Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Maasika - kohupiimatort, Šokolaadi-karamellitort, Martsipanitort, Kohupiima-sefiiritort Eeva, Jäätisemaitseline tort, Brigitta Kirsitort, Vaarika-kohupiimatort, Trühvlitort, Toorjuustu- mustsõstratort, Toorjuustu-pohlatort, Draama tort, Virmaline, Kohupiimatort Jalgpall, Elleri tort, Kohupiimatort, Tort Paradiis, Nostalgia tort, Sidrunitort, Tort Valli, Kati, Mustikajogurti tort,
Mahemärk - märk antakse toodetele, mis on kasvatatud ja käideldud ökoloogiliselt ning biodünaamiliselt;
Magusad tahvlid – välimuselt šokolaade meenutavad, põhitoormeks suhkur ja taimerasv, näiteks kamatahvel, piimatahvlid jm. 8. Šerbett - idamaise päritoluga maius, valmistatakse piimast (või kondenspiimast), suhkrust, glükoosisiirupist, margariinist (või taimerasvast), lisatakse pähkleid või seemneid.
Maasika - , jõhvika- ja mustasõstralikööre ning troopilis-eksootilisi banaani-, passioni- jt likööre nagu näiteks taanlaste Cherry Heering või jaapanlaste Midori, samuti suur valik analoogilisi kreemlikööre nagu crème de cassis, crème de fraise jt.
Madeira –  on pärit samanimelisest Portugali saarest, mis asub Põhja­Aafrika ranniku lähedal. Madeira omadused on väga  erinevad, alustades kuivast ja lõpetades magusaga. Kokteilidesse valida poolmagusad ja kuivad.  
Maapähkel ehk Kõige parem maitse Neid kasutatakse Maapähkel sisaldab Maapähkel ei ole arahhis ehk hiina on maapähklitel kondiitritööstuses, B-rühma vitamiine tegelikult pähkel pähkel kergelt Aasias on nad (tiamiin, vaid hoopis röstituna.
Magustamata jäätee on mõnikord tehtud eriti pikk leotatud tee lehed madalamal temperatuuril (ühe tunni päikese käes võrreldes 5 minutit 80- 100 ° C). Mõned inimesed kutsuvad seda " Pühap tee ". Lisaks mõnikord on see ka seisma üleöö külmkapis.
Maapirni - kartulisupp 1/4 l kartuleid kuubikuteks lõigatuna, 2 dl maapirni kuubikuid, 1 värske peet kuubikuteks, 1 l vett, soola, 5 pipratera või kadakamarja, 1 loorberileht, 2 spl hakitud porrut, 1 spl võid, 1/2 spl nisujahu, 1/2 dl koort.
Magus mandel - ………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………
Madala ph - ga lihased on heledad ja madala veesidumisvõimega, viimase asjaolu tõttu on edasisel töötlemisel (lihalõikuses, külmtöötlemisel jne) eralduva lihamahla kogus suur ja toodete saagis väiksem kui tavapäraselt.
Magneesium – kuulub luukoe koostisesse, vajalik südamelihaste norm tööks ja vereringe reguleerimiseks; leidub kõikides rohelistes taimedes, rohkem täisteraviljatoodetes jne; loomsetes enim juustus, kalas jne.
Maapirn on külmakindel (talub kuni -35kraadi). Seepärast ei tasu neid suuremal hulgal maast kaevata ja säilitamiseks jahedamasse hoiuruumi koguda, kuna mugulad kipuvad seal juba mõne nädalaga närbuma.
Madaltemperatuuril küpsetamine on toiduainete kuumtöötlemine vastavas küpsetusahjus või -seadmes temperatuuril 38–162 °C. Küpsetustemperatuur ja -aeg sõltub toiduainest, tükeldusest ja tooraine edasisest kasutamisest.
Mahl on säilitusainetest vaba.Mahl saadakse puuviljadest, marjadest või köögiviljadest kätte erinevaid tehnoloogilisi võtteid kasutades ning saadud vedelik võib olla viljalihaga või ilma.
Maapirni - porrusupp 1-2 spl külmpress-oliivõli, 1 peeneks hakitud sibul, 500 g maapirni, 2 hakitud porrulauku, 1 l köögiviljaleent, 2,5-5 dl piima, ürdisoola, musta pipart.
Madeira – magusatest valgetest viinam-st vein; seisnud vaadis vähemalt 5 aastat Mąlaga – punane vein Maliolaktiline käärimine – õunhappe käärimine piimhappeks.
Maanteed mööda on õnnetuse toimumise tõenäosus on suurem, kuid raudteel liiguvad suuremad kogused ja õnnetuse korral võivad seal tagajärjed olla mitmeid kordi raskemad.
Macabeo – Põhja-Hispaania enimkasvatatud valge sort, saanud väga populaarseks ka Roussillonis. 1980. aastatel oli Prantsusmaa tähtsuselt kaheksas valge marjasort.
Mahlad on erinevatest puuviljadest, marjadest või köögiviljadest tehtud joogid, milles ei ole süsihappegaasi. Mahlale võib lisada 15 mg suhkrut liitri kohta.
Maakohtades on esimeseks söögiks tortillad koos frijoles refritos’ega, ülepuistatud riivitud juustuga ja alla loputatud kuuma šokolaadi või piimaga kohviga.
Maapiirkondades on see tortilladel ja frijole’l põhinev ja võib sisaldada cazuela’t köögiviljadest, maitsestatuna küüslaugu, sibulate, tomatite ja tšilliga.
Mahl on tähtis vitamiinide ja mineraalainete allikana, mahlale võib lisada ka suhkrut 15g liitri kohta. Tomatimahlale võib lisada ka soola või vürtse.
Mahl - Vedel ( peamiselt puuviljadest ja marjadest ning köögiviljadest saadud) toiduaine, milles tooraine toiteväärtus on suures ulatuses säilinud
Madal temperatuur - happed, tanniinid Kõrge temperatuur: happed taanduvad, tanniinid muutuvad pehmeteks Kõrge temperatuur: võimendub alkohol ja puuviljasus.
Madal süsivesikute - , aga (salatina) või Suur osa valgest peakapsast sinepiõli). kõrge mineraalainete-ja kuumtöödeldult, aurutada, süüakse hapendatult.
M 53 – 63 g, S kergemad kui 53 g. Mõned suhtarvud: 1 muna – umbes 0,5 dl, 1 munavalge – umbes 2 sl, 1 rebu – umbes 1 sl. Erinevaid Mune
Mahepõllumajandust on suhteliselt vähe uuritud, kuid mitu mahepõllumajandusega tegelevat institutsiooni tunnetavad selgesti teadusuuringute tähtsust.
Magneesium on vajalik (südame)lihaste töös, osaleb vereringe reguleerimises, ainevahetuses, luustiku moodustumisel ja aktiveerib ensüüme.
Maapähkliõli – Idamaades hinnatud, tervisesõbralik, võib võrrelda Euroopas levinud oliivõliga, kasutatakse margariinide tootmisel.
Mahesiidriäädikad on saadaval tervisetoodete poodides ning need on tavaliselt filtreerimata. Enamik siidriäädikaid sisaldab 5% happesust.
Madisepäev - (24. veebruar) rahvuskalendris üks tuntumaid tähtpäevi, mille kommetes tuleb kevade lähenemine selgelt esile.
Magusad kohupiimavormid – võib kasutada tangaineid ja makaronitooteid, samuti rosinaid ja teisi kuivatatud puuvilju ja marju, pähkleid.
Maapähklis on 60% õli, 25-35% valku, 6-10% süsivesikuid, samuti B-rühma vitamiine. Ka maapähkli valk on hästi omastatav.
Magneesiumirikkad on näiteks ka rohelised lehtköögiviljad ja maitsetaimed, nagu lehtsalat ja petersell ning kuivatatud puuviljad.
Magustoitudest on väga populaarseteks kastmete või siirupitega puuviljasalatid, kompotid, kissellid, mannavahud ja jäätised.
Magu on seedekanali ülaosa reservuaarja toidu annustaja, mis lükkab toidumassi sobivates kogustes edasi peensoolde.
Magustoitudele on soovitatud valget vahuveini – Champagne sherbett’i. Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus
Maalimas on aretatud väga palju apelsinisorte, mille seas on hinnatud kolme järgmisse rühma kuuluvad sordid.
Maapähklivõi on üks USA armastatumaid ja tavalisemaid toiduaineid, mida pidevalt tarvitab kuni 75% elanikkonnast.
Maade road on sarnased, võib nii mõnigi hispaania hõrgutis meenutada itaalia või prantsuse köögi toite.
Maapirni mugulad on kühmulised, ebakorrapärase kujuga, mistõttu neid on toorelt üsna tülikas pesta ja koorida.
Maavaldused on äärmiselt killustatud, 18 000 hektari ringis viinapuuaedu jaguneb ligi 22000 omaniku vahel.
Madala kalorsusega – sobib dieettoiduks – 100g/ 100-130Kcal  Lõheroosa – karotenoidid – antioksüdant
Magustoidud ehk Tatlilar (tatlõlar) Magustoitudest armastatakse ka erinevaid pudinguid ja piimadesserte.
Magusad joogid on halvad hammastele, eriti kui neid juua pidevalt väikeste sõõmudega toidukordade vahel.
Madal küpsetustemperatuur - koorik jääb hele ja sisu seest läbiküpsemata-toores.Ahjust välja võttes vajub alla.
Maade gastronoomia on seevastu arenenud sellistesse peenetesse vormidesse, mis on kohati lausa kummastavad.
Maasikafüüsalist nimetatakse ka rosinafüüsaliseks, kuna ta viljad sobivad väga hästi kuivatamiseks.
Magusad tahvlid - välimuselt šokolaade meenutavad tahvlid, kus põhitoormeks on suhkur ja taimerasv.
Maag piimatööstus on Eesti vanima, Kunda piimatööstuse järglane, mis asutati ligi 160 aastat tagasi.
Maapähkel - Maapähkel on tegelikult kaunvili, mis valmib mullas ja sarnaneb välimuselt oaga.
Magustatud kondenspiim on sagedasti kasutuses ja annab juurde magusust ning pruunistatud piimast maitset.
Maapähklites on märkimisväärne hulk kaltsiumi, fosforit, kaaliumi , rauda ja magneesiumi.
Magusmaisile on iseloomulik terade suur suhkrusisaldus, mis säilitamisel kiiresti väheneb.
Maapähkel on tegelikult hoopis kaunvili, mis valmib mullas ja sarnaneb välimuselt oaga.
Magustoitudega – õunavein õuna- või kohupiimakoogiga, mustasõstravein marjakoogiga jne.
Mahajahtumise - mida kiiremini tooted maha jahutada, kiirus seda väiksem on jahutamiskadu.
Madal kuivaine - ja stabilisaatorite sisaldus ja/või snowy lumine kõrge vahustatuse aste.
Madeira - Samanimeliselt saarelt pärit kuiv, poolkuiv või magus kangestatud vein.
Maasikajogurtil on ikka kõige rohkem austajaid ning kodumaine mustikas maitseb paljudele.
Maapealsed hoiupaigad on nooremate eau-de-vie´de jaoks, kus temperatuuri kõikumine on suurem.
Maapähklivõi – Ameeria elab selle vaimustuses – mangaan – alandab kolesterooli.
Madala ph - väärtuse ja suhteliselt kõrge temperatuuri koostoimele kohe pärast
Maapirn - tasub tutvust teha! Maapirniga tasuks lähemalt tutvust teha.
Magusmais – maisitõlvikud koristatakse enne täisküpsuse saavutamist.
Magustoitudest on prantslaste lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis.
Mahl on happeline ning aitab kaasa tasakaalustada jäätee pH-taset.
TEE
Magustaja – suhkrut saab asendada meega paljudes toitudes ja jookides.
Maapähkel on Brasiiliast pärinev üheaastane liblikõieline kaunvili.
Magustoidukaussides või – pokaalides, vormis tarretatud tarretisi ka taldrikutel.
Magus apteegitill on kulinaarias kasutusel nii ürdi kui ka vürtsina.
Magusroogade - e. dessertkontsentraadid, nt kissellipulber jne
Magnetpulka on soovitav pesta käsitsi juurviljaharja abil.
Magevee - kui merekalu, enim kasutati toiduks räime.
Magneesium on vajalik rohkem kui 300 ensüümi tööks.
Mahla osakaal on seadusest tulenevalt erinev – 25–50%.
Maasikafüüsalise viljad on magusamad, maasika maitsega ja lõhnaga.
Maapähklite proteiinisisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas.
Magusad keedud – suhkrustatud ja suhkrustamata keedud.
Magusained on päris võõrad enamus inimeste jaoks.
Maapähkel – kutsub esile anafülaktilise šoki.
Maapähklil on mitu nime: Arahhiis, Hiina pähkel.
Maapähkel on rikas mitmete vitamiinide poolest.
Magususe poolest – dry šampanja on poolkuiv jook.
Magustoit – tort, kook, puding või vorm.
Madalam toiteväärtus on ühekülgsetel, rafineeritud
M 53 – 63 g, S kergemad kui 53 g.
Maapähkel e. arahhis e. Hiina pähkel.
Maapähkel e. hiina pähkel e. arahhis
Maadest on neid teada veelgi enam.
Magustoitude poolest on gruusia köök vaene.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Mahemärk on Mahepõllumajanduse seaduse (RT T 1997,51,823) alusel antav märk, mida kasutatakse mahepõllumajandusliku toidu eristamiseks muust samaliigilisest toidust.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Magusad supid - valmistatakse värsketest või külmutatud puuviljadest või marjadest, piimast ja munadest(lumepallisupp),leivast(õllesupp,leivasupp).
Vote UP
-1
Vote DOWN
Magustaigna meetod - Suhkruga taignale lisatakse vähem vett, sest suhkru lisamisel vabaneb osa veest, mille kleepvalk on endasse imanud.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun