Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Botulismi korral on tegemist tokseemiaga – mikroob produtseerib lõtva halvatust põhjustavat eksotoksiini. Botulismi neli põhilist esinemisvormi on: • toidu-tekkeline ehk soolevorm – neurotoksiini sattumisel organismi koos toiduga • väikelapse vorm – haigustekitajad koloniseerivad lapse mao-sooletrakti • haavavorm – tekib haigustekitajate eoste sattumisel haava • täiskasvanute seedekulgla tokseemia.
Botulismi toksiini – botuliini kerge (50kDa) ja raske (100kDa) ahela ülesanded? 1. Raske ahel - Seondumine kindla aksoni terminaalse osaga, millele järgneb toksiini sisenemine neuronitesse (endotsütoosi teel) 2. Kerge ahel – Atakeerib ühte valkude SNAP-25, süntaksiin või VAMP/sünaptobreviin seondumise kohta neuromuskulaarsel ´´ristmikul´´ takistades sellega sünaptilise vesiikuli seondumist membraaniga.
Botulism on väga raske, lihashalvatusega kulgev haigus, mida põhjustab anaeroobse bakteri Clostridium botulinum eritatav mürkaine - botuliin.

Botulismi antitoksiini ehk mürki kahjutuks tegevat ainet – HBAT HBAT – Immunoglobuliin G nimeline antikeha IgG omab 4 peptiidside IgG - Peamine antikeha inimese vereringes Immunoglobuliin G Ennetamine Õhukindlad hoidised tuleb keeta min. 10 min keevas vees Statistika Üle 60-aastased inimesed paranevad halvemini.
Botulismitoksiin on kõige tugevam bioloogiline mürk; põhjustab lõtva halvatust. Letaalne doos inimesele – 1-2 µg.
Botulism - levib puudulikult steriliseeritud konservidega (peavalu, nägemis- jahingamishäired, kõne-ja neelamise raskenemine) STAFÜLOKOKKIDE TOKSIKOOSID- levib piimasaadustega, magustoitudes, õliga kalakonservides( nõrkus, iiveldus, oksendamine, krambid kõhupiirkonnas, kõhulahtisus).

Botulism - söödamürgistus, mida põhjustavad botulismipisiku moodustunud mürgid saastunud söödas, suremus võib ulatuda 90...100%ni. Sagedamini haigestuvad hobused ja veised, vastupidavamad sead, koerad, ulukid.
Botulism on teistest toidumürgitustest kavalam, sest üldjuhul ei ole tema esimeseks tunnusmärgiks kõhulahtisus, vaid iiveldus ja oksendamine ning seejärel valud suus ja kurgus.
Botulism - iiveldus, oksendamine, palavik, nägemishäired, teadvuse kaotus, riknenud konservid(õhukindlalt suletud neutraalse keskkonnaga liha-, kala- või seenekonservid)

Botuliin on mürkaine, mida eritavad ainetegevuse käigus gram-positiivsed anaeroobsed bakterid Clostridium botulinum, (aga ka C. baratii ja C. butyricum).
Botulismi toksiin on üldse üks kõige mürgisemaid tuntud aineid, tema LD50 on 0,01 μg/kg. Seega on inimese tapmiseks vaja vähem kui 1 μg seda toksiini.
Botulism – levib toiduga (riknenud konservid); bakter eritab toksiini botuliin, mis on kõige ohtlikum toksiin üldse; kahjustab närvisüsteemi.

Botulism on lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin.
Botulinum - i kasvu, on temperatuur, pH, vee aktiivsus, redokspotentsiaal, lisatud säilitusained ja teised mikroorganismid.
Botulismi toksiin on väga mürgine, 1 g toksiini võib tappa üle 1 000 000 inimese, mida on pea sama palju kui Eestis elanikke.

Botulism on raskelt kulgev ja mõnikord fataalne haigus, mida põhjustab C. botulinum bakteri poolt toodetav toksiin.
Botulismieosed on nende väheste bakterite seas, mis säilivad mees, aga nad on laialt levinud ka üldises keskkonnas.
Botuliinotksiini ohutus on tingitud veel sellest, et iluravis kasutatakse selle aine äärmiselt madalat kontsentratsiooni.

Botulinum on samuti anaeroobne spoore moodustav pulgakujuline bakter, mis produtseerib tugevat neurotoksiini.
Botuliin on mürkaine, mida eritavad ainetegevuse käigus gram-positiivsed anaeroobsed bakterid.
Botulism on toidumürgitus, mida põhjustab Clostridium botulinum’i valguline toksiin.

Botulism on toidumürgitus, mida põhjustab Clostridium botulinumi eksotoksiin.
Botulismi põhjustajaks on botulismikepikese poolt toiduainesse eritatud väga tugeva toimega
Botuliin - kõige mürgisem baktertoksiin, botulismitekitaja bakteri mürk.

Botulism – äge toidumürgitus, mis lõpeb närvihalvatusega.
Botulismi juhtumid on küll haruldased, kuid aegajalt neid siiski esineb.
Botulism on väga raske lihashalvatusega kulgev haigus.

Botulism on äge raske kuluga toidumürgitus.
Botulismibakter on aeroobne ja moodustab eoseid.

Botulismitoksiin on kõige tõhusam toksiin.

Botuli - not destroy the toxin.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Botulismi tekitaja on anaeroob, mis seletab tema konservilembuse, hermeetiliselt suletud nõu on tema meeliskohaks.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun