Vastavaid jaotusi on kasutusel erinevaid. Enamik klassikalisi parfüüme koosneb paljudest erinevatest aroomidest, millest kõige kergemini lenduvad moodustavad nn lõhna tipu, keskmised iseloomuliku lõhna südame ja kõige püsivamad nn põhjanoodid, mis võivad kvaliteetsete parfüümide puhul näiteks tekstiilil püsida aastaid. Parfüümide koostamine on peen kunst, milleks moemajadel ja kosmeetikafirmadel on palgatud eriti tundliku haistmisega meistrid nn ninad. Sõltuvalt lõhnaaine kontsentratsioonist turustatakse parfüüme ka lahjema parfüümvee, tualettvee ja kölni vee kujul. Parfüümide koostisained Püramiidi süsteem.. 1889 aastal sai alguse tänu Aime Guerlainile püramiidi süsteem(praeguseks klassikaline süsteem). Püramiidi kolmeks astmeks on lõhna tipp, süda ja põhi. Lõhna tipp sisaldab kõige kergemini lendlevaid parfüümi koostisaineid, need püsivad väga lühikest aega, kõigest mõne minuti. Lõhna tipule järgneb süda,
Viiruk kandis palvetajad oma lõhnaga jumalate juurde. Neil ammustel aegadel valmistati pafüüme ja salve immutades aromaatseid taimi õliga ja pressides vedeliku läbi kangatüki või leotades õite kroonlehti rasvas, mis nende lõhna säilitas. Varasel keskajal toimus väga oluline areng. Araablased avastasid tehnoloogia , mille abil sai taimi destilleerida suurtemates kogustes kui varem . Samuti avastati uusi tugevaid lõhnaaineid nagu muskus. Kui jõudis kätte tööstusajastu ja keskklass oli kiirelt rikastunud , leidsid nad , et tööstuslikult toodetud parfüümid on ka neile taskukohased. See sai teoks tänu sünteetilistele ühenditele, mille abil oli võimalik toota suurtes kogustes lõhnaaineid. Louis XV trooniletulekuga 18. Sajandil muutus parfüüm aga vee ja seebi aseaineks. Peale keha hakati seal lõhnastama ka riideid, lehvikuid ja mööblit. Pudelid ja nende ajalugu
Parfüümidel on inimkonna kultuuriajaloos olnud tähtis roll juba muistsetest aegadest saadik ning täpselt sama kaugele ulatub ka seda kallihinnalist luksuskaupa hoidvate parfüümipudelite ajalugu. Parfüümide ajalugu on sama vana kui inimkond. Kaubamajade ja ostukeskuste parfüümiosakonnad on kõikjal ühed külastatavamad kohad kes naistest (ja ka meestest) suudaks meelierutavatest luksuslikest aroomidest eemale hoida? Kuid kas teatakse mida üks parfüüm endas sisaldab ja millest ta koosneb? Mis paneb ühe parfüümi nii meeldivalt lõhnama? Millisel teel on saadud need lõhnaained, kust need pärinevad? Selles referaadis nö kaevun kosmeetika maailma ühe suurima haru- parfümeeria ajalukku ning leian kõigile eelpool mainitud küsimustele vastused. ' 1 PARFÜÜMIDE AJALUGU Sõna ,,parfüüm" tuleneb ladinakeelsest fraasist per fumus, mis otsetõlkes tähendab "läbi suitsu"
Iseseisevtöö Referaat Juhendaja nimi Õppegrupp: Tartu 2011 Sisukord Sisukord........................................................................................................................................... 2 1.Üldiselt parfüümist........................................................................................................................3 1.1.Kas teadsid, et parfüüm......................................................................................................... 3 2.Jennifer Lopez ja Parfüüm............................................................................................................4 2.1.Jennifer Lopezist üldiselt ......................................................................................................4 2.2.Jennifer Lopezi parfüümide ajalugu........................................................................
Vastavaid jaotusi on kasutusel erinevaid. Enamik klassikalisi parfüüme koosneb paljudest erinevatest aroomidest, millest kõige kergemini lenduvad moodustavad nn lõhna tipu, keskmised iseloomuliku lõhna südame ja kõige püsivamad nn põhjanoodid, mis võivad kvaliteetsete parfüümide puhul näiteks tekstiilil püsida aastaid. Parfüümide koostamine on peen kunst, milleks moemajadel ja kosmeetikafirmadel on palgatud eriti tundliku haistmisega meistrid nn ninad. Sõltuvalt lõhnaaine kontsentratsioonist turustatakse parfüüme ka lahjema parfüümvee, tualettvee ja kölni vee kujul. Parfüümide pudelid Parfüüme pannakse väga erinevatesse pudelitesse. Peamiselt on pudelite materjaliks kerge metall või klaas. Pudelite disain on erinev. Erinevad firmad teevad ka erineva suuruse ja väljanägemisega pudeleid.
4 *Terpenoidid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 4 3.Terpenoidide süntees Eestis (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 5 4.Parfüümide kategooriad (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 6 5.Parfüümide pudelid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia. Google.) lk. 6 -2- 1.Parfüümide ajalugu Sõna parfüüm, mida kasutatakse tänapäeval, tuleneb ladinakeelsest sõnast "per fumum", mis tähendab ,,suitsu kaudu". Parfümeeria algas muistses Mesopotaamias ja Egiptuses ning järgnevalt rafineerisid seda roomlased ja pärsialased. Kuigi parfüümid ja parfümeeriatooted olid olemas ka Indias. Lõhnaaineid destilleeriti välja lõhnavatest taimedest, puuviljadest, vaigust jms.Tänapäeval kasutatakse ka sünteetilisi lõhnaaineid. Teadmised parfümeerias jõudsid Euroopasse juba 14
Vastavaid jaotusi on kasutusel erinevaid. Enamik klassikalisi parfüüme koosneb paljudest erinevatest aroomidest, millest kõige kergemini lenduvad moodustavad nn lõhna tipu, keskmised iseloomuliku lõhna südame ja kõige püsivamad nn põhjanoodid, mis võivad kvaliteetsete parfüümide puhul näiteks tekstiilil püsida aastaid. Parfüümide koostamine on peen kunst, milleks moemajadel ja kosmeetikafirmadel on palgatud eriti tundliku haistmisega meistrid nn ninad. Sõltuvalt lõhnaaine kontsentratsioonist turustatakse parfüüme ka lahjema parfüümvee, tualettvee ja kölni vee kujul.
Fifth level meeled tujutõstvate nootidega. Lõhnasüda on segu ploomi, valge virsiku ja vanilje soojast hõngust. Sandlipuu ja oliiviõite suvehõng lisab parfüümile klassikalist elegantsi. Lõhna hind 730. Landcome Click to edit Master text styles Second level Landcome esitleb suursugust ja väärikat lille Third level puuviljaliste aroomidega parfüümi Benghal. Hurmav, joovastav ja maagiline aroom avaneb valguskiirena Fourth level mandariini ja nooruslikku elujõudu väljendava aprikoosi lõhnabuketiga, millele veel lisanduvad vürtsised Fifth level kaneelinüansid. Lõhnasüdames Benghal võlub joovastava osmantuse ja jasmiini õiebuketiga
Prantsuse naiste lõhna tiitliga. [3.] See lõhn on segu vaniljest, lagritsast, muskusest, lilleõitest ja aedviljadest. Selle lõhna 10-nda aastapäeva puhul lõi Lolita uue parfüümi trio nimega "Les Caprices de Lolita" (Lolita kriisid). See kollektsioon sisaldab parfüüme Violette, Reglisse ja Amerena. See parfüümi kolmik on loodud kandmiseks üksinda ning ka kombineerituna. [5] Si Lolita See on tema üks uusimatest lõhnadest, mis tuli välja aastal 2009. ( vt Foto 3) Parfüüm põhineb herne salajastel värsketel vürtsidel. Selle disain on ristikulehe kujuga ning see sisaldab endas õnne toovat sümbolit ,, neli südant". Ja selle parfüümi tunnuslauseks on ,,A heart for happiness. A heart for chic. A heart for dreams. A heart for flowers.(Süda õnnele. Süda elegantsusele. Süda fantaasiatele. Süda lilledele.) [6.] KOKKUVÕTE
Samas on haistmise osas täheldatud ka teatud soolisi erinevusi - naised on meestest osavamad lõhnu identifitseerima (siit ka mõneti spekulatiivne lisand - avastama võõrast lõhna/parfüümi oma mehe juures).Tänapäeval kasutab lõhnaõlisid või tualettvett umbes 90% naistest ja 80% meestest, olles veendunud, et õigesti valitud lõhn äratab huvi ja suurendab meeldivust. On täheldatud, et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajate enesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkide saavutamist. Meeldivast aroomist on abi ka läbirääkimistel - parandab meeleolu ja vastuolude puhul on kergem kompromisse leida. Stressi, väsimuse, ängistuse puhul on eeterlike õlide abil võimalik oma enesetunnet parandada mitmel moel: aroomide sissehingamine; selleks kasuta aroomilampi või tilguta paar tilka õli kuuma vette, tulisele radiaatorile, elektripirnile või taskurätikule (ja nuusuta aeg-ajalt);
Tartu Kutsehariduskeskus MJK14 Referaat Populaarsemad eeterlikud õlid, nende kasutamine ja toimed Koostaja: Kristina Tamberg Tartu 2015 Sissejuhatus Eeterlikud õlid destilleeritakse, ekstraheeritakse, külmpressitakse või leotatakse taimede õitest, lehtedest, ürtidest, kasvudest, juurtest, vaigust, koorest, viljadest või seemnetest. Erinevalt rasvõlidest on eeterlikud õlid kerged, aromaatsed ning kergesti lenduvad. Eeterlikud õlid on nagu taime organismi hormoonid, mis reguleerivad taime elutegevust, vitamiinide ning ensüümide moodustumist, kannavad edasi toitaineid ja eemaldavad jääkaineid. Samuti hävitavad need taimele ohtlikke viiruseid, baktereid, parasiite ja seeni ning kaitsevad taimi liigse kuumuse ja veekaotuse eest. (www.balscand.ee ) Inimese organismis toimetab eeterlik õli sarnaselt taimedele. Eeterlikud õlid väljutavad oskuslikul kasutamis
Juurtel ravi- ega maitseomadusi ei ole, seetõttu on soovitav õisi kääridega lõigata, mitte rebida koos maapinnast kergesti eralduva juurega. Nõmm-liivatee kasvab aeglaselt, hoolimatu kogumine võib hävitada ta aastateks. Õisi kuivatatakse hämaras, õhurikkas ruumis. Kuivatamise ajal tuleb kontrollida, sest ta kipub kergesti hallitama minema. Nõmm-liivatee on rikas eeterlikke õlide poolest, seda kinnitab ka ta omapärane tugev aroom kogumise ajal. Ta sisaldab tugevalt antiseptilisi aineid tümooli, karvakrooli, borneooli, pineeni. Veel on eraldatud saponiine, mõru- ja parkaineid, mineraalsoolasid, rasv- ja orgaanilisi happeid. Hingamisteede põletiku, köha, gripi puhul võetakse üks supilusika-täis ürti klaasi vee kohta, lastakse 8-10 minutit tõmmata ja juuakse soojalt. Gaasivalude või soolepõletike korral (ka kõhugripi leevendamiseks) võetakse 1 supilusikatäis ürti klaasi keeva vee
ka Hesekieli raamat (8:9-14). Samuti on ristiusk mõnikord tauninud seda, et naised end võrgutamise eesmärgil lõhnastavad, kuna algselt võitati end siiski selleks, et olla jumalatele meelepärane, ravimise otstarbel või pühitsemise eesmärgil. Nii juba Moosese ja Aaroni aegadest on suitsutusrohtude kasutamist kontrollitud preestite poolt. (Worwood lk 41-46). Vanad hiinlased austasid ja imetlesid loodust ja selle muutumist kuust kuusse, aastast aastasse. Taoistide jaoks sümboliseerib lõhnaaine muutumine suitsuks taod ehk rada. Iidne komme, mis on veel tänapäevani säilnud on usutalituste alustamine ja lõpetamine suitsutuspannil oleva lõhnaaine süütamisega. Kassia, mänd, küpress ja kampripuu arvati omavat elu essentsi või hinge substantsi. Hiinlased kannavad matustel lõhnavaid tõrvikuid, lõhnastavad surnukeha ja kogu matuste aja põletatakse lõhnarohte. (Worwood lk 102, 280) Jaapani sintoistlikes templites hoitakse lõhnavaid küpressipuust tahvleid, millele
Põhiliselt alkoholid: etanool, propanool, Kasut ka bensoehapet, salitsüülhapet ja Al-ühendeid (higistamisvastane toime) 6. LÕHNAAINED Muudavad kosmeetika tooted meeldivaks Tavaliselt eeterlikud õlid: roosi-, nelgi-, jasmiini-, lavendli-, rosmariini-ja piparmündiõlid 7. LÕHNA FIKSAATORID Need on paljud palsamid ja vaigud, nt stooraks ja peruupalsam saadakse troopikataimedest, tugevdavad lõhna, aeglustavad lõhna lendumist Ambra saadakse kaseloti soolestikus olevast vahast Spermatseet vaha, mis saadakse kaseloti koljust Muskus saadakse muskushirve lõhnanäärmest Looduslikud vahad on väga kallid sellepärast kasut sünteetilisi vahasid 8. LAHUSTID Põhiliselt kasut vett, aga segus etanooli ja klütseriiniga Etanool on üks paremaid lahusteid kosmeetikas, sest lahustab hästi orgaanilisi aineid, on puhastava toimega ja nahalt aurustudes jahutab nahka
kõigepealt nende halvas tundmises, sellest, et ei orienteeruta nende rikkalikus sortimendis. Seepärast tutvumegi kõigepealt vürtside klassifikatsiooniga, mille tundmine hõlbustab nende valikud ja õiget kasutamist, õpetab leidma üksteist asendavaid vürtse, eristama sarnaseid ja omavahel mittesobivaid maitseaineid. Vürtside all mõistetakse üksnes taimse päritoluga saadusi. Vürtside hulka ei ole õige arvata tugeva lõhnaga loomseid produkte (muskus, ambra jms. ), nagu mõnikord ekslikult tehakse. Näiteks botaanilisest sugulusest lähtuvalt on vürtse raske või isegi võimatu liigitada. Vürtsidena kasutatakse mitmesuguseid taime osi: juuri, risoome, sibulaid, koori, lehti, õisi, vilju, pungi ja seemneid. Mõnikord kasutatakse eri vürtsina ühe ja sama taime erinevaid osi erineval moel, nii kuivatatult kui ka värskelt. Mõned maitsetaimed vajavad enne kasutamist keerukat töötlust ja teised mitte
Jõhvi Gümnaasium Kosmeetilises keemias kasutatavad ained Referaat Koostas: Valeria mihhailova Juhendas: õp. Kristelle Kaarma Jõhvi 2011 Kosmeetilises keemias kasutatavad ained Kosmeetiline keemia kasutab väga palju loodusliku päritoluga aineid, mis on sarnased nendega, mida inimorganism ise toodab või siis omastab väliskeskkonnast, näiteks toiduna. Tähtsamad kosmeetilise keemia lähtained on järgmised keemiliste ühendite klassis: alkaanid, alkoholid, karbonüülühendid, karboksüülhapped, estrid, sahhariidid, aminohapped ja valgud. Oluline on ka ainete liigitamine nende füsioloogilise ja kosmeetilise funkrsiooni järgi. Kosmeetikatooted on ained või valmistised, mis on ette nähtud inimese
On veel ka niisutav tsitruse; sidruni ja bergamoti kehaõli, tooniv ja sära andev kehaõli. Isiklikult olen proovinud sära andvat kehakreemi mandliõliga, mis niisutab ja toidab nahka, jättes selle õrnalt sädelema. See sobib hästi nii päevitunud naha esiletoomiseks kui ka heledale nahale jume ühtlustamiseks. JOIK pakub ka erinevaid kehakoorijaid: kaera ja pruuni suhkruga, greibi-mandariini-suhkru ja jojobi graanulitega, kohvi ja pruuni suhkruga. Väga huvitavad tooted on tsitruse ja ürdi vannitrühvlid. Tsitruse vannitrühvlid sobivad just kuivale nahale, niisutavad ja pehmendavad nahka. Ürdi omad aga sobivad külmetuse korral, eeterlikud õlid aitavad leevendada hingamisteede vaevusi. Juuksehooldus Sügavniisutav õlimask juustele sobib kuivadele ja kahjustatud juustele, see aitab taastada nende läike ja elastsuse. Juuksemaski keskmes ja kõige tähtsamaks komponendiks on eksootiline Monoi de Tahiti õli kookospalmi õli, gardeenia õied.
Põhilise C- vitamiini saab inimene kartulist, natuke vähem kapsast Lõhnaained annavad aroomi, tähtsamal kohal eeterlikud õlid: tsitruselised, petersell, seller, till. Fütontsiidid bakterivastase toimega annavad viljale maitse ja lõhna sibul, küüslauk, mädarõigas Puu- ja köögiviljade säilitamine - mõjub kvaliteedile ja maitsele - halvad tingimused soodustavad riknemist - säilitamises arvestada järgmiste teguritega: temperatuur, niiskus, etüleeni eritumine, valgus, aroom - viljad jagada temperatuuri järgi 3 rühma - viljad jagada etüleeni tootvateks ja etüleenikartlikeks - jälgida, et laoruumis ei oleks tuuletõmmet Temperatuur mida kauem säilitada, seda täpsem temperatuur · +1...+5 kraadi salat, kapsas, porgand, peet, seller, roheline sibul, till, kartul. Õun, ploom, aprikoos, nektariin, virsik, tsitrused, pirn, granaatõun · +10...+15 kraadi melon, kõrvits, kurk, tomat, paprika. Ananass, avokaado, mango, grip