Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Tangid - lusikas all, kahvel peal  Kahvli kumerus jääb allapoole  Kasutatakse peamiselt pidulikel vastuvõttudel  Nõuab teenindajatelt kõrget proffessionaalsust  Kui on kaks pakkujat, alustatakse nii peremehe kui perenaise paremalt käelt ja pakutakse paremale Koduses stiilis serveerimine Nimetatakse ka serveerimiseks Vene moodi  Toit asetatakse lauale vaagnatega, tirinatega ja muude serveerimisnõudega  Tavaliselt tõstavad toitu laualt lauasistujad
Taimetoitlastel on madalam vererõhk, väiksem kaal ja madalam vere rasvasisaldus Taimetoitlastel võib harvemini kohata probleeme ainevahetusega, veresoonkonnahaigusi, suhkruhaigust, podagrat ja tõenäolisemalt vähem soolevähki“. Maailma tervishoiu statistika näitab, et riikides, kus lihatarbimise tase on kõige kõrgem, on ka kõrgeim vähi ja südamehaiguste tase.
Taimetoitlusel on mitmeid plusse, milleks on: väike südamehaiguste risk(vere vähese kolesterooli tõttu), väike kõrgvererõhu risk(toiduainete kõrge kiudainete sisaldus), harvemini esinevad seedeektrakti häired, rohkelt C vitamiini, rohklet mineraalaineid, väheneb rasva- ja keedusoola kasutamine toidus, suurem maitsetaimede kasutamine.
Talvevarudeks kuivatamine on üsna mõttetu, sest taim kaotab kuivatamisel suurema osa aroomist. Kui seda aga siiski tehakse, tuleks ürti säilitada mitmekordselt pakituna õhu- ja niiskuskindlalt suletud paberkotid. Kuivatamisele võiks eelistada külmutamist, kuigi ka seeläbi kaotab taim palju oma maitseomadustest.
Taimetoitlus on toitumisharjumus, mis eetilistel, moraalsetel, religioossetel, kultuursetel, esteetilistel, keskkondlikel, sotsiaalsetel, majanduslikel, poliitilistel, maitselistel või tervislikel põhjustel välistab kõikide või mõnede loomsete toiduainete(linnuliha, kala, mereandide tarbimise.
Tabelis 2 on kujutatud vitamiinide ja mineraalainete tarbimine päevaselt ja keskmiselt.
Taimetoitlastel on oht kannatada oomega-3-rasvhapete puudujäägi all. Oomega-3-rasvhapped on olulise tähtsusega meie keharakkude ainevahetuses, südame-veresoonkonnale, kesknärvisüsteemi ja silmade võrkkesta arenemisel ning on tähtsad ka ilusa terve naha ja juuste jaoks.
Taimetoitlus on eestlaste seas üha enam levinud ning enne kui lõplikult otsustada liha oma menüüst välja arvata, tuleks võtta arvesse sellega kaasnevaid ohtusid, millest peamiseks on näiteks erinevate kehale kasulike toitainete puudujääk.
Taimeõli on praktiliselt puhas taimerasv (rasvasisaldus ~100%). Õli saamiseks eraldatakse ta toorainest (õlitaime seemned, viljad, tuumad, teravilja idud jm) pressimise või leotamise teel ning seejärel puhastatakse e rafineritakse.
Tainaks on vaja: 100 g võid, 1½ dl nisujahu, ½ dl vett, 1 dl väherasvast kohupiima, täidiseks 5-7 hapukamat õuna, 1 dl fariinsuhkrut, ½ dl brändit või konjakit, kaneeli, 1 dl 35% rõõska koort ja 1 muna.
Tahveltee - saadakse udemete jääkide kokkupressimisel • Ühekordse kasutamisega- väikestes pakkides udemetee • Aromatiseeritud tee- sisaldab aroomaineid nt. sidrunitee • Lahustuv tee. Kuiv tee konsentraat.
Take - away tüüpi ettevõtted ehk kaasaosutkohad Kaasaostukohad on ettevõtted, kust toitu (vahepala või kerge eine) ostetakse kaasa kas koju, töökohale või siis söömiseks tänaval, autos, pargipingil.
Talub 10 - 15% keedusoola • 30-60% suhkrut • Kasvu pidurdab sorbiinhape • Hävib 105ºC - 125ºC 10 - 13 minutiga • Hävib rasvarikkas toidus 121ºC juures 17 - 30 minutiga Merilin Jürine Bacillius cerius
Taimsetes toiduainetes on enamik mineraalaineid koondunud koorealusesse kihti ning koorimisel võivad nende kaod ulatuda kuni 50%. Kartulites on mineraalainete kaod tingitud ka nende hoidmisest vees enne kuumtöötlemist.
Taimetoitlastel on soovitatav piisava tsingikoguse saamiseks süüa teraviljatooteid (näiteks on suure tsingisisaldusega nisukliid, täisterakaerahelbed, näkileib), seemneid, pähkleid ja kaunvilju.
Tangainete kvaliteedinäitajateks on värvus, maitse ja lõhn ning nakatatus aidakahjuritest. Kõrvallisanditeks loetakse tangudel koorimata või riknenud tuumad, kestaosakesed, umbrohuseemned ja mineraalosakesed.
Taignaparandajaga meetod - Taignaparandajad annavad taignale hea töödeldavuse ning lühendavad kerkimisaega. Taignaparandajad pannakse koos teiste komponentidega taignasegajasse, kasutades eeltaignata
Taigen - jahu, vee, pärmi, eeltaigna või juuretise ning lisatooraine segamisel ja käärimisel saadud pooltoode, mis on valmistatud retsepti ja tehnoloogilise juhendi kohaselt.
Taimetoitlus - Inimgrupp, kes pretendeerivad taimetoitlase nimetusele, Taleggio juust - Itaalia lehmapiimajuust, mida valmistatakse Taleggio orus Bergamo provintsis Itaalias
Take - awai(kiirtoiduettevõtted) Toit kas koiu,töökohale,söömiseks tänaval,autos,pargipingis.Teenindus lihtne,kiire jasoodsa hinnaga.Tavaliselt on iseteenidus.
Talgud - on talupojakultuurist pärit ühine ettevõtmine millegi ärategemiseks, mis nõuab rohkem tööjõudu, kui on ühel perel või majapidamisel või talul.
Tagasi ees - Aasias, Egiptuses jm. • Harilik oder (Hordeum vulgare) arenes välja metsikust odrast (Hordeum spontaneum), mis kasvab looduslikult Lähis-Idas.
Tallinki kontsernis on töötajaid merel ja maal kokku rohkem, kui 6000. Võimalik on töötada laeval, hotellis, kauplustes, laos ja võimalusel viia läbi praktikat.
Tainak - kindla massiga taignatükk, mis on läbi teinud ühe või mitu töötlemisoperatsiooni. Tainakute vormimine - tainakutele vajaliku kuju andmine.
Taimetoitlust on mitut liiki, sealhulgas sellised, mille järgijad ei tarbi ka mune, piimatooteid ja loomse töö tulemusel saadud aineid nagu näiteks mesi.
Taimetoitlust on mitut liiki, sealhulgas kaudu imenduvad organismi kõik sisaldavate toitude söömist satub sellised, mille järgijad ei tarbi ka mune,
Tantsitamine ehk remuage. Pärast laagerdumist pannakse vahuveinipudel kaelapidi spetsiaalsesse raami, kus algab setete väljutamine ehk tantsitamine.
Takistuseks - viskiasjatundjad, keda ma olen kohanud, on enamasti kirglikud suitsetajad, kuid nad ei tee seda kunagi enne olulisi viskimaitsmisi.
Taco maitseainesegu – Maitseainesegu, mis tõstab esile tüüpilise mehhiko maitse tortillade ja tacode lihatäidistes (hakkliha, veiseliha ja kana).
Taignarull - Kasutatakse taigna rullimisel (nt pärmi- ja muretaigen). Raske (~2,5 kg) ja sileda pinnaga, puidust, plastmassist või kivist.
Taimeteedest ingveri - , jalaka-, kibuvitsa-, peterselli-, piparmündi-, pärnaõie- ja võilille tee . Jookidest sobivad 0 tüübile ka soodaveed.
Taimsetest toiduainetest on parima koostisega soja ja tema baasil valmistatud tooted, teistes esineb vajakajäämisi ühe või mitme aminohappe osas.
Tabelis 1 on kujutatud makrotoitainete, kiudainete ja rasvhapete sisaldust toidus päeviti ja võrreldud soovituslike kogustega.
Taignamargariinide kasutamisega on oluliselt paranenud pärmitaignatoodete käärimisstabiilsus, gaasisäilitusvõime, kerkivus, poorsus ja säilivus.
Taastumis protsessis on hõlmatud erinevate toitainete taastamine organismis, nagu süsivesikud, valgud, vedelikud ja elektrolüüdid.
Taigna töötlemine - valmistaigna töötlemise operatsioonid: tükeldamine, ümardamine, eelkerkimine, vormimine ja lõppkerkimine.
Taimedest sisalda - vad koobaltit rõikad, pirnid, mustad sõstrad, vaarikad, peet, kaunviljad, astelpaju viljad ja sibulapealsed.
Tammelehe salat - lehed meenutavad punase tamme lehti, väga õrn ja kergesti närtsiv, kasutatakse nagu tavalist aedsalatit.
Tadžinni baasiks on neutraalne, harilikult viljast destilleeritud alkohol, millele annavad spetsiifilise lõhna kadakamarjad.
Tammevaatides 1 - 8 aastat ja maitsestatakse põletatud suhkruga • Eristatakse heledaid, tumedaid ja kuldseid rumme.
Taigna tükeldamine - taigna lõikamine kindla massiga tükkideks, et tagada küpsetatud toodete ettenähtud mass.
Taina valmistamisel on põhimõtteliselt kaks eri valmistusviisi: 1. Keedu kääritamine naturaalse juuretisega.
Taimetoitluse põhjendusena on esitatud vastuseisu loomade tapmisele ja selleks tööstuslikes tingimustes pidamisele.
Tainak - kindla massiga taignatükk, mis on läbi teinud ühe või mitu töötlemisoperatsiooni.
Taco - Mehhikopärane „sändvitš”, mis koosneb täidetud ja volditud maisitortillast.
Tagasingid on ümarad, ulatudes hüppeliigesteni. Emistel on vähemalt 12 hästi arenenud nisa.
Talvekõrvitsad – kõva paksu koorega, kõvad seemned ja tarvitatakse valminuna, pikk säilimisaeg
Tahke juuretis - Juuretist aretatakse perioodiliselt, kuid tööstuslik tsükkel peab olema pidev.
Takistatud on õhuvool ninas ja sellega seoses lõhnamolekulide sattumine haistmisepiteelile.
Taignal 10 - 15minutit seista ja peale kokkupanemist vajutada taigna ääred hästi kinni.
Taimsetest valgu - allikatest on kaunviljad head nii valkude kvaliteedilt kui ka kvantiteedilt.
Takeo – bambusevõrsed, mis peavad olema noored, õrnad, mitte üle 10 cm pikad.
Taco tasku - „Klassikaline taco”. Maisijahust valmistatud U-kujuline friteeritud
Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad.
Tammekork on kerge, elastne ning tema kvaliteet ei muutu temperatuuri vaheldumisel.
Tangid - kasutatakse liha praadimisel liha tõstmiseks ja ümber pööramiseks.
Talirukkis on talvekindel 30. Mida peaks tegema talirukki kvaliteedi tagamiseks.
Taime lehed on kõrged, ovaalsed, lehe ääred on lainelised või hambulised.
Tammelehesalat salatilehed on Lehed on tumerohelised, Sobib kasutamiseks tammelehekujulised.
Tammepuult on pärit ka viski värv, mis võib varieeruda olenevalt vaadist.
Taigen 15 - 20 min ,et karanteerida pärm segunemine teiste toorainetega.
Taco kaste - Tomatist, sibulast ja tšillist valmistatud maitsekas kaste.
Taco kauss - Maisijahust valmistatud kausikujuline friteeritud tortilla.
Taimses valgus on ühe või teise asendamatu aminohappe puhul puudujäägid.
Taimehaigustele või on suurendatud nende umbrohumürgi (herbitsiidi-) kindlust.
Tammine – veinis võib tunda tammevaadi vanillisust ja puidusust.
Tahveltee on saadud musta tee tootmisjääkide kokkupressimisel.
Taimetoitlastel on vajadus tsingi järele seetõttu 25–30% kõrgem.
Taiyaki – kalakujuline, punase oa pastaga täidetud kook.
Tangeriin - kääbusmandariin, kuulub tsitruseliste perekonda
Tagab el - i imporditava liha ohutuse ja kvaliteedi.
Tangained on tangud, kruubid, helbed, manna ja kliid.
Taimerakud on lisaks membraanile kaetud rakukestaga.
Taigna omadustest - hapum ja tihedam taigen küpseb kauem.
Tagantjärele meenutamiseks - kui otsuseid tuleb langetada hiljem.
Taigna kobestamine - taignale poorse struktuuri andmine.
Taignamargariin pärmi - , mure-, liiva-ja keeksitaignatele.
Taimsetest toiduainetest on kõrgeim rasvasisaldus pähklites.
Taldrikute kohale on pandud punane riidest salvrätik.
Tagasiimendumine on häiritud, tekib kõhulahtisus.
Tainakute ümardamine - tainakutele ümara kuju andmine.
Taldrik kokkale - see on nagu lõuend kunstnikule.
Tainarullid – Kasutatakse taina rullimisel.
Tanniinne – sisuliselt sama mis pargine.
Tabacco – vürtsikas tšillikaste
Taldrikureegel on hea abivahend tervisliku
Talisordid - kuni järgmise sügiseni
Tammelehe salatis on rikkalikult vitamiine.
Tantsimise koormus on võrdne jooksmisega.
Vote UP
-2
Vote DOWN
Tanniine - kootava (kokku tõmbav) ja põletikuvastase toimega , seob raskeid metalle; kasulikud eriti rasusele ja poorsele nahale; • palju floriidi (130-160mg/kg); • kaaliumi, alumiiniumi, mangaani; • C-vitamiini - antioksüdant; aitab parandada haavu, tõstab naha elastsete kiudude kvaliteeti ja kiirendab nende taastootmist.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Tangained on terved või purustatud viljaterad.
Vote UP
-2
Vote DOWN
Taigna allalöömine - nisutaigna korduv lühiajaline segamine käärimise ajal, et eralduksid käärimisproduktid ja paraneksid taigna füüsikalised omadused ning
Vote UP
-2
Vote DOWN
Taani köögis on esindatud põhjamaised traditsioonid, kuid teistest piirkonna riikidest rohkem on tunda ka Kesk- ja Ida-Euroopa mõju.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun