Aramiidid (0)
Lõik failist
2 ARAMIID KUI MÕISTE
Aramiid- kiud, mille sünteetilised lineaarsed makromolekulid sisaldavad aromaatseid tuumi, mis on ühendatud amiid- või imiidsidemetega. Kusjuures vähemalt 85% amiid või imiidsidemetest seovad kahte aromaatset tuuma vahetult, ja imiidsidemeid, kui neid üldse esineb, ei ole rohkem kui amiidsidemeid.
Aramiidid on välja töötatud polüamiidist. Polüamiidkiu modifitseerimisega sooviti saada tulekindlat kiudu, kuid tekkinud kiu ehitus erines polüamiidist sel määral, et aastal 1998 määratles Euroopa Liit aramiidi iseseisva kiuliigina, kuid enne seda käsitleti aramiide aromaatsete polüamiididena. Võivad esineda staapel- ja filamentkiuna ning pulbrina.
3 ARAMIIDI AJALUGU
Aromaatilisi polüamiide tutvustati Maailmale esimest korda 1960-te alguses ja seda tegi firma nimega DuPont, esitledes kiudu nimega Nomex (meta-aramiid ehk tulekindel materjal).
Üks tähtsamaid keemikuid, kes tegeles uurimustöödega oli Stepanie Kwolek, töötas DuPontis. Tänu tema töötulemusena esitleti esimest korda para-aramiidi nimega Kevlarit 1973 aastal. Kevlar on maa peal viis korda tugevam materjal kui sama kaaluga teras. See ei korrodeeru samas ei sula ega pehmene kõrge temperatuuri (alles 427oC algavad põlemisprotsessid) juures. Negatiivseteks külgedeks on materjali vee imavus, mis muudab selle keskkonna muutuste suhtes tundlikuks. Survetugevus on väike ning Kevlarit on raske lõigata.
Kasutatud allikad
Sarnased õppematerjalid
7
doc
ARAMIIDID
Kira Ljubimova
Aleksandra Ketova
ARAMIIDID
REFERAAT
Õppeaines: MATERJALIÕPETUS
Rõiva- ja tekstiiliteaduskond
Õpperühm: KRR11
Juhendaja: Diana Tuulik
Tallinn 2010
3
SISUKORD
Eessõna..........................................................................................3
1. Aramiidid.....................................................................................4
1.1 Iseloomustus.........................................................................4
1.2 Ajalugu...............................................................................4
1.3 Omadused............................................................................5
1.4 Kohaldamine.........................................................................5
1
Meedia
Kommentaarid (0)
Kõik kommentaarid