Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Leivapäev - sarnased materjalid

terad, rehe, viljad, rehepeks, rgmise, kerkinud, rukkileiba, piimaga, segati, pagar, juhendaja, aarma, leivap, peksmine, pinki
thumbnail
134
docx

Lugemispäevik

Tallinna Ülikooli Pedagoogiline Seminar Alushariduse ja täiendõppe osakond Kätlin Kattai Lugemispäevik Lastekirjandus Juhendaja: Maire Tallinn 2013 Sisukord: Eesti rahvalaulud lastele.........................................................................................................................4 K.E. Sööt................................................................................................................................................4 August Jakobson.....................................................................................................................................5 Leelo Tungal..........................................................................................................................................6 Jüri Parijõgi............................................................................................................

Alusharidus
120 allalaadimist
thumbnail
14
odp

AS Leibur

AS Leibur Nimi Kool Klass Mis on Leibur? AS Leibur on Eesti juhtiv ja vanim pagaritööstus, kellele kuulub ligi kolmandik siinsest pagaritööstuse turust. Leiburi tooted on saadaval kõikjal Eestis. Leibur pakub parimate rukkileivatraditsioonide kohaselt valmistatud leiba, kasutades selleks tänapäevast tehnoloogiat. Lisaks sellisele leivale, mida eestlased on läbi aegade sööma harjunud, leidub valikus ka rohkesti uudseid pagaritooteid. Oluline on, et tooted oleksid maitsvad, sest leib on teadagi tervislik. Ajalugu Leiburi ajalugu ulatub aastasse 1762, kui 2. novembril asutas linnakodanik Julius Valentin Jaeksch Tallinna vanalinna pagaritöökoja. Seda loetakse tööstusliku leivatootmise alguseks Eestis. Läbi erinevate ettevõtete on sellest töökojast sajandite jooksul välja kasvanud tänane Leibur. 2012. aastal tähistab Leibur oma 250. sünn

Ühiskond
12 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Rukkileib eestlaste toidulaual referaat

mis asetati leivategemise ajaks raejalgadele. Saaremaal, Muhus ja Läänemaal nimetati küna ,,levalöime", Tartu-, Viljandi- ja Pärnumaal ,,mõhk", setudel ,,ruih", Sangastes ka ,,ruhe", Häädemeestes ,,leivamold". Leivaküna oli umbes 1,5­2,5 meetrit pikk ja kaks vakka jahu võis selles korraga leivaks teha. Küna suurus sõltus sellest, kui palju leiba tuli teo ajal teha. Leiva tegemisel võeti leiget vett, segati selle sisse väike kakuke, kallati matist jahu peale ja siis löödi see kõik suure puukulbi või käega segamini. Siis raputati segule jahu peale, nõu kaeti kaane ja paksu riideesemega ning tõsteti ahju äärde sooja kätte hapnema. Järgmisel päeval prooviti leivajuure hapukust. Parim aeg leiba sõtkuma hakata oli siis, kui juuretis oli ,,maha heitnud". Nüüd pesi perenaine käed hoolega puhtaks, pani põlle ette ja sidus rätiku pähe. Leiba ei tohtinud sõtkuda palja peaga,

Pagar-kondiiter
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eesti pagar

TALLINNA TEENINDUSKOOL Keijo Tarkiainen 011PK Eesti Pagar Referaat Juhendaja: Diana Sarapuu Kelder Tegevusvaldkond: Eesti Pagari missiooniks on küpsetada tradistioonilist eestimaist leiba ja saia austuse ning armastusega. Eesti Pagar peab oma kohuseks säilitada Eesti pagaritööstuse head kvaliteeti, väärtustades kodumaist toorainet ja hinnates teraviljatoodete tervislikkust. Eesti Pagari tooted on valmistatud Eesti inimestele, arvestades nende klassikalisi maitse-eelistusi. Üldine iseloomustus: Eesti Pagari kaubamärk on turul alates 2004. aastast, kuid tema eelkäija ajalugu ulatub eelmise sajandi algusesse. Juba1914. aastal alustas Antslas väike pagaritöökoda leiva- ja saiatoodete küpsetamist

Pagar-kondiiter
35 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

Usun, et Teil kõigil on küllaga toredaid mõtteid ja kogemusi meeldejäävaks leivanädala teostamiseks. Palju jõudu ja indu! Töövihiku koostaja: Meeri Talv 4 MEIE LEIVA AJALUGU 3000 ­ 2500 aastat tagasi Peamiseks kasutuses olevaks teraviljaks oli oder. Oli tuntud jahvatamine ehk terade peenendamine. Odraterad hõõruti algselt peeneks kividega või tambiti terad uhmris uhmrinuiaga suurmeiks (tangudeks). Odrajahu segati mitmete taimede puruga ning lisati vett või piima. Saadud taignast küpsetati tule paistel või kuuma tuha sees paistekakud. 2500 ­ 2000 aastat tagasi Sellesse ajajärku ulatub esimeste käsikivide tarvitamine. 1000 ­ 200 aastat tagasi Odra kõrval tuli kasutusele uus teravili ­ rukis. Samuti jõudsid Eesti alale tähtsa uuendusena veskid. Leiutati taigna kergitamine ehk hapendamine. Õpiti ehitama suuri leivaahje

Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Teraviljad

 Piiritusetööstus  Õlletööstus (oder, mais)  Loomasööt (hein, mais) Tooted  Nisujahu – Veski Mati  Kaerahelbepuder – Veski Mati  Õlu - Saku  Odrajahu – Kivisaare Veski  Kama – Tartu Mill  Verivorstid – Nõo Lihavürst  Leib – Leibur  Viin – Viru Valge  Müsli – Eesti Müsli  Sai – Perenaise sai Suuremad firmad Eestis  Tartu Mill  Veski Mati  Eesti Mahe  Leibur  Eesti Pagar  Kalew  Vilma Eksport  Nisu eksport (2011): USA 32,8 miljonit tonni, Prantsusmaa 20,3 miljonit tonni, Austraalia 17,7 miljonit tonni ja Kanada 16,3 miljonit tonni.  Odra eksport (2011): Prantsusmaa 5,0 miljonit tonni, Austraalia 4,5 miljonit tonni, Saksamaa 2,2 miljonit tonni ja Argentiina 2,1 miljonit tonni.  Kaera eksport (2011): Kanada 2159 tuhat tonni, Soome 388,3 tuhat tonni, Austraalia 191,7 tuhat tonni ja Rootsi 156,3 tuhat tonni.

Aiandus
1 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Rukkileib meie toidulaual arvestus

Kasutati ka tambiküna ja tambilabidat. Hiljemalt esiaja lõpust saati valmistati jahu oma tarbeks kahest üksteise peal asetsevast kivikettast koosneva käsikiviga. Hiljemalt 13. saj hakati meil ehitama vesiveskeid. 14. saj jõudsid meie maile tuuleveskid. Käsikivijahvatust kasutati enamikes taludes kuni 19. saj lõpuni. Käidi ka veskites vilja jahvatamas, kuna sealt saadi paremat jahu. 3. Meie vanim leivavili Baltimaades vanimaks leivaviljaks on oder. Terad peenendati jahvekivide (lohuga kivide) abil. Jahu segati mitmete taimede puruga, lisati vett või piima. Saadud taignast küpsetati paistekakkusid. 4. Hapendatud rukkileiva tulek Hapendatud rukkileib kujunes aastasadade jooksul talurahva peatoiduks. Hapendatud rukkileib levis eelkõige Põhja-Euroopas viikingite ajal. Mandrigermaanlastele jäi selline leib esialgu võõraks, kuid hiljem hakkas talurahva hulgas levima. Eestis asendas hapendatud rukkileib odraleiva II aastatuhande alguses (11

Toiduained
18 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Toidukaupade uurimus (köögi-, puuviljad, pähklid)

röstitult või soolatult. Ameerikas kasutatakse puhastatud ja peenestatud pähkleid traditsiooniliselt kondiitritoodete, šokolaadide ja jäätiste koostises Avokaado   Avokaado on pirni kujuga, 7–20 cm pikk ning vilja sees on suur kõva seeme  Avokaado viljaliha on õlirohke (kuni 30%) ning vitamiinirikas  Kasvab ekvatoriaalses, lähisekvatoriaalses ja lähistroopilises kliimas. Öökülmade ajal võivad viljad, sealhulgas ka toored, puu otsast alla kukkuda. Puude kastmise vesi ei tohi olla soolane, sest see vähendab saaki  Avokaadole on omane järelvalmimine: vili kasvab suureks puus, kuid küpseda võib ka pärast korjamist  Riikidest on maailma suurimad avokaadokasvatajad Mehhiko, Indoneesia, USA, Colombia, Brasiilia ja Tšiili Jalapeno   Jalapeno on hariliku paprika kibedaviljaline sort  Pärit on Mehhikost

Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Robinson Crusoe "Kuidas teha üksikul saarel leiba?

aega, kuid see oli seda väärt, sest loomad ei saanud sinna enam sisse. Kõigepealt ei olnud tal atra, millega maas künda, ega kühvlit või labidat, millega seda kaevata; sellele probleemile sai ta lahenduse, tehes endale ise puust labida, mis andis küll ta tööle üsna puise ilme. Kui seeme oli maas, polnud tal äket ning ta oli sunnitud põllu suure ja raske oksaga üle käima. Kui vili kasvama hakkas ja küpseks sai, tuli see koristada, kuivatada ja koju tassida, ära peksta, terad sõkaldsest puhastada ja hoiule panna; ja siis läks vaja käsikivi terade jahvatamiseks ja sõela jahu sõelumiseks, pärmi ja soola taigna jaoks, ja ahju, kus leib küpsema panna. Teda vaevas juba ammu küsimus, kuidas mingil viisil savist anumaid valmistada, sest neid läks tal hädasti vaja. Arvestades kuumust, mis tal igapäev oli, siis selle käes neid kuivatades oleks nad küllalt tugevad ja vastupidavad, oli tal nüüd vaja leida savi

Kirjandus
21 allalaadimist
thumbnail
78
docx

Eesti rahvus ja vähemusrahvustekultuurid

Eesti rahvus- ja vähemusrahvuste kultuurid Raamat: „Vana eesti rahva elu“ • Rahvuskultuur on ühele rahvusele omane kultuur, mis tavaliselt on seotud ühe keele ja ajaloolise paiknemise alaga. • Kultuuri kasutati esimest korda Marcus Portio Cato(234-149 eKr) • Kultuurile ei ole võimalik anda ühesugust definitsiooni, kuna neid on tänapäeval 400 kanti. (250 oli kunagi). • Laias laastus „ mis on kultuur“- kõik mis on inimesega seotud, rajatud inimese loovusel ja mis ei sünni vahetult looduses ise. • Kultuur tuleneb ladinakeelsest sõnast kultuura, mis on käitumine, austamine aga samas ka tegusõnad kasvatama, hooldama. • Kultuur on inimühiskonda iseloomustav inimtegevus, mis hõlmab selliseid valdkondki nagu keel, teadmised, oskused, traditsioonid, uskumused, väärtushoiakud, moraal, kombed, õigus ja institutsioonid. • Kultuur on inimkonna po

Kultuur
12 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

MÕISTED PAGAR-KONDIITRILE Aktiveeritud pärm - suurendatud käärimisenergiaga press- või kuivpärm, mis on saadud tema aktiveerimisel eritoitekeskkonnas. Bioloogiline kobestamine - taigna kobestamine alkohol- ja osalisel piimhappekäärimisel eralduva süsihappegaasi toimel. Busee - ümarbiskviitkoogi põhi. Chelle - tööstuslikult valmistatud zeleemarjad. Dekoorbiskviit - mustriga kaunistatud biskviit. Dessertpasta - maitse- ja aroomaineid sisaldav pasta magustoitude ja kreemide maitsestamiseks. Eelkerkimine - tainakute lühiajaline hoidmine ettenähtud tingimustes, et taastada kleepvalgukarkass, parandada taigna füüsikalisi omadusi, struktuuri ja gaasihoidmist pärast mehaanilist mõjutamist tükeldamisel. Eeltaigen - käärinud, tahke või vedela konsistentsiga pooltoode veest, jahust, osast suhkrust ja pärmist või juuretisest, mis täielikult kulutatakse taigna valmistamiseks. Griljaaz (krokant) - pruunistatud suhkrus röstitud mandlid või pähklid. Ha

Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

Mida kibedam töö, seda magusam leib. Kelle leiba ma söön, selle laulu ma laulan. Parem paluke leiba kui paha sõna. Parem suutäis leiba rahuga kui rikkus riiuga. Leib on meie laual iga päev. Tihti me ei mõtlegi, kui palju tööd ja vaeva on vaja leiva saamiseks. Leivategu oli tähtis tegevus, mille juures peeti väga tähtsaks puhtust ja korda. Leivajahu pidi olema puhas, kuiv ja sõre. Taina segamiseks ja kerkimiseks kasutati puust õõnestatud. Küpsetamise eelsel päeval segati juuretis, leige vesi ja pool vajalikust rukkijahust tainaks, siluti, kaeti kaane ja tekiga ning jäeti järgmise päevani soojasse hapnema. Leib oli eesti rahvakultuuris nii oluline, et seda sõna kasutatakse kogu toidu ja elatise kohta. Leivaga olid seotud mitmed uskumused ja kombed. Mahapillatud leivatükk tuli üles võtta ja sellele suud anda. Leiba ei tohtinud panna lauale selili, see ennustanuks pereliikmele surma. Leiba ei tohtinud panna lahtilõigatud otsaga

Toiduaine õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................................................

Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
0
docx

V. Hugo Jumalaema kirik Pariisis terve raamat

Ta läks mõne sammu neist eemale oma samba taha ja seal ta siis kuulas, vaatas ja nautles. Heatahtlik käteplagin, millega ta proloogi algus vastu võeti, kajas ta sees veel edasi ja ta oli täiesti andunud ekstaatilisele vaatlusele, millega autor oma mõtteid jälgib, kui need ükshaaval näitleja suust poetatuna suure kuuldesaali vaikusesse langevad. Väärikas Pierre Gringoire! Kuigi seda pole meeldiv öelda, siiski segati esialgset vaimustushoogu õige pea. Vaevalt sai Gringoire tõsta oma huultele joovastava rõõmu ja võidu karika, kui sinna juba mõruduse tilk sisse langes. Üks räbaldunud sant, kel rahva sekka ära kadudes võimalust polnud kerjata ja kes kahtlemata oma naabrite taskuist ka küllaldast kahjutasu ei leidnud, oli heaks arvanud nähtavamale kohale ronida, et pilkusid ja ka almuseid endale meelitada. Proloogi esimeste

Kirjandus
90 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

saab valada ilusaid kujundeid. Caffè macciato valmistatakse samuti espresso baasil ja seepärast nimetatakse seda ka espresso macciato’ks. Selle kohvijoogi omapära on väga väike maht – maksimaalselt 90 ml. Ühe kolmandiku joogist moodustab espresso ja kaks kolmandikku piimavaht, seda nimetatakse ka väikese piimavahuga espressoks. (Kikas, et al., 2014, lk 184) Caffè latte on itaaliapärane kohv rohke sooja piimaga. Latte’l on espresso- ja ka piimakogus suuremad kui cappuccino’l, kokku 230–240 ml. Latte sisaldab 1/3 kohvi ja 2/3 kuuma piima ning teda katab kerge, 1–1,5 cm kõrgune piimavaht. Caffe latte serveeritakse enamasti klaasi – nii on visuaalselt ilusam ja efektsem. Latte art on piimakunst, mis tähendab kujundite joonistamist kohvijookidele. Selleks läheb vaja piimakannu ja oskuslikku valamistehnikat, võib kasutada ka vedelat šokolaadi. (Ibid)

Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

VÄRSKE SALAT 1 pott rohelist salatit 1 pott rukolat 6 ­ 7 värsket sampinjoni 1 ­ 2 avokaadot 4 tomatit 1 värske kurk 1 sidrun 200 g feta juustu musta pipart Kaste: 5 sl oliivõli 1sp palsamiäädikat 1 tl soola 0,5 tl suhkrut 1. Lõika tomatid sektoriteks. Puhasta seened ja viiluta õhukeselt. 2. Sega omavahel kastmeained. 3. Pese salatid, rebi väiksemateks tükkideks ja laota vaagnale. Pane peale seeneviilud. 4. Poolita avokaadod, eemalda kivid ja koor. Lõika viljad pikuti õhukesteks viiludeks. Laota avakoodoviilud vaagnale ning pigista sidrunipoolikutest kohe mahla peale, et need ei tumeneks. 5. Laota salatile tomatisektorid ja suuremateks kuubikuteks lõigatud kurk. Tükelda ka fetajuust kuubikuteks ning jaga ühtlaselt salatile. 6. Nirista kõik kastmega üle ning jahvata veskist peale musta pipart. KRISTI TUUNIKALAPIRUKAS 500-800 g lehttainast / pärmi-lehttainast , 400 g tuunikala õlis (2-3karpi), 6 muna,

Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Õppekäik ettevõttesse

Sissukord  Sissejuhatus  Ettevõtte nimetus;  Ettevõtte tegevusvaldkond;  Ettevõtte üldine iseloomustus (asukoht, töökorraldus jne.);  Ettevõtte kliendirühmad;  Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus;  Toodangu sortiment, kogused;  Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes  Tehnilise varustatuse iseloomustus;  Millised on ettevõttes töö tingimused;  Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed;  Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta;  Kokkuvõte  Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Tööstusliku leiva tootmine Tartus algas aastal 1911, kunas alustas esimene ülevenemaaline leivatehas Pain Normal, kus valmistati täisterast terviseleiba, mis oli hinnatud nii kohalikul turul – eriti aga Peterburis. Tähelepanuväärne oli ka mitmekülgse ärimehena tuntud August Kook´i 1936 aastal Emajõe tänavale vanast õlletööstusest ümber ehit

Pagar-kondiiter
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

Kui esimese Eesti Vabariigi ajal söödi leiba-saia umbes 730g elaniku kohta päevas (leiba sellest ¾), siis kuuekümnendatel tarvitati neid vaid 200-400g päevas ja saia osakaal tõusis kuni pooleni, hakati rohkem maiustama kondiitritoodetega. Üheksakümnendatel tõusis uuesti leiva-saia ning putrude tarbimine, kuna loomsed toiduained kallinesid märgatavalt. Eesti täiskasvanud elanikkonna tervisekäitumise uuringust (A. Kasmel, A. Lipand ) selgus, et 1996. aastal sõi rukkileiba iga päev 91%, saia 84% ja sepikut 12% inimestest. Enamus neist (69%) sõi 1-4 viilu rukkileiba päevas, ainult 16% tarbis 5-6 viilu ja üle 7 viilu leiba vaid 6% elanikest. Miks on siis leib nii oluline? Tänapäeval saame me leivast kolmandiku toiduenergiast ja kolmandiku valgu ja süsivesikute kogusest. Leiva tarbimise vähenemisega on oluliselt halvenenud organismi varustamine B-rühma vitamiinidega (2-3 korda vähem B1- ja B2-

Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Eesti müügivõrgus olevad leivad ja saiad

Tallinna Teeninduskool Kristel Reinsalu 011PK Eesti müügivõrgus olevad leivad ja saiad Referaat Juhendaja: Janno Semidor Tallinn 2010 Sisukord 1.Leivad......................................................................................................................................... ......... 3 1.1 peeneleivad.................................................................................................................................... .. 3 1.1.1Tallinna peenleib..................................................

Pagar-kondiiter
28 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Fazer

TALLINNA TEENINDUSKOOL Regina Klotskova 011PK Fazer Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS.......................................................3 FAZERI VÄÄRTUSED JA LOOME MAITSE ELAMUSED..4 FAZERI TOOTED....................................................5 MINU PERE EELISTUSED.........................................6 RUKKILEIVA AJALUGU..........................................7 LEIVA- JA SAIA TOOTED ERIVAJADUSTEGA INIMESTELE........................................................8 KOKKUVÕTE.......................................................9 SISSEJUHATUS Lühidalt Fazerist Fazer Grupile pandi alus 1891. aastal, kui Karl Fazer avas perefirmana Helsingis oma esimese kohviku. Täna tegutseb kontsern kaheksas riigis, pakkudes pagaritooteid, maiustusi ning toitlustuste

Pagar-kondiiter
44 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

TALLINNA TEENINDUSKOOL Freddy Kriisa 011PK 5 TOIDUKAUBA E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 Komfekk ,,Piena" E-aine nr: E322 Nimetus: Letsiin Kasutusvaldkond: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Mõju inimesele: Pole teada.. E-aine nr: E471 Nimetus: Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid Kasutusvaldkond: Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E-aine nr: E202 Nimetus: Kaaliumsorbaat Kasutusvaldkond: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jog

Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Jahu

TÖ21K Karola Rohtla 2012 Ammustel aegadel olid meie esivanemad sunnitud eksperimenteerima, et endale toitu muretseda. Nad hõõrusid leotatud ja kuivatatud tõrusid ning pähkleid kahe kivi vahel -- nii saigi valmis esimene jahu, millest valmistati esimesed toored pudrud. Hiljem nö avastati kõrreliste terad. Ka neid hõõruti, segati veega ning valmistati kuumadel kividel kooke. Umbkaudu samaga tegeletakse ka tänapäeval: täieneb vaid terade töötlemise tehnika, jahvatuse kvaliteet, muutuvad keerulisemaks küpsetiste koostisosad, kuid lõppude-lõpuks on ikkagi jahu see, mis määrab meie küpsetiste väljanägemise, maitse ja aroomi. Olenevalt kultuurist, millest jahu on saadud, eristatakse mitmesuguseid jahu liike: nisu-, rukki-, odra-, kaera-, riisi-, herne-, tatra-, sojajahu.

Pagar-kondiiter
41 allalaadimist
thumbnail
32
docx

LOODUSNÄHTUSED VANARAHVA KÜSITLUSES

LOODUSNÄHTUSE D VANARAHVA KÄSITLUSES ÕPIMAPI SISU: 1. Sisukord .................................................................................... 2 2. Sissejuhatus ................................................................................ 3 3. Materjal õpetajale: ......................................................................... 4 3.1. Loodusnähtused........................................................................... 4 3.2. Vanarahva arvamusi ilma kohta......................................................... 9 3.3. Kuude rahvapärased nimetused, tähtpäevad ja ilma ennustamine vanasti......... 12 4. Tegevuskavad: .............................................................................. 18 4.1 .Õppekäik Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi..................................... 18 4.2 .Aastaajad (tunnused, nähtused)......................................................... 22 5. Ülesanded, katsed ja töölehed

Füüsika
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti müügivõrgus olevad leivad

Tallinna Teeninduskool EESTI MÜÜGIVÕRGUS OLEVAD SAIAD-LEIVAD Referaat Rauno Loik 011PK Juhendaja: Janno Semidor Tallinn 2010 LEIBURI SAIA-LEIVA TOOTED Koorikleivad: Rukkipala Tera-Timmu Porgandi Pille Seemne-Siiri Köömne-Kusti Kaerasüda Rukkisüda Rukkileivad: Kodune rukkileib Rukkileib Toolse leib Röstleivad: VILJAKAS võileivaviilud rukkihelvestega VILJAKAS võileivaviilud kaerahelvestega Sepik: Kodune sepik Peenleivad: Tallinna peenleib Madise leib Teraleivad: Tallinna teraleib Seemneleivad: Must seemnelieb Täistera leivad: Täistera leib LEIBURI SAIAD-LEIVA TOOTED Röstsaiad: Täistera mitmeviljasai Kuldne röstsai klassikaline Kuldne röstsai tume Kuldne täistera röstsai Seemnesaiad: Päevalille seemnesai Kuklid: Rosina kukkel Kuldne röstkukkel Sai: Isasai PERELEIVA SAIA-LEIVA TOOTED Rukkileivad: Pere rukkileib Pere Wabariigi leib Hagari saia-leiva

Pagar-kondiiter
15 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

TORDID · Biskviittordid 1. võikreemiga 2. munavalgekreemiga 3. vahukreemiga 4. glaseeritud 5. martsipaniga 6. puuviljadega · Beseetordid 1. võikreemiga 2. kohvikreemiga · Lehttaignatordid 1. võikreemiga 2. keedise ja kreemiga 3. vahukreemiga · Liivataignatordid 1. glaseeritud 2. kohupiimakreemiga · Erinevatest pooltoodetest tordid 1. võikreemiga 2. vahukreemiga · Erikujulised tellitud temaatilised tordid 1. Lastetordid 2. Katsikutordid 3. Soolaleivatordid 4. Sünnipäeva - ja juubelitordid 5. Pulmatordid 1 Biskviittordid võikreemiga 1. Biskviit ­ kreemitort Nendele tortidele saadakse põhjad kas määrimise teel, või küpsetatakse vormides. Määrimise teel saadud põhjadest lüüakse või lõigatakse soovitud suuruse ja kujuga põhjad välja. Vormis küpsetatud põhi lõigatakse pooleks või kolmeks, niisutatakse, liidetakse, määritakse pealt

Pagar-kondiiter
47 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keemia uurimustöö

Juhendaja: Merit Metsmaa Koeru 2010 TABEL Toodete Valmistaja Süsivesiku Kalorsus Hind nimetus -sisaldus Kodusai Fazer Eesti 51,1 g 257 kcal 6.30 AS Mitmeviljarös Fazer Eesti 48,5 g 304 kcal 9.20 tsai AS Perenaise sai Eesti Pagar 50,6 g 250 kcal 4.90 AS Hea sai Eesti Pagar 49,9 g 250 kcal 4.90 AS Isa sai Leibur AS 50,4 g 260 kcal 5.90 Teele sai Eesti Pagar 49,2 g 250 kcal 11.50 AS Kodupaiga Eesti Pagar 44,4 g 210 kcal 15.20 leib AS Etnia pita leib Leibur AS 51,4 g 243 kcal 11.90 Must leib Fazer Eesti 45 g 228 kcal 9

Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

EESTI LEIVATÖÖSTUSE KONKURENTSIVÕIME ANALÜÜS

000 tonni jagu, kokku 24,8 miljoni euro eest. 2013 aasta sama ajaga võrreldes on kogus kahe kolmandiku võrra suurem. Leiva tootmine on viimase paari aastaga uuesti tõusvas trendis, kuid eksport on 10 aastaga 16 korda kasvanud. (Maaleht, nr. 41, 9 oktoober 2014) Peamisteks leivatootjateks Eestis on praegu Leibur, Lõuna Pagarid AS, Pagaripoisid OÜ, HTÜ Tootmine OÜ, Euroleib AS, Saare Leib OÜ, Europagar OÜ, Hagar AS, Fazer, Hagar AS, Eesti Leivatööstus OÜ, Karja Pagar OÜ jt. Valitsuse mõju Siseturu konkurents ja firmastruktuur  EL toetused teraviljakasvatajatele  Suur konkurents, palju nii suuri kui  Riigi abi ekspordi ka väikeseid tegijaid suurendamisel  Suur osatähtsus ekspordil  Maksud  Tootearendus  Rahaliste vahendite piiratus

Rahvusvaheline majandus
64 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
52
docx

Esiaeg ja arheoloogia alused

Arheoloogia andmed taimestiku kohta • Analüüsida saab makrojäänuseid (suuremad taimede katked) ja mikrojäänuseid (väiksemad, tavaliselt vaid mikroskoobis nähtavad jäänused) • Mikrojäänused: • Õietolm (järgmine slaid) • Rohttaimedel lõikeservade osad e kraadid • Fütoliidid e taimerakkudest pärinevad ränistruktuurid • Ränivetikad • Taimede DNA • Makrojäänused: • Seemned ja viljad või nende kujutised, nt põlenud savil (savinõudel, tellistel) • Taimejäänused (nt ka savinõude vormimismassis) • Puidujäänused • Kaudne teave, nt kunsti-teosed, kirjalikud andmed jne Arheoloogia andmed loomastiku kohta  Eesmärk: eelkõige toitumisharjumused, kuid mitte ainult  Keskkonnaandmete seisukohalt väikeloomad sageli informatiivsemad – kliimaga seotud muutused pareminijälgitavad  Suurte loomade osas inimmõju palju olulisem

Ajalugu
12 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

Estover OÜ Juust Hadler Hulgikaubanduse AS Mahl, maitseained, joogid Mediato AS Alkohol Põltsamaa Felix AS Mahl, marketikaup, alkohol AS Antomin Kuivained Balti Veski AS Kuivained AS Grape Joogid, alkohol AS Pere Leib Leib, sai, pagari-ja kondiitritooted AS Leibur Leib, sai, pagaritooted Fazer Eesti AS Leib, sai Eesti Pagar Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted AS Hallik Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted AS Balti Sepik Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted Liivimaa Pagar Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted Pagaripoisid Pagari- ja kondiitritooted AS Vilma Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted AS Pihlaka Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted AS Astri Grill Pagaritooted Fazer Pagarid Eesti Pagari- ja kondiitritooted

Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

Estover OÜ Juust Hadler Hulgikaubanduse AS Mahl, maitseained, joogid Mediato AS Alkohol Põltsamaa Felix AS Mahl, marketikaup, alkohol AS Antomin Kuivained Balti Veski AS Kuivained AS Grape Joogid, alkohol AS Pere Leib Leib, sai, pagari-ja kondiitritooted AS Leibur Leib, sai, pagaritooted Fazer Eesti AS Leib, sai Eesti Pagar Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted AS Hallik Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted AS Balti Sepik Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted Liivimaa Pagar Leib, sai, pagari- ja kondiitritooted Pagaripoisid Pagari- ja kondiitritooted AS Vilma Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted AS Pihlaka Kulinaaria, pagari-ja kondiitritooted AS Astri Grill Pagaritooted Fazer Pagarid Eesti Pagari- ja kondiitritooted

Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Eesti ühiskonnageograafia

EESTI-SISESED ERINEVUSED Eesti jaotamine regioonideks Ehkki Eesti on väike, on ta osad ka inimgeograafiliselt siiski küllaltki erinevad. Kõige jämedamates joontes on pilt selline. Juba varakult kujunes välja tööstuse koondumine Põhja-Eestisse, kus leidub rohkem loodusvarasid ja on kergem ühendust pidada nii Venemaa kui eriti ülemeremaadega. Põhja-Eesti piires omakorda kujunes kaks tööstuspiirkonda, Kirde-Eestis ja Tallinnas koos ümbrusega. Kesk- ning Lõuna-Eesti, samuti Lääne-Virumaa, jäid ülekaalukalt põllumajanduslikuks piirkonnaks, Lääne-Eesti majandusele avaldas suurt mõju meri. Tallinna regioon on teistest palju jõukam. Tööstuse paigutus Eestis Piirkond 1913 1939 1990 2004 Tallinn ümbrusega 44,3 49,6 44,3 44,2 Kirde-Eesti 36,4 26,8 24,1 13,6 Muu E

Keskkond
22 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Taimekasvatuseksam

Kõige rohkem on ensüüme linnastes. Vesi on tähtis komponent teras.Mehhaanilise vee sisaldus teras on muutuv ja me saame seda muuta.Terade mass, mille veesisaldus on rohkem kui 14 %, soojeneb ehk isekuumenemine.See on soodne seentele.Kõigi teraviljade puhul pole säilitamisniiskus ühesugune. 14)Teraviljade õisikud, nende ehitus. Õisik ehk pähik koosneb 5-8 õiest. Õie joonis eespool. 15)Teraviljade kasvu ja arengufaasid. Peame külvama puhkeseisundis terad.Idanemiseks on vaja piisaval hulgal vett-toitainete lahustumiseks,temperatuuri,hapnikku.I rühma teraviljadel on idanemiseks 50-70% terade õhurikkast massist.II väiksem. Idanemine-algab piisavalt madalal temp 1-2C juures. Meie teravili tärkab 6-7 päevaga.Idanemine toimub aeglaselt.Külviküpses mullas on hapnik olemas.Kui külvame liiga vara, tekib hapnikupuudus.Idanemisel toimuvad seemnes bioloogilised ja füsioloogilised protsessid. Kulgemise kiirus sõltub välikeskkonna ting-st

Taimekasvatus
228 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun