Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Teraviljad – nisu, riis, mais, oder, hirss, rukis jt Mugulviljad – kartul, bataat, maniokk, jamss jt Õlikultuurid – sojauba, päevalill, puuvill, raps, õlipalm, maapähkel jt Suhkrukultuurid – suhkruroog, suhkrupeet Mõnukultuurid - kohv, tee, koka, kakao jt Söödakultuurid – juurviljad, põldhein Kiukultuurid - puuvill, tina, kanep jt Köögiviljad – tomat, kurk, kapsas, salat jt Puuviljad, marjad - apelsin, õun, viinamari jt Loomakasvatus Veised - piimakari, lihakari, tööloomad
Teravilja eelpuhastus - kuivatuspunkti konstruktiivtehnoloogiaskeem: 1 – vastuvõtukolu; 2 – koppelevaator 2НПЗ-20; 3 – eelpuhasti K-527 A ; 4 – koppelevaator 1-2х20 ;5 – kettkraapkonveier УТФ-200/35; 6 – ventileeritav punker БВ-40; 7 – kettkraapkonveier TCЦ-25; 8 – koppelevaator 1-2 x 10/20; 9 – šahtkuivati M – 819; 10 – koppelevaator 1-2 x
Teraviljatoidud on olnud kõige olulisemaks paljude sajandite vältel ja hakanud teiste toiduainete laialdasemale kasutamisel maad andma alles 19. sajandil.
Teraviljakasvatuses on valdavaks muutunud õlgede pressimine erineva suurusega pallideks, mille tihedus ulatub sõltuvalt pressimistehnoloogiast ja pallide mõõtmetest 110 – 165 kg/m 3. Põhupallide koristamiseks põllult kasutatakse põllumajanduses laialt kasutatavaid tõstukeid, traktori järelkärusid ja muid sobivaid seadmeid.
Teraviljad – allergoloogilist tähtsust ei oma, õietolmuosakeste pind õline, kleepuvad üksteisega kokku Puju suhtes allergiline – putuktolmlejad (võilill) Bensoe viigipuu Lõikelilled Kroonülased ehk anemoonid – kontakt – nahapõletik ning aaloe Kuhikpriimula
Teravilja hind - endogeenne muutuja, põllumajandustoetus- eksogeenne, sest tootja ei otsusta selle üle. 1. Varumuutuja – kogus, mis on olemas teatud ajahetkel (näiteks kassaseis 03.09.2006) 2. Voomuutuja - koguse muutus teatud perioodil (nt SKP suurus 2006. a)
Teraviljavalk on mittetäisväärtuslik - ei leidu kõiki või leidub vähe asendamatuid aminohappeid (lüsiini, metioniini ja tsüstiini).Asendamatuid aminohappeid on enim: tatras, kaeras, riisis, rukkis vähem: maisis, hirsis.
Teraviljad on tatar, nisu, oder, kaer, rukis, hirss jne. Teravilja laialdane levik ja suur tähtsus on tingitud eelkõige sellest, et ta on inimese tähtsamaid toiduaineid, väärtuslik loomasööt ja tööstuslik tooraine.
Teraviljad - nisu hakati kasvatama 19. saj. Kaer ja rukis I aastatuhandel m.a.j, oder 2 aastatuhandest e.m.a. Jahupuder ja jahuvorstid igapäevasem ja lihtsama toit, tangupuder eriti veel tanguvorstid aga pidulikum toit.
Teravil - jasaak oli jäänud 1958. aasta 1960-ndate lõpul intensiivistunud tasemele või (mõnede andmete väikekolhooside ja -sovhooside kohaselt) isegi langenud, mis ühendamine.
Teraviljad – võib ülitundlikkuse tekitamise võime poolest järjestada nii (kõige kangematest kõige nõrgemateni): nisu, manna, kaer, rukis oder, kaer, tatar, riis, mais, hirss.
Teravilja eelpuhastus - kuivatuspunkti konstruktiivtehnoloogiaskeem: ........22 Joonis D.1. Teravilja eelpuhastus-kuivatuspunkti vooluliini struktuurskeem:................23
Teraviljatoodete grupist on soovitav süüa 8-13 portsjonid, kusjuures rukkileiba peaks olema pool – 4 portsjonid, veerand kartulit ja veerand teisi teraviljatooteid.
Teraviljade seemned on külvireas jaotud hajusalt (2…3 cm laiuselt). Seemnete külvisügavuse ühtlikkus madalatel töökiirustel (kuni 6 km/h) stabiilne.
Teraviljatalud - levinud hõredalt asustatud kuivakliimaga piirkondades põhja-ameerikas ja austraalias, venemaa, kasahstani steppides jm. rohtaladel.
Teraviljaks bourbon - viskis on vähemalt 51 protsenti maisi ja 49 protsenti teisi teravilju. Rye viski sisaldab vähemalt 51 protsenti rukist või nisu.
Teravilja kogusaak on leitud valemiga m=s⋅S , (1.1) kus m – teravilja kogusaak t; s – teravilja keskmine saak t/ha; S – teravilja kasvupind ha.
Teraviljarühmad on moodustatud selle järgi, et nad erinevad üksteisest morfoloogiliste, bioloogiliste ja majanduslike omaduste poolest.
Teravili 25 - 30 ts ha-1 Kartul 160-170 ts ha-1 Põldhein 30-35 ts-sü ha-1 Looduslikud rohumaad 10-14 ts kuiva heina ha
Teraviljaks on nisu, kuid toodetaks ka kaera, otra, tubakat, rukist, õliseemneid, suhkruroogu ja erinevaid puuvilju.
Teraviljapõld on ala, kus ei esine orashein , osi , paisleht, ohakas jt teraviljad raskesti tõrjutavad umbrohud
Teraviljatoidud – puder, rokk, kört, leem jt. Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud taignast tume rukkileib.
Teraviljatoidud - kõige tavalisem toit nädala söögikordades oli kas õhtul või hommikul tanguleem.
Teraviljasektori mudelis on vaatluse all neli peamist teraviljakultuuri – oder, nisu, kaer ja rukis.
Teraviljakülvik tv1 on kitsama külvilaiusega ja teraviljakülvik TV2 on laiema külvilaiusega.
Teravilja talu – väga suur pindala, väikesed tootmis kulud, kulub vähe tööjõudu.
Teraviljad on olnud ja jäävad Eesti tingimustes valdavateks põllukultuurideks.
Teraviljajahu kõrval on hakatud kasutama ka muljutud ja seejärel konserveeritud teravilja.
Teravili 25 - 30 ts ha-1 Kartul 160-170 ts ha-1 Põldhein 30-35 ts-sü ha-1
Teravilja kaaliumitarve on väike ning ta on suuteline hästi kasutama kaaliumväetiste
Teraviljad on peamised põllukultuurid, mis hõlmab umbes 80% põllumaast.
Teraviljasaadused on jahu, tangained, linnased, tärklis, inuliin ja nisugluteen.
Teraviljatalud on väga suure pindalaga ja seal kasvatatakse peamiselt nisu.
Teraviljas on palju kiudaineid, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale.
Teraviljane bukett on meenutus käärimisprotsessist, keedetud teraviljast.
Teraviljades on magneesiumi rohkem kui kaltsiumi (oder, kaer, mais).
Teraviljatooteid - peaks teiste gruppidega võrreldes rohkem tarbima.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Teraviljakuivati tootlus on M1 t/h kuivatisse suubuva toorvilja järgi, kui selle niiskus W1=20% ja kuivatatud vilja niiskus W2=14%. Kuivatusagensina kasutatav välisõhk temperatuuriga t0 ja suhtelise niiskusega fi0 soojendatakse enne kuivatisse juhtimist ette kalorifeeris.
Teravilju on võimalik kasvatada kõikidel mineraalmuldadel.
Teravilja talud on suure pindalaga, kasvatatakse peamiselt nisu.
Teraviljadega võrreldes on hariliku odra juurestik mõnevõrra väiksem.
Teraviljaseemnest – väetis satub sobivasse kaugusesse seemnest.
Teraviljad on üheaastased, aga neil on talvituvaid vorme.
Teraviljade õied on imepisikesed, kahvatud, lõhnata, nektarita.
Teraviljatooteid on soovitav tarbida 3-5 portsjonit iga päev.
Teraviljad on künnisügavuse suhtes vähemnõudlikud.
Teraviljaeksport – teravilja sai Eestimaalt välja vedada.
Teravilja all on umbes pool kogu riigi haritavast maast.
Teraviljad - nisu, riis, mais, oder, hirss, rukis jt
Teraviljadel on narmasjuurestik, peajuur puudub.
Teraviljad on ka hirss, kaer, oder ja rukis.
Teraviljasaadusteks on tangained, jahu ja tärklis.
Teraviljatoodetes on väävlit suhteliselt vähe.
Teraviljad – teravilja valgu suhtes.
Teraviljade vili on tera,ehk iva, ehk teris.
Teraviljad on enamasti üheaastased.
Teraviljatooted - on hea tervise aluseks.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Teravilja saagikus - maailmas 3t ha kohta, Kõige suurema saagikusega mais 4,3 t/ha, siis riis, siis nisu.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Teraviljakahjurid – rootsikärbes, viljasääsk , munevad kõrrelistele umbrohtudele.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Teravilja ripslane – vastsed ja valmikud imevad taimemahla pähikutest.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun