Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Jaanipäev - (24. juuni) suviste tähtpäevade hulgas oli eriline koht jaanipäeval ehk suvepühal.
Jahvatamine – kakaoubade peenestamise tulemuseks on pruun kakaomass Kui kakaomassist eraldada kollane kakaovõi, jääb järgi Šokolaadi tootmisel lisatakse kakaovõi kakaomassile, tahke kakaojääk, millest hiljem jakvatatakse juurde pannakse suhkur ja letsitiin (sojaubadest saadud kakaopulbrit. emulgaator, aitab teistel koostisainetel ühtlaselt seguneda). Mida rohkem sisaldab šokolaad kakaoõli, seda „sulavam“ on selle maitse.
Jasmiinitee on roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Kvaliteetne jasmiinitee on maitselt väga õrn, kui aga on tunda kibedust, siis on tee aegunud või liiga palju teepuru pandud.
Jogurtijuuretises on kaht liiki baktereid: bulgaaria kepikesed Lactobacillus bulgaricus ja piimhappestreptokokid Streptococcus thermophilus. Bakteritel on jogurtijuuretises hulk ülesandeid: nad lõhustavad piimasuhkrut, kalgendavad piimavalke, eritavad tootesse jogurtile omaseid lõhna- ja maitseaineid, tagavad tootele vajaliku tiheduse ja sünteesivad vitamiine.
Joobes juhtimine on aga seadusevastane. Selles koosluses on energiajook stimuleeriv ning alkohol rahustav ja lõdvestav. Selline segu võib olla osaliselt tervistkahjustav, sest energiajook võib peita alkoholi mõju, mille tagajärjel inimese piiritunnetus väheneb ning tekib südamele kaks korda suurem koormus kui tavaliselt.
Jogurtil on mitmeid kasulikke toimeid: organism omastab jogurtit paremini kui piima hapendatud piimatoodete tarbimisel vähenevad laktoositalumatuse nähud piimhape avaldab sekretoorset mõju seedetraktile, kutsudes esile intensiivset mahlade ja ensüümide eritumist jogurt sisaldab rohkem C- ja B2 vitamiini.
Jameson irish – välimuselt kena,kuldne,kirgas. Maitselt on rikas,magus,mandlikoorene,pehme ning aroomilt on tammine,vaigune, iirisekomm,pähkline,burboonine ● Asukoht poelettidel on viskide juures,enamasti šotimaa viskide vahetus läheduses,kättesaadavus on hea.Hinnaklass varieerub 9.89-23.50
Jasmiinriis – aromaatsem teistest, terad pärast keetmist veidi kleepuvad, tagasihoidlikuma maitsega eelmisest Must riis ehk metsik riis ehk indiaani riis –dekoratiivne, tegelikult vesiheina seeme, mis meenutab riisi.
Jaapanis on gyokurol palju nimesid näiteks „nefriidi kaste“, „pärlikaste“ „kalliskivi kastepiisad“ ja „kallid kastepiisad“. See on üks kallimaid ja otsitumaid sel maal toodetud teede seas.
Jaapanis on iga põhiroa aluseks keedetud riis, miso supp ja tsukemono (marineeritud köögiviljad). Hommikul lisandub riisile enamasti miso supp ja pisut marineeritud juurvilju ning paar väiksemat kala.
Jogurt – kasulikkus. - omastatakse paremini piimast - vähenevad laktoosi talumatuse nähud - soodustab seedimist, eriti bio- ja gefilus- jogurtid, mis sialdavad probiootilisi baktereid.
Jahutoidud – pelmeenid, vareenikud ja makaronid; Põlised vene magustoidud on kissell, kompotid, magusad pirukad, küpsetatud õunad ja pirnid, keedised; Soojad suupisted on laialt levinud.
Jaapani köök on rikkalik. Iga toidulaud peab pakkuma silmarõõmu ning söögilauale asetatakse enamasti hulk kunstipäraselt seatud väikseid portsjoneid, mis kõik omavahel kokku sobivad.
Jahutamine on sellepärast tarvilik, et tainasse segatav muna kohe „ära ei küpseks“.. Kui munad lüüa kohe kuuma kastme sisse, siis munade kerkimise võime väheneb tunduvalt.
Jagunevad veeslahustuvateks – C-, P- ja B-rühma vitamiinid ning rasvaslahustuvateks – A-, D-, E-, F- ja K-vitamiinid. C-vitamiin on skorbuudivastane ja organismi üldiselt tugevdav vitamiin.
Jalata klaasid on teeklaasid, maht 20-25 cl, veeklaasid, maht 9-20 cl, õlleklaasid ja – kannud: väikesed 33-48 cl ja suured 50-68 vl ning mitmesugused eri- ja segujookide
Jaka on erilehise leivapuu vili ja võib kaaluda kuni 50 kg. Enamik kaalub siiski 2-10 kg ning neid kasvatatakse Lõuna-Ameerikas, Aafrikas, Aasias ja Austraalias.
Jahutatakse 20 - 24°Cni. VÕIKREEM: vahustatakse rasvaine õhuliseks massiks ja lisatakse jahtunud siirup järk-järgult. Vahustatakse kuni mass ühtlustub.
Jamss - troopikamaadel kasvav ronitaim kartulitaoliste, kuid väga suurte mugulatega (1-1,5 m, kuni 50 kg). Hiina jamss on vanimaid kultuurtaimi.
Jahusüsivesiku - amülaasi kompleksi moodustavad tärklis, limaaine ja suhkrud ning nende olukord, samuti amülolüütiliste ensüümide aktiivsus.
Jaguneb jõe - ja mereforelliks  Meriforell on Eestis laialt levinud ja on siirdekala  Vikerforell on sissetoodud kala ja kasvatatakse.
Joogipiim - töötlemata ja töödeldud piim, mille hulka kuuluvad erineva rasvasisaldusega pastöriseeritud, kõrgkuumutatud jane piimad.
Jahes 2 - 4 °C juures). Koolapähklied Seemned on punased või Valmistatakse ekstrakti, Sisaldavad Koolapähkleid kasutatakse valged.
Jalgrattasõit on energiakulult võrdne suusatamisega ja sobib kõikidele inimestele, kuid siinjuures peab arvestama suurt traumade ohtu.
Jasmiinitee on kuulus tee, valmistatud rohelistest või Pouchongi teelehtedest (Hiina roheline), mida on lõhnastatud jasmiiniõitega.
Jaotunud 5 - 6 sektoriks ning sisaldab suhteliselt suuri seemneid Kvaliteedinõuded: valige vigastusteta, läikiva kestaga viljad.
Jahu valgu - proteinaasi kompleksi kuuluvad valgud, proteolüütilised ensüümid, proteolüüsi aktivaatorid ja inhibiitorid.
Jaapani roog on köögis ei kasutata! looma-,sea-,lamba-ja väherasvane ja maheda Toiduvalmistamise ja linnuliharoad, maitsega.
Jaapani köögile on iseloomulik äärmine mitmekesisus. Looduse rikkalikest andidest kasutatakse kõike, millel on toiteväärtus.
Joodarv – joodi hulk grammides, mida on võimeline siduma 100 g õli. Rasvad on kõrge energeetilise väärtusega.
Joodi allikad on merekala, mereannid, tursamaks, jodeeritud sool (instituut, toitumis- ja toidusoovitused noortele, 2015).
Jaapani põhitoiduaine on riis ja see kuulub iga toidukorra juurde. Sushi on tänapäeval läänemaailmas tuntuim Jaapani roog.
Joogipulbri pakend on kujundatud nii, et ka harrastussportlased „julgevad” seda proovida ning märkavad selle eeliseid.
Jaapanis on tohutu hulk erineva profiiliga restorane ja söögikohti, mille virvarris pole lihtne orienteeruda.
Jogurt on harilikult maitsestatud paks hapupiimaliik, mis sisaldab muudest hapupiimadest rohkem kuivaineid.
Jahutamine - toiduainete jahutamine külmumistemperatuurini ;erinevatel toiduainetel erinev, +2°C kuni +4°C.
Jaapani erivürts on wasabi. See on eriti vänge maitse ja lõhnaga juurikas mida lisatakse enamikule lihatoodetele.
Jahusus on sordile omane tunnus, mis oleneb: - kasvutingimustest, - mullastikust, - kasvuaja kestvusest.
Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks.
Jahu puhul on vahekord vee ja jahu vahel 1:2. Kui jahus on rohkem gluteeni, tuleks kasutada vähem vett.
Jaapanis on iga põhiroa aluseks keedetud riis, miso supp ja tsukemono (marineeritud köögiviljad).
Jasmiinitee on roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega.
Jaekaubandus - ja toitlustusettevõtetele, mille tegevuse reguleerimisel on Euroopa Liit liikmesmaadele
Jahvatatud päritolumaal on võrdne vähem kui kahe tassiga iga 1000 tassi kohta, mis joodud importivates maades.
Jodeeritud sool - peene kristalliline, sisaldab 0,002-0,005% joodi 4. pan-sool- südamesõbralik sool.
Jogurtimargariin on mahedamaitseline ja mõõdukalt energiarikas, kuid suhteliselt valguvaene toode.
Jalaprobleeme on võimalik ära hoida või neid vähendada õige igapäevase hoolduse ja raviga.
Jahutamiseks nimetatakse toiduainetest soojuse ärajuhtimist kuni nende külmutamistäpini.
Jahvatust nimetatakse terade jahuks töötlemist ja jahvatus toimub valtsimismasinaga.
Jaapanist on pärit ütlus, et kolmandiku roa väärtusest moodustab selle välimus.
Joogimahlad - mahlale on lisatud vett või suhkrut, suhkrutooteid, orgaanilisi happeid
Jahumais – iseloomulikud pehmed, tärkliserikkad terad, mida on kerge jahvatada.
Jogurti koostises on valku, rasva, piimasuhkrut ehk laktoosi, mineraalaineid ja vitamiine.
Jahutüüpidel on erinev keemiline koostis ja struktuur, mis mõjutab jahu kvaliteeti.
Joogi peal on piimavaht. Sõna latte tuleb itaalia keelest ning tähendab piima.
Jersinioos on bakteri Yersinia enterocolitica poolt põhjustatud toidunakkus.
Jersiiniad on batsillid, mis võivad taluda ka lühiajalist hapnikupuudust.
Jahutusavadest on keelatud midagi sisse torgata või neid püüda eemaldada.
Joogikaart on samuti väga rikkalik ja rahuldab ka nõudlikku maitset.
Jahutus 6 – 8 °C. Veini jahutatakse külmikus või jahutusnõus.
Jaekaubandusettevõttes on keelatud müüa alates 80% etanooliga piiritust.
Jogurt on tervistav ja mitmekülgne hapendatud piimatoode.
Joodi küünlapuna - kõrvetatud suhkruga punaseks värvitud viina.
Jahutus 40 - 50 kraadini ja siis vahustatakse. Jahutamine.
Jahvatatud manna on , valge värvusega ja terad läbipaistmatud.
Jogurt - harilikult maitsestatud, paks hapupiimaliik.
Jogurt on tervistav ning mitmekülgne hapupiimatoode.
Jahutatult 9 - 13 kraadil ja küpsemaid 17kraadi juures.
Jaguneb roheliseks - , on kuivatatuna kõva ja pruunikasmust.
Jaka on tõeline raskekaallane puuviljade seas.
Jodeeritud sool – lauasool, millele lisatud pisut joodi.
Jogurti toidurasvad on olulised eelkõige energia seisukohalt.
Jonge genever ehk noor džinn kergema lõhna ja maitsega
Jaapani köök on maailmas üks tähelepanuväärsemaid.
Jala tipp on valkjas. Jalg allpool on mustjaspruun.
Jogurt – piimasaadus, palju erinevad maitseid
Jaapani köögile on iseloomulik äärmine mitmekesisus.
Jaapani köök on välja arenenud rangest lihtsusest.
Jahutan muna - piima segu ja zelatiini 20 kraadini.
Jogurt on populaarseim hapendatud piimatoode.
Jahude koostises on rukkijahu üle 90% jahu kogusest.
Jasmiiniriis – Tai aromaatne pikateraline riis.
Jogurtis on 3,5% riivleiba ja 0,9% pähkleid.
Jood - normaalseks ainevahetuseks vajalik
Jaapanlastel on vähe traditsioonilise jooke.
Jood on vajalik kilpnäärme tööks.
Jaapanis on ritualiseeritud teejoomine.
Jahutamine – kulinaarne töötlemisviis
Jalapeno - Terav Mehhiko tšillipipar.
Jahtumine 10 - 20 °C juures 2-8 tundi.
Joogi peal on piimavaht. Cappuccino
Jalopeno – Terav tšillipipar.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Jaanalinnumuna – suur, üle 1kg kaaluv muna, mis võrdub umbes püügiajast, mis kestab küll terve aasta aga maitsvam on liha 22 kanamunaga.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Jahu kvaliteedinäitajad on värvus, maitse ja lõhn, niiskusesisaldus (mitte üle 15%). Jahu ei tohi olla kahjuritest nakatatud ega saastatud.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Joodi sisalduselt on rikkamad arooniamarjad, õunad, eriti õunaseemned, punased sõstrad, maasikad ja vaarikad.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Jah muidugi on palju professionaalsed töövahendid ja võimalused edasise kasvu spetsialistina.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Jaotustükid - saadakse rümba tükeldamisel.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun