Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Aroomiühendid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Aroomiühendid
Jagatakse kahte rühma:

  • Need, mis annavad maitset
  • Need, mis annavad lõhna
    Lõhn – kindlatest lenduvatest ühenditest ninaõõnsuses asuva haistmiselundi kaudu haistmismeele tajutud väärtus. Aroom on lõhn heas tähenduses.
    Neli tähtsat maitseaistingut:
  • Hapu
  • Magus
  • Kibe
  • Soolane
    Glutamaat stimuleerib viiendat põhiaistingut/-maitset, milleks on umami.
    Ortonasaalne tabamine
    Retronasaalne tabamine
    Lõhnade eristamise võimetus on seotud:
    1) anosmia ehk haistmisvõimetus (lõhnataju puudub)
    2) ageusia (maitsmismeel puudub)

    Aroomiühendite keemiline olemus toiduahelates

    Siia kuuluvad:
  • Alifaatsed ühendid (ei sisalda tsüklilist struktuurielementi)
  • Alitsüklilised ühendid (tsüklilised ühendid, mis ei sisalda aromaatset tsüklit)
  • Aromaatsed ühendid (sisaldavad molekulis vähemalt ühe benseeni tsükli)
  • Hetereotsüklilised ühendid (tsüklilised orgaanilised ühendid, mille tsüklis on peale süsiniku aatomite veel teiste elementide aatomeid)
    Mingi ühendi levik ja iseloomulik aroom kindlas tootes sõltub mitmetest faktoritest:
  • Lõhna iseloom
  • Kontsentratsioon tootes
  • Lõhna lävi
  • Aururõhk
  • Adsorptsioon toidu maatriksis
  • Interaktsioon teiste komponentidega
  • Sünergism teiste lenduvate ühenditega

    Naturaalsete aroomide võtmekomponendid

    Lenduvaid ühendid on umbes 10-15 mg/kg.
  • Vasakule Paremale
    Aroomiühendid #1 Aroomiühendid #2 Aroomiühendid #3 Aroomiühendid #4 Aroomiühendid #5 Aroomiühendid #6 Aroomiühendid #7 Aroomiühendid #8 Aroomiühendid #9 Aroomiühendid #10
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 29 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor MPatsaan Õppematerjali autor
    Konspekt

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    62
    doc

    Toiduained

    täisväärtuslikud valgud, taimsed rasvad, mineraalained ja vitamiinid. Nendest oleneb põhiliselt toiteväärtus. Kõrge toiteväärtusega on puu- ja köögiviljad, piimasaadused, munad, liha, maks ja kala. Madalam toiteväärtus on ühekülgsetel, rafineeritud toiduainetel ­ suhkur, tärklis, toidurasvad. Nn. asendatavad toitained on mittetäisväärtuslikud valgud, loomsed rasvad ja süsivesikud. Kõik ülejäänud toitained aitavad kujundada toidu teatud omadusi ­ maitset, aroomi, värvust, samuti avaldavad teatud toimet ­ ergutavat, uimastavat, ravivat, aga ka kahjulikku. Toiteväärtust mõjutavad veel toidu energiasisaldus, maitseomadused ja omastatavus. Energiasisaldust mõõdetakse kilokalorites (kcal) ja kilodzaulides (kJ). 1 kilokalor vastab 4,184 kilodzaulile. Toitained annavad energiat järgmiselt: 3 süsivesikud, välja arvatud polüoolid ­ 4 kcal/g või 17 kJ/g

    Toitumisõpetus



    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun