Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Süsivesikud - energiakandjad põhiliselt taimsetes söötades (harva ka loomsetes N: glükogeen maksas, laktoos piimas jne). Neist saavad taimtoidulised loomad põhiosa eluks vajaminevast energiast ja neist moodustuvad keha- ning piimarasv ja piimasuhkur 3. RASV - on energiakandjaks põhiliselt loomsetes söötades (vahel ka taimsetes, N: õli päevalilleseemnetes, pähklites jne). Rasv on väga energiarikas ja loomad katavad energiatarbe selle arvel väga hõlpsasti.
Süsivesikud e. sahhariidid on looduses kõige enam levinud orgaaniliste ühendite klass Taimede massist moodustavad süsivesikud 75-90%, inimorganismi koostises on ca 1,5% süsivesikuid Süsivesikuid leidub organismis laialdaselt: maksas, lihastes, luudes jne. Inimese toidulauast lähtudes pakub kõigepealt huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigis 1 g süsivesikuid annab 4 kcal
Süsivesikud on bioloogiliste ühendite rühm, mis koosnevad vaid süsinikust, vesinikust ja hapnikust. Vastavalt struktuurile jaotatakse nad: • Monosahhariidid ehk monoosid (nimetatakse ka lihtsuhkruteks) – nad täidavad organismides energeetilist rolli ja kuuluvad koeensüümide ning nukleiinapete koostisse.
Süsivesikud on organismi ühed tähtsamad energiallikad, tervisliku toitumise puhul peaks süsivesikute osa kogu energiahulgast moodustama 55 - 60 %, rasvad 25 - 30 % ja valgud 10 - 15 protsenti. Lisaks peab spordiga tegeleja toit olema ka kiudaineterikas, neid peaks päevases menüüs olema 25 - 30 grammi.
Süsivesikud on organismi tähtsaimad energiaallikad olles looduses levinuimad orgaanilised ühendid. Taimedes on süsivesikuid 75...90%, loomsetes organismides kõigest 2....3%.Tasakaalustatud toidu puhul moodustub põhilisest osast verre sattunud glükoosist energia, mida rakud kasutavad oma elutegevuses.
Süsivesikud – glükoos (60%) – esmane energiaallikas: neid kasutavad kõik keha rakud; närvid saavad energiat ainult süsivesikutest, lihased suudavad toota süsivesikutest energiat ka ilma hapniku osavõtuta; sama hulga energia kättesaamiseks kulub vähem
Süsivesikud on organismi põhiline energiaallikas (Kivilo-Paas & Raska: 2010). Toidusüsivesikud on ainevahetuse jaoks asendamatud, sest katavad poole vajalikust päevasest toiduenergiast (Zilmer: 2009). Süsivesikuid on mitut erinevat tüüpi.
Süsivesik on orgaaniline ühend, mis sisaldab süsinikku, vesinikku ja hapnikku Süsivesikud on energiarikkad ained • Loomad kasutavad toidus olevaid süsivesikuid nagu suhkur ja tärklis, energiaallikana.
Süsivesikud on energiarikkad ained/ühendid. • Taimed valmistavad oma eleutegevuseks vajalikke süsivesikuid ise. • Loomad kasutavad toidus olevaid süsivesikuid nagu suhkur ja tärklis, energiallikana.
Süsivesikud on koos rasvadega organismi peamised energiaallikad (sealjuures võivad nad üksteist asendada). Optimaalseks süsivesikutest saadud energiakoguseks peetakse 52......60% üldisest energiakulust.
Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määravad veregrupi ning kuuluvad ka rea hormoonide koostisesse.
Süsivesikud on organismi ühed tähtsamad energiallikad, tervisliku toitumise puhul peaks süsivesikute osa kogu energiahulgast moodustama 55 - 60 %, rasvad 25 - 30 % ja valgud 10 - 15 protsenti.
Süsivesikud on orgaanilsed ühendid, mis sisaldavad süsinikku, vesinikku ja hapnikku. Väga energiarikkad ained, inimene saab põhiosa päevasest energiast ja tööjõu just süsivesikutest.
Süsivesikud on põhiliseks organismi energiaallikaks, kuuluvad kudede, rakkude, hormoonide koostisesse, määravad veregrupi, varuaine roll organismis, kaitsefunktsioon antikehade koostises.
Süsivesikud – TÄHTSAIMAD ENERGIAALLIKAD • Süsivesikud annavad poole organismile vajalikust energiast (55 – 65 %) • Süsivesikud aitavad säästa valkude osa ehitusmaterjalina.
Süsivesikud – takistavad rakkude külmumist; lipiidid – vahad moodustavad taimedel kaitsekihi, mis takistab vee aurumist; valgud – antikehad on kaitseks haigustekitajate vastu.
Süsivesikud - Energia allikad • Lipiidid(Rasvad) - energiavaru ained • Valgud - Valkude töös seisneb elu • Nukleiinhapped: DNA(Säilitab infot), RNA(Realiseerib infot)
Süsivesikud - bioloogiliste ühendite rühm,mis koosneb ainult süsinikust,vesinikustja hapnikust.Vastavalt sruktuurile neid jaotatakse mono-,oligo-ja polüsahhariidideks.
Süsivesikud on parimad allikad keharakkudele vajaliku energia saamiseks, selle protsessiga on omakorda seotud mitmed teised erinevad toitained ja protsessid organismis.
Süsivesikud – on ainult ühel pool, pealmisel pool 4. tüklilised alkoholid - näiteks kolesterool loomarakkude kõikides membraanides; taimerakkudes fütosterool.
Süsivesikud - orgaanilised ühendid, mis koosnevad ainult süsiniku ja vesiniku aatomitest. Alkaanid – ainult tetraeedrilisi süsinike sisaldavad süsivesinikud.
Süsivesikud on piimas eranditult suhkrutena, neist tähtsaim on laktoos ehk piimasuhkur (Vikipeedia, 2014). Normaalne piim on nõrgalt happeline (Kiiman, 2011).
Süsivesikud – süsivesikuteks ehk sahhariidideks nimetatakse suurt hulka orgaanilisi aineid, mis koosnevad peamiselt süsinikust, vesinikust ja hapnikust.
Süsivesikud - polümeerid, monomeerid – monosahhariidid (monoosid = lihtsuhkrud), seotud O-glükosiidsidemega. On olemas mono-, oligo-, polüsahhariidid.
Süsivesikud on fotosünteesi pimedus staadiumis alg-, vahe- ja lõpp-produktiks. • Bioregulatoorne – koos valkudega kuuluvad hormoonide koostisesse.
Süsivesikud on intensiivse treeningu ajal keha tähtsaim kütus ja annavad energiat 4kcal/g . Vajalik immuunsüsteemile ja ajule.
Süsivesikud on tervisesportlasele parim energiaallikas………. lk 2 Rasvad.......... lk 3 Vee tarbimine ja kehaline aktiivsus.
Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid: taimedes 75 - 90% loomades 2% seentes 3% mikroorganismides 12 - 28%
Süsivesikud on ulatuslik ühendite rühm, kuhu kuuluvad suhkrud, aga ka tärklis, tselluloos ning mitmed teised polüoosid.
Süsivesikud on energiarikkad ained Loomad kasutavad toidus olevaid süsivesikuid nagu suhkur ja tärklis, energiaallikana.
Süsivesikud on inimorganismis seotud mitmete bioregulatoorsete ülesannetega, sest neid leidub ka hormoonide koosseisus.
Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid, nad moodustavad üle 50% biosfääri orgaanilisest ainest.
Süsivesikud – põhiliselt tärklis, tärkliseterad erinevad kujult, mõõtmetelt jne. Enim – riis, nisu, rukis.
Süsivesik – ehk sahhariid, on polühüdroksükarbonüülühendite, nende oligo- ja polümeeride üldnimetus.
Süsivesikud on arvukas bioloogiliste ühendite rühm, mis koosnevad ainult süsinikust, vesinikust ja hapnikust.
Süsivesikud - on organismi põhiliseks energiaallikaks-teraviljatoodetes, piimatoodetes, puuviljades, marjades.
Süsivesikud e. sahhariidid – on orgaanilised ühendid, mille koostises esinevad süsinik, vesinik ja hapnik.
Süsivesikud on organismi peamised energiaallikad, toiduenergiast peavad nad katma 55-60% (Vaasak jt 2006).
Süsivesikud EHK SAHHARIIDID Süsivesikud ehk sahhariidide koostisse kuuluvad süsinik, vesinik ja hapnik.
Süsivesikud on inimtoidus esmase tähtsusega kuna nad on hästi kättesaadavad ja ka kergesti omastavad.
Süsivesikud - vähem rafineeritud suhkrut, rohkem süsivesikuid, mis on pärit puu- ja juurviljadest.
Süsivesikud on lihtsüsivesikud, siis oli veresuhkrutõus suur ja insuliini produktsioon on suur.
Süsivesikud on aju, lihaste,vere punaliblede ning teiste keharakkude peamine energiaallikas.
Süsivesikud ehk sahhariidid. - Sisaldavad alati süsinikke ( C ). - Tekivad organismides.
Süsivesikud on bioloogiised ühendid, mis koosnevad süsinikust, vesinikust ja hapnikust.
Süsivesikud on orgaanilised ühendid mille koostises esinevad süsinik,vesinik ja hapnik.
Süsivesikud on defitsiidid, siis hakatakse energia eesmärgil lagundama lipiide ja valke.
Süsivesikud – ühendid, mida saame tinglikult vaadelda süsiniku ja vee hüdraatidena
Süsivesikud - apaatia, kõhu ja 3)seotud vesiniksideme, tekib jalalabade paistetamine.
Süsivesikud on tähtis osa Sinu igapäevasest toidust, eriti kui on soov olla jooksja.
Süsivesikud - annavad energia ja olulised komponendid nukleotiidide ja nukleiinhapete
Süsivesikud – ühendid, mis koosnevad ainult süsinikust, vesinikust ja hapnikust.
Süsivesikud - suhkrud ja sahhriidid, koosnevad süsinikust, vesinikust ja hapnikust.
Süsivesikud – organismis on 2 põhilist ülesannet: energeetiline ja ehituslik.
Süsivesikud on tähtsaimaks energiaallikaks nii kehalisel kui ka vaimsel tööl.
Süsivesikud e. Sahhariidid –Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised
Süsivesikud – 60% ööp.energiavajadusest; ööp. tarbitav hulk 320-350 gr.
Süsivesikud ehk sahhariidide koostisse kuuluvad süsinik, vesinik ja hapnik.
Süsivesikud – tselluloos on kõikide taimeraku kestade peamine koostisosa
Süsivesikud - looduses enam levinud orgaanilised ained . (taimedes 75-80%,
Süsivesikud on looduses kõige enam levinud orgaaniliste ühendite klass.
Süsivesikud on membraanis tavaliselt seotud kas valkude või lipiididega.
Süsivesikud - esmane energiaallikas • Neid kasutavad kõik keha rakud.
Süsivesikud on esindatud pentoosidena – riboosi ja desoksüriboosina.
Süsivesikud ehk Sahhariidid Koosneb süsinikust, vesikust ja hapnikust.
Süsivesikud on mõningate hormoonide ja koensüümide komponentideks.
Süsivesikud on org.ühend mis sisaldab süsiniku,vesiniku jahapniku.
Süsivesikud EHK SAHHARIIDID  Põhiline organismi energiaallikas.
Süsivesikud on vajalikud ka lipiidide normaalseks oksüdatsiooniks.
Süsivesikud – kasutatavus nii aeroobsel kui anaeroobsel tööl.
Süsivesikud on ka luude, kõhrede ja rakustruktuuride koostises.
Süsivesikud - on inimesele kõige olulisemaks energiaallikaks.
Süsivesikud - ,Valgud ja rasvallikad –hernes, uba, sojauba,
Süsivesikud ehk sahhariidid Mõiste • Süsivesikud on ...
Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid.
Süsivesikud ehk sahhariidid C, H ja O koosnevad molekulid.
Süsivesikud - algab suus, lõhustamiseks vaja amülaasi
Süsivesikud on tervisesportlasele parim energiaallikas
Süsivesikud on meie organismi peamised energiaallikad.
Süsivesikud - imendub veresoontesse, lõpeb peensooles
Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks.
Süsivesikud ON TERVISESPORTLASE PARIM ENERGIALLIKAS.
Süsivesikud on organismis peamiseks energiaallikaks.
Süsivesikud on kõige olulisemaks energiaallikaks.
Süsivesikud on organismi esmaseks energiaallikaks.
Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised
Süsivesikud on meie toidus esmase tähtsusega.
Süsivesikud - teraviljad(on energia jaoks vaj)
Süsivesikud on toitumis ahela esimene lüli.
Süsivesikud e. sahhariidid Süsivesikud on
Süsivesikud on energiarikkad ained.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Süsivesikud - --täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, mesi, kuivatatud puuviljad, puuviljamahl, puuviljasiirup, spordijoogid, teraviljatooted.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Süsivesik on orgaaniline ühend, mis sisaldab süsinikku, vesinikku ja hapnikku.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun