Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Veini koolitus. (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


Veinide  
ajalugu

Veinide ajalugu
Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama  Kaukaasia  mägede 
piirkonnas, umbkaudselt tänase Gruusia ja Kurdistani aladel. 
Ajaliselt tõenäoliselt  8000  aastat tagasi. Oletuste järgi pandi peotäis metsikuid 
vi namarju savipotti ja unustati sinna mitmeks päevaks. Unustatud vi namarjad 
hakkasid käärima ja nii valmiski esimene vein. Kui kiviaja ühiskond edasi 
arenes ja osati juba paremini põldu harida tekkisid esimesed saaduste 
ülejäägid, mis omakorda panid aluse kaubandusele.
 Esimene veinikaupmees võis elada mõnes Sumeri linnades, tänases Lõuna 
- Iraagis . Vein levis ki resti kõigis Vahemereäärsetes maades. Seda 
valmistasid nii  egiptlased , kes tegid seda rikkamatele. Samuti  kreeklased , kes 
valmistasid veini kõigile ühiskonnakihtidele. Veini võtsid omaks roomlased. 
Anti kmaailmas joodud vein erines paljuski tänapäevasest  veinist
Alkoholiprotsent oli arvatavasti väiksem kuid  veinid  ise magusamad. 
Veinide ajalugu
Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede 
pi rkonnas, umbkaudselt tänase Gruusia ja Kurdistani aladel. 
Jumalate joogist, mil e  nimetust  on sajandite vältel  seostatud  ni  
ladinakeelse vinumi, gruusiakeelse vhino, kui heebreakeelse 
yayiniga, räägivad meile i dsete hauakambrite seinamaalingud, 
vanad raidkirjad, ajalooürikud ning pi blilood.
Esialgu kääritati veini  metsikult  kasvava  viinapuu  (vitis silvestris
marjadest , mis on tänapäevase vitis vinifera ja teiste 
kultuurviinapuuli kide eelkäijaks. 
Veinide häl iks peetakse  muistset   Rooma  impeeriumi, kus tegeleti 
sihipäraselt  veinide tootmise, kasvatuse kui sordiaretusega.
Kesaegsete avastusretkede ning koloniseerimise käigus rändas 
veinikunst Uude Maailma.
Veinide ajalugu
Rooma keisriri k ja selle hästi arenenud transpordivõrk ei soodustanud mitte üksnes veinikaubandust, vaid ka 
vi napuude levikut. 3. sajandi lõpuks m.a.j valmistati veini paljudes paikades, mida peetakse tänasel päeval 
traditsioonilisteks vi namarjapiirkondadeks. Murrang toimus ka veini transportimisel. 2. sajandil pKr ilmus 
Prantsusmaal kasutusele uus vedelikumahuti, mil e olid leiutanud  keldid  - puutünnid. Sinnamaani  hoiti  ja 
transporditi veini kitsastes savianumates - amforates.
 
Varakeskaja möödudes hakkas  vahepeal  kokkukuivanud veinikaubandus uuesti kasvama. Põhjuseks kiriku 
tähtsus ni  veini valmistamisel kui levitamisel. Mungad tegelesid kloostrites loodusvaatlustega ning nende 
uurimistöö aitas vi namarjakasvatust mõista ja edendada. Eraldi tuleb märkida ära ajajärk mis järgnes 
Kolumbuse merereisile Ameerikasse. Just nimelt si s pandi alus vi namarjaistandustele Uues Maailmas.
 
17. ja 18. sajandi tööstusrevolutsioon andis tõuke üleilmsele veinikaubandusele. Kui Itaalia ja Prantsusmaa 
veine  sai 24 tunniga Berli ni. Londonisse ja Pari si ei olnud vaja otsida turgu naaberlinnakestes. 19. sajandi 
tähtis pärand on ka Louis Pasteuri tegevus, tänu kel ele hakati paremini  juhtima  veini valmistamise kulgu. 
Sellesse sajandisse jääb ka suurim krahh veinivalmistamise ajaloos, nimelt jõudis selle sajandi 
seitsmekümnendatel Põhja-  Ameerikast  vi napuutäi. Tekkinud probleemist saadi üle oskusliku 
pookimistegevuse läbi. 19. sajandil töötati välja ka Prantsusmaa apellatsioonide süsteem, mis pani Euroopas 
aluse tavale märkida pudelile kas tegu on tava- või kvaliteetveiniga.
 
Veinide ajalugu
PHYLLOXERA  elik  juuretäi:
Väike kol ane juuretäi, hävitab istiku  juurestiku  .
1864 esimesed märgid Prantsusmaal, hävitas peaaegu 
kogu Prantsusmaa veinikasvatuse.
Aastaks 1885 langes saak 80 milj hl, al a 25 milj hl.
Viinamarjakasvatus.
Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera 
li gi vi namarju. Sel est li  gist  on  aretatud  üle 4000 sordi. 
Veinitööstuse  seisukohast  on olulised umbes 50 
vi namarjasorti.  Sordid  erinevad üksteisest marjade värvi, 
suuruse, kuju, mahla koostise, valmimisaja ja 
haiguskindluse poolest.
Mõned kõige levinumad vi namarjasordid on:  Riesling
Chardonnay , Sauvignon  BlancCabernet  Sauvignon, 
Merlot, Pinot  Noir , Gewürztraminer, Muscat, Syrah jt.
Veinide liigitus.
Maitse järgi li gitatakse veine kolme rühma:
 kuivad
poolkuivad 
magusad veinid.
Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja 
valgeteks. Li gitatakse ka marjasordi järgi,  suhkrusisalduse  
põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Lisaks on 
kasutatakse veini valmistamisel mitmesuguseid, tihti 
pi rkondlikest iseärasustest tingitud spetsiifilisi 
tehnoloogiaid, mil e tulemuseks on näiteks portveinid, 
vahuveinid , šerrid, burgunderid jt.
Viinamarjakasvatus.
Iga vi namarjasort, et anda kvaliteetset mahla, on seotud 
tugevalt kolme komponendiga.
ü
PINNAS iga sort vajab kindlat mullastiku koosseisu, et 
saada  parimat  tulemust.
ü
KLIIMA iga sort assotseerub kindla klimaatilise tsooniga, 
mil es väljendub paremini tema kvaliteet. Kli ma võib olla 
kontinentaalne , lõunamaiselt soe ja kuiv, või mereline-jahe.
ü
INIMENE iga sordi puhul on väga tähtis inimese osa istiku 
kultiveerimisel, saagikuse reguleerimisel ja 
veinivalmistamisel.
Viinamarjakasvatus.
Veinikvaliteeti mõjutavad tegurid elik TERROIR:
Pinnas, põhjapinnas, kliima, makrokliima, viinamarjapõllu 
asend päikese suhtes ning kõrgus merepinnast.

Vasakule Paremale
Veini koolitus #1 Veini koolitus #2 Veini koolitus #3 Veini koolitus #4 Veini koolitus #5 Veini koolitus #6 Veini koolitus #7 Veini koolitus #8 Veini koolitus #9 Veini koolitus #10 Veini koolitus #11 Veini koolitus #12 Veini koolitus #13 Veini koolitus #14 Veini koolitus #15 Veini koolitus #16 Veini koolitus #17 Veini koolitus #18 Veini koolitus #19 Veini koolitus #20 Veini koolitus #21 Veini koolitus #22 Veini koolitus #23 Veini koolitus #24 Veini koolitus #25 Veini koolitus #26 Veini koolitus #27 Veini koolitus #28 Veini koolitus #29 Veini koolitus #30 Veini koolitus #31 Veini koolitus #32 Veini koolitus #33 Veini koolitus #34 Veini koolitus #35 Veini koolitus #36 Veini koolitus #37 Veini koolitus #38 Veini koolitus #39 Veini koolitus #40 Veini koolitus #41 Veini koolitus #42 Veini koolitus #43 Veini koolitus #44 Veini koolitus #45 Veini koolitus #46
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 46 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-01-17 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 30 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ranno33 Õppematerjali autor

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
17
docx

Veinist

1) Viinapuude kasvatamine ja peamised marjasordid Viinapuude kasvatamine Ajalugu Ca 3600 ekr ­ esimene tõendatud leid praeguse Armeenia aladelt (vana veiniamfora). 3000 ekr ­ veini toodeti Babüloonias. 1900 ekr ­ veini toodeti Egiptuses. 560 ekr ­ esimesed tõendid veinitootmise kohta Euroopas ­ VanasKreekas. 400 ekr ­ Etruskid valmistasid veini praeguse Itaalia territooriumil. 100 ekr ­ veini valmistamine VanasRoomas. Sealt edasi levis veini valmistamine kogu Euroopa praegustesse veinikasvatuse piirkondadesse. Koos kolonialiseerimisega jõudsid viinapuud ka Uude Maailma. Prantsusmaal laagerdati esimesed veinid ca 2000 aastat tagasi ­ Provence`s. Viinapuude kasvatamine Tänapäeval valmistatakse kogu maailmas veini veiniviinapuu (ld. Vitis Vinifera) marjadest. Liik on väga vana ja ajalugu ulatub ca 200 000 aastat. Sellest sordist valmistati ka tõenäoliselt maailma esimesed

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

tutvustatakse erinevaid veiniregioone, mida leidub Itaalias kakskümmend ja mis on kõik omamoodi erakordsed. Juttu tuleb veel sellest, milline peab olema veinide kvaliteet ja kuidas seda märgistatakse, milliseid viinamarjasorte kasutatakse erinevate veinide tootmisel ning kuidas toimub serveerimine. Millised temperatuuril peaksid veinid olema ja millistest klaasidest juua. 3 1. ITAALIA VEINIDE AJALUGU Esimesed teated veini tegemisest pärinevad 8000 aastat enne Kristust, muistse Pärsia aladelt. Sealt levis veini valmistamise kultuur Assüüriasse ning Babülooniasse, kust kaudu jõudis see omakorda Egiptusesse. 2000 aastat enne Kristust hakkasid veini valmistama kreeklased, siis kreetalased ning lõpuks ka roomlased. Kreeklased istutasid viinamarjapõõsaid Sitsiiliasse ja Lõuna-Itaaliasse. Mandri Itaalias elanud etruskid olid veini joojad, mistõttu veinitegemisest sai roomlaste muistse kultuuri osa

Joogiõpetus
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

Sampanja on jook, mille teine käärimine toimub pudelis. Loire`i org Alsace ­ marjad on pigem Saksa päritolu Jura veinid on kanged, teravad ja Savoie ­ mäestikuveinid Bordeaux ­ veinid on tavaliselt valmistatud viinamarjasortide segust, punaseid veine: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, valgeid veine: Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle Edela-Prantsusmaa ­ Bergerace (pakub samadest sortidest valget ja punast veini mis Bordeaux, aga odavam, kuid mitte tingimata halvem) Monbazillac (valged dessertveinid on lihtsakoelisemad, mitte nii rikkalikud ja magusad ja hinnalt kättesaadvaamad kui kuulsa Sauternes`i omad. Bergerac (tuntud meile valgete värskete Bordeaux stiilis veinidega, tehakse ka meeldivat eosed ja mahlakaid punaveine) Buzet (toodab peamiselt punaseid veine, viinamarjasordid praktiliselt samad mis bordooveinidel Madiran (pakub võimsaid veine tanniinest Tannat viinarmajast)

Toiduainete õpetus
thumbnail
12
doc

VEINIMAA HISPAANIA

1. MIS ON VEIN? MILLEST VALMISTATAKSE JA KUIDAS?..........................................2 Kõige üldisemalt valmivad veinid järgmiselt:.....................................................................2 Veinid jagunevad värvuse järgi: .........................................................................................2 Millest tulenevad veinide erinevused ­ Terroir? ...............................................................2 2. VEINI DEGUSTEERIMINE....................................................................................................2 3. VEINIDE KLASSIFITSEERIMINE TÜÜBI JÄRGI............................................................3 Tootjamaa...........................................................................................................................3 Viinamari.....................................................................................................................

Geograafia
thumbnail
15
odp

Prantsusmaa veinid

Prantsusmaa veinid Marju Rannaste KM31 Veinide ajalugu Arheoloogilised väljakaevamised näitavad et juba 3000 aastat tagasi tegeleti Prantsusmaal viinamarja kasvatusega. Esimesed teadaolevad tõendid veini valmistamisest pärinevad 6. sajandist e.kr Lõuna- Prantsusmaalt, kui kreeka immigrandid asutasid praeguse Marseille linna ja asusid seal aktiivselt veinindusega tegelema. Prantsusmaa veininduses toimusid suured muutused. 6. ja 7. sajandil tekkis rida väiksemaid vürsti- ja kuningriike, mis suhtusid veini valmistamisse erinevalt. Põhja Prantsusmaal peeti veini luksuskaubaks ja kuna paljuski oli veinitootmine läinud kiriku ja

Joogiõpetus
thumbnail
48
ppt

VEIN

SISSEJUHATUS 1. Veinivalmistamise ajalugu 8. Roosa vein ja klarett 2. Veinivalmistamise algus 9. Punane vein Hispaanias 10. Cava, Champagne ja teiste 3. Oskus lugeda etiketti vahuveinide valmistamine 4. Kvaliteetveinid 11. Veinide säilitamine 5. Traditsioonilised veinid 12. Tarbimine ja sobivad 6. Laagerdunud veinid klaasid 7. Valge vein 13. Kasutatud materjal VEINIVALMISTAMISE AJALUGU  Veini valmistamine, kui  Kreeklased on veini selline, oli vanasti säilitamise kunsti eelkäijad ja leiutajad seotud nõidumise ja  Välja töötanud religiooniga konserveerimise viisid,  Esimestena hakkasid kasutades selleks puuvaiku veine klassifitseerima ja vürtse (vaiguga vein on hiinlased Kreekas populaarne ka tänapäeval)

Joogiõpetus
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

TALLINNA TEENINDUSKOOL Mari Akkermann TÖ11K VALGE VEINI JA TOIDU KOKKUSOBIVUS kursusetöö Juhendaja: Anne Mäe TALLINN 2009 Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus SISUKORD Sissejuhatus.....................................................................................................................3 1. Valge veini ajalugu...................................................................................................4 2. Veini valmistamine...................................................................................................5 2.1

Kokandus
thumbnail
17
rtf

Valged ja roosad veinid

;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;;;;.;;..;;...;; ....; ;.....; ;......; ;.......; ;........; ;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;.;;;;;o;;;;;;o;;;;;;o;;;;;;;o;;;;;;o;;;;;;o;;;;;SISUKORD SISSEJUHATUS.................................................................................................................... 1 VEINI AJALUGU.................................................................................................................... 2 VIINAPUU.............................................................................................................................. 2.1 Viinapuu............................................................................................................................ 2.2 Kasvukoht...............................................................

Toidukaubandus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun