Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Haavainfektsioon on väga haruldane ning tekib, kui sinna satuvad C. botulinumi spoorid, mis idanevad ning hakkavad kohapeal tootma toksiini. Väikelapse botulismi põhjustab eluvõimelisi spoore sisaldava toidu söömine, misjärel spoorid idanevad lapse seedetraktis ning seejärel toimub soolestiku limaskesta koloniseerimine vegetatiivsete rakkude poolt.
Happesuse regulaator - sidrunhape • Suhkur • Lõhna- ja maitseaine • (süsihappegaas) • Toiduvärv • Happesuse regulaator - sidrunhape • Säilitusained • Toiduvärvid (üldiselt karamell ja • Kompleksvitamiinid kinoliinkollane) • Süsivesikud (näiteks: glükoos, • Lõhna- ja maitseaine isomaltuloos, maltodekstriin) • Säilitusained • Mineraaltoiteained • Tauriin, kofeiin või glükuronolaktoon • Põhiliselt B-grupi vitamiinid
Hapnemine - ……………………………………………………………………………...
Happearv on toidurasvade üks põhilisemaid kvaliteedinäitajaid, mis iseloomustab vabade rasvhapete sisaldust toidurasvas, sain selleks 0,5611 mg KOH. Rafineeritud õlis võib FFA väärtus olla maksimaalselt 0,3 %, minu tulemus oli väga lähedal maksimumile. Joodiarvu määramine
Haagises – suunata mootorsõiduk selles sõidukis või selle haagises edasitoimetatava alkoholi mahalaadimiseks lähimasse paika, kus on võimalik äravõetud alkoholi hoidmine; 9) saada ametialaseks kasutamiseks riiklikust alkoholiregistrist ja majandustegevuse registrist kõiki
Haiguse põhjuseks on vee üleküllastumine gaasidega (peamiselt lämmastik ja hapnik). Haiguslik seisund tekib siis, kui gaaside osarõhk vees muutub väga kiiresti ja kala organism ei suuda sellega kohaneda ning veres sisalduvad gaasid tungivad mullidena ümbritsevatesse kudedesse.
Hapnemise intensiivsust on kõige lihtsam reguleerida temperatuuriga. Käärimise algatamiseks ja intensiivseks kulgemiseks on sobiv mõõdukas soojus. Kui põhikäärimine algab jahedas ja kestab väga kaua, siis suureneb tõenäosus toiduaine limastumiseks ja roiskumiseks.
Hakkrulaad – lihthakkmassist täidiseta või täidisega suur pläts läbimõõduga 10 cm. Täidisega hakkrulaadi valmistamiseks laotatakse hakkmass märjale kangale 1,5cm paksuse kihina, asetatakse sellele täidis ja keeratakse kanga abil massi ääred peale.
Haiguspuhanguid on küll vähem kui näiteks piisknakkusega puhanguid, aga neid ikkagi on. Üheks suurimaks on peetud salmonelloosi puhangut, mis laastas linnuvabriku Talleggi ja paljud lasteaiad, nagu näites Loo Pääsupesa lasteaias ja Jüri Tõrukese lasteaias.
Hakk - kotlet, segahakklihast(praetud õliga) 57g Porgandisalat, kastmeta 30g Banaan, koorega 200g Apelsinimahl 300g Õhtusöök Kodujuust hapukoorega 6% 45g Sepik 54g Juust 48g Ananassimahl 250g Lagritsakompvekid 125g Kohv 320g Suhkur 6g Kohvipulber 3g
Hapnemise algamiseks on vaja taimset toorainet (kõnealusel juhul riivitud kapsast), baktereid, kes hapendavad, soola või soolvett, maitseaineid, hapnikuvaegust või -puudust ning mõõdukat soojust. Intensiivne hapnemine käivitub tavaliselt teisel-kolmandal päeval.
Hapendatud piimatoodetes on täisväärtuslikke toiduvalke, vitamiine, rasvhappeid, seega on need tooted organismile mitmel viisil kasulikud, neid tooteid saavad tarbida ka inimesed, kes ei talu värskes piimas leiduvat piimasuhkrut ehk laktoosi.
Hapnemisprotsessi käivitamiseks on vaja toorainet,mikroobe, soola või soolvett, maitseaineid, hapnikuvaesegust ja mõõdukat soojust 15-18º C Intensiivne käärimisprotsess algab tavaliselt teisel-kolmandal päeval pärast hapendamisnõu täitmist.
Haigusnähud - pöörduda koheselt arsti poole! • Nõrkus • Isutus ja iiveldus • Oksendamine • Kõhuvalud • Kõhulahtisus • Palavik • Peavalu CAMPYLOBACTER JEJUNI- KAMPÜLOOS Nakkuse võib saada  Lemmikloomadelt
Haggipavlu - Küprose veinidünastia ja firma, mille asutamisajaks loetakse aastat 1844. Sel aastal omandas firma rajaja Christodoulos Haggipavlu oma teise laeva, et paremini toime tulla veinitellimuste kohaletoimetamisega.
Hapnikusilla ehk glükosiidsidemega ühendatud monosahhariidist moodustunud glükosiide nimetatakse disahhariidideks (nt maltoos, sahharoos, laktoos, trehaloos). Eksisteerivad ka trisahhariidid ja tetrasahhariidid.
Hampširi sead on suure kasvuintensiivsusega, kasutavad efektiivselt sööta, tapmisel annavad pikki lihaselisi, õhukese pekiga rümpasid. Sigadel on hästi arenenud selja pikim lihas ja eriti lopsakad on singid.
Haccp plaan - algdokument 2. KKP-de seirdokumendid 3. Toote turult tagasikutsumise dokumendid 4. Koolitusdokumendid 5. Auditi dokumendid 6. Toiduohutuse koosolekute dokumendid 7. HACCP süsteemi protseduurid.
Happesuse regulaator - naatriumdiatsetaat-ei leidnud Happesuse regulaator-sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte . 100ml toit sisaldab: Energiat 440kcal, valgud 0,5g, süsivesikuid 6g, rasvad 45g
Haiguse korral on lapse risk 5 %, ema haiguse puhul 2,5 %, I tüüpi diabeet mõlemal vanemal tõstab riski 20 %-ni. Ühemunakaksikutel haigestub ühe kaksiku haiguse korral 35-50 %-l juhtudest ka teine.
Hagari toodeteks on koogid, biskviidid, taignad, ciabattad, kooriktooted, magusad saiad, rukkileivad, sepikud, saiad, kuklid, magusad väikesaiad, soolased väikesaiad, rasvküpsetised ja stritslid.
Hallitusseente arenguks on sobiv liha normaalne happeline keskkond (5,2-7,0). Hallitus on võimeline arenema ka miinustemperatuuridel (-10 °C), seega võib liha hallitada ka külmkambrites säilitamisel.
Hakk - kotlet, segahakklihast (praetud õliga) 180,00 Kartul, keedetud soolata 200,00 Piim, 3,5%, D-vitamiiniga (tüüp 'Tere') 250,00 Õlu, keskmise alkoholisisaldusega 660,00
Hakk - kotletid Lihthakkmass Ovaalsed, 2-3 tk Praetakse Hakkliharoogad portsjonis, väheses rasvas, e lisandid massiga kokku keedetakse v 150 g hautatakse v küps.
Hane - ja kanaliha (14%), kanamaks (12%), seamaks, munad, nisumanna, kanasüdamed (3%), sool, sojavalk, modifitseeritud tärklis, sibul, paprika, maitseained.
Haljala gümnaasiumis on see protsent aga tunduvalt väiksem (41,2%). Rakvere Reaalgümnaasiumist sööb vahel hommikust 25,0% ning tavaliselt ei söö 12,5% vastanutest.
Hakkšnitsel - naturaalsest hakkmassist, ovaalne toode, paneeritud, massiga 120g Hakk-kotlet – lihthakkmassist ovaalse kujuga paneeritud tooted massiga 60g
Hapnemise algamiseks on vaja taimset toorainet, baktereid, kes hapendavad, soola või soolvett, maitseaineid, hapnikuvaegust või -puudust ning mõõdukat soojust.
Haiguse nimi on botulism. Lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab Bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin.
Happesuse regulaator - sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte . 100g toodet sisaldab: valke 12g, 12g rasva, 10g süsivesikuid Pizza pulber
Hammaste ehitus on nende omaga samasugune, meie süljel on aluseline reaktsioon ja ta sisaldab amülaasi, mis aitab seedida tärkliserikast toitu.
Hakklihasegust 6 - 7 suurt õhukest kotletti ning prae õliga piserdatud pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks.
Haiguse vallandajaks on normaalses menüüs üks väga vajalikke aineid – fenüülalaniin – valgu koostises olev aminohape.
Haiguse vallandumiseks on nõutav siiski mingisugune välisteguri, võimalik et viiruse olemasolu (Tõlkinud Elken 2001: 216).
Haistmis - , tugi- ja basaalrakud  haistmisnäärmete nõre-lõhnaainete lahustamiseks Inimese haistmismeel
Hallitamine - ……………………………………………………………………………..
Hallitus - Lihal arenevad hallitusseened õhu suure niiskusesisalduse ja õhu halva ringluse korral.
Hallitusjuustud - valmivad juustu süstitud teatud hallituseliigi arenemisega juustu sees või pinnal.
Happesus on kõigi märjal meetodil töödeldud kohvisortide eriti tugevalt väljenduv tunnus.
Hallitamine - > hallitusseened käärimine-> pärmseened-> bakterid roiskumine-> mikroorganismid
Hallitus - ja pärmseened Protozoad e. algloomad - kõige suuremad Bakterite arvukus sõltub:
Halvaa - idamaise päritoluga maiustus, põhitoorained on pähklid või seemned ja suhkur.
Happeid on vähe ja tundub seetõttu läägena. Valminud vili on pehme, süüakse lusikaga.
Haiguse raviks on spetsiaalne dieet, mille abil peatatakse fenüülalaniini kuhjumine organismis.
Haarmed ehk 'jalad' on söödavad, ent silmad, suuümbrus ja soolikad visatakse minema.
Hamstritel on leitud munasarjade geneetilisi muutusi Ettevaatust laste ja noorte toitudes.
Hakkbiifsteek – veisehakklihast praetud paksud nö pätsikesed, serveeritakse praemunaga.
Hakkliharullid – naturaalsest hakkmassist tooted suurusega 8x6cm, masiga 100g, täidisega
Haccp - Hazard Analysis Critical Control Point- kriitlises punkitde ohuanalüüs
Haigestumisel on lõhnatundlikkus oluliselt vähenenud  nohu Maitsmine ja haistmine
Hapendamine - Suhkrud muudetakse bakterite toimel käärimisprotsessis piimhappeks.
Hakkrulaad ehk pikkpoiss, valmistatakse lihthakkmassist täidisega I või ilma.
Halvaa on kiulise struktuuriga ja õlise konsistentsiga idamaine maiustus.
Hapendatud aeduba on väga maitsev lisand kartulitoitude, eriti ahjukartulite juurde.
Hapendatud piimatooted on hapupiimajoogid, jogurtid, kohupiim, kohupiimatooted, hapukoor.
Haigestunute arv – 353, mis moodustab 72% puhangutes haigestunud isikute arvust.
Hakk - Kotlett keedetud kartuliga ja valge kastmega Mannavaht piimaga
Hakkliha säilitamine – parim säilitustemperatuur on jääb +2 kuni - 4˚C vahele.
Hapendamine on kuivatamise ja soolamise järel vanemaid säilitusviise.
Hapendamine - hapendajateks on bakterid, eelkõige piimhappebakterid.
Hakklihast tooted on kotletid, pihvid, biifsteek, lihapallid, frikadellid.
Happesus on tugev kuiv maitseaisting, mis muudab kohvi elavamaks.
Happesuse regulaator - fosforhape-E338 Takistab kaltsiumi imendumist toidust.
Hakatakse järk - järgult vahustamist katkestamata lisama munavalget.
Hakkbiifsteek – naturaalsest veise-hakkmassist seapekikuubikutega.
Haigusetekitaja eosed on levinud pinnases, veekogudes ja veekogude setetes.
Haiged mesilased on rahutud, muutuvad nõrgaks, kukuvad tarupõhjale.
Haljala gümnaasiumis on see protsent tunduvalt suurem, 70,6% vastanutest.
Hakati coca - Colat valmistama süsihappegaasi sisaldava veega.
Hakkliharoad - hakkbiifsteek, hakkrulaad, vormiroad, lihapallid.
Hana roll - Lendkalamari, lumekrabi , kurk, avakaado 10tk
Hane - , pärlkana-, vuti-, jaanalinnu- jne. liha.
Hapnemise intensiivsust on kõige lihtsam reguleerida temperatuuriga.
Haccp - Hazard analysis and critical control point
Hapendatud keet - piimhappebakterite toimel käärinud keet.
Haiguse kujunemisel on roll keskkonna ja pärilikel faktoritel.
Haggis – täidetud lambamagu, Šoti rahvustoit.
Haigusteks on läkaköha, difteeria ja tuberkuloos.
Hakkliharullide valmistamine – kasutatakse naturaalsest hakkmassi.
Hakk - kalast paneeritult või paneerimata.
Haiguse peiteperiood on pikk, võib ulatuda kuni aastani.
Hapendatud toidul on rohkem plusse kui miinuseid.
Hakkliha - köögivilja plaadipirukas
Hakkab järk - järgult moodustuma sisu.
Halvaa on õlise konsistentsiga.
Hapendatud piimajook on ka kergesti omastatav.
Happesus toiduainetes ehk keskkonna reaktsioon.
Hallitamine - hallitusseente mõjul.
Hammasmais – enamkasvatatud mais.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Hakkbiifsteek - ümara kujuga tooted massiga 140g • Hakkliharull – suurus 8*6 cm, massiga 100g , täidisega või ilma, paneeritud • Hakkšnitsel – ovaalne toode, paneeritud , massiga 120g Lihthakkmass
Vote UP
-1
Vote DOWN
Hakkliha säilitamine - Hakkliha peaksite võimalikult kiiresti toiduks valmistama või võtma tarvitusele abinõud riknemise ärahoidmiseks.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Hallitusseente ärahoidmiseks on oluline ruumide korralik tuulutamine, ventilatsiooni kasutamine köögis, eluruumide ühtlane kütmine.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Hakkrulaad – lihthakkmassist täidiseta või täidisega suur päts läbimõõduga 10 cm
Vote UP
-2
Vote DOWN
Hansaaeg – linnades tarvitati kaubanduslike sidemete kaudu sissetoodud uusi toiduaineid, mitmesuguseid vürtse ja maitseaineid, levisid uued toidud.
Vote UP
-3
Vote DOWN
Hakkmass - hakkliha,vesi ja maitseained  Lihthakkmass- hakkliha, vesi, maitseained, leotatud sai, (muna)  Knellmass- hakkliha, maitseained, leotatud sai, muna, rõõsk või hapukoor  seguhakklihad



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun