Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Riis (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Riis
(Oruza sativa ) 
Riis
Inglise keeles:  rice
Soome keeles: riisi või riisit
Rootsi keeles: ris
Riisi hakati kasvatama Hiinas umbes 7000 a.e.Kr. 
Aastasadu  oli riis üksnes  Aasia maade saladus .
Riis pärineb Kagu-Aasiast, kus selle algseid metsikuid liike leidub tänapäevalgi. 
Riis on igapäevane toit enam kui poolele maailma elanikkonnast.
 Aasias peetakse riisi lausa inimeksistentsi võrdkujuks, lääne inimesed näevad 
selles toiduaines aga meeldivat alternatiivi kartulile, pastale või leivale.
Suurimad riisitootjad:
Tai 
Vietnam
Hiina
India
Indoneesia
Riisi liigitus
Riis jaguneb kolme suurde rühma:
sativa ehk valge riis (pärit Aasiast, varasem ja  enamlevinud )
glaberima ehk punane riis (pärit Aafrikast, hilisem ja vähelevinud) 
pikateralised ja keskmise teraga sordid , pika keetmisajaga, vajab leotamist, 
mittekleepuv riis
must ehk lilla ehk keelatud riis (pärit Aasiast ja vähe levinud) lühikeseteraline 
riis
Hi na must riis
Valge ja punane ri s
Riisisorte on üle 8000, mida liigitatakse vastavalt tera pikkusele. Põhilised 
sordid on:
lühikese ehk ümarateraline riis ehk kleepuv riis
keskmise teraga riis
pikateraline riis 
Lühikese ehk ümarateraline riis: 4-5 x 2-3mm, tärklisesisaldus suurem, 
keetmisel  kleepuvad terad kokku.
Keskmise teraga riis: 5-6 mm, jääb keetes sõmer, jahtudes hakkab kleepuma.
Pikateraline riis: 6 mm ja pikem, kerge ja sõmer, muutub kleepuvaks 
ülekeetmisel ja sagedasel  segamisel .
Riisi liigitus töötlemise järgi
Riisi kest on kõva ja mittesöödav, seega peab seda kroovima ( koorima ). 
Kroovimise viis määrab riisi maitse, toiteväärtuse ja säilimisaja.
Riisi  puhastamiseks  on erinevaid viise: viljapeksust kuni tööstusliku 
poleerimiseni
Pruun riis ehk täistera riis (kooritud ehk cargoriis): teradelt on  eemaldatud  
välimine mittesöödav kest. Pruun riis on kõrge toiteväärtusega ja pähklisema 
maitsega. On  soovitav  enne keetmist pesta.
Aurutatud  pruun riis: töödeldakse nii nagu valget aurutatud riisi, et 
vähendada keetmisaega (25 min). Sisaldab kliisid ja idu.  Aurutamine parandab 
riisi säilivust, kuna iduõlid ei muutu kibedaks.
Pruun kiirkeeduriis: töödeldakse nii nagu valget kiirkeeduriisi, et vähendada 
keetmisaega
Aurutatud valge riis: kõigepealt leotatud, edasi aurutatud, seejärel kroovitud. 
Selline töötlemine aitab  idus  ja kahes  kestas  (välimine ja sisemine kest) 
sisalduvatel vees lahustuvatel toitainetel imbuda tera sisse. Nii mõjutab tera 
lihvimine  toiteväärtust vähem. Aurutatud riis on kergelt läbipaistev ja  kollakas
keetmisel muutub valgemaks, säilitab välimuse ega kleepu. Selle toiteväärtus 
on pruuni riisi järel teisel kohal. Pruunist riisist kergem, õrnema maitse ja 
väiksema kiudainetesisaldusega. Ei sisalda kliisid. Paisub keetmisel 2-2,5 
korda ja säilib hästi.
Valge riis: kroovitud ja lihvitud riis. Kaotanud suurema osa oma  mineraalidest  
ja  vitamiinidest . Valge riis võib olla kaetud magneesiumsilikaadiga või 
glükoosist ja talgist seguga.
Kiirkeeduriis: valge riis, mida on enne keedetud ja siis kuivatatud, et 
vähendada keetmisaega. Pärast sellist töötlust jääb riis kuiv ja kerge. 
Kiirkeeduriis on maitsetu ja veel väiksema toiteväärtusega kui valge riis.
Arborio  ehk avorio riis:  Arborio riisi töödeldakse parboiling meetodil: kestaga 
toorriisi leotatakse rõhu all.  Toitained eralduvad kestast ning  tungivad rõhu 
mõjul riisiterade tärklist sisaldavasse sisemusse. Seejärel terad nõrutatakse 
ning kuivatatakse kuuma auruga. Peale kuivatamist eraldatatakse kest ja terad 
poleeritakse. Sel meetodil töödeldud riisis on säilinud 80% vitamiinidest ja 
mineraalidest. Seda peetakse kõige peenemaks riisiks, sest see võib keetmisel 
imada suure hulga vedelikku, muutumata liiga pehmeks.
Click to edit Master text styles
Second level

Third level

Fourth level

Fifth level
Arborio riis
Basmati  riis
Vasakule Paremale
Riis #1 Riis #2 Riis #3 Riis #4 Riis #5 Riis #6 Riis #7 Riis #8 Riis #9 Riis #10 Riis #11 Riis #12 Riis #13 Riis #14 Riis #15 Riis #16 Riis #17 Riis #18 Riis #19 Riis #20 Riis #21 Riis #22 Riis #23 Riis #24 Riis #25 Riis #26
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 26 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-01-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor pumagirl Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
11
ppt

Riis

RIIS(teraviljatooted) Madli Reesalu K112 RIISI LIIGITUS sativa ehk valge riis glaberima ehk punane riis must ehk lilla ehk keelatud riis LIIGITAMINE TERADE PIKKUSE JÄRGI lühikese ehk ümarateraline riis ehk kleepuv riis keskmise teraga riis pikateraline riis RIISI LIIGITUS TÖÖTLEMISE JÄRGI Pruun riis ehk täistera riis (kooritud ehk cargoriis, Aurutatud pruun riis, Pruun kiirkeeduriis, Aurutatud valge riis, Valge riis, Kiirkeeduriis, Arborio ehk avorio riis, Lõhnastatud riis: 1. Basmati ehk India riis 2. Jasmiiniriis METSIK RIIS EHK TUSKAROORA VESIRIIS Metsik riis on kõrge toiteväärtusega teravili. Eestis kasvab metsikut riisi Valguta Mustjärves. Kasulikkus: · Metsik riis on valgurikkam kui tavaline riis. Selle valgud on väärtuslikumad. Kasutamine: · serveeritakse linnuliha, uluki või kalaroogade lisandiks, · segatakse teiste riisisortidega ja kasutatakse erinevates riisiroogades. Tangained riisist.

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
10
docx

Riis

1. Riisi minevik lk 3 2. Riisi tähtsus maailmas lk 4 3. Riisi toitainete sisaldus lk 5 4. Riisi kasvatus lk 6 5. Riisi sordid lk 7 5.1 Valge riis lk 7 5.2 Pruun riis lk 8 5.3 Lõhnastatud riis lk 10 5.4 Erinevaid riisi sorte lk 11 5.5 Tuskaroora vesiriis lk 12 6

Kokandus
thumbnail
17
ppt

Riis

Riis Referaadid geograafias Julia Malõseva 11.kl NARVA 2010 Ülevaade Liik: Riis Riik: Taimed Hõimkond: Katteseemnetaimed Klass: Üheidulehelised Selts: Kõrreliselaadsed Sugukond: Kõrrelised Riisitera struktuur Keskel olev valge osa sisaldab tärklist Riisitera ümbritseb pruunikas kest, milles toimub vitamiinide varumine (pruun) Ning viimasena ümbritseb riisitera paks kaitsekest (kollane) Riisi jaotamine Kõige levinum riisi jaotamise viis on tema tera pikkuse järgi.

11.klassi bioloogia
thumbnail
6
doc

Teraviljad

Suur osa nisust jahvatatakse jahuks mida kasutatakse leiva- ja kondiitritööstuses. Nisu kasutab ka käärimistööstus viina ja õlle valmistamiseks. Meil valmistatakse nisust mannat, paljudes maades aga mannale lähedast bulgurit. Oder (Hordenum vulgare) Oder on vähenõudlik nii pinnase kui ka kliima suhtes. Otra kasutatakse nii loomasöödaks kui ka inimtoiduna, põhiliselt õlle ning viski toorainena. Arengumaades on oder küllalt tähtis toiduteravili. Riis (Oryza sativa) Riis on üks tähtsamaid teravilju maailmas, kuna ta toidab suurt osa kõige rahvarohkema maailmajao ­ Aasia ­ elanikkonnast. Mõnes Aasia riigis ulatub riisi tarbimine aastas kuni 180 kg-ni. Võrdluseks Eestis tarbitakse riisi mõni kg elaniku kohta aastas. Riisi kodumaaks on Aasia. Enim toodetakse riisi Hiinas, Indias ja Indoneesias. Rukis (Secale cereale) Kuigi meie ei kujuta elu rukkileivata ette, moodustab rukkitoodang vaid umbes 2% kogu teraviljatoodangust.

Kokandus
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Terad sarnased nisule, kuid kerge rukki lõhn *Hea tera kvaliteet! Haiguskindlus saadud rukkilt, võime kasvada viletsal pinnal *Helbed sobilikud hommikueinete valmistamisel BULGUR *Kuuma veeauruga töödeldud, kuivatatud ja purustatud täisteranisu *Populaarne Lähis-Idas, kus samas rollis nagu riis ja kartul *Valgu- ja süsivesikuterikas AMARANT *Hiina spinat - iidse päritoluga lehtköögivili *Kasvab Lõuna-Aasias, Aafrikas, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas *Terad on väikesed seemned, mis sisaldavad rohkesti proteiini ja kaltsiumi *Terad meeldiva piprase maitsega

Kaubandus
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Riiside sortiment. Pikateraliste ja ümarateraliste riiside erinevused. Parboiling meetod - kestaga toorriisi leotatakse rõhu all, toitained eralduvad kestast ning tungivad rõhu mõjul riisiterade tärklist sisaldavasse sisemusse. Seejärel terad nõrutatakse ning kuivatatakse kuuma auruga, eraldatatakse kest ja terad poleeritakse. Sel meetodil töödeldud riisis on säilinud 80% vitamiinidest ja mineraalidest. Riis jaguneb tera suuruse ja kuju järgi: · Lühikese- ehk ümarateraline riis - peaaegu sama lai kui pikk (4­5 mm pikk, läbimõõt 2­5 mm), tärklisesisaldus suhteliselt suur, mistõttu terad kipuvad keetmisel kokku kleepuma. · Keskmise teraga riis - (5­6 mm) lühem ja priskem kui pikateraline; jääb keetes sõmer, aga jahtudes hakkab kleepuma. · Pikateraline riis - (6 mm ja pikem) kerge ja sõmer, võib aga siiski muutuda kleepuvaks, kui seda ülearu kaua keeta või liiga tihti segada. Riiside sortiment

Toit ja toitumine
thumbnail
20
doc

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks

10. Mis rikub vilja kvaliteeti? Riknemine põllul (mükotoksiinid, tungaltera, langemisarv). Kvaliteedi halvenemine koristusjärgsel töötlemisel (kuivatus, segamini ladustamine). Riknemine hoiul (aidakahjurid, mükotoksiinid) 11. Toodangu mahu järgi kõige olulisemad teraviljakultuurid maailmas. Toodangu mahu järgi maailmas kõige olulisemad teraviljakultuurid: - mais (33%) - osakaal teraviljade toodangust), - nisu (27%), - riis (27%). Kokku moodustavad need kolm kultuuri 87% maailma teraviljatoodangust 12. Riis pärineb? Pärineb Kagu-Aasiast 13. Suurimad riisitootjad maailmas. Hiina, India, Indoneesia, Bangladesh, Vietnam, Tai jne. 14. Milliseid mineraalaineid ja vitamiine sisaldab riis kõige rohkem? Mineraalainetest sisaldab rohkesti Mg, keskmiselt leidub P, Zn, Cu, K. Vitamiinidest leidub B-rühma vitamiine (B1, B6). Riis sisaldab teraviljadest kõige vähem valke. 15. Riisi kasutamisvõimalused

Toiduainete õpetus
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi

Toitumisõpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun