Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tarbimine (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks ostsite kaugelt pärit tooteid?
  • Missuguse osa moodustasid keskkonnasõbralikud tooted teie rühma ostude koguhulgast?
  • Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup?
  • Kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite?
  • Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev?
  • Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad?
  • Millised lisaained olid põhilised mida sõite ostetud toiduga?
  • Keskkonnasõbralikud tooted teie rühma ostude koguhulgast?
  • Kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite?
  • Mida sõite ostetud toiduga?

Lõik failist

Tarbimine
Rühmatöö: rühmas on 4–5 inimest. Töö esitatakse kirjalikult ja kantakse suuliselt seminaris ette.
  • Uurige, milliseid toiduaineid teie rühma liikmed ostavad. Märkige nädala jooksul tabelisse kõik ostetud toiduained ja nende päritolumaa (leiate pakendilt). Jälgige, et toote valmistaja ei läheks segi pakendajaga. Märkuste lahtrisse kirjutage, kas toode on teie arvates keskkonnasõbralik, või põhjendage, miks olite sunnitud just seda kaupa ostma (näiteks, kas meil ei toodeta või oli Eesti toode oluliselt kallim. Märkige ka hind. Kui ostate poest, jätke ostukviitung alles, siis on parem meeles pidada, mida te ostsite.
  • Juuresolevale kaardile kandke koht, kust ostetud tooted pärinevad.
  • Märkige iga toote juurde, kas ja milliseid lisaaineid on kasutatud (E-kood).
    Rühmas ühiselt arutada ja üles kirjutada:
  • Kas tulemus oli üllatav?
  • Miks ostsite kaugelt pärit tooteid?
  • Kas nad on maitselt paremad kui kohalikud?
  • Kas ostueelistusi määras ka toote välimus? Pakend? Või ainult hind?
  • Missuguse osa moodustasid keskkonnasõbralikud tooted teie rühma ostude koguhulgast? (Võite välja tuua protsentuaalselt või ka diagrammina)
  • Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite?
  • Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite?
  • Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest?
  • Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev?
  • Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad ? Puuviljad ? Teraviljatooted? Koogid , küpsised, šokolaad? Alkohol ?
  • Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga?
  • Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja , säilitusained jm).
    Tabel. Meie rühma ostunädal
    Toode
    Päritolumaa
    E-ained
    Hind
    Märkused
    Juust Havarti
    Eesti
    20.90
    Ketšup
    Eesti
    27,90
    Limonaad
    Eesti
    12,90+1
    Õlu
    Eesti
    9,90+1
    Või „keiju“
    Soome
    14,90
    Banaan
    Panama
    14,90kg
    Röstsai „Tosta“
    Eesti
    E481
    11,90
    Leib „Rehe“
    Eesti
    E482
    6,90
    Šokolaad „ Milka
    Austria
    13,90
    Kanapooltiivad
    Tallegg
    Eesti
    E621 ,E300,E412 jne
    44,90
    Pereviinerid „Rakvere“
    Eesti
    E450 ,E621,E120, E250
    25,00
    Kohuke „Karums“
    Läti
    5,00
    Toorsuitsu seljafilee „Oskar“
    Eesti
    E621,E250
    18.00
    Sink „Wõro“
    Eesti
    18,90
    Makaronid
    10.00
    Coca Cola
    Ameerika
    10,90+1
    Riis
    Leedu
    15.00
    Apelsini mahl
    Eesti
    10,90
    Kalapulgad
    12.50
    Piim „Tere“
    Eesti
    9,90
    Merevaik „Tere“
    Eesti
    E450,E339
    13,90
    Juustu-ürdi küpsised
    Eesti
    25.00
    Piparmündi tee
    Saksamaa
    21.00
    Jäätee
    šveits
    E211, E202
    19.00
    Kuldne röstsai
    Eesti
    E481, E200
    9.00
    Farmi toorjuust
    eesti
    11.50

    *Kas tulemus oli üllatav?
    Tulemus polnud üllatav.
    *Miks ostsite kaugelt pärit tooteid?
    Hea hinna ja kvaliteedi suhe.
    *Kas nad on maitselt paremad kui kohalikud?
    Oleneb tootest. Üldiselt mitte.
    *Kas ostueelistusi määras ka toote välimus? Pakend? Või ainult hind?
    Kindlasti määras välimus, kuid peamine oli siiski hind.
    *Missuguse osa moodustasid keskkonnasõbralikud tooted teie rühma ostude koguhulgast? (Võite välja tuua protsentuaalselt või ka diagrammina)
    Ei tarbinud keskkonnasõbralikke tooteid sel nädalal.
    *Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite?
    Enamus kaupa oli pakendatud, kilekotte kogunes vastavalt poeskäikude arvule(1-3), pudeleid ning tetrapakke ei kogunenud märkimisväärselt palju.
    *Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite?
    Väga tervislikult, sest tarbisime kodus kasvatatud köögi- ja puuvilju , liha.
    * Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest?
    Sel nädalal ei tarbinud valmistoitu.
    *Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev?
    Kodutalust pärinevad tooted moodustasid 60% ning 40%poest ostetavatest toitainetest.
    *Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, šokolaad? Alkohol?
    Juurviljad,puuviljad~25%, teraviljatooted~45%, koogid, küpsised, šokolaad~20%, alkohol~10%
    *Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga?
    Põhiliselt lõhna-ja maitsetugevdajad, säiltusained.
    *Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm).
    Pagaritoodetes-kaltsiumlaktülaadid(E482) ja naatriumlaktülaadid(E481), lõhna-ja maitsetugevdaja (E621), askorbiinhape (E300), paksendaja(E412), säilitusaine(E250), naatriumfosfaat (E339), kaaliumsorbaat(E202),naatriumsorbaat ( E211), naatriumlaktülaadid(E481),sorbiinhape(E200).
  • Tarbimine #1 Tarbimine #2 Tarbimine #3 Tarbimine #4 Tarbimine #5 Tarbimine #6
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-10-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 99 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor gerdan Õppematerjali autor
    Rühmas ühiselt arutada ja üles kirjutada:
    1. Kas tulemus oli üllatav?
    2. Miks ostsite kaugelt pärit tooteid?
    3. Kas nad on maitselt paremad kui kohalikud?
    4. Kas ostueelistusi määras ka toote välimus? Pakend? Või ainult hind?
    5. Missuguse osa moodustasid keskkonnasõbralikud tooted teie rühma ostude koguhulgast? (Võite välja tuua protsentuaalselt või ka diagrammina)
    6. Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite?
    7. Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite?
    8. Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest?
    9. Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev?
    10. Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, šokolaad? Alkohol?
    11. Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga?
    12. Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm).

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    15
    pptx

    Toitumisharjumused

    TOITUMISHARJUMUSED KUST PÄRIT? 3% 3% 3% 3% 3% 3% 84% Eesti Soome Läti Bankok Itaalia Belgia Leedu KAS TULEMUS OLI ÜLLATAV? ÜLLATAV OLI E-AINETE SUUR OSAKAAL. MIKS OSTSITE KAUGELT PÄRIT TOOTEID? KAS NAD ON MAITSELT PAREMAD KUI KOHALIKUD? · HEA HINNA JA KVALITEEDI SUHE. · ÜLDISELT MITTE. KAS OSTUEELISTUSI MÄÄRAS KA TOOTE VÄLIMUS? PAKEND? VÕI AINULT HIND? · SUUR ROLL ON HINNAL. · OTSUSEELISTUSI MÄÄRAS TOOTE VÄLIMUS. MISSUGUSE OSA MOODUSTASID KESKKONNASÕBRALIKUD TOOTED TEIE RÜHMA OSTUDE KOGUHULGAST? · KASUTASIME VÄHE SELLISEID TOOTEID. KUI SUURE OSA OSTUDEST MOODUSTAS PAKENDATUD KAUP? KUI PALJU KILEKOTTE, PUDELEID, TETRAPAKKE TE NÄDALAGA KOGUSITE? 9% 3% 44%

    Toitumine
    thumbnail
    6
    docx

    Tarbimine

    EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut TARBIMINE Referaat õppeaines "Ökoloogia ja kekskonnakaitse" Tartu 2010 Meie rühma ostunädal Selle töö käigus pidime jälgima nädala jooksul rühma liikmete toitumisharjumusi ja mida need sisaldavad. Tulemus oli üllatus. See mida tarbisime oli enamjaolt küll eestimaine, aga isegi Eestist pärit toiduained sisaldavad väga palju E aineid. Peale eestimaise kauba, oli sellel nädala

    Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
    thumbnail
    45
    docx

    KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

    kuid tervislikkuse seisukohast on see väär. Kui lehmapiimas on rasvaprotsent 4-5 ligi, siis poelettidel märkame müügil ka 0,1%-lise rasvasisaldusega piimatooteid - neist toodetest ei suuda organism kaltsiumi omastada, seetõttu tuleks eelkõige lastele, kelle luud alles kasvavad, anda kaltsiumi imendumiseks just rasvademaid piimatooteid. Hüdrogeenitud rasvad (trans-rasvad) - ei kuulu samuti otseselt E-ainete kategooriasse, kuid nende kestev tarbimine on oluline südame- ja veresoonkonna haiguste põhjustaja. Oma olemuselt on hüdrogeenitud rasv tahkestatud taimeõli; tervisele ohtlik on aga see meetod, kuidas seda valmistatakse. Hüdrogeenitud rasvu leidub toodetes, kus kasutatakse margariini (mitte segi ajada võiga) - erinevad küpsetised ja kondiitritooted, maiustused aga ka paljud kohukesed ja loomulikult ka margariin ise, mida kasutatakse leivamäärdena. Tervise seisukohast on parem kasutada

    Toitumine
    thumbnail
    652
    pdf

    Asjaajamise alused

    Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

    Analüüsimeetodid äriuuringutes
    thumbnail
    193
    docx

    Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

    turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus ­ suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine ­ suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused ­ suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus ­ suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus ­ suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele ­ suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a

    Turismiettevõtlus
    thumbnail
    1072
    pdf

    Logistika õpik

    Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Ain Tulvi LOGISTIKA Õpik kutsekoolidele Tallinn 2013 Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames.

    Logistika alused
    thumbnail
    268
    pdf

    Logistika õpik 2013-Ain Tulvi

    Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Ain Tulvi LOGISTIKA Õpik kutsekoolidele Tallinn 2013 Eesti Rahvusraamatukogu digitaalarhiiv DIGAR Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames.

    Baas Logistika
    thumbnail
    0
    docx

    A.dumas Kolm musketäri terve raamat

    Alexandre Dumas _ «Kolm musketäri» EESSÕNA, milles selgitatakse, et is- ja os-lõpuliste nimedega kangelastel, kelledest meil on au oma lugejatele jutustada, ei ole midagi ühist mütoloogiaga. Umbes aasta tagasi, kogudes kuninglikus raamatukogus materjali «Louis XIV ajaloo» jaoks, sattusin ma juhuslikult «Härra d'Artagnani memuaaridele», mis oli trükitud -- nagu suurem osa selle ajajärgu töid, kus autorid püüdsid kõnelda tõtt nii, et nad ei satuks selle eest pikemaks või lühemaks ajaks Bastille'sse -- Pierre Rouge'i juures Amsterdamis. Pealkiri võlus mind: võtsin memuaarid koju kaasa, muidugi raamatukoguhoidja loal, ja lugesin nad ühe hingetõmbega läbi. Mul ei ole kavatsust hakata analüüsima seda huvitavat teost, piirduksin ainult tema soovitamisega neile lugejatele, kes tahavad saada pilti ajastust. Nad leiavad sealt meistrikäega joonistatud portreid, ja kuigi need visandid on enamuses tehtud kasarmuustele ja kõrtsiseintele, võib neis siiski niisama tõep?

    Kirjandus




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun