud, sahhariidid, disahhariidid,

Lühidalt teemad kokku võetud. Koostatud gümnaasiumi arvestuse jaoks.

Keemia - Keskkool
58 allalaadimist
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks j...

Toitumisõpetus - Kutsekool
122 allalaadimist
47
docx

TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS

... joogiveevarustusega, mis vastab VII peatüki nõuetele ning see tuleb hoida puhas ja vajadusel desinfitseerida. Vedu 852/2004/EÜ; II Lisa, IV Peatükk 1. Toiduainete veoks kasutatavad sõidukid ja/või mahutid peavad olema puhtad ja heas seisukorras, et toiduained oleksid kaitstud saastumise eest, ning vajaduse korral projekteeritud ja ehitatud selliselt, et võimaldada piisavat puhastamist ja/või desinfitseerimist. 2. Veokite nõudes ja/või mahutites ei tohi transportida midagi muud peale toiduainete, kui see võiks põhjustada toiduainete saastumist. 3. Kui...

Tehnoloogia -
134 allalaadimist
13
docx

SAUE GÜMNAASIUMI ÕPILASTE TOITUMISHARJUMUSED JA SELLE MÕJU ORGANISMILE

...s sisalduv laktoos ja mees sisalduv fruktoos. Glükoosi ja fruktoosi leidub puu ja köögiviljades (Hartvig: 2004 ). Süsivesikud esinevad toidus suhkrute ja tärklise kujul. 1 gramm süsivesikuid sisaldab umbes 4 kilokalorit energiat. Süsivesikuterikkad toiduained on makaronid, leib, riis, müsli, teraviljatooted, kartul, puu- ja juurviljad, köögiviljad, oad, herned ja mesi (Briffa: 1998). Väga tähtis roll on ka puu- ja köögiviljadel, mis on peamised süsivesikute allikad ja mida tuleks süüa igapäev. Neil on palju häid omadusi. Puu- ja köögiviljad vähendavad riski...

Bioloogia -
43 allalaadimist
80
docx

Toidukauba õpimapp

...stuvaid ja mittelahustuvaid kiudaineid, neis on vähe rasva ja valgusisaldus on tavaliselt madal. Enamik köögivilju on vähese kalorsusega ega sisalda kolesterooli. 9.2 Puuviljad ja marjad. Puuviljad ja marjad on ühed iidsemad ja loomulikumad toiduained. Paljud neist kõlbavad süüa kohe pärast taimelt noppimist. Enamik puuvilju sisaladb palju vett, sahhariide (süsivesikuid), vitamiine ja kergesti omastatavaid mineraalaineid. Puuviljad jagunevad tsitruselisteks ja luuviljalisteks. Tsitruseliste hulka kuuluvad: Apelsin ­ Apelsini sorte on palju ja n...

TOIDUAINETE SENSOORSE... -
66 allalaadimist
39
ppt

Makrotoitained

Makrotoitained Toiduaine ja toitaine Toiduained on toiduks kasutatavad ained või ainesegud, mis on kas loomse (piim, liha, kala), taimse (teraviljad, köögiviljad, puuviljad) või üksikjuhtudel mineraalse (keedusool) päritoluga. Toitained on toiduainete koostisosad, mis vabanevad seedimisel ja toidavad organismi (valgud, rasvad, süsivesik...

Toitumisõpetus - Kutsekool
34 allalaadimist
26
doc

DIEEDI NEGATIIVNE MÕJU ORGANISMILE

...usetu või vastupidi, kanda surmaohtu, võib esineda mõne minuti pärast, enne kokkupuudet allergeeniga või üldse mõne päeva jooksul. Toitumisallergia võib hävitada mitte ainult seedetrakti, kui ka teisi organismisüsteeme. Sellised toiduained nagu šokolaad, juust ja alkohoolsed joogid mõjuvad halvasti aju veresoontele ja tekitavad migreene. 2.2.3 Anoreksia See haigus esineb närvilisel või psüühilisel taustal. Haigus avaldub isu puudumises või vabatahtlikult toidust keeldumises pikaks ajavahemikuks. Tulemuseks on suur...

Aktiviseerivad tegevused - Keskkool
7 allalaadimist
5
doc

TOIDUAINETE VITAMIINIDE JA MINERAALAINETE SISALDUS

..., vitamiinid ning mineraalained. Antud referaat annab ülevaate viie erineva toiduaine (kala, muna, müsli, sink, täisteraleib) vitamiinide ja mineraalainete, sealhulgas ka teiste toitainete sisaldusest ja vajalikkusest. Referaadis kajastuvad toiduained said valitud, kuna on ühiskonnas enim propageeritavad tervislikud toiduained. MUNA Munavalge koosneb 87% veest ja 12% valkainest, millest suurem osa on albumiin. Munavalge moodustab kaks kolmandikku muna kaalust. Munakollane sisaldab tahket ainet ( ligi 50%), valke (16%) ja rasvu ( 30%). Munav...

- Kutsekool
17 allalaadimist
83
pdf

Esimese nelja kursuse materjal

...d. 2. ebasobiv keskkond(happeline mao sisu ja happeline nahk) 3. Normaalne mikrofloora. 4. Antikehad. 5. Õgirakud e. fagotsüüdid. Bakterite kasutamine inimese poolt : a) toiduainete tööstus - Jogurt, juust, hapukoor, äädikas, hapendatud toiduained. b) Meditsiin - Antibiootikumid(aktinomütseedid), hormoonide ja vitamiinide tootmine. c) Põllumajandus - biotõrje, bakterväetised(liblikõieliste[hernes] kasvatamine), silojuuretised d) Keskkonna kaitse - puhastusseadmed(aktiivmuda), naftareostuse likvideerimine, indikaatorliigid(soolekep...

Bioloogia - Keskkool
129 allalaadimist
98
docx

Kogu keskkooli bioloogia konspekt

...ide üleküllus on ohtlikum kui nende MÕÕDUKAS puudus. Fe ­ heemi koostises hemoglobiinis, raua puudus põhjustab aneemiat e kehv veresust (kõige levinum vaegushaigus maailmas). Suukaudsed Fe preparaadid on riskantsed. Fe allikad: loomsed toiduained ja rauaga rikastatud helbed jms. Zn- vastutab maitsetundlikuse eest. Vanematel inimestel tsingiseoseline maitsetundlikkus väheneb. Tagajärjeks on maitsmismeele häirumine. Süüa tehes diskussioonid teemal soolane/vähesoolane. Tsink kontrollib spermatogeneesi. Tsingi rikkad toiduained on austri...

Bioloogia - Keskkool
121 allalaadimist
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

...etesse toota toksiine ning seega toidumürgistuse kutsuvad esile toiduga organismi sattunud toksiinid, ilma et haigusetekitajad peremeesorganismi koloniseeriks. Kõrgete temperatuuride rakendamine tagamaks toiduohutust ei oma 100% efektiivsust, kuna toiduained võivad olla saastunud termoresistentsete toksiinidega, mis reeglina hävinevad selliste temperatuuride juures, mida toiduainetetööstustes rakendatakse suhteliselt harva. 5.3 Artikkel: Kuidas säilitada toidu külmaahelat Et toit säiliks võimalikult kaua ega rikneks liiga ruttu, tuleb poest osta v...

Toiduaineõpetus -
80 allalaadimist
10
docx

Toidu- ja toitained

...referaadi teemaks toidu- ja toitained, kuna tahtsin saada täpsemat informatsiooni nende kohta ning rohkem teada saada nende erinevuste kohta ning ka nende kahjulikkuse ja kasulikkuse kohta. Töö eesmärgiks on teada saada mis on toitained, mis on toiduained. Lisaks nende sarnasused, erinevused, kasulikkus, kahjulikkus. Kuidas jaotuvad toitained ja toiduained, nende väiksemad osad. Toitained Toitained on keemilised ained, mida organismid vajavad ainevahetuses või kasutavad energiaallikana. Toitained imenduvad kehas: valgud, rasvad, sa...

Kodundus - Keskkool
15 allalaadimist
44
doc

Toit

...saasteained. Inimese toit võib olla taimset (teravili, kaunvili, köögivili, puuvili, marjad, suhkur jne) või loomset (liha, kala, piim, munad) päritolu. Eri toidud sisaldavad inimese organismile vajalikketoitaineid ja energiat erisugusel hulgal. Toiduained on taimse või loomse, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toitained on toiduainete koostisosad, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab nii kehaomasete ainete sünteesiks kui ka energeetilist...

Keemia - Põhikool
79 allalaadimist
9
doc

Tervislik eluviis ja selle mõju organismile

..., süsivesikud, lipiidid, vesi, vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid) sisaldab nüüdisajal pakutav toit veel ka midagi muud. Eelkõige just saaste- või lisaaineid. Erinevad spetsialistid on loonud nn toidupüramiidi, kus on järjestatud olulised toiduained nende tähtsuse ja koguse järgi. Selle kohaselt on oluline tarbida teraviljasaaduseid, puu- ja juurvilja ning piimasaaduseid ning liha, kala ja muna. Piirata võiks suure rasvasisaldusega toiduaineid ja magusaid asju. Viimaste hulka kuuluvad ka näiteks magusad karastusjoogid. Rasvade, õlide ja...

Kehaline kasvatus - Keskkool
218 allalaadimist
652
pdf

Asjaajamise alused

... 25  Toitained ja toidu energeetiline väärtus 29  Tervisliku toitumise alused 37  Erinevate toitumisvajadustega kliendid 38 3. Toiduained 41  Toiduainete kvaliteet 42  Toiduainete pakendid ja märgistus 43  Põhiliste toidukaupade hoiunõuded ja realiseerimisajad 44  Erinevate toiduaineg...

Analüüsimeetodid... - Tartu Ülikool
40 allalaadimist
25
docx

Organismi keemilisest koostisest-spordibiokeemia

...gandid, pirnid) ning marjades. Vees lahustumatute kiudainete poolest on rikkad nisukliid, pähklid ning oder, vees lahustuvate kiudainete poolest kaerakliid, melonid ning kuivatatud puuviljad. Lihas ning kanalihas kiudaineid ei ole. Kiudaineterikkad toiduained sisaldavad ka palju teisi kasulikke komponente (vitamiinid, mineraalained), seega on oluline kiudainete saamiseks tarbida just nimelt kiudaineterikkaid toiduaineid ja mitte võtta neid kapslitena. Enamus puu- ja juurvilju on madala rasvasisaldusega, samas on nad olulised vitamiinide C, B6 ning fo...

Spordibiokeemia - Tallinna Tehnikaülikool
10 allalaadimist
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

... 1. anorgaanilised ained: vesi, mineraalained; 2. orgaanilised ained: süsivesikud, rasvad, valgud, fermendid, vitamiinid, värvained, happed, parkained jne. Vesi · vaba (piimas, mahlas, õlles, lihas jne) · seotud (katsudes kuivad toiduained) Süsivesikud · suhkrud · kestained ehk tselluloos süsivesikud jagunevad kolme rühma: monosahhariidid ­ glükoos, fruktoos oligosahhariidid ­ sahharoos, laktoos, maltoos polüsahhariidid ­ taimedes leiduv tärklis, loomne tärklis glükogeen Rasvad...

Toit ja toitumine -
89 allalaadimist
12
docx

Iga elav organism vajab toitu

...laineid ja vitamiine) ning energiat. Inimene vajab energiat eluprotsesside kulgemiseks (põhiainevahetus), toitainete omastamiseks, kehaliseks ja vaimseks tööks. Toiduaine on inimese toiduks tarvitatav taimse või loomse päritoluga aine. Erinevad toiduained sisaldavad inimorganismile vajalikke toitaineid erisugusel hulgal. Üldiselt on iseloomulik, et arenenud majandusega maadel kasutatakse peamiselt loomseid valke, vähem arenenud majandusega maadel peamiselt taimseid valke. Majanduse arenguga on kaasnenud rafineeritud (kõrvalistest ainetest pu...

Bioloogia - Keskkool
2 allalaadimist
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

...bi, ülekaalulisus ning südame- ja veresoonkonna haigused. Pidev suhkru tarbimine tekitab ka hambaauke ning viib tasakaalust välja organismi pH taseme (valge suhkur ja suhkruasendajad on ühed kõige happelisemad toiduained). JOOGID TERVISLIKKUSE VAATEVINKLIST Ilma söögita püsib inimene elus nädalaid, kuid ilma joogita vaid mõned päevad. Kuigi eluliselt tähtis on juua, pole tervislikkuse seisukohalt sugugi ükskõik, mida joogiks tarbida. Jookide päevane tarbimiskogus on samuti erinev - kui ca 2 liitrit vett pä...

Toitumine -
28 allalaadimist
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

...s emapiimas ei sõltu ema dieedist. Seega imetamise ajal vajab naine erinevas valikus süsivesikuid ennekõike oma keha tõusnud energiavajaduse katmiseks ja veresuhkru glükoosisisalduse hoidmiseks. Erilise tähtsusega on väikese glükeemilise indeksiga toiduained, mis pikema aja jooksul imendudes hoiavad veresuhkru stabiilse. Heaks süsivesikute allikateks on leib-sai (eelistatult täisteratooted), puu-ja köögiviljad, kartul, tatar, kaerahelbed ning riis. Sahharoosist (s.o. suhkrust) saadav energia ei tohiks ületada 10% kogu tarbitavast energiast. Vähem t...

Bioloogia - Keskkool
27 allalaadimist
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

... organismi toitaine- vajaduse rahuldamiseks. Toidulisandid on vitamiinid, mineraalained, aminohapped, asendamatud rasvhapped, kiudained, taimsed ja loomsed ekstraktid, taimede värsked või kuivatatud osad ja teised sedalaadi ained. Kõik toiduained koosnevad omakorda põhitoitainetest, mida organism omastab. Need on valgud, rasvad, süsivesikud, mineraalained, vesi ja vitamiinid. Toitumine on organismi eluline vajadus. Elusorganismis töötavad alaliselt vereringe- ja seede- elundid, närvid ja lihased. Kõigeks selleks on tarvis energiat. Et kõik e...

Toitumisõpetus - Eesti Maaülikool
19 allalaadimist
16
docx

Biokeemia kordamine

...reeruvad, madalamatel temperatuuridel aga reaktsioonikiirus langeb. Ühekordne 4 külmumine ja ülessultamaine ei kahjusta ensüüme. Toiduained sp madalal temp, et pärssida mikroorganismide ensüümide aktiivsust. Ensüümreaktsiooni sõltuvus pH-st: Inimkeha ensüümreaktsioone iseloomustab tavaliselt kellukesekujuline sõltuvus pH-st. Optimum 6-8 vahel ja siis reaktsioonid ka kõige kiiremad. Erinevate kudede isoensüümid erine...

Biokeemia - Eesti Maaülikool
9 allalaadimist
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

...jades. Vees lahustumatute kiudainete poolest on rikkad nisukliid, pähklid ning oder, vees lahustuvate kiudainete poolest kaerakliid, melonid ning kuivatatud puuviljad. Lihas ning kanalihas kiudaineid ei ole. Kiudaineterikkad toiduained sisaldavad ka palju teisi kasulikke komponente (vitamiinid, mineraalained), seega on oluline kiudainete saamiseks tarbida just nimelt kiudaineterikkaid toiduaineid ja mitte võtta neid kapslitena. Enamus puu- ja juurvilju on madala rasvasisaldusega, samas on nad olulised vitamiinide C, ...

Biokeemia - Eesti Maaülikool
318 allalaadimist
6
docx

Kasulikud toiduained

Pärnumaa Kutsehariduskeskus KASULIKUD TOIDUAINED Referaat Riina Vahter 2010 Piimatooted on üheks hea ja tervisliku toitumise nurga...

- Kutsekool
15 allalaadimist
21
docx

ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA

TALLINNA TEENINDUSKOOL Piia Maria Nahkur T11 HT ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED ­ MUNA Referaat Juhendaja: Dina Aarma Tallin 2011 Sissejuhatus Muna Muna on üks paremaid ja täiuslikumaid toiduaineid, milles on muu hulgas olemas kõik vitamiinid peale C, ning väga palju proteiini. Muna ei pea vältima. Pikk...

Toitumise alused - Kutsekool
18 allalaadimist
42
doc

Inimene kui tervikorganism

...eeditud toidust pärit molekulidest sünteesitakse uusi molekule, et ehitada üles uusi keharakke või parandada vigastusi. Energiatarve sõltub inimese vanusest, üldisest füüsilisest aktiivsusest, kehamassist ning pärilikkusest. Liigsed toiduained säilitatakse organismis rasvana. Kui organism saab toiduga vähem energiat, hakatakse lagundama varuaineid. Energiat saadakse põhiliselt toidu ja joogiga. N: keskmine inimene sööb aastaga 400 kg toitu ja joob 800 l vedelikku, tema kehakaal muutub kuni ±0,5 kg. Tugeva treeningu korral või...

inimeseõpetus - Keskkool
29 allalaadimist
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

...jades. Vees lahustumatute kiudainete poolest on rikkad nisukliid, pähklid ning oder, vees lahustuvate kiudainete poolest kaerakliid, melonid ning kuivatatud puuviljad. Lihas ning kanalihas kiudaineid ei ole. Kiudaineterikkad toiduained sisaldavad ka palju teisi kasulikke komponente (vitamiinid, mineraalained), seega on oluline kiudainete saamiseks tarbida just nimelt kiudaineterikkaid toiduaineid ja mitte võtta neid kapslitena. Enamus puu- ja juurvilju on madala rasvasisaldusega, samas on nad olulised vitamiinide C...

Bioloogia - Põhikool
2 allalaadimist
24
doc

PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

...jades. Vees lahustumatute kiudainete poolest on rikkad nisukliid, pähklid ning oder, vees lahustuvate kiudainete poolest kaerakliid, melonid ning kuivatatud puuviljad. Lihas ning kanalihas kiudaineid ei ole. Kiudaineterikkad toiduained sisaldavad ka palju teisi kasulikke komponente (vitamiinid, mineraalained), seega on oluline kiudainete saamiseks tarbida just nimelt kiudaineterikkaid toiduaineid ja mitte võtta neid kapslitena. Enamus puu- ja juurvilju on madala rasvasisaldusega, samas on nad olulised vitamiinide C, ...

Biokeemia - Kutsekool
9 allalaadimist
9
doc

Eksami küsimused & vastused

...äevas ei tohiks saada rohkem kui 300 mg kolesterooli. Kolesterooli vajalikkus: rakumembraanide ehituseks, mitmete hormoonide, sapphappe valmistamiseks jne. Kolesterooli liia korral võivad veresooned muutuda hapraks, suureneb infarkti oht. Taimsed toiduained kolesterooli ei sisalda, küll aga loomsed. Nendest on kolesteroolirikkamad muna, aju, neerud, maks, või, juust, vähid, krabid. Kolesteroolitasemega koos tuleb vaadelda toiduaine küllastunud (piimarasvas, maksas, neerudes) ja küllastumata rasvhapete suhet, esimesed soodustavad kolesterooi väljaviimist organism...

Toitumise alused - Tallinna Ülikool
196 allalaadimist


Registreeri ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Konto olemas? Logi sisse

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun