Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rootsi laud (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


Tartu Kutsehariduskeskus

ROOTSI LAUD



Rootsi lauaks nimetatakse sellist fourchette -lauda, millel serveeritakse rohkelt kuumi ja külmi suupisteid ja jooke ning söömisriistad ja taldrikud ning tassid asetatakse samale lauale. Selle laua ümber ei sööda. Süüakse hoopis teite laudade ääres istudes .
Ajalooline kodumaa on Rootsi, nagu ka nimest välja võib lugeda. Kuningakojas oli juba paarsada aastat tagasi kombeks katta suuremale hulgale külalistele laud eraldi ruumi, kust igaüks endale meelepärase hankis ja sellega söögiruumi suundus . Tol ajal levis see komme ka Rootsiga tihedalt seotud Norras ja Soomes. Tänu ratsionaalsusele ja käepärasusele on Rootsi laud levinud kõikjale ning on eriti populaarseks saanud hotellides, laevadel nii hommiku -, lõuna- kui ka õhtusöökide serveerimisel.
ROOTSI LAUA KASUTUSALAD :
  • õhtusöök
  • lõunasöök
  • hommikusöök
  • eined majutusasutustes
  • eined konverentsidel ja kongressidel
  • eined sotsiaalasutustes ( haiglad , pansionaadid)
  • eined koolides
  • kohvi- ja teelauad
  • kooli lõpupeod
  • aiapeod
  • salatilaud
  • järelroalaud
  • kohvilaud
  • tordilaud
  • puuviljalaud
  • juustulaud
  • joogilaud

ROOTSI LAUA KASUTAMISE EELISED
  • kõik külalised ei pruugi korraga saabuda ega lahkuda
  • suurem valikuvõimalus külalistele
  • valikuvõimalus erisoovide rahuldamiseks
  • külalised saavad ise reguleerida söömise tempot
  • külalised saavad ise reguleerida portsjonite suurust
  • külalised saavad soovi korral roakäike vahele jätta
  • aja kokkuhoid teenindamisel
  • teenindajate arvu kokkuhoid

ROOTSI LAUA KASUTAMISE
Vasakule Paremale
Rootsi laud #1 Rootsi laud #2 Rootsi laud #3 Rootsi laud #4 Rootsi laud #5 Rootsi laud #6 Rootsi laud #7 Rootsi laud #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-11 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 79 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Maire Puit Õppematerjali autor
Referaat rootsi lauast

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
15
odt

Toitlustuse konspekt

*käi laua juures vähemalt 6 korda. *võta taldrikule vähe korraga, lao väikesi lühjakesi päripäeva. *söö kala enne liha ja külmad road enne kuumi roogi. *ära ole mures, kui mõni roog vaagnalt lõpeb,köök toob lisa. *söömise lõpetab järelroog,puuviljad *seejärel serveeritakse kohvi ja avec *proovi jalata klaas ja taldrik või kohvitassi ja koogitaldrik mahutada ühte kätte. *klaasihoidjat kasutades toas klaasi enda lähedal Enam levinud selvelaud on: *Furskettlaud *Rootsi laud *Puuviljalaud *Juustulaud *Kokteililaud *Eeljoogilaud *Tervitusjoogilaud Fursetlaud Pidulike sündmuste tähistamiseks: *Sõna fursett tuleneb prantsuskeelsest sõnad fourchette(kahvel) *Fusettlaual pakutakse roogi, mida saab süüa ainult kahvliga või näppude vahelt ning suupistetikke kasutades. *Kõik suupisted ja joogid serveeritakse nii, et külalised saaksid seistes süüa ja juua. *Pakutakse suupistevõileibu, külmi ja sooje suupisteid, väikesi kooke,

Toitlustusettevõtte töö planeerimise ja korralduse...
thumbnail
15
docx

Rootsi selvelaud

Selvelaudu on erinevaid. Rootsi laual on eelistusi ja puudusi, kasutus võimalused on erinevad ja ajalugu huvitav. Selvelaua pagutus on kõigile selvelaua tüüpidele ühtne. Tiiu Taplas 1 Selvelaud Selvelaud on tulnud selvest, mis tähendab iseteenindust. Selve selles tähenduses iseteenindus, jaekaubanduses ja toitlustuses müügi- ja teenindusvorm, mille korral kauba ostja või teenuse tarbija teenindab end ise. Selvelaud on iseteenindus laud, kus inimesed võtavad ja valivad endale sobiva toidu, mida naad söövad. (ENE 8) 1.1 Selvelauad Fursettlaud on selvelaud, millel toit on serveeritud nii, et seda saab püsti seistes süüa. Kõik toidud on valmistatud üsna väikeste suupistetena . Puuviljalaud kaetakse lühiajaliste vastuvõttude puhuks. See on otstarbekas katta siis, kui külaliste arv ei ole täpselt teada. Juustulaud võib katta mitmesuguste vähem või rohkem pidulike sündmuste puhul

Kodundus
thumbnail
36
docx

Laua katmine ja toidu serveerimine

inimesele eraldi. Toidulaua mitmekesisemaks muutmisega tuli juurde ka söögiriistu. Nii hakati kasutama lühikesi kahvleid salati söömiseks ja lühikest tömbi otsaga nuga spetsiaalselt või määrimiseks. Kujunes välja viis, kuidas nõusid lauale paigutada ja mis on kasutusel tänapäevani. 20. sajandi alguses muutus peen lauakatmine ja kaunite lauanõude ostmine keskklassi juures elu loomulikuks osaks. Söömaaeg oli seltskondlik sündmus, milleks kaeti pidulik mitmekäiguline laud, riietuti ümber ja võeti aega toitude nautimiseks ja omavahel suhtlemiseks. Kombeid ja käitumisreegleid järgiti väga täpselt ja polnud hea toon neid rikkuda. Pilt 7. Stseen filmist „Downtown Abby“ Tänapäeval , kui kiirustades haarame kioskist hamburgeri ja seda käigu pealt sööme, võiks samuti võtta aegajalt selle aja, et katta laud ja istuda lähedaste või sõpradega toitu nautides. Ka lihtne toit maitseb kaunilt kaetud lauas hoopis paremini. 2. Laua katmine

Toit ja toitumine
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid äriuuringutes
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

13 Kasutusalad: õhtusöök, lõunasöök, hommikusöök, eined majutusasutustes, eined konverentsidel ja kongressidel, eined sotsiaalasutustes (haiglad, pansionaadid), eined koolides, kohvi- ja teelauad, kooli lõpupeod, aiapeod, salatilaud, järelroalaud, kohvilaud, tordilaud, puuviljalaud, juustulaud, joogilaud. Lõuna-, hommiku- või õhtusöögiks kaetud Rootsi lauda nimetatakse ka buffet (rootsi laua Kesk- Euroopa vaste). Sõna buffet võttis 19. sajandi algul kasutusele prantsuse kuninga õukonna kuulus kokk Antonin Carèmen. Ta pani lauale korraga kogu eine, nii eel-, pea-, kui ka järelroad, serveerides need kaunilt kujundatuna suurtelt vaagnatelt. Praegu kasutatakse buffet´-laudu väga sageli restoranides, samuti laevadel ja hotellides lõuna-, hommiku- või õhtueine serveerimiseks. Võime kohata ka mõistet finger buffet

Toiduvalmistamine
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

Aafrika, Aasia, Lähis ja Kesk Ida, Austraalia ja Okeaania - populaarsed sihtkohad 2010 a. Prantsusmaa, USA, Hiina, Hispaania, Itaalia, UK, Türgi, Saksamaa, Malaisia, Mehhiko ü Prantsusmaa ü USA ü Hispaania ü Itaalia ü Hiina ü UK ü Mehhiko ü Venemaa 15 ü Kanada ü Saksamaa PõhjaEuroopa ÜRO liigituse järgi selle regiooni koosseisu kuuluvad Island, Norra koos kuuluvate temale Svalbardi ja Jan Mayeniga, Rootsi, Soome koos temale kuuluva Ahvenamaaga, Taani koos kuuluvate temale Fääri saartega, Eesti, Läti ja Leedu, samuti Iirimaa ja Suurbritannia (Londonis Milleniumimaja; Ironbridge) koos temale kuuluvate Kanalisaartega, sh Guernsey ja Jersey ning Mani saarega KeskEuroopa ÜRO liigituse järgi kuuluvad KeskEuroopasse: Saksamaa, Austria, Sveits, Sloveenia, Ungari, Tsehhi, Poola, Slovakkia, Prantsusmaa (Notre Dame Cathedral), Liechtensteini Vürstiriik.

Turismiettevõtlus
thumbnail
80
pdf

Ametkondlik kaitumine ja etikett

....................... 26 Vastuvõtud .............................................................................................................................................. 27 Kokteilivastuvõtu klassikaline korraldus
 .............................................................................................. 28 Lihtsalt kokteil ........................................................................................................................................ 29 Rootsi laud ehk buffet
 ........................................................................................................................... 29 Bankett 
 ................................................................................................................................................. 30 Pidulik avatseremoonia ........................................................................................................................... 30 Uue ehitise pidulik avamine 


Sekretäritöö




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun