Lisa vähehaaval pool tuhksuhkrust ja vahusta seni, kuni ilmuvad teravad tipud. Mikserda väiksemas kausis munakollased. Pane tasahaaval juurde ülejäänud tuhksuhkur ja vahusta suurel kiirusel, kuni saad paksu heleda vahu (umbes 4‒5 minutit). Maitsesta see vanillsuhkruga. Sega munakollasevaht ettevaatlikult munavalgevahu hulka. Pane vähehaaval, umbes veerand kogusest korraga, hulka jahu, ise pidevalt segades. Kalla tainas tasakesi kondiitripritsi, millel on 1 cm suurune ümar otsik. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pritsi sinna 8 cm pikkused tainaribad, jättes neile 2,5 cm laiused vahed. Sõelu ribadele tuhksuhkrut. Küpseta 180kraadises ahjus 8‒10 minutit ehk kuni küpsised on helekuldsed. Libista need koos küpsetuspaberiga restile ning lase 10 minutit jahtuda. Eemalda paber ja jahuta küpsised restil täielikult. 5.2Palmiir
Kaneelipulber 2tl Ingveripulber 0,5tl Kakaopulber 2tl Muna 2tk Sool l tl Jahu l,21iitrit Glasuur: Munavalge 1 tk Puudersuhkur 4 dl Sidrunimahla mõned tilgad Vürtsimassid Gewürztrieb 2000 küpsetussegu vürtsikate ja mahlaste kookide valmistamiseks 0.900 - piima 0.200 mune 0.160 Gewürztrieb 2000 3 0.900 nisujahu 0.250 toiduõli 0.600 - suhkur Kõik koostisosad korralikult läbi segada. Küpsetada 150° juures 40 m LIIVATAIGEN, POOLTOOTED JA KÜPSISED Jahu 0,650 + 0,050 rullimiseks margariin 0,310 suhkur 0,207 muna 0,073 küpsetuspulber 0,005
Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2dl suhkrut Biskviittaigna koosti
.....................................................3 Kokkuvõte..............................................................................................................................4 Hinnang..................................................................................................................................5 Sissejuhatus Me kõik teame, et pärmi kasutatakse erinevates pagari toodetes. Kuid meist vähesed teavad seda, mis protsessid selles seenes toimuvad, et tainas hakkab kerkima ning ka seda missugune temperatuur on pärmsseenele kõige soodsam. Uurimustöö teemaks võtsin ma pärmaseente elutegevuse uurimise, sest pärmi kasutatakse paljudes toiduainetes ning ma ei tea selle seene kohta väga palju. Selle töö eesmärk on saada teada, missugune temperatuur ja suhkrukogus on kõige parem pärmseene elutegevuseks. Pärmseened Pärmseened on üherakulised organismid. Peamiselt toituvad nad vees lahustunud suhkruist.