Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Rancio - täielikult laagerdunud konjaki iseloomulik lõhn ja maitse - kvaliteet, mis saavutatakse peale 20-25 aastast konjaki laagerdumist vaadis, tuntakse ka Madeira aroomina (kuivatatud puuviljade ja ürtide segu) Trois Étoiles - kolm tärni: noorim konjakimarkeering (laagerdunud vähem kui 4,5 aastat). Üha tihedamini kasutatakse selle kohta VS (Very Special) Vintage (Millésime) - tähistab konjakit, mis on valmistatud ühe aastakäigu viinamarjasaagist ja destillaatidest.
Rasvadel on organismis ka kaitseülesanne (siseelundid, soojusisolaator), need aitavad kaasa rasvas lahustuvate vitamiinide omastamisele ( A, D, E, K) ja aeglustavad mao tühjenemist. Samuti on rasvadel organismis ehituslik ülesanne (kuuluvad rakumembraani koostisse). Lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast ei tohiks olla alla 20-25% ega üle 30%, sellest 2/3 peaks moodustama taimne rasv.
Rasvadest on nn. peitrasv, mida silmaga ei näe. Peitrasva hulka kuuluvad juust (eriti sulatatud juust ja teised rasvased juustud), liha (sealiha, broiler), rasvane piim ja keefir ning rasvased piimatooted, lihatooted (rasvane keeduvorst, suitsuvorst, sardellid, rasvased viinerid), rasvane kala. Kuna peitrasv ei ole silmaga nähtav, siis on seda toidus raske määrata ja tihti tõuseb
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A, D, E ja K omastamiseks. Eriliiki rasv on kolesterool, mis on vajalik sapihapete, rakumembraanide ja A-vitamiini sünteesiks.
Rakendatavad proovivõtu - ja analüüsimeetodid kehtestab Komisjoni määrus (EÜ) nr 152/2009, ning seda täiendav Põllumajandusministri 13. oktoobri 2009. a määrus nr 100. Tuleb märkida, et nagu ettevõtte enesekontrolli puhul, ei määrata ka rutiinse söödkvaliteedi järelvalve käigus mükotoksiine.
Rannakarbid e. Sinimerekarbid.........................................................................................4 ...........................................................................................................................................5 Teod.
Rahvustoite on tarte flambee, mis meenutab pitsat ning mida valmistatakse nii soolase( juustu ja vorstiga) kui magusana( šokolaadi ja puuviljadega). Täiesti omaette saavutus on täidisega pannkoogid, mida tehakse nii soolaseid kui magusaid.
Rasva kristallisatsioon on vajalik võise tekstuuri tekkimise vältimiseks friiserdamise käigus. Vee sidumine valkude ja stabilisaatori molekulidega inhibeerib suurte jääkristallide teket ning saadakse pehme tekstuuriga ning ühtlaselt sulav jäätis.
Rancio - täielikult laagerdunud konjaki iseloomulik lõhn ja maitse- kvaliteet, mis saavutatakse peale 20- 25 aastat konjaki laagerdumist vaadis, tuntakse ka Madeira aroomina (kuivatatud puuviljade ja ürtide segu).
Rasvad 25 - 30% ning valgud 10-15%. Lõpuks on vaja kogu energiavajadus jaotada päeva peale ära ning soovitavaks päevaseks energia jaotuseks loetakse: 30% hommikusöök, 45-50% lõunasöök ning 20-25% õhtusöök.
Rasvasem on hapukoor, seda tugevama konsistentsiga ta on ning seda siidjam ja pehmem tundub hapukoore maitse keelel  hapukoore paksendamiseks kasutatakse erinevaid modifitseeritud tärklisi või želatiini
Ramsay on kirjeldanud oma isa alkohoolikuna. Tema autobiograafias, „Alandlik pirukas“, kirjeldab ta, et tema lapsepõlv on märgitud ärakasutuse ja eiramise n.ö. „alkohoolikust naistemehe“ poolt.
Rasedatel on oluline jälgida iganädalast kaaluiivet, mis pärast 20. Rasedusnädalat ei tohiks ületada 300-350g. Kaaluiivet tuleks hoida toitumisega jooksvalt tasakaalus (Kaarma jt., 1992).
Rahvameditsiinis on vürtspaprika vilju ammusest ajast kasutatud viinaleotise valmistamiseks külmetushaiguste ja seedehäiretega kaasnevate vaevuste ning reumaatiliste valude leevendamiseks.
Rasvadel on organismis ka kaitseülesanne (siseelundid, soojusisolaator), need aitavad kaasa rasvas lahustuvate vitamiinide omastamisele ( A, D, E, K) ja aeglustavad mao tühjenemist.
Rasedad on välja toonud ka selle, et arstidel puuduvad piisavad teadmised toitumisest ning, et neil pole piisavalt aega, et arutada toitumisega seotud küsimusi (Jones jt., 2010).
Rajatistes – tiikides  Multitroofne vesiviljelus- mitmete elusorganismide kooskasvatamine säästlikult,  Atliibikum- vabalt?  Kuidas emaseid vikerforelle toodetakse?
Raguu – kodulindude, metslindude lihast, kondiga tükid Täidetud linnud – linnud täidetakse (metslinnud eelnevalt marineeritakse) ja õmmeldakse kinni, vormitakse.
Rapsiõlis on suhteliselt vähe küllastunud rasvhappeid (100 grammis 7,2 g) , rohkem küllastamata rasvhappeid (88,8 g). Olulise osa moodustavad linool- ja linoleenhape.
Rasv - ja orgaanilisi happeid; • flavonoide; • C-, D- ja B-vitamiine (www.aloe-vera.ee). Tanniin, fenool, tümool ja flavonoidid toimivad antioksüdantidena.
Rahvusvaheliselt on kokku lepitud mandlite ja suhkru osakaal martsipanis: Martsipan 1:1 (1osa mandleid, 1 osa suhkrut) martsipan 2:1 (2 osa mandleid, 1 osa suhkut).
Raseduse ajal on ülioluline foolhappe tarvitamine, tuleb võtta nii foolhapet sisaldavaid toiduaineid kui ka osta foolhappe sisaldavat preparaati apteegist.
Rasvad – Rasvad on organismi peamiseks energiaallikaks ja energeetiliseks varuaineks. Rasvadel on organismis ka ehituslik- ning kaitseülesanne.
Rafineerimata – mehhaaniliselt puhastatud (filtreeritud või setitatud). Säilitab kõik loomulikud omadused, toorainele iseloomulik maitse ja aroom.
Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta.
Rapsiõlis on suhteliselt vähe küllastatud rasvhappeid ning rohkem küllastamata rasvhappeid, olulise osa moodustavad linool- ja linoleenhape.
Rasvade tarbimine on viidud 2014 aastal peaaegu täielikult tasakaalu, sest 2013. aasal oli see 81,2% soovituslikust, 2014 aga 99,42% soovituslikust.
Rasvapõlengu kustutamine on keerukas, kuna rasv süttib ise 350-400º kraadi juures ning võib peale esmast kustutamist tavavahenditega taassüttida.
Rasvadega võrreldes on võil eeliseid: mitmekülgsem naturaalne biokeemiline koostis, kaunis kuldkollane värvus ja meeldivalt aromaatne lõhn.
Rakvere tooted on ohutud ja toodetud järgides kõrgeid tehnoloogilisi nõudmisi, lihatooted on maitsvad ja igale sihtrühmale sobivad.
Rannakarbid on maitsvad, on nad ka kõrge toiteväärtusega - rikkad valgu ja mineraalainete poolest ning madala rasvasisaldusega.
Rasvad ehk lipiidid • taimsed • loomsed Valgud ehk proteiinid • täisväärtuslikud • mittetäisväärtuslikud
Rasvad on organimsi peamiseks energiaallikaks (1 g rasva sisaldab toiduenergiat 9,1 kcal ) ja energeetiline varuaine.
Radikaalil on kalduvus poolvabale orbitaalile elektroni mõnelt teiselt osakeselt võtta, tulemusena tekib uus radikaal.
Rabarber - (Rheum) on suurte juurmiste lehtedega ja tugeva juurikaga püsikute perekond tatraliste sugukonnast.
Rasvades on võrreldes süsivesikute ja valkudega üle kahe korra rohkem energial (1 gramm rasva annab 9 kcal).
Rassolnik - vene rahvustoit, mis sisaldab soola- või hapukurki Prantsuse sibulasupp- püreetaoline paks supp
Rahvamälestustes on säilinud andmed selle kohta, kuidas 1800.a ümber olnud toiduks aganaleib ja silgusoolvesi.
Rakvere lihakombinaat on Balti riikide suurim lihatoodete valmistaja. On turuliidrid nii liha, kui lihatoodete osas.
Rasedus on lisakoormus kõhunäärmele, mis põhjustab mõnedel naistel diabeedi tekke raseduse ajal.
Raseduse ajal on oluline ka vitamiin C, mis aitab haiguste ja väsimuse vastu ja ainevahetushäirete puhul.
Rasvafraktsioon on oluline komponent koore- ja piimajäätises, kuna sellest sõltub konsistents ja tekstuur.
Raamatu alguses on kirjutatud lühidalt leiva ajaloost, eestlaste leivausust , vanu uskumusi ja kombeid jne.
Rakumembraan on vajalik raku hingamiseks, energia tootmiseks ning sisekeskkonna stabiilsuse tagamiseks.
Rahvameditsiinis on salvei tuntud kui üleminekuvaevusi taandav ravim, kaotab higistamise ja nõrkustunde.
Rakumahla oksüdeerumis - ja käärimisprotsessi, mis kutsub esile värvi muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke.
Tee
Rambutani on hea süüa värskelt või lõigata pooleks, eraldada kivi ja segada puuviljasalatisse.
Rapadura on karamellipruuni värvi ja ka karamellimaitsega. Sobib karamellistesse küpsetistesse.
Rahvustoidud on igale riigile omased ja enamasti seda väärtustatakse, kuid samuti kaasajastatakse.
Ramsay on oma lapsepõlve kirjeldanud kui „lootusetu rändur“ kuna ta pere kolis pidevalt.
Rafineeritud õli on helekollane, peaaegu maitseta ja lõhnata, sobib nii salatisse kui praadimiseks.
Rasvadest on esikohal Oliiviõli, vähem kasutatakse puuviljaseemneõli, searasva ning pekki.
Raskust - Kui suudad ise olukorda kontrollida, kasuta olemasolevaid tulekustutusvahendeid.
Rannakarbid on eriti populaarsed Hispaania, Portugali, Prantsuse, Belgia ja Itaalia köögis.
Raamen - Populaarne jaapani nuudliroog, tegelikult hiinlastelt üle võetud nuudliroog.
Rasvad on organismis kõige energiarikkamad ühendid, mis säilivad enamasti rasvkoes.
Rasvasem on kala, seda suurem on oht, et on saasteainete oht  Parasiidid – laiuss.
Rabarber – toiduks kasutatakse mahlakaid lehevarsi, lehevartes õun- ja oblikhapet.
Raseduse ajal on olulised kaks faktorid, mis määravad ära raseda naise energiavajaduse.
Rasv - oluline komponent juustu tootmise, rasvast sõltub juustu maitse ja aroom.
Raamatuletid on üle kuhjatud kokaraamatutega ja kõikjal korraldatakse kokanduskursusi.
Raseduse ajal on valguvajadus suurenenud, mistõttu on oluline tarbida valgurikast toitu.
Rakutüüpidest on vaja kasutada esimest meetodit, kuigi tüvirakud on teises kategoorias.
Rasv - avaldab mõju toote lõhnale, mahlasusele energeetilisele väärtusele.
Rahvatoidud on säilinud kuid eks neidki on muudetud ja lisatud toitudele lisandeid.
Rakvere reaalgümnaasiumist on see aga nii 58,9% ning Haljala Gümnaasiumist 35,3% õpilastest.
Rasv on põhiline energia allikas ja rasvlahustuvate vitamiinide kandja.
Rahvuskalaks on räim, keda püütakse läänemerest umbes 40 000 tonni aastas.
Rafineeritud õlis on vähem rasvhappeid ( ka vähem polüküllastumata rasvhappeid)
Rasva lagunemine on seda intensiivsem, mida rohkem sisaldab see vabu rasvhappeid.
Rasvad on vajalikud, kuid õiges koguses ja omavahel õiges vahekorras.
Rakendumiseks on   vajalik   täpne   ja   efektiivne   dokumentatsioon.
Rasvad on oluliseks kuumtöötlemiskeskkonnaks, näiteks praadimisel.
Raseduse ajal on suurenenud nii vitamiinide kui ka mineraalainete vajadus.
Raseduse korral on nii vürtsi kui vürtsiõli kasutamine vastunäidustatud.
Rasvad – väga väikestes kogustes, erandiks pähklid – 50-70%
Rambutan on punaka, karvase koorega ja valge sültja viljalihaga.
Rabarber on väga varajane köögivili Eesti külmas kliimas.
Rassolnik - vene rahvustoit, mis sisaldab soola või hapukurki
Ramsay on kokk Second level Third level šotimaalt, ●
Rasvadel on nii energeetiline kui ka ehituslik ülesanne.
Rassolnik on soolakurgitükkidega liha- või kalasupp.
Raita - india köögist pärit paks jogurtikaste.
Rakud on isekeskis koondunud närvituumadeks)
Rasva 5 - 10% preatava toiduaine kogusest.
Raguu – rinna-, kaela-, nimmetükist.
Rakukesta koostis on eri tüüpi bakteritel erinev.
Rahapanemine on asendunud pulmakingitustega.
Ramsay on teine neljast lapsest peres.
Rasvad on kõrge energiasisaldusega.
Rahvusvaheliselt on tuntud Norra suitsulõhe.
Rahvalik - noortepärane jook (50.-)
Rannakarpe on lihtne identifitseerida.
Raguu – rinna ja labatükist.
Rahvameditsiinis on kasutusel kogu taime
Vote UP
-1
Vote DOWN
Raporti põhjal on alkohol tervisekahjustusi tekitavate tegurite hulgas kõrge vererõhu ja suitsetamise järel kolmandal kohal.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun