Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Lactose - free meal Contains no lactose or NLML Relig milk products, prepared ious with soya products and ethni Type of meal Description Meal code c Asian vegetarian meal With asian-style spices; AVML meal contains no fish, poultry s or meat; main dairy product is “shahinpaneer”, an Indian soft cheese Spec ial Non-dairy vergetarian Vegetarian meal VGML meal meal containing no egg or dairy products . Type of meal Description Meal code
Lacto seven – KOOSTIS: Inuliin 75%, piimhappebakterid 10% (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Streptococcus faesium, Sterptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides), mikrokristal tselluloos, magneesiumstearaat, silikondioksiid.
Labordiagnostika on täienenud (seotud eelnevaga); rohkem tootmist, et suurendada käivet; tapaliinidel on kiirused kasvanud; inimesed on tundlikumad (statistika selle kohta puudub); tarbijad nõuavad pikema säilitusajaga toiduaineid (listeeriate ja jersiiniate esinemise võimalus
Laktoos on piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru-talumatus ehk laktoosi imendumishäire. Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi.
Lahjad kalad – rasva all 2% -tursk, luts, koha, haug; 2. keskmise rasvasusega -2-5%-koger ,karpkala ,nurg, latikas, tint; 3. rasvased kalad- 5-15% -kilu, siig, rääbis ; 4. eriti rasvased –üle 15%- angerjas, lõhe, viidikas.
Laiateralise noaga on võimalik saavutada sirgeid ja nägusaid lõikepindu. Sileda ja terava serva mõte seisneb ka selles, et toorena lõigatavast puuviljast või lihast imbuks lõikelauale võimalikult vähe mahlasid.
Lahustuval kohvil on mitmeid eeliseid värskelt keedetud kohvi ees. See säilib kauem värskena ning selle maitset on ükskõik kui kõvasti üritades raske rikkuda, kuid peamine – see on kiire, odav ja puhas.
Laap - loomne laap on see, mida saadakse vasika maost, mis on siis naturaalne aine, et juustu laagerdada. Mikrobioloogiline laap on laboris kokku segatud ja annab täpselt sama tulemuse.
Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis). Magustoitudest armastavad soomlased väga igasuguseid küpsetisi: mustika- plaadikook pärmitaignast on klassika.
Laktoos on disahhariid, mis ei ole kõikide või mõnede loomsete tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – võimeline imenduma läbi peensoole toiduainete, sh linnuliha, kala,
Laktoos - piimasuhkur, mis annab piimas leiduvatele kasulikele bakteritele kasvuks ja arenemiseks vajalikku energiat, pannes sellega aluse fermentatsiooniprotsessile.
Laminaatpekendusseadmed on lineaarse ehitusega, mis teeb edasiviiva konveieri ülesannet laminaatlint, millest pakendid nende konstruktsiooni kompaktseks ja keskkonnast vormitakse.
Laap - . Laap on vasikamao limaskestast saadav ensüümi valmistis, mida kasutatakse juustutööstuses. Kümosiin ehk renniin on laabis olev ensüüm.
Laialdaselt vorsti - ja pagaritööstuses, peavad sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat.
Laktoositalumatuse korral on kõhulahtisus, -puhitus ja –valu, rohke gaaside eritumine ning kõhukorisemine. Laktoosivaba dieedi korral peaksid vaevused kaduma.
Laiemas mõttes nimetatakse brändiks mitmeid puuviljadest (viinamari, õun, aprikoos, pirn jt) valmistatud ning tammevaadis laagerdatud destillaate.
Lambic - nisuõlu, mis on valminud vabal käärimisel kokkupuutes õhus olevate mikroorganimidega (ilma pärmita), valmistatakse Belgias.
Laktovegetariaanid - kasutavad lisaks taimsele toidule Toortaimtoitlased - toituvad taimsest piima, Juustu, Kohupiima, Jogurteid jt. piimaprodukte.
Languedoc - Roussillon –Terriinid, pajaroad, samuti küpsetatud munaroad, tuvipraad, tugevamad linnulihatoidud, vorstid ja pasteedid.
Laktoos on piimasuhkur (koosneb kahest monosahhariidist: glükoosist ja galaktoosist) mida mõne inimese organism ei suuda omandada.
Laktoositalumatus on   geneetiliselt   päritav,  sõltub   vanusest   ja   avaldub   tavaliselt   5   ja   20   eluaasta   vahel.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Laktoos ehk piimasuhkur koosneb galaktoosist ja glükoosist ning tekitab mõningatele inimestele seedimise käigus ebamugavaid seedimishäireid mida tuntakse laktoosi talumatusena. Põhjuseks on organismis puuduv „piimasuhkrulagundaja“ laktaas, mis on üsna levinud tervisenähtus osadel rassidel ja täiskasvanud inimestel.
Ladina keeles - Ocimum bacilicum L. Prantsuse keeles- Basilic M. Inglise keeles- Basil Roosti keeles- Basilik Soome keeles- Basilika
Lagrits - on magusjuure ehk lagritsapõõsa juurest saadav magusaine, mida kasutatakse laialdaselt kulinaarias ja meditsiinis.
Laiapuusalistele on tabelis olemas eraldi numeratsioon tähisega D, kuid rõivatootjad komlpektide valmistamisel seda eriti ei arvesta.
Laktoos on suhteliselt väikese magususega ja põhjustab võrreldes teiste süsivesikutega mõõdukat külmumistäpi langust.
Laagerdunud juustud on kõige suurem grupp, kuhu kuulub sadu, aga kui kõik kohalikud tooted arvesse võtta, siis tuhandeid juustusorte.
Laktaas on ensüüm, mis lõhustab piimas ja piimatoodetes sisalduva laktoosi ehk piimasuhkru organismis imenduvasse vormi.
Lahustuv kohv on kiirkohv, ta on kontsentreeritud, ja kohvi valmistamiseks tuleb seda võtta poole vähem kui naturaalset kohvi.
Lager – põhjakäärimisel valmistatud vahutav, pehme ja puhtamaitseline õlu. Käärimine madalal temperatuuril.
Laktoos ehk piimasuhkru talumatus • Lehmapiim sisaldab laktoosi ehk piimavalku, mis organismile vajalik süsivesik.
Laktoositalumatuse põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi.
Lakto - ovovegetariaanlased ei söö liha (s.h. kala, linnuliha), aga söövad muna-, piimatooteid ja mett.
Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke.
Lahustuv kohvi - on kohviekstrakti kuivatamisel saadud pulber või graanulid, mis kuumas vees kiiresti lahustuvad.
Laktoositalumatus - Laktoositalumatus on haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut.
Landwirtshafts - Gesellschaft - DLG) sai alguse Eesti toiduainete kvaliteedi hindamise ja märgistamise projekt.
Laagerdatakse 5 - 8 a. tammetünnides ja enne pudelisse villimist lisatakse värvi tumendamiseks karamelli.
Lakto - ovovegetariaanid - lisaks taimsele toidule kasutavad nii Piima ja piimaprodukte kui Muna.
Laktoos on disahhariid, mis peab enne lagunema kaheks lihtsuhkruks – glükoosiks ja galaktoosiks.
Laktoos on piimasuhkur, laktoositalumatus seega piimasuhkru talumatus ehk laktoosi imendumishäire.
Lahjad - Jõhvika, Mustsõstra, Kreemiliköör Eeden, Con amore jõhvika, vaarika, kirsi, pohla.
Langemisarv – näitab tärklist lagundavate ensüümide ja kasvama läinud terade sisaldust jahus.
Lamba liha on väga toitaine rikkas jamaitsev. See ei sisalda endas nii palju rasva nagu sealiha.
Langudoc - Roussilion, Champagne), Itaaliasse, Tšiilisse, Lõuna- Aafrikasse ja Argentiinasse.
Lahustuv kohv - enamasti valmistatakse robusta tüüpi ubadest, mis on röstitud väga tumedaks.
Lambaliha - ja linnulihatoodeteks ning termilise töötluse järgi toorsuitsu-, kuumsuitsu-,
Laktoos ehk piimasuhkur Laktoosi lõhustamiseks seedimisel on vajalik ensüüm laktaas.
Laktoos ehk piimasuhkur Maltoos ehk linnasesuhkur – kasutatakse õlu valmistamisel.
Laap – ensüüm, mis põhjustab piima kalgendumise ja juustumasso moodustumise.
Lahustid on ohtlikud, kui need puutuvad kokku nahaga ning ka aurudena sisse hingates.
Laialdaselt uus - Meremaal, kust ta ka mõningase sarnasuse tõttu selle riigi rahvus- ja
Laktoositalumatus on sagedasem neil rahvastel, kel puudub piimakarjakasvatuse traditsioon.
Lambaliha - carpaccio 9 Lambaliha,põld-võõrkapsas ehk rukola parmesaan Pearoog
Lambalääts on selline omapärane taim, mis annab juustule kreekapähkli maitset.
Lambrusco on viinamari, millest valmistatakse samanimelist vahuveini Lambrusco.
Laia noalabaga on mugav määrida võid või muid määrdeaineid leivale, saiale.
Laktoositalumatuse põhjuseks on soolestikus laktoosi ehk piimasuhkrut lõhustava ensüümi —
Labidas - segamiseks • 1/1 GN sügav- Chilli sin carne serveerimiseks.
Lahustuv kohv on kõige populaarsem kohvitarbimise viis jaekaubanduse tasemel.
Laktoos on disahhariid, mis koosneb glükoosi- ja galaktoosijäägist.
Laktoositaluvus on individuaalne. 2-3g laktoosi enamasti vaevusi ei põhjusta.
Lagritsa - magusjuured sisaldavad suhkrust mitu korda magusamat ainet.
Laiuseks on 620 mm. Vaba etteandekõrgus on 400 mm (Dieta Heres 2006).
Lambalihale on olemas spetsiaalseid maitseainesegusid ja vürstisoolasid.
Laba - , külje-, kintsu-, rinnatükk, koodid, samuti üdikondid.
Labidad – pehmetekstuurilise ja laiade toodete portsjoneerimiseks.
Lagritsat on lisatud paljudele Soome maiustustele (kommid, jäätis )
Lager on põhjakääritusmeetodil valmistatud õlle üldnimetus.
Laiateralise noaga on võimalik saavutada sirgeid ja nägusaid lõikepindu.
Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees.
Lambapiim - erakordne toiduaine, on täielikult homogeniseeritud.
Laiemalt on levinud vee kahjutustamine ultraviolettkiirtega.
Lambaliharoog kirssidega - http://www.toidutare.ee//retsept.php?id=5599
Lagrits on kasulik ka seedimisele ja ainevahetusele.
Laias laastus on vein seda noorem, mida värskem on lõhn.
Laktoos on teine oluline komponent jäätisesegus.
Laktoositalumatus on erinevates riikides küllaltki erinev.
Lambalihal on eriline ja kergesti äratuntav maitse.
Lahjendamata – näpu vahel sidrun, käeseljal sool.
Lambarasvale on omane ka kiire hangumine jahtumisel.
Lambaraguu – lamba kontidest valmistatud roog.
Lagritsa - magusjuurest valmistatud maiustus.
Laktoos on nõrgalt magusa maitsega suhkur.
Langetada tõstmis - langetamiskangi abil segamisnõu.
Langustid on müügil enamasti Konservina.
Laktatsiooniperiood - aeg, millal lehm annab piima.
Lambapraad – reie-, laba-, seljatükist.
Labatigude koda on keerdunud ühes tasapinnas.
Lagi - hele- ja tumepruun (puidust)
Laktoositalumatus on küllalti sage seisund.
Laagerdatakse 5 - 8 aastat tammevaatides.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Laktoosi taluvus on individuaalne. Eristatakse imendumishäire 3 raskusastet : 1) kerge häire – taluvus 5-10 g laktoosi/1dl 2) raske häire – taluvus 1-2 g laktoos/1dl 3) eriti raske häire – laktoositaluvus puudub MENÜÜ
Vote UP
-1
Vote DOWN
Lambaliha - ja riisiroad  Hakkliharoad, broileriroad  Õunad, õunakoogid  Hõõgveinis, leivas, kohvis  Puuviljade lisandina, kookides, jäätises, putrudes, pudingites ja magustoitudes.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Laktoosi taluvus on indivisuaalne. Eristatakse imendumishäire kolme raskuastet, kerge raske ja eriti raske häire.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Laktatsiooni alguses on happesus kõrge ( 20-22 kraadi Thörnerit)
Vote UP
-3
Vote DOWN
Langett – fileest 1,5-2cm paksune toode.
Vote UP
-4
Vote DOWN
Lambajuust on üldjuhul maheda maitsega, kui ta just pole sinihallitusjuust nagu Roquefort.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun