Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Rukkilill - H.Vilep - sõnad Marta (mp3) - H.Vilep - sõnad Tähepõllu Lemps (mp3) - A.Salurand / H.Vilep - sõnad Orhideed (mp3) - A.Salurand / H.Vilep - sõnad Su silmapaar (mp3) - A.Salurand / H.Vilep - sõnad Olen rahul ikka (mp3) - A.Salurand / H.Vilep - sõnad
Rukkileib on eestlaste jaoks aastasadade vältel olnud üks olulisemaid toiduaineid, ega asjata nimetata kõiki teisi toite peale pudru leivakõrvaseks. Rukkileib oli igapäevane toit, seda söödi rohkesti peaaegu kõikide toitude juurde.
Rukkileib on eestlasi toitnud kümme sajandit, seetõttu võib kindlalt väita, et see on meie rahvustoit. Kuid rääkides rahvustoidust, unustatakse rukkileib siiski teenimatult ära. Meelde tulevad mulgikapsad, kama või verivorstid.
Rukkilille lehed on lihtlehed, mille pealmine pind on helbelistest karvadest valkjas kuni hallikas, alakülg viltjaskarvane. Juurmised ja alumised varrelehed on süstjad, veidi tömbi tipu ja terve kuni lõhestunud servaga, rootsulised.
Rukkileib on neist väga vajalikest nõuetest lähtudes igati tugeva tervisesõnumiga: vaadates nii lahustumatute kui lahustuvate kiudainete koguseid, kiudainete spektrit ning toiteliste kiudainete üldsisaldust.
Rukkilille lehed on lihtlehed, mille pealmine pind on helbelistest karvadest valkjas kuni hallikas, alakülg viltjaskarvane. Varred kasvavad enamasti üksikult.
Rukkileib on eestlaste jaoks aastasadade vältel olnud üks olulisemaid toiduaineid, ega asjata nimetata kõiki teisi toite peale pudru leivakõrvaseks.
Rukkileib on 100% see kõige tervislikum, meie Pärnu leib on lisaks 100%le rukkisisaldusele ka pärmivaba, nii et igati tervislik leib.
Rukkileib on eestlaste armastatumaid ja tüüpilisemaid toite, millest pikemat aega võõrsil elades tihti puudust tuntakse.
Rukkilille lehed on lihtlehed, mille pealmine pind on helbelistest karvadest valkjas kuni hallikas, alakülg viltjaskarvane.
Rukkilille viljad on äraspidimunajad veidi karvase pinnaga keskmiselt 4 mm pikkused helehallikad või kollakad seemnised.
Rukkileib on eestlasi toitnud kümme sajandit, seetõttu võib kindlalt väita, et see on meie rahvustoit.
Rukkilihtjahus on kliid eemaldamata, jahvatus on rukkitäisterajahuga võrreldes natuke peenem.
Rukkil 195 - 215 kg/ha, talinisul 230-260 kg/ha.Külvatakse tavalise-või kitsarealiselt.
Rukkileib on ka eestlaste jaoks aastasadade vältel olnud üks olulisemaid toiduaineid.
Rukkil on kümneid liike ja palju sorte, osa püsikud, osa üheaastased taimed.
Rukkileib on tõeline maitsenauding, milles sisaldub ka tugev emotsionaalne laeng.
Rukkilihtjahu – tüüp 1740 – on jahu, mis sisaldab kuni 25% kesti ja iduosakesi.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rukkilihtjahu –  jämedam jahvatus. Sobib  leivaküpsetuseks ja paneerimiseks. Jäme rukkijahu ehk pudrujahu. Rukki täisterajahu – kõige väärtuslikum.  Sisaldab palju mineraalaineid ja vitamiine.  Sobib leivaküpsetamiseks. Toidurukki kvaliteetnõuded
Rukkileib on peaaegu tuhat aastat Eestimaa inimest hällist hauani saatnud.
Rukkilill on Eesti rahvuslillEesti rahvuslind on suitsupääsuke.
Rukkilihtjahu on jämedama jahvatusega ja saadakse lihtjahvatusel.
Rukkileib on tervise allikas, sisaldades olulisi toitaineid.
Rukkileib on hõrgutis, mis on lubatud ka kaalujälgijatele.
Rukkileivad on leivad, milles on rukkijahu 90% ja enam.
Rukkileivas on keskmiselt 6-7 % valku ja 45-55 % vett
Rukkilill – Centaurea cyanus • Perekond jumikas
Rukkilillon pärja - JAVANIKULILL,MISSÜMBOLISEERIBTRUUDUST.
Rukkileiba ON EESTLASED ALATI SÜGAVALT AUSTANUD
Rukkileib on suurepärane kiudainete allikas.
Rukkilill on 1968. aastast Eesti rahvuslill.
Rukkileivad - sisaldavad rukkijahu üle 90%
Rukkileib - leivas on üle 90% rukkijahu
Rukkileib – tehakse rukkiroovjahust
Rukkileib on eestlase igapäevatoit.
Rukkileib – tervislik rahvustoit.
Rukkileib on eestlaste jaoks püha.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rukkileiva valmistamine on traditsioon, mis on kujunenud sajandite vältel ning põlvkonnalt põlvkonnale kogemuste ja teadmistega edasi antud.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun