Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Salmonella on Vardakujuline bakter, mis põhjustab toidumürgitusi, haiguse nimi on Salmonelloos. Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt.
Saadud 5 – 9% alkoholisisaldusega pajaõlut e washi destilleeritakse kaks korda traditsioonilisel pada- destillatsioonimeetodil. Esimese, nn wash stillii käigus saadakse 18–22% alkoholisisaldusega baasalkohol e low wine, millest vaid parimate omadustega keskosa e central cut suunatakse teistkordsele destilleerimisele.
Saj keskpaigast on teateid, et pulmaleivaks tehti hästi läbi sõelutud kodujahvatatud rukkijahust keeva veega magushaput leiba (peenikest leiba). Hiljem hakati kasutama rukkipüüli pulmaleiva tegemiseks. Pulmaleivad küpsetati tihti tavalistest leibadest erineva kujuga. Leiva suurus olenes pulma mineva pere suurusest.
Sahharoos on nn tavaline köögis kasutatav rafineeritud suhkur, mida valmistatakse suhkruroost või suhkrupeedist. Rafineerimata ehk keerukaid keemilisi puhastusprotsesse mitteläbinud suhkrutooted sisaldavad lisaks sahharoosile ka muid olulisi toitaineid.
Saksamaa veinipiirkonnad on Euroopa põhjapoolseimad
Sachsen - Coburg-Gothaga. Briti farmerid valmistasid 780 lehma piimast peaaegu 500 kg raskuse Cheddari juustu ja andsid selle pulmakingina üle. Pärast seda tahtsid nad oma hiigeljuustu jälle kaasa võtta ja näitusel välja panna.
Salati - ja järelroakausid Erineva suurusega kausid ,mille all võib olla olenevalt laua või teenindusliini kujundusest alustaldrik Kausid võib asetada ka erilistele kõrgetele alustele Mahutab näiteks 2,5 l
Salatitel on meie toidulaual tähtis koht, kuna nendes saab kasutada koos väga mitmesuguseid toiduaineid janende kasutamise võimalused nii igapäevase kui ka piduliku eine menus on väga laialdased.
Salmonelloos on toksikoinfektsioon. Toidumürgistuse tekkimise vajalikuks tingimuseks on nakatumine suure hulga (miljonid) elusate mikroobidega, mis on toidus paljunenud enne inimese organismi sattumist.
Sakslastel on erakordselt populaarsed erinevad võileivad- juustu, kohupiimamassi ja kalaga. Suupisteteks on juurviljasalatid, vorstitooted, sprotid, majoneesiga maitsestatud liha- ja kalasalatid.
Saagikoristuse õigeaegsus on väga oluline, kuna viinamarjakobarate küpsemise lõpufaasis toimuvad biokeemilised protsessid ja ainevahetusmuutused väga kiiresti ning avalduvad hiljem tulevase veini
Salvrättidel on selvelaual on selvelaual täita kaks peamist ülesannet:abistada sööjat ning aidata kaasa lauale kauni väkimuse andmiseks ja sündmuse temaatika rõhutamiseks.
Saadav brändi on seda parem, mida vähem arv kordi on veini destilleeritud ning mida madalama kangusega on lõpp-produkt. Näiteks armanjakki destilleeritakse vaid üks kord.
Salat – sisaldab lämmastikaineid, minaineid, eriti Ca, fe, P. Vitamiinidest K,C ja B-rühma ja karotiini Aedsalat on fooliumhappe ja veerohke, kuid kalorivaene taim.
Saagikoristus - korjatakse kui suhkru ja happe vahekord viinamarjades on saavutanud teatud kindla taseme, õigeaegsus on väga oluline, toimub kas masinatega või käsitsi.
Saksapärane roog - seakoot hapukapsaga  Välisfilee sobib grillimiseks ja praadimiseks minutipihvide, liblikate ja lõikudena, paneerituna, samuti ribadena wokiroogadesse.
Salat - 50g (hiina kapsas, tomat, kurk, paprika, salatikaste) Kohupiimakreem banaaniga- 100g (vanilje kohupiimakreem, banaani tükid) Mahl- 200g Leib/ sai- 30g
Saku pilsner on hele, 4,3% alkoholisisaldusega, kerge ja suhteliselt tugeva humala kõrvalmaitsega õlu. Saku Presidendi Pilsner on 4,2 % alkoholisisaldusega.
Salmonelloos – soolenakkushaigus, mida põhjustab Salmonella Siniseks keedetud muna (miks tekib?) – kui muna keeta liiga bakter suukaudsel nakkamisel.
Saksa köögil on üldiselt vilets maine, kuna leitakse, et nende toidud sisaldavad liiga palju rasva ja süsivesikuid ja väga vähe muud, mis vajalik.
Salmonelloos on paljude loomade (sh inimese) nakkushaigus, mida põhjustavad aeroobsed gramnegatiivsed bakterid Salmonella bakterite perekonnast.
Salaamivorstid – toote retseptuuris on bakterikultuurid, s.o juuretis, mis annab vorstidele omapärase maitse ja tagab osaliselt säilivuse.
Sai on pagaritoode, mille põhikoostisosa on nisujahu T 550, joogivesi, presspärm, keedusool , toiduõli, suhkur, jahuparandaja.
Saagi valmimine on ebaühtlane ega sõltu aastaaegade vaheldumisest, seetõttu käib põlluharimine ja koristustöö seal aastaringselt.
Salmonelloos on äge nakkushaigus, mis kahjustab maosooletrakti ja mille tekitajateks on Salmonella sugukonda kuuluvad bakterid.
Salsa – „Suurte tükkidega kaste”. Lisand mehhiko köögis, mis annab maitset ja lõhna ning sobib dippimiseks.
Salsa – hakitud komponentidest kaste Salsa verde – roheline salsa Savoia kapsas – kähardunud lehtedega kapsas
Sabayon on vahuline veinikaste, mille valmistamiseks vahustatakse munakollased ning lisatakse neile vähehaaval vein.
Saicho on veetnud kolm aastat imperaatori käsul Hiina budistlikke templeid külastades ning pöördub tagasi teega.
Tee
Safrani näol on tegemist maailma kalleima maitseainega, mis annab toidule erilise maitse ja ereda kuldkollase värvuse.
Saialill on hea põletikuvastane taim, temast saab teed, mida talvel hea juua ja mis mõjub hästi sapile, maksale.
Salatid on suuresaagilised, heade maitseomadustega, kompaktsed ja väga dekoratiivsed ega lähe kergesti õitsema.
Salvei on imeline rohi külmetuse puhul, kõrvaldab peavalu ja leevendab nohu. Selleks tuleb juua rohkelt teed.
Salmonelloos - Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi.
Salvei on väga tugevamaitseline, mistõttu manustamisel peaks olema ettevaatlik,et enesele liiga ei tee.
Salatkress – tarvitatakse idulehefaasis, tarvitamisküps7-10 päevaga, kasvab aastaringselt, ka potis.
Salatisse on võimalik toorainet riivida, poolitada, viilutada, tükeldada kuubikutseks või ribadeks.
Salamander - elektriline või gaasigrill, kus kuumus kiirgab ainult pealtpoolt Sküü (sky)- praeleem
Saasteained - satuvad keskkonda tööstusest ja põllumajandusest ning võivad jõuda toiduainetesse.
Salmonellos - levib toore hakklihaga, subproduktidega, veelindude munadega, isehapendatud piimaga.
Saagiseks on 99,5% terade kaalust ja jahu koosneb jämedatest ning ebaühtlastest terakestest.
Saal on valgustatud seina lampidega ja ka keset saali asub suur lamp mis saali valgustab.
Safran on maailma kalleim maitseaine, kuna safrankrookuse emakasuudmed korjatakse käsitsi.
Saiasoojendaja konstruktsioon on läbinisti roostevabast terasest, piisakaitse on läbipaistvast akrüülist. [2]
Saksa vahuveine nimetatakse sektiks, Itaalia vahuveine spumanteks ja Hispaania vahuveine gavaks.
Sabayon - munakollane ja vein, kuumutatakse vesivannil • Piimakastmed- maitsestamine
Saadakse täis - või kooritud piimast aurutamise teel madalal temperatuuril vaakumparaadis.
Sagarikevaheline e. interlobulaarne sidekude Intraparenhümatoosne e. intralobulaarne sidekude
Sahharoos ehk tavaline lauasuhkur annab ainult toiduenergiat kuid ei sisalda vajalikke
Saadud segust ehk washist valmistatakse tööstusliku menetluse teel lõviosa rummidest.
Salvei on tugevamaitseline taim ja seetõttu tuleks teda ettevaatlikult kasutada.
Saabub maksa - , neeru- ja südamepuudulikkuse tõttu (häired töös) mõne päevaga.
Salat on mitmest peeneks hakitud, enamasti taimsest komponendist segatud toit.
Safran on väga tugeva maitsega selle pärast tuleb seda lisada väga vähe.
Saadaval laua - mudelitena ning varustatuna lahtise kapiga ja GN 2/1 praeahjuga.
Sai on tavaliselt laialivalgunud, väikese mahu ja väikese saagisega.
Salatikastmeks on 20% suhkrusiirup või marjamahl, mida võib maitsestada veini
Saaliteenindajate ameti - ja tööjuhendid vaata Restoraniteeninduse õpikust lk 14-16
Saastunud piima - ja kondiitritooted (kreemid) • Mikroob toodab eksotoksiini
Saiasoojendajal on niisutusvann. Mõlemaid tooteid on saada kahte eri mõõtu.
Safranil on tugev, veidi joobnustav lõhn ning kibevürtsikas maitse.
Safrani - kreemsupp röstitud lõhe ja porgandi juliennega 4.20 €
Salmonella - enteriit väga raskelt kulgeda ja isegi surmaga lõppeda.
Salvei - Vahemeremaadelt pärinev laialt tarvitatav maitsetaim.
Safran - saadakse krookuste sugukonda kuuluvast sibultaimest.
Sagedaseks nähtuseks on ka haistmisepiteeli asendumine hingamisepiteeliga.
Saaremaa delikatess - sülti, mida toodame aastaringselt 10–15 t kuus.
Salsa – pärit Mehhikost ja tex-mex köögikultuurist.
Sahharoosile on ka pektiini (vt märksõna) ja säilitusaineid
Salmonella on soolenakkus, millesse nakatutakse suukaudselt.
Safran – vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest.
Saali seinad on puidust nagu palkmajades, lauad on ümarad.
Sakura roll - Lõhe, kreemjuust, kurk, seesamiseemned 10tk
Salmonellad on väliskeskkonnas suhteliselt vastupidavad.
Saku õlletehasel on pikaajaline koostöö Eesti Suusaliiduga.
Saabub hingamis - ja südamelihaste halvatuse tagajärjel.
Saadud vaht on kohev, ilusa välimusega ja stabiilne.
Safran on arvatavalt pärit Väike- Aasiast.
Safran – kollakas maitse- ja värvaine.
Saastumise eest e. kontaminatsiooni ärahoidmine.
Sageli 4 - 5 meetri kõrgusel veepinnast.
Salvrätik on volditud lehviku kujuliselt.
Safran on sügisel õitsev sibullill.
Saastumine - ohu olemasolu või levimine
Salmonella on toidumürgituse tagajärg.
Saalilaienduse teostamiseks on vaja lisaks investeerida.
Salat on suurepärane isutekitaja!
Salsa on samuti sealtmaalt pärit.
Salfrätid on otsas vms vajalik info):
Saadaval juustu - või tšillimaitselised.
Sahharoos - tavaline ehk roosuhkur
Salat – enamasti lehtsalat.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Saksamaa rahvusjoogiks on õlu. Teistest jookidest on lemmikuks must või piimaga kohv. Samuti juuakse ka mineraalvett, mahla ja teed, kuid seda piiratud kogustes.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Saagotangud - granuleeritud tärklis Tärklis pestakse välja saagopalmi tüvedest
Vote UP
-1
Vote DOWN
Saialäige - saiadele ja pirukatele ilusa läike andmiseks mõeldud spetsiaalne
Vote UP
-1
Vote DOWN
Salvrätik - servjett 10. Veeklaas 11. Järelroa kahvel 12. Järelroa lusikas
Vote UP
-1
Vote DOWN
S mineraalainetest on enim: - kaaliumi, - kaltsiumi, - fosforit, - rauda.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Saagi koristamine on põllutöö, mida on soovitav teha käsitsi.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun