Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Pärmseen – Pungudes Rakud  Keharakud – 46 kromosoomi, 2 kaupa paarides, diploidne kromosoomistik, 2n=46 M-44+xy, N-44+xx  Sugurakud – 23 kromosoomi, ühekaupa, haploidne kromosoomistik, n=23
Pärmitaigen on odav, tervislik (eriti, kui kasutada täisterajahusid ja võimalikult tumetaid jahusid) Pärmitaignast küpsetatakse saia, sepikut, stritslit, kringlit, plaadisaia, kukleide, väikseid kohvisaiu, väikesi ja suuri kaetud ja katmata.
Pärmseened on ümarad, kuid hulkraksete seente hüüfe moodustavad rakud on pikad ja silindrikujulised. Mõnede seeneliikide rakkudel otsmised rakuvaheseinad puuduvad ja seetõttu koosneb seeneniit ühest hulktuumsest rakust.
Pärmitainas on üsna väheste koostis ainetega tainas – saia on võimalik küpsetada vaid piimast või veest, nisujahust, pärmist, soolast-suhkrust. Kõlab üsna lihtsalt, ent saiategu vahel lihtsalt ei õnnestu.
Pärm - ja hallitusseened hukkuvad juba temperatuuril 50-60 C ja nende spoorid 65-80 C juures. Mikroobide termosesistentsus võib muutuda sõltuvalt keskkonna omadustest. Nt! pH, keskonna tihedus.
Pärmirakus – toimub käärimine, 2etanooli ja 2CO2 . Lihasrakus – aktiivselt kontrakteeruvates lihastes, erütrotsüütides ja mõningates mikroorganismides toimub piimhappekäärimine, 2laktaati.
Pärmitaigen – leib, sai, jne. Õlle ja veini tootmisel Toidu omaduste parandamiseks Seentest saadud ensüümid (proteaasid) kalgendavad piima juustu tootmisel, parandavad leiva ja õlle omadusi.
Pärmitaigen on odav, tervislik ( eriti siis kui kasutad täisterajahusid ja võimalikult tumedaid jahusid), taigen võimaldab valmistada nii soolaseid kui ka magusaid ning on hästi vormitav.
Pärmid on fakultatiivsed anaeroobid, mis tähendab, et nad on võimelised endale energiat tootma nii hapniku kui ka hapnikuta. Looduses esinevad nad kas mulla- või veekeskkondades.
Pärmseened on üherakulised, toituvad vees lahustunud suhkrust. Käärimine - nende elutegevuses anaeroobses keskkonnas tekkiv süsihappegaas ja alkohol. Paljunevad pungudes ja eostega.
Pärmil on hea toime nahale ja teda on kaua aega tarvitatud vinnide ja vistrike vastase vahen- dina. Vitamiinid pärmis aitavad haiget maksa oksüdeerida rasvu toidus õigesti.
Pärmseened ehk pärmid on eukarüootsed, valdavalt üherakulised mikroseened, kelle liike leidub kahes seeneriigi hõimkonnas. Pärmseeni on kirjeldatud umbes 1500 liiki.
Pärmidel nimetatakse seda "start-punktiks", kõrgematel eukarüootidel on seda nimetatud R-punktiks (restriction point) või ka lihtsalt G1-faasi kontrollpunktiks.
DNA
Pärmseened - üherakulised seened, mis tavaliselt paljunevad vegetatiivselt(pungumine), aga teatud juhtudel moodustuvad eosed(ühte pärmseene rakku moodustub 4
Pärmis on kolme tüüpi hotspote: • α – korreleerub transkriptsioonifaktorite seostumissaitidega ehk eeldab transkriptsioonifaktori seondumist.
Pärmitaigna kerkimises on „süüdi“ vedeliku jm tainamaterjali lisamisel aktiviseeruvad pärmiseened, mille mõjul tekib taignas süsivesikute käärimine.
Pärmitaigna liha - RIISIPIRUKAS valmistoote kaal 75 g Valmistatakse pärmitaigen, tükeldatakse ca 60 g neljakandilisteks tükkideks ja lastakse puhata.
Pärmseentele on toitaineks süsivesikud (glükoos), tekivad etanool ja CO2. Seda kasutatakse pagaritööstuses ja alkohoolsete jookide tootmisel.
Pärm on peamiselt elusaist pärmirakkudest koosnev toode, mida tarvitatakse taigna kergitamisel ja alkohoolsete jookide valmistamisel.
Pärm on taim, mis koosneb pisikestest rakkudest, mis on umbes punaliblede suurused ja hoiduvad kokku nagu puuviljakobarad.
Pärmseened on mikroorganismid mis kasutavad oma elutegevuseks suhkruid tootes selle tulemusena fermentatsiooni käigus alkoholi.
Pärmseen - üherakuline organism, kes paljunevad pungumise abil või eostega, toitub peamiselt vees lahustunud suhkrust.
Pärmseenele on üheks kõige soodsamaks tingimuseks temperatuur ehk mida kõrgem temperatuur seda kiiremini pärm paljuneb.
Pärmseened on eukarüootsed, valdavalt üherakulised mikroseened, kelle liike leidub kahes seeneriigi hõimkonnas.
Pärmirakud on võimelised piiramatul arvul suguliseks paljunemiseks pungumise teel nagu haploidsed rakudki.
Pärmseened on võimelised kasvama ka anaeroobsetes tingimustes, võttes osa fermentatsiooni protsessidest.
Pärmseened on üherakuselised seened, kelle keha koosneb tsütoplasmast ja tuumast, mida ümbritseb kest.
Pärmseened on ümarad, aga hulkraksete seente hüüfe moodustavad rakud on pikad ja silindrikujulised.
Pärm on fermenetatsiooni käivitaja (agent), mis muudab teraviljas oleva suhkru alkoholiks.
Pärmseened - üherakulised. Seenerakus pole plastiide ja vakuoole, muidu loomaraku sarnased.
Pärmid on pärmseentest koosnevad kas vedelad või tahked toitained ka toidulisandid.
Pärmseened on üherakulised organismid, kes toituvad peamiselt vees lahustunud suhkrust.
Pärmisseened - toodavad silos alkoholi, co2 ja aromaatseid aineid- parandab silo maitset.
Pärmseened - pungumine jne Kõik liigid paljunevad kas suguliselt või mittesuguliselt.
Pärm on atsidofiil ja mesofiil; ksenobiootikumite juureolekul ta kasvas hästi.
Pärmidel on ka ainete transport rakku kohanenud selle keskkonnaga, kus nad elavad.
Pärmitaina sisse on lisatud ka toorjuustu, mis teeb kuklid eriti pehmeteks ja mõnusateks.
Pärm on valmis kui sahharomeetri näit on 6-8%. Algselt oli see 16-18%.
Pärmseened - alkoh.jookide ja pagaritoodete valmistamine sõltub pärmseente
Pärmifermentide toimel - tärklis hüdrolüüsub melatoosiks, see omakorda glükoosiks.
Pärmseened - üherakulised(pagaripärm)- taine kergitamiseks, alkoholiks.
Pärmil on mõtteks mutatsioonikiirust mõõta raku jagunemise kohta.
Pärmseened on looduses mullas, lihakviljadel, taimede mahlas ja ka vees.
Pärmitaignast on klassika. Peale plaadikookide veel saiakesed ja muffinid.
Pärmseen on laialt levinud ning kōige sagedasem seennakkuste kandja.
Pärmiks nimetatakse kasvatatud ja kokkupressitud pärmseente massi.
Pärmseentest on tuntumad neeed, keda kasutatakse toiduainetööstustes.
Pärm – kasvatatud ja kokkupressitud pärmseente mass.
Pärmiekstrakt on purustatud pärmirakkude veeslahustuv ekstrakt.
Pärmitaigen - kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad
Pärm – Kasvatatud ja kokkusurutud pärmseente mass.
Pärmitaignaks nimetatakse taignat, mille kobestajaks on pärm.
Pärmseened on üherakulised ning neil pole niidistiku.
Pärmid on meie planeedi taimse elu esimesi vorme.
Pärm on kokkupressitud kuivatatud pärmseened
Pärmseente rakud on üldjuhul suuremad kui bakterirakud.
Pärm on vaese inimese naatriumirikas taim.
Pärmiseenel on avastatud üle 1500 erineva liigi.
Pärm - presspärm, kuivpärm TARRENDAINED
Pärmide temperatuuritaluvus on varieeruv, -2 kuni + 45 kraadini.
Pärmitaignapirukad – või „rasstegaid“ - väiksed
Pärmseeni on seni kirjeldatud üle 1500 liigi.
Pärm - ja hallitusseente vastane toime.
Pärmi koostis on igalpool hästi hoitud saladus.
Pärm on kasulik ka haavandihaigetele.
Pärmseened on üherakulised ovaalse kujuga.
Pärmseeni on kirjeldatud umbes 1500 liiki.
Pärm on tihke elav üheraksete mass.
Pärmkottseened – ilma viljakehata, punguvad.
Pärmseened on enam tuntud toidumaailmas.
Pärmseen – Üherakuline organism.
Pärmseened - puuviljadel, marjadel.
Pärm - see on õlle meister.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Pärm on ka väärtuslik toiduaine, sisaldades 13% valku ja süsivesikuid, mineraalaineid ning eriti rikkalikult B-rühma vitamiine, mille sisalduse poolest ületab nii puu-ja köögivilju kui ka piima.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun