Alkoholi kahjulikkusest Koostas: Magnus Kalmo Alkohol ja selle mõju Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmeid otseseid ja kaudseid mõjusid kogu organismile. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest joomingust ka nendel inimestel, kellel ei ole pikaajalisi probleeme alkoholi liigtarvitamisega. Alkohol võib pikaajalisel tarvitamisel põhjustada tervisehädasid, rahalisi raskusi, tööprobleeme, seadusrikkumisi ning erimeelsusi sõprade ja omastega. Kui alkoholi tarvitamine põhjustab sulle või kellelegi teisele probleeme
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Sotsiaaltöö õppetool ST 11 ALKOHOLI TARBIMINE EESTIS Referaat Juhendaja: Mõdriku 2011 SISUKORD SISSEJUHATUS Valisin referaadi teemaks alkoholi tarbimise Eestis, kuna see on väga aktuaalne teema tänapäeva ühiskonnas. Viimastel aastatel on eestlaste hulgas küll alkoholi tarbimine langenud,
uurimistöö kirjutamiseks. Tekst on liigendatud erinevatesse peatükkidesse, mille eesmärgiks on kokku võtta probleemide ulatus, joomise põhjused ja mõjud alaealistele ning seadusega kehtestatud piirangud või keelud. Autor keskendus peamiselt just vägijookide tarvitamise põhjustele, halbadele mõjudele ja tägajärgedele, sest leidis, et need on selle teema juures kõige tähtsamad. 1. LAIEMALT ALKOHOLI TARBIMISEST EESTIS Eesti inimeste alkoholi tarbimist iseloomustab suurte alkoholikoguste joomine eesmärgiga purju jääda, mille tulemusena võivad kaasneda tugevad vägivaldsed õnnetused või tülid, sealhulgas ka iseendale tekitatud kahjud. Võrdluseks: enamus Euroopa riikide joogikultuurides on alkoholi tarbimine enamasti seotud toidukultuuriga ning korraga tarbitakse väiksemaid alkoholikoguseid. Sellest tulenevalt on ka alkoholitarbimise seosed vägivallaga nõrgad ja alkoholist tingitud kahjud väiksemad
. 5 1.2 Alkoholi mõju ja kahjulikkus.......................................................................................5 1.3 Alkoholi tarbimine Eesti ja muu maailma noorte seas.................................................6 1.4 Avalik arvamus alkoholi tarbimise kohta. ...................................................................7 1.5 Joobe astmed................................................................................................................ 7 1.6 Alkohol ja tervis........................................................................................................... 8 1.7 Alkoholi tarbimisega seonduvad terviseriskid.............................................................9 2. Metoodika ja andmeanalüüsi meetodid............................................................................11 2.1 Valim..........................................................................................................................11 3
Alkoholi osa eestimaalaste elus Eestlased on juba ammustest aegadest harjunud tähistama erinevaid sündmuseid pitsi viinaga. Kuid alkoholi tarbimine ning selle mõju inimeste tervisele on saanud tänapäeval suureks probleemiks. Vastavalt 2011 aasta andmetele, toodetakse Eestis alkohoolsetest jookidest kõige enam õlut, millele järgnevad lahjad ja kanged alkohoolsed joogid. Kangete alkoholide toodangust moodustas suurima osa viin (77%), lahjadest alkoholidest toodeti kõige enam siidreid ja muid kääritatud jooke (67% toodangust). Eestis toodeti absoluutalkoholina 2010. aastal ligi 14 miljonit liitrit alkoholi, millest õlu moodustas 49%, kange alkohol 39% ning lahjad alkohoolsed joogid 12%. Suurima ekspordikäibe andsid kanged alkohoolsed joogid ja õlu
alkeemikud. Ühe versiooni põhjal peetakse alkoholi kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrikut. Kindlaks on tehtud, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja see levis Euroopasse umbes 5-7 sajandil. 15 sajandil peeti Itaalias alkoholi eluveeks nime all Aqua Vitae. Esimest korda hakati maitsestama alkoholi Hollandis kadakamarjadega. ,,Wikipedia" 1.2 Tänapäevast Tänapäeval on alkohol vägagi levinud ning paljud noored alustavad juba pruukimist 12-13 aastaselt. Eesti koolinoored joovad sagedamini kangeid alkohoolseid jooke, kui teiste maade koolid. ,,http://www.alkoinfo.ee/" · Pea iga teine Eestis elav 1644aastane mees joob end kord kuus purju. · Iga viies mees samas vanusegrupis joob end purju igal nädalal. · Iga kuues naine joob end purju kord kuus. · Enese purju joomine algab Eestis juba väga noores eas.
erinevate seaduste kehtestamisele on alkoholi tarbimise trendid muutunud sarnasemaks. Alkoholi tarbimine EL-s ei ole siiski vähenenud. Murettekitav trend on alaealiste liigjoomine, mis on kasvanud enamuses riikides alates 1990-ndatest aastatest (11). Alkohol on tegur, mis on vastutav 7,4% enneaegsetest surmadest ja vigastustest EL-s ning põhjus tervislikuks ebavõrdsuseks, põhjustades hinnanguliselt 100 000 mehe kohta 90 ja naise kohta 60 lisasurma. Alkohol põhjustab kahju ka teistele peale alkoholi tarvitaja: siia alla kuulub 60 000 alakaalulist sündi ja 10 000 liiklusega seonduvat surma aastas. (11). Alkoholi tarbimine Euroopas 9 Jätkuvad erinevused Euroopa riikide alkoholipoliitikas (näiteks maksumäärad) vähendavad riikide võimekust efektiivse poliitika rakendamisel. Seetõttu on oluline
.........................................................................................4 1.1 Alkoholi ajalugu ja olemus..................................................................4 1.2 Alkoholisituatsioon...........................................................................5 1.3 Alkoholi mõju organismile...................................................................6 1.3.1 Alkoholi mõju lapse organismile..........................................................7 1.4 Alkohol ja noored..............................................................................8 1.5 Ühiskondlikud probleemid.........................................................................................9 2.Uuring Tallinna 37.Keskkooli noorte suhtest alkoholiga.....................................10 2.1 Uuringu hüpotees...............................................................................10 2.2 Uuringu sisu....................................................................
Kõik kommentaarid