Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Sahharoos ehk suhkur on glükoosist ja fruktoosist koosnev disahhariid keemilise valemiga C12H22O11 Tavaline lauasuhkur, mida on rohkelt suhkruroos ja suhkrupeedis 2. Maltoos ehk linnasesuhkur on disahhariid, mis koosneb kahest glükoosi molekulist, mis on ühendatud α(1→4) sidemega.
Sahharoos on nn tavaline köögis kasutatav rafineeritud suhkur, mida valmistatakse suhkruroost või suhkrupeedist. Rafineerimata ehk keerukaid keemilisi puhastusprotsesse mitteläbinud suhkrutooted sisaldavad lisaks sahharoosile ka muid olulisi toitaineid.
Sahharoos on looduses kõige levinum β-D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsi produktideks on β-D-fruktoos ja α-D-glükoos. Sellepärast kasutataksegi invertaasi aktiivsuse määramisel tavaliselt substraadina sahharoosi.
Sahharoos on looduses enim levinud β-D-fruktofuranosiid, tema hüdrolüüüsi reaktsiooni produktidena tekivad β,D-fruktoos ja α-D-glükoos. Invertaasi produktseerivad pärmid, hallitusseened, mitmed taimed ja mesilased.
Sahharoos – Glõkoosist ja fruktoosist koosnev kaheosaline liitsuhkur, kasutatakse lauasuhkruna, toodetakse peamiselt suhkruroost või –peedist. Laktoos ehk ppiimasuhkur – Kaheosaline liitsuhkur, mida leidub peamiselt
Sahharoos - mitteelektr 64.Vee ioonkorrutis: Ka vesi ise on lahuses mõningal määral ioniseerunud:H2OH++OH–. Seega on happe lahuses ka OH– ioone ja aluse lahuses H+ ioone, mis tekivad vee dissotsiatsioonist.
Sahharoos on looduses levinuim -D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsireaktsiooni produktideks on -D-fruktoos ja -D-glükoos. Invertaasi toodavad pärmid, hallitusseened, taimed ja mesilased.
Sahharoos - glükoosist ja fruktoosist koosnev kaheosaline liitsuhkur,lauasuhkur,toodetakse suhkruroost või-peedist.moo dustub glükoosi ja fruktoosi ühinemisel,levinud rohelistes taimedes.
Sahharoos on looduses kõige levinum β – D – fruktofuranosiid ning tema hüdrolüüsi produktid on β – D-fruktoos ja α – D-glükoos. Sahharoosi hüdrolüüs invertaasi toimel:
Sahharoosi molaarmass on 12*30=360. 120g sahharoosi liitris on 0.3M lahus, mille osmootne rõhk on 8atm. Veesamba rõhk on umbes 10m atmosfääri kohta, seega vesi tõuseks kuni 80m kõrgusele.
Sahharoosi süntees on võimalik ka UDPG ning fruktoosi reaktsioonil, sellisel juhul jääb defosforüülimisetapp vahelt ära. Taimedes on säärasel reaktsioonil ebaoluline tähtsus.
Sahharoos - hapnik b) Süsihappegaas-vesi c) Vesi-süsihappegaas Fotooksüdatsioon ja süsihappegaas redutseeritakse suhkruks d) Vesi-hapnik e) Sahharoos-süsihappegaas
Sahharoos on kristalne aine, mis sulab temperatuuril 185, sellest kõrgemalt algab dehüdraatimine, mille käigus aine muutub tumepruuniks ja saadakse karamell.
Sahharoosi puhul on tegu mitteredutseeriva süsivesikuga, sest glükosiidside seob mõlema monoosijäägi anomeersed süsiniku aatomid, mistõttu molekulis puudub vaba
Sahharoos ehk lauasuhkur Maltoos ehk linnasesuhkur Laktoos ehk piimasuhkur Normaaltingimustel on glükosiid-sidemed stabiilsed Hüdrolüüsitakse kiiresti.
Sahharoos ehk tavaline lauasuhkur annab ainult toiduenergiat kuid ei sisalda vajalikke toitaineid – valke, vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid.
Sahharoose ehk tavaline lauasuhkur annab ainult toiduenergiat kuid ei sisalda vajalikke toitaineid – valke, vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid.
Sahharoos – C12H22O11 Glükoosi käärimine - C6H12O6 > 2C2H5OH + 2CO2 Ained : glükoos etanool süsihappegaas Tärklis/Tselluloos – (C6H10O5)n
Sahharoos e. tava-line mittelahustuv, kuumas vees Leidub piimas ja mõjul tekib etanool suhkur koosneb glükoosi- ja kliistri piimatoodetes.
Sahharoos ehk roosuhkur, laktoos ehk piimasuhkur, maltoos ehk linnasesuhkur 9.Nimeta 4 enamlevinut polüsahhariidi ja nende esinemis kohad.
Sahharoos on looduses kõige levinum β-D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsireaktsiooni produktideks on β-D-fruktoos ja α-D-glükoos
Sahharoos - hapnik b) Süsihappegaas-vesi c) Vesi-süsihappegaas d) Vesi-hapnik e) Sahharoos-süsihappegaas KOLMAPÄEVANE RÕÕM 
Sahharoos - tavaline köögisuhkur, C12H22O11 -Disahhariid, mille molekul koosneb glükoosi ja fruktoosi tsüklilistest jääkidest.
Sahharoos – roo ehk peedisuhkur Sahharoos = glükoos + fruktoos • Laktoos – ehk piimasuhkur • Maltoos – ehk linnasesuhkur
Sahharoos – sahharoos  Glc + Fru (invertaas) Sahharoos on üks oluline suhkur etanooli tootmisel bakterite vahendusel.
Sahharoos - valge värvusega, vees lahustuv valge kristalne aine kas: toiduaine, toidu ja kondiitritoodete valmistamiseks
Sahharoos on mitteredutseeriv. Mõlema monosahhariidi anomeerne süsinik osaleb glükosiidsideme moodustamisel
Sahharoosi hüdrolüüsi nimetatakse inversiooniks ja glükoosi ja fruktoosi ekvimolaarset segu nimetatakse invertsuhkruks.
Sahharoos on disahhariid, mis moodustub glükoosist ja fruktoosist: Joonis Tärklis on glükoosi polümeer.
Sahharoos – koosneb glükoosist ja fruktoosist, varuaine Tselluloos&tärklis – taimede varuaine.
Sahharoos on disahhariid, mis moodustub glükoosist ja fruktoosist, suhkrurroos ja suhkrupeedis.
Sahharoos ehk tavaline suhkur • Oli muistses Indias tuntud juba enne meie aja arvamist.
Sahharoos - C12H22O11 ehk tavaline lauasuhkur, mida on rohkelt suhkruroos ja suhkrupeedis
Sahharoos – varuaineid transporditakse taimeorganite vahel peamiselt sahharoosi kujul.
Sahharoos ehk tavaline lauasuhkur annab ainult toiduenergiat kuid ei sisalda vajalikke
Sahharoos on süsivesikute trantsportvorm taimelehtedest taime teistesse osadesse.
Sahharoos on rafineeritud suhkur, mida saadakse suhkrupeedist või suhkruroost.
Sahharoos – tavaline lauasuhkur mida on rohkelt suhkruroos ja suhkrupeedis.
Sahharoos ehk tavaline suhkur C12H22O11 on argielus kõige tähtsam suhkur.
Sahharoos - tavaline lauasuhkur- leidub rohkel suhkruroos ja suhkrupeedis.
Sahharoos – (glükoos + fruktoos) roo ja peedi suhkru peamine koostisosa
Sahharoos – glükoosi ja fruktoosi jääkidest koosnev disahhariid.
Sahharoos on disahhariid, mis moodustub glükoosist ja fruktoosist.
Sahharoosis on need monomeerid omavahel seotud glükosiidsideme abil.
Sahharoos – disahhariid, mis koosneb glükoosist ja fruktoosist.
Sahharoos c12h22o11 ehk tavaline suhkur leidub suhkrupeedis ja suhkruroosis.
Sahharoos c12h22o11 ehk tavaline suhkur on argielus kõige tähtsam suhkur.
Sahharoos on kristalne aine, mis sulab temperatuuril 185 kraadi.
Sahharoos ehk lauasuhkur leidub suhkruroos ja suhkrupeedis.
Sahharoos - toiduainetetööstuses, ravimid, konservandina.
Sahharoosile on ka pektiini (vt märksõna) ja säilitusaineid
Sahharoos – looduses levinuim β-D- fruktofuranosiid.
Sahharoos ise on kristalne aine, mis sulab 185º C juures.
Sahharoos - roosuhkur, peedisuhkur, kristallsuhkur
Sahharoosile ümberarvestatult tähendab see ligikaudu 700 g suhkrut.
Sahharoos - 6-fosfaat + H2O > sahharoos + Pi
Sahharoosisõltuvus on midagi uut inimlooma ajaloos.
Sahharoos on taimeriigis levinud aine.
Sahharoos - peedi- või roosuhkur.
Sahharoos - tavaline ehk roosuhkur
Sahharoos - 6-P → Sahharoos + Pi
Sahharoos – glükoos + fruktoos
Vote UP
-1
Vote DOWN
Sahharoos on looduses kõige levinum β-D-fruktofuranosiid ja tema hüdrolüüsireaktsiooni produktideks on β-D-fruktoos ja α-D-glükoos. Invertaasi produtseerivad pärmid, hallitusseened, paljud taimed, aga ka mesilased.
Vote UP
-2
Vote DOWN
Sahharoos – pähklid, oliivid) suhkruroog, suhkrupeet, suhkruvaher Loomorganismides Loomades varurasvad Loomorganismide kehas glükogeen (maksas ja kõhuõõnes ja naha all. ostseselt valguvarusid ei ole. lihastes), glükoos veres Mereorganismides on Kaudselt on varuvalkudeks Mesi osaliselt õlid (kalaõli), lihaste valgud.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun