Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Kaladel on kuulmine vees mõnevõrra raskendatud - seal kipub nimelt mitte ainult kuulmisorgan, vaid kogu keha võnkuma ning heli omadusi ei saagi kindlaks teha (sest liikumisele reageerivad rakud tegelikult keha suhtes ei võngu). See probleem on lahendatud looduses nii, et kalade kuulmiselundis lebab tunderakkudel muust kehast tihedam kuulmekivike - otoliit, mille võnkumine keha võnkumisest erineb.
Kalade aju on inimesega võrreldes väike (0,1-0,2 % kehamassist). b. Peaaju osad: • otsaju – haistmisfunktsiooni teenistuses; • vaheaju – pineaalelund, kolmas silm, hüpofüüs ehk ajuripats; • keskaju – kalade suurim ajuosa, nägemissagarad selgmises osas, siin on ka c. kuulmis-, tasakaalu ja küljejoone ning maitseerutuste registeerimine; • tagaaju (väikeaju) – liikumise kordinatsiooni organ, kuulmis-, tasakaal ja teised d. erutused; • piklik aju – hingamiskeskus, maitsesagarad.
Kalades on valku 17%-st (tursk) kuni 24%-ni (tuunikala, suitsuheeringas, makrell), kohupiimas - 14% (rasvane kohupiim) kuni 18% (rasvata kohupiim), juustus - 21% (Camembert juust) kuni 31% (Tartu juust). Taimsetest toiduainetest on valgurikkaim soja: valku 34,9%, mistõttu sojajahu kasutatakse kui valkrikastajat mitme toote valmistamisel (nt kastmed, vorstitooted, hakkliha). Suhteliselt palju on valku ka roheliste herneste,
Kalad on kaitse alla võetud, sest kaitsealuste liikude arvukus on ohtlikule tasandile langenud. Kalasid ohustav veekogu reostumine ja kinnikasvamine, liigne setete kuhjumine kudemisaladele, toidu puudus ja võõrliigid.
Kaladel on rasvasisaldus oluliselt väiksem (3%). karpkala toodete 1 kg hinnad: tootjahind 3,5 EUR, roogitud kala supermarketites umbes 5 EUR, purustatud luudega filee 13 EUR. Karpkala töötlemine poolfabrikaatideks on raske, sest tal on tugevad soomused ja luud ning suurus ebaühtlane, puhta liha saagis väike . Tarbitakse: praetult, küpsetatult, suitsutatult, marineeritult.
Kalade kuumtöötlemine - praadimine, keetmine, suitsutamine.
Kaladest naine on veendunud, et tema mees, armuke, peigmees, vend, isa – tegelikult iga meessoost olend suudab üheainsa käega kogu maailma ära võita, ning tal kulub üllatavalt vähe aega veenmaks meest, et see tõepoolest nii ka on.
Kaladelt – nototeenia, tuun, mintai jt. Kalamari on kõrge toiteväärtusega, sisaldades 20…40% põhiliselt täisväärtuslikke valke, kuni 20% rasva, palju vitamiine ja mineraalaineid. T u u r a m a r i on kõige hinnalisem.
Kalade kehakuju on niivõrd mitmekesine, et sellele on võimatu anda üldist iseloomustust. Kui me ütleme „lind” ja „imetaja”, siis kujutame endale otsekohe ette esimesel juhul tiibadega ja teisel juhul neljajalgset looma.
Kalad on tähtsad inimese püügiobjektid. Kaladel on ka reaktsiooniline ja asteeniline väärtus: populaarne on nii üldine kalapüük kui ka sportkalapüük, esteetilist väärtust omavad kalad näiteks akvaariumites.
Kalade toitmisel on kõige tähtsam jälgida, et ei toidetaks üle. See on paljude algajate viga, mille tagajärjel kalad varem või hiljem surevad – toidu ülejäägid reostavad akvaariumivett ning selle kvaliteet halveneb.
Kalade keha on kaetud soomustega ning arenenud on kaks paari paarisuimi ja mitu paaritut uime. Kalu on rikkalikult meredes ja mageveekogudes, kalaliike elab alates ookeanisüvikutest kuni kõrgete mägijärvedeni.
Kaladel on ka oluline osa kogu veeproduktiivsuse reguleerimisel ning toitainete vabanemisel põhjasetetest (Jeppsen,1998, cit. Hein, 2008). Üheks suureks probleemiks on väljapüük Peipsi järvel.
Kalad on lahksugulised: emaskalade munasarjades valmivad munarakud (marjaterad) ning isakalade seemnesarjades seemnerakud (niisk). Kudemise ajal väljutatakse muna- ja seemnerakud vette.
Kaladel on ka reaktsiooniline ja esteetiline väärtus: populaarne on nii üldine kalapüük kui ka sportkalapüük, esteetilist väärtust omavad kalad näiteks akvaariumites.
Kalade peatükis on ära toodud kuidas tunda ära hea kala, millised kalad on meie vetes, statistika püüdmiste kohta ja toitude eraldi kirjeldused, millisest osast mida tehakse.
Kalades on 0,01% räni, putukais kuni 0,6%. Kanaorganismis on 0,006%, sulgedes aga kuni 0,14%. Ränirikkamad on loomakarvad, -kabjad, - sarved, inimjuuksed ja küüned.
Kalade hulgas on levinud haigus , mis on tuntud liguloosi nime all: kala sooltorusse koguneb sellinu hulk parasiitusse ,et nad rebivad lõhki kala kõhu ja tulevad välja.
Kaladel - lõpused-ehitus,talitlus,uimed-liikumis elundid,kehavoolujooneline-väikene takistus,külgjooned-kalda kauguse tunneb ära,kehakatteks-soomused ja lima.
Kalad on kohastunud liikumiseks veekeskkonnas, mis avaldab takistust rohkem kui õhk. Kiiresti liikuvatel kaladel on seetõttu voolujooneline kuju.
Kalade areng on vaegmoondeline. Katteseemnetaimede embrüogeneesis moodustub idu. Platsenta moodustub emaka limaskesta kokkukasvamisel loote kõldkestaga.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kalad – merihobuke, hailised(sidrunhai, mõrtsukhai, tiigerhai, hiidhai, hallhai), noolhaugid, tiibkalad, ingelkalad, astelraid, ahvenalased(meriroosahvenad, kiviahvenad, kardinalahvenalased), ogalikud, lõhe, mudahüpik, hiid-sarvikraid, papagoikalad, riffkalalased, hiidsuu, limakalalased, siilkalalased, lendkalad, liblikkalad, vaalalised.
Kalad – umbes 30 liiki elab meres, 35 liiki nii siseveekogudes kui rannikumeres, 10 liiki siseveekogudes. Angerjas ja lõhe on siirdekalad.
Kalad on veeökosüsteemide olulised funktsionaalseks komponendiks ja nende kooslusi peetakse veeökosüsteemide tervise koondnäitajaks.
Kalad on üsnagi lai mõiste ja kõik temaga seotud: taimestik, linnud reostused jne mõjutavad teda nii üht kui ka kuidagi teistmoodi.
Kalad on   sellele   parasiidile   lisaperemeheks   ja   invadeeruvad   protserkoide   sisaldavaid   aerikuid   süües.
Kalad on tähtsad inimese püügiobjektid, paljusid liike kasutatakse tööstuslikult; levinud on ka nende kasvatus kalatiikides.
Kalad on alati punase lihaga, kuna väikeste vähikeste kehades on vetikatest saadud pigment, mille söömisel liha värvub.
Kalade suitsutamine on kombineeritud säilitusviis, kus liituvad soola, kõrge temperatuuri ja suitsuühendite konserveeriv mõju.
Kalad on lahksugulised. Emaskala munasarjades valmivad munarakud ning isaskala seemnesarjades valmivad seemnerakud.
Kalad on jäänud küll ellu, kuid naftaga vähegi kokku puutununa pole neid maitse tõttu võimalik enam süüa.
Kaladest litoraal – kaldavöönd suurtaimede kasvualal, taimestikuta kaldal tinglik: sügavus, kuhu ulatub lainetuse mõju.
Kalade rändeteekonda on ebasoodsalt mõjutanud veetemperatuuri ja vajalikke hoovuseid tekitavate hooajaliste tuulte muutused.
Kalad on omakorda põhitoiduks veelindudele, hüljestele ning morskadele, keda Arktika ookeani vetes rohkesti
Kalade puhastamisel on soovitav kala alla panna mitmekordne paber soomuste ja sisikonna jaoks, mida söögiks ei kasutata.
Kalad - räim, lest, säinas, angerjas, siig, haug- jõudis lauale värskelt,soolatult, suitsutatult.
Kalade jalalabad on kas märkimisväärselt väikesed ja ilusa kujuga (ka meestel) või siis suured ja lohmakad.
Kalade eeltöötlemine - Lima kraapimine, (soomustamine), sisikonna eemaldus (kõhust, seljast, peast), fileerimine.
Kalad on kaitse alla võetud, sest kaitsealuste liikude arvukus on ohtlikule tasandile langenud.
Kalade haigused on kõik tingitud akvaariumis mingil põhjusel ökosüsteemis toimunud kõikumiste tõttu.
Kalad - haug, latikas, ahven, angerjas, koha, luts, nurg, roosärg, säga, särg ja säinas.
Kalad on meres või veekogus jaotunud mitte ühesuguselt (sõltub liigist, astaajast jne) .
Kalade keha on kaetud soomustega ning arenenud on kaks paari paarisuimi ja mitu paaritut uime.
Kalad - vees, uimed, hingavad lõpustega, kõigusoojased, vereringe suletud, süda on 2
Kalad on ka põhitoiduks veelindudele ,kes suvekuudel saarte rannakaljudel pesitsevad.
Kaladel on põhiliselt kaheosaline süda, mis pumpab verd lõpustesse ja kala kehasse.
Kalade selg on rohekaspruun, küljed pronksikarva, noored valkjashallid või hõbedased.
Kalade asustustihedus on tiikides väike ja toit on valdavalt veekogu looduslik bioproduktsioon.
Kalad on ükskõiksed solvangute, süüdistuste ja salvavate märkuste vastu.
Kalade kaitse on seotud veekaitsega, kuna kalad elavad vees ja vajavad puhast vett.
Kalad – allergeen võib olla nii magevee-kui ka merekala ning kalamari.
Kalad on kõigusoojased veeloomad, kelle keha on enamasti voolujooneline.
Kalad on sageli oma ookeanis elavatest liigikaaslastest palju väiksemad.
Kaladele on puhas vesi eluks ja paljunemiseks äärmiselt suure tähtsusega.
Kalad on üldnimetus vees elavatele kõigusoojastele keelikloomadele.
Kalade silmad on niisked, raskete laugudega ning kiirgavad kummalist valgust.
Kalad kes on alamõõdust väiksemad (alamõõdulised) ei tohi püüda.
Kalad on rikkad eelkõige kaaliumi, joodi, fluori ja vase poolest.
Kalad - Kalad ja konnakullesed hingavad vees lahustunud hapnikku.
Kalade seas on heeringas rasvasisalduselt angerja järel teisel kohal.
Kalad on seal üksteisest tavaliselt 0,3...0,5 meetri kaugusel.
Kalad on kõige liigirikkamaks loomarühmaks selgroogsete seas.
Kalad - kalu on rabajärvedes vähe, peamiselt ahven ja haug.
Kalade aju on inimesega võrreldes väike (0,1-0,2 % kehamassist).
Kalade nahk on vintske ning pealt kaetud kolmekandiliste ogadega.
Kalade sugu on eristatava vaid kudemisajal ja harva ka väliselt.
Kalad on eriti tundlikud parasiitidele ja kalahallitusele.
Kalad - Kalad võivad reageerida välistele ärritustele.
Kalade paljundamiseks on vaja palju põhjalikke teadmisi ja abivahendeid.
Kaladki on kahepaiksed kõigusoojased ja arenevad moondega.
Kaladena on kõige tüüpilisemad karpkala, haug ja ahven.
Kalade ainevahetus on aeglane ning seetõttu on nad kõigusoojased.
Kalad on sageli nakatunud nugiussidest ja kaanidest.
Kalade rühm on silmapaistev tohutu liigrikkuse poolest.
Kalad on väga liigirikas ja huvitav loomarühm.
Kalad on meie veekogude toiduahela lõpplüliks.
Kaladele on toiduks veepinnale langev õietolm.
Kalad on seal üksteisele väga lähedal.
Kalad - lutsud ja haugid - jäid kuivale.
Kalade haistmismeel on paremini arenenud kui inimestel.
Kalad on lühinägelikumad kui inimesed.
Kalad on taimesööjad ja lihasööjad.
Kaladele on põhjaloomastik tähtis toit.
Kalad on naftat täis ja mürgised.
Kalad on pinnal ja ahmivad õhku.
Kalade mürk on inimesele väga ohtlik.
Kalad – haug, ahven, linask.
Kalade nahk on kaitstud soomustega.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kalad - kohastumused eluks vees: uimed, mis võimaldavad tal edasi liikuda, suunda muuta, tasakaalu hoida. Küljejoon kulgeb piki kala külgi ja ulatub sageli ka pea peale.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kalade väljapüük on viimasel sajandil mitmekordistunud seega tuleks uurida, kas liigid on võimelised sellise väljapüügi juures oma arvukust säilitama.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Kalad - Vikipeedia vaba entsüklopeedia, http://et.wikipedia.org/wiki/Kalad, 21.04.10



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun