Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
O külmpressimine – nagu õunamahla tehakse o Kuumpressimine – seemned kuumutatakse enne pressimist – rohkem õli • Ekstraheerimise teel – õli töötlemine mitmesuguste rasvade lahustajate abil (bensiin, tsikloor-etüleen jt.) Töötlemisviisilt jaotatakse: Rafineerimata e. Toorõli – mehaanilistest lisanditest puhastatud settimise, filtreerimise või tsentrifugeerimise teel – kestval säilitamisel rikneb kiiresti ja tekib sade – midagi juurde ei panda ja midagi ära ei võeta.
Oksüdatiivne stress on aeroobsetes (oksüdatiivsetes) tingimustes rakus normaalselt püstituva (pro)oksüdant-antioksüdant tasakaalu nihutamine vasakule, tulemusena võivad tekkida tõsised rakuvigastused. Lõpptulemus: kas raku adapteerumine sellise stressiga või suured vigastused ja raku surm. Selline tasakaalu nihe võib olla põhjustatud kas: 1. oksüdandi rakku sisenemise või seal tekkimise intensiivistumisest, 2. sellele vastu toimiva raku antioksüdantse võime vähenemisest või 3. mõlemast efektist.
Oga - annoona • Ovaalne rohelise ja ogalise koorega puuvili, millel on tumepruunide läikivate seemnetega valge ja mahlakas viljaliha • Sisaldab suures koguses B3- ja B2- vitamiini, C-vitamiini ning umbes 12% suhkrut • Kaalub kuni 5kg • Valmivad väga kiiresti, korjatakse peaaegu küpselt.
O kartulipüree – kuum vesi peale, kaane all haudub, lisada võid või piima o Kartulipudruhelbed o Kartulipannkoogipulber o Kiirpudrud: (Nordic) o Tatrapuder o Odrapuder o Kaerapuder ( õuna-ploomi-, õuna-marjade-, vaarika-, õuna-kaneeli-), segada kuuma veega o Helbed - ( Nordic, Veski-Mati) keeta 3 min.: • 4-, 5-, 7-, 10- vilja- (kaer,oder,rukis,nisu,hirss,linaseemned,soja) • hirsi-, kaera-, riisi-, nisu-, rukki-, odra- o Teraviljatangud: tatar, riis; o Manna
O toiduhügieenil on järgmised ülesanded:  toidu kaitsmine mikrobioloogilise, keemilise ja füüsikalise saastumise eest;  mikroobide paljunemise pidurdamine, et vältida tarbijate tervisehäireid ja toodete enneaegset riknemist;  toidupatogeenide ja termolabiilsete (temperatuuritundlike) toksiinide hävitamine töötlemisel;  läbi toiduhügieeni reeglite järgimise tagada tarbijale ohutu toit.
O kerabakterid ehk kokid (coccus) - (diplokokid, tetrakokid, sartsiinid, streptokokid) o Pulkbakterid ehk batsillid (bacillus) o Spiraalsed bakterid ehk sprillid (spirillum) o Keeritsbakterid ehk spiroheedid (spirochaetum) o Jätketega bakterid ehk vibrioonid (vibrio) o Niitjad bakterid Kui kera- ja pulkbakterite pooldumisel jäävad rakud üksteisega seotuks, siis võivad moodustuda püsivad kogumid.
O mahl - puuvilja,marja või köögivilja o Värsked või konserveeritud puuviljad,marjad või köögiviljad o Maitseained-tsitrusekoor,sidrunimahl,ürdid,vanill,kaneel,alkohol o Gaseeritud jook,vahuvein • Marjad,puuviljad vm. tükeldatakse,maitsestatakse ja hoitakse külmas 1,5-2 tundi • Lisatakse mahlad,suhkur • Enne serveerimist lisatakse gaseeritud jook • Serveeritakse jahutunult
Odratangud – odratangud on suure ränisisaldusega, tänu millele suudab inimorganismis toita kõike,mis vajavad elastsust (nahka, limaskesti, kõõluseid, sidekudesid, liigeseid, selgrookõhre).
O köögiviljad - keedtakse koorega o Seened o Pasta,riis,muud tangained-keedetud sõmeraks o Liha,kala,mereannid-keedetud,küpesetatud,praetud o Munad-kõvaks keedetud • Tükeldatakse(kuubikud,ribad),riivitakse • Komponente hoitakse eraldi kuni segamiseni o 8-10 kraadises temperatuuris • Salatikastmed-listakse vaheltult enne serveerimist või serveeritakse eraldi.
Oder on tähtis kultiveeritav teravili Põhja-Aafrika mitmes piirkonnas, Kesk- Aasia mägipiirkondades, Aafrika Sarvel, Andides ja Ida-Euroops. Otra kasvatatakse peamiselt piirkondades, kus kliima ei sobi teiste teraviljade kultiveerimiseks või kus kasvatustingimused pole soodsad sooldunud pinnase tõttu.
O õli - äädika,koore,majonees,mahlakaste • Toorsalatid valmistatakse vaheltult enne serveerimist(võimalusel),valatakse üle kastmega o Millal ja miks kastet lisatakse?Salatikaste lisatakse komponentidele vaheltult pealae tükeltamist, sest see väldib vitamiinide lagundamist ja värvuse tumenemist.
O eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne)  tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal.
Ohratoksiinid on ka teratogeenid ja genotoksilised kantserogeenid, põhjustades hiirtel hepatoomi ja neeruadenoomi. OTA-le spetsiifilisteks toimeteks raku tasemel on mõju gükoosi ainevahetuse ja anioonide transpordiga seotud ensüümidele, mis viivad rakusisesele alkaliniseerumisele.
Ohtlikud toiduained on ka piim ja munad (eriti veelindude munad). Mikroobid säilivad sel juhul, kui rikutakse toiduainete kuumtöötlemise eeskirju: mitteküllaldane keetmine- praadimine. Temperatuuril 70°C hävivad salmonellad umbes 5 minuti jooksul.
Omaette delikatessiks on vene pirukad: kujult väiksed või suured, täidiste valikult ning maitselt ületamatud, moodustavad nad suurepäraseid supilisandeid ja iseseisvaid toite • Toitude maisestamine on hoolikas, põhineb tervislikel alustel.
Odrakakku on üldisemalt tuntud karaski nime all. Väga ammustest aegadest on küpsetatud jämedast odra-, rukki- ja nisujahust õllepärmiga kergitatud taignast leiba. Hapendatud rukkileiba õpiti valmistama 11.--13. sajandil.
O 3 - 4 teelusikatäit mett või keedist (mett on hea määrida suu limaskestale keele alla) o paar kommi või 3-4 küpsist o 4-5 keedetud kartulit o 2 kääru leiba o 4 kääru saia Raske hüpoglükeemia esmaabi:
Oluliselt e - Eeterlike õlide tõttu jms, nad sobivad vitamiini, kaaliumi, kasutatakse liha ja kanaliha seleeni, vaske, mõrumandleid maitsestamiseks, magneesiumi ja parfümeeriatööstus neist valmistatakse kaltsiumi.
Ohurühm – ei põhjusta inimese haigestumist • 2.ohurühm – võib põhjustada haigestumist, mistõttu ohustavad töötaja tervist, kuid ei ohusta elanikkonda, nende vastu on tõhusad ennetus- ja ravivahendid.
Olema 28 - 30°C. Põrsaste kasvades (4 - 5 nädalat) võib temperatuuri alandada 20 - 22 kraadini. Üsna levinud tehnoloogiline lahendus lamamisalal stabiilse temperatuuri tagamiseks on selle katmine varikatusega.
Oblika lehed on rohelised, Hapuoblika lehed sobivad kasvab välja kodarik nooljate, varasuvel ilmub väikestest toorelt või keedetult terveservaliste, veidi lihakate punakatest õitest pikk suppidesse ja salatitesse.
Odrast ehk linnasest ühes viskivabrikus ühe kindla tehnoloogia järgi, kusjuures lõpp- produktile on lubatud lisada vaid vett, sedagi soovitatavalt samast allikast, kust oli võetud vesi viski valmistamiseks.
Oder – õlu, viski (Soti, Iirimaa) Mais – Viski (Levinud USA) Nisu – õlu (Belgias levinud) , viin Rukkis – Viin, viski (Kanada) Riis – Sake (Jaapani riisi viin), Arrak (aromaatne rumm) Indoneesia.
Ohratoksiin - A Esineb mitmetes inimese toiduks mõeldud produktides (teraviljatooted, oad, maapähklid, kuivatatud puuviljad, vein, õlu, kohv), loomi ohustab peamiselt saastunud teravili (Jouany1 ja Diaz, 2011).
Odrajahu on rikas täisväärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Lisaks sisaldab odrajahu nisujahust kaks korda rohkem kaltsiumi ja poolteist korda rohkem magneesiumi.
O knellass - koor,munavalge,maitseained Lisandid kalatoitudele • Sidrun • Kartul • Köögivili • Riis,pasta • Heledad ja valged kastmed • Hollandi kastmed TOIDUVALMISTAMISE ALUSED
Oktoober 1846 - 12. veebruar 1935) oli prantsuse kokk, restorani ja maitsetaimed kirjanik, kes populariseeris ja ajakohastatud traditsioonilises Prantsuse toiduvalmistamise meetodid.
Oktoober 1846 - 12 veebruar 1935) oli prantsuse kokk ja kulinaariaalane kirjanik, kes populariseeris ja ajakohastatas traditsioonilise prantsuse toiduvalmise meetodid.
O mitmevilja – ja seenetooteid o Nii magusaid kui soolaseid küpsiseid o Keeksiviile o Rahvuslikke küpsetisi o Soolast ja magusat biskviiti o Vahleid,torttillasid
Oksüdee - oxidized Mõõdukas oksüdeerunud kõrvalmaitse Vea põhjustab mitte kvaliteetse tooraine Tuntav koheselt toote runud muudab toote ühetaoliseks.
Ohratoksiin - A...........................................................................................................................8 3.1.6. Patulliin.
Oksüdeerub c - vitamiin tunduvalt enam, kui asetame aedviljad keema külma veega , kaod on tunduvalt väiksemad, kui asetame köögiviljad keevasse vette.
Ohurühm – võivad põhjustada rasket haigestumist, võivad põhjustada nakkusohtu elanikkonnale, nende vastu on tõhusad ennetus- ja ravivahendid.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Ohtlikuimad on eelkõige sugukondadesse Scombridae (tuunikala, makrell jt.) ning Scomberesocidae (makrellhaug jt.) kuuluvad kalad, vähemal määral ka mitteskumbrialised nagu sardiinid, anšoovis, heeringas (kokku umbes 70 liiki). Kõigi nende lihastes on suhteliselt kõrge vaba histidiini sisaldus, 1 mg/kg heeringas kuni 15 mg/kg tuunikalas.
Olemuselt on mesi suhkrute küllastunud lahus, mis on tekkinud mesilaste ensüümide toimel. Mesi on väärtuslik, hästi omastatav toiduaine.
Oht - on toidu või sööda bioloogiline, füüsikaline , keemiline mõjur või seisund, mis võib avaldada kahjulikku mõju tervisele.
Ohurühm – põhjustavad rasket haigestumist, põhjustavad nakkusohtu elanikkonnale, nende vastu puuduvad tõhusad ennetus-ja ravivahendid.
Okroška on Vene köögis laialt levinud suvine külm supp, mida valmistatakse kalja baasil ja mille peamiseks komponendiks on köögivili.
Oht - bioloogiline, keemiline või füüsiline agens ehk mõjur toidus või toidu potentsiaal tekitada tervistkahjustavaid efekte.
Oksüdeerumine on veini viga, mis on tingitud õhu juurdepääsust veinile tavaliselt ebaõigetest veini hoidmistingimustest põhjustatuna.
Oluliseimad tegurid on loodulikud tingimused ja kohapeal saada olevad toiduained, mõju on avaldanud ka söömisvahendite valik ja areng.
Odratang - Eestis on saada kahte sorti odratange: peenema jahvatusega odratange ja jämedama jahvatusega Lõuna-Eesti tange.
O basmatriis ehk riiside kuningas – kasvab Indias ja Pakistanis: Maitselt pähklimaitsega ja erilise aroomiga, pikateraline.
O saia - või leivaviilul o Aedvilja,puuvilja täidisena o Muretaignast korvikestes o Hamburgerite ja pita leibade vahel
Oluliselt toiteelementide - , kiudainete- ja vitamiinirikkam on pruun riis, millelt on eemaldatud vaid söögiks mittekõlbulik väliskest.
Omaette väärtus on lõunarahu. Jaapanlaste vaatevinklist peab söögiaeg olema oodatud paus ka kõige rutlikumas igapäevaelus.
O inglise e. pärsia – kasvab Euroopas o Ameerika e. must kreeka pähklipu – pähklid suuremad ja tugevama maitsega.
O kuubikuteks - guljašš(siga,veis) o Kangideks-strooganov(böfstrooganov) o Kangideks-asuu(veis) TOIDUVALMISTAMISE ALUSED
Oblikas on levinud rohkem vene köögis, neil valmistatakse obliast sama suppi, mida eestlased teevad nõgestest.
Oletatavasti kesk - Aasiasse, tänapäevase Iraagi maile, mida läbis iidne Vahemere äärest Hiinasse kulgev Siiditee.
Olema kollaks ehk elevandiluuvärvi, tahkete taimerasvadega valmistatud kehvad jäljendused on peaaegu lumivalged.
Oluline osa on ka veresoonte kaitsel, puhastab- aitab välja tuua organismist nn. mittevajalikku kolesterooli.
Ohutuse tagamiseks on seade varustatud magnetlülitiga, juhul kui seade on valesti kokku pandud, mootor ei käivitu.
Olev vesi on magus ning selle kogus sõltub pähkli küpsusastmest, parimad on 7-8 kuud küpsenud kookosed.
O 4 - 6cm paks tugev kiudkest – nöör, matid, kotid, punutised – tööstuslikuks otstarbeks.
Oht on ükskõik milline tegur toiduaines, mis põhjustab tarbija haigestumist või vigastumist.
O pastöriseerimata ehk nn.„elav“ jogurt on selline toode, mida pole pärast hapendamist enam kuumutatud.
O eelroog100 - 150g o Kerge eine 150-200 g o Lisand 50-75g o Pearoog 150-400g o Järelroog 100-150g
Oliiviõlis on linoolhapet suhteliselt vähe, kuid see-eest rohkesti monoküllastamata olehapet.
Ohtlik kemikaal on kemikaal, mis oma omaduste tõttu võib kahjustada tervist, keskkonda või vara.
Olema 1 - 1,5 cm kitsamad, kui tordirõngas, et kreem valguks alla ja jätaks ilusa serva.
O 10 - 15 minutit pausi; o 30 minutit hindamist jne; o lõplik kokkuvõtete tegemine.
Ogamelon on hapukasmagusa kergelt kurki, laimi ja banaani meenutava toniseeriva maitsega.
Oidium on tolmjas hallitus, mis tekitab marjadesse lõhesid ja takistab kobarate kasvu.
Oksüdatiivsed stressorid on faktorid, mis algatavad ja soodustavad vabaradikaalseid ahelreaktsioone:
Olemas talupoja - grappa, mis on tõeline puskar, ning kvaliteet grappa, mis on võrreldav
O 10 – 15 min. Enne valmimist maitseained o Kurna, vajadusel jahuta kiiresti
O pallid – vilja-, riisi-, maisi- o Paisutatud nisu, paisutatud mais – popcorn
Oliivid – lõunamaised puuviljad, põhiliselt kasutatakse konserveeritult
Ohuks on hoopis hamburgerieinega kaasnevad friikartulid ja karastusjook.
O kaltsiumi - ja magneesiumsulfaatide ning vesinikkarbonaatide sisaldus vees)
Odra - , rukki- ja nisujahust õllepärmiga kergitatud taignast leiba.
Olid taldrikud - tavalised valgest materjalist.Lusikad,noad,kahvlid,olid olemas.
Oht on muidugi ainult siis, kui spinatit tõeliselt palju süüakse.
Olulisemaid tärklise - ning toidutaimi, samuti annab tooret alkoholi valmistamiseks.
Oder on teiste teraviljadega võrreldes üsna lühikese kasvuajaga.
Ohtlikud ussid on tavaliselt üsna väikesed ja sageli me ei märkagi neid.
O 55 – 60%. Süsivesikute vajadus on kõige suurem noorukieas.
O milla - piim – rasvasusega 0,05%, 1,8%, 2,0%, 3,5%: kauasäiliv
Olema 28 – 30% kaloritest, neist 2/3 peaks moodustuma taimne rasv.
Olema 35 - 60cm pikk ja painduvast, murdumatust materjalist.
O 6 - 7 kuivatatud ploomi o 3 supilusikatäit rosinaid
Oder on vähenõudlik nii pinnase kui ka kliima suhtes.
Ohuallikaks toidus on mikroobid, eeskätt bakterid ja hallitusseened.
O pakendil on Fairtrade’i märk o Röstimistaseme järgi
Odrakruup - Hulled barley - eemaldatud vaid väline kest.
Omahind on roakaardil toiduainete maksumus kokku.
O 10 - 15% valku, o 2% rasva o 10-15% vett.
O urineerimishäired - põiepidamatus ja urineerimisraskus.
Olemuselt on see protsess suhkrute käärimine.
Odavamad on valmistatud Taanis ja Inglismaal.
Ohutuse tõttu on seda sobiv kasutada toiduainetes.
O supp on vedela kisselli konsistensiga.
Oliiviõli – oliividest valmistatud õli
Olulise tähtsusega on ka temperatuuride sobivus.
Oluliselt e - vitamiini ja magneesiumi.
Ohutumaks valikuks on nn. väike must kleit.
O 4 - 5 min mõlemalt poolt



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun