Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

XX sajandi ajalugu (3)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

  • 20. sajandi periodiseering (lk 4-6)
  • 1901-1913. Neid aastaid peavad paljud ajaloolase 19.sajandi jätkuks. Ajavahemikku 1872-1913 võib tõesti vaadelda ühtse perioodina, mida iseloomustab suurte, ülemaailmse tähtsusega vapustuste puudumine. Elu kulgeb võrdlemisi sujuvalt , evolutsiooniliselt ning muutuse paremuse poole inimkonna arengus on selgelt jälgitavad. Moodsaks sai sõna „ progress“ ning seda eitada söendasid vaid kõige lootusetumad konservatiivid, aga ka mõned veidrikud, kel oli prohvetlik ajalootunnetus. Enamik siiski uskus progressi katkematusesse ning selle tulemuste pöördumatusesse. Aastad 1900-1913 olid optimismi võidutsemise aeg. Samas aga kuhjusid maailmas probleemid ja vastuolud, mis olid võimelised purustama elu sujuvat kulgu .
  • 1914-1923. Kriisid aeg ja kogu 19.sajandil kujunenud sotsiaalse ning poliitilise süsteemi lagunemise aeg: esimene maailmasõda, revolutsioon Venemaal, revolutsioonilised kriisid Euroopa riikides, rahvuslikud revolutsioonid Aasias, sõjajärgne maailma ümberjagamine, 19.sajandil ja 20.sajandi algul juhtivat osa etendanud impeeriumide lagumine ning uute riikide teke ning uute rahvuste, klasside ja sotsiaalsete rühmade esilekerkimine.
  • 1919-1929. Maailm pärast Esimest maailmasõda ning rahvusvahelised suhted: sõjajärgset maailmakorda reguleerivate lepingute sõlmimine. 1920. aastate teisel poolel toimub majanduslik ja poliitiline stabiliseerumine, mistõttu seda perioodi nimetatakse sageli kuldseteks kahekümnendateks. Siis tundus, et kriisi ületanud maailm naasis rahumeelse, evolutsioonilise arengu teele.
  • 1929-1933. Uus ülemaailmne majanduslik ja ühiskondlik kriis. Tomuvad järsud muutused paljude riikide sotsiaalses ja poliitilises korras ning tekivad esimesed mõrad pärast Esimest maailmasõda kujunenud rahvusvaheliste suhete süsteemis.
  • 1933-1939. Maailm liigub Teise maailmasõja poole. Ultranatsionalistlike, totalitaarsete ning militaristlike režiimide võidukäik paljudes maades. Pärast Esimest maailmasõda kujunenud rahvusvaheliste suhete süsteem variseb kokku.
  • 1939-1945. Teine maailmasõda, mis oli verisem ning purustavaim sõda inimkonna ajaloos. See sõda haaras tõepoolest kogu maailma ning, nagu ka Esimene maailmasõda, kutsus terves maailmas esile majandusliku, ühiskondliku, poliitilise süsteemi ning vaimsete väärtuste kriisi.
  • 1945-1955. sõjajärgne aastakümme- ärevad ning kriisiderohked aastad. Puruneb koloniaalsüsteem. Sõja tulemusena oma mõjuvõimu laiendanud NSVL üritab põhjustada maailmas kapitalismi üldkriisi ning etendada nn maailmarevolutsiooni uut vaatust . Sellele seisavad vastu Ameerika Ühendriigid koos oma Euroopa liitlastega. Õhus on Kolmanda maailmasõja puhkemise reaalne oht.
  • 1956-1985. Kahepooluselise maailma võrdlemisi stabiilne periood, võidurelvastumise aeg. Tehnilise ja teadusliku progressi uut lainet sel ajavahemikul võib käsitada kui teaduslik-tehnilist revolutsiooni. Eesrindlike lääneriikide jaoks on see üleminekuaeg postindustraalsele ning sotsiaalse turumajandusega ühiskondlikule korrale. Nõukogude Liidu kogu majanduslik, poliitiline ja idoloogiline süsteem mandub ja laguneb. Aasia , Aafrika ja Ladina-Ameerika endised kolooniad ja sõltuvad maad asuvad rahvusliku eneseteostuse teele. Nendes regioonides püütakse kujundada Kolmandat Maailma.
  • 1985-2000. Maailm kolmanda aastatuhande künnisel. Nõukogude Liit ja sotsialismileer varisevad kokku ning sellega kaasnevad rohkearvulised kohalikud etnilised konfliktid. Postsovetlike maade ja rahvaste saatus on üheks põletavamaks küsimuseks. Tulevikumaailm : on see ühtne, ühepooluseline, mitmepooluseline ? Optimism ja pessimism 21. sajandi künnisel.
  • Inimkonna edusammud 20. sajandil ( lk 8-13)
    Euroopa tsivilisatsioon, mille aluseks on isikuvabadus ja inimeste võrdsus, eraomad ja turumajandus , rahva suveräänsus ja demokraatia, käsitleti kui ainuvõimalikku tsivilisatsioonivormi ning kui kogu inimkonna tuleviku. Igasugune Euroopa omast erinev ühiskondlik ja poliitiline kord tundus olevat mittetsiviliseeritud ja elust maha jäänud.
    Euroopa kultuuri ja teadvuse vorme, mille aluseks olid positiivsed teadmised ja ratsionaalne mõtlemine, austati kui ainuõigeid ja teaduslikke.
    Liberaalne kord võidutses. Ühiskondliku tootmise ja materiaalse heaolu kasv, raudteed ja aurulaevad , elekter, telegraaf , telefon- kõike seda vaadeldi kui uue korra võidukäigu tulemust. Sõna „progress“ muutus üheks kõige sagedamini kasutatavaks sõnaks. Progressi käsitleti katkematu ja lõpmatu edasiliikumisena lihtsate asjade juurest keerulisemate juurde, madalamalt tasemelt kõrgemale ning inimkonna edusammud tundusid igaveste ja pöördumatute saavutustena.
    Tunnistati kehtetuks keskaaegsed seadused, mis piirasid inimest elukoha ja tegevusala valikul , tühistati seisuslikud privileegid ning omandiõiguse piiranud jne. Valitavad võimuorganid. Turumajandusel rajanev liberaal -demokraatlik riigikord hakkas järk-järgult levima ja kinnistuma üle kogu maailma.
  • Esimese maailmasõja algus, sõdivad pooled (lk 52-54)
    Põhjused: A) peamiseks põhjuseks oli koloniaalvalduste ümber
  • Vasakule Paremale
    XX sajandi ajalugu #1 XX sajandi ajalugu #2 XX sajandi ajalugu #3 XX sajandi ajalugu #4 XX sajandi ajalugu #5 XX sajandi ajalugu #6 XX sajandi ajalugu #7
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2008-08-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 112 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 3 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kadike Õppematerjali autor
    periodiseering, inimkonna edusammud, I MS algus ja sõdivad pooled, I MS vaherahunja tagajärjed, Versaille rahu, majanduskriis, stalin, mussolini, hitler

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    26
    docx

    LÄHIAJALUGU 1: ISIKUD, MÕISTED, AASTAD

    Lähiajalugu 1. osa gümnaasiumile I. Maailm 20. sajandi algul: 1. Imperialismiajastu ja ühiskondlikud liikumised; 2. Rahvusvahelised suhted; 3. Soome ja Baltimaad Vene impeeriumi koosseisus; 4. Kultuur ja elu-olu II. Esimene maailmasõda ja selle tagajärjed: 5. Esimese maailmasõja põhjused ja puhkemine; 6. Esimene sõja-aasta 1914; 7. Sõjategevus 1915–1917; 8. Venemaa kokkuvarisemine; 9. Sõja lõpp läänes. Versailles’ rahuleping; 10. Kodusõda venemaal. Soome ja Balti riikide iseseisvumine. III. Maailm kahe sõja vahel: 11

    Ajalugu
    thumbnail
    43
    docx

    12.klassi esimese kursuse ajalugu

    I MAAILMASÕDA 1914 -1918 Põhifaktid 28. juuni 1914 atentaat Franz Ferdinandile Sarajevos 28. juuli 1914 Austria-Ungari kuulutas sõja Serbiale August 1914, Euroopa suurriigid sõjaseisukorras. Üldmobilisatsioonid. Läänerinne: august 1914 Saksamaa tungis Belgiasse ja Prantsusmaale. Positsioonisõda Prantsusmaal läänerindel. 1916 Somme'i, Verduni, Jüüti lahingud.11. nov. 1918 Compegne'i vaherahu. Saksamaa kapitulatsioon. I maailmasõja lõpp. Armeede demobiliseerimine. Idarinne: august 1914 Venemaa tungis Ida-Preisimaale (Saksamaa) ja Galiitsiassse (A-Ungari). Manööversõda idarindel kuni 1918. a alguseni. Venemaa taganemine. 3.03.1918 Bresti rahuleping Venemaa ja Saksamaa vahel. Venemaa lõpetas sõjategevuse. 1919 Pariisi rahukonverents. Versailles' rahuleping 28. juunil 1919 Antanti ja Saksamaa vahel. Sõja põhjused 1.Suurriikide vahelised tülid valduste pärast Inglismaa soovis oma

    Ajalugu
    thumbnail
    12
    doc

    Lähiaeg 1914-1945

    Türgi jagamine: ehk nn Euroopa 'haige mehe' pärandi jagamine >19. sajandiks oli Türgi nõrk, jagamisest lootsid kasu võita kõik suurriigid Hiina jagamine: >oli muutunud mahajäänud riigiks, kuid Euroopa jaoks kasulik, perspektiivikas ala (suur turg) >sisetülid, bokserite ülestõus: (1899-1901) võideldi välismaise, läänepärasuse vastu =>eurooplaste ühendatud sõja- jõud surusid ülestõusu maha => Euroopa riigid ja Jaapan jagasid Hiina oma mõjusfäärideks 2. Riigid 20. sajandi alguses Saksamaa 1 >19. saj koosnes vürstiriikidest, Preisimaa-Austria rivaalitsemine >1862. Bismarck valitsusjuhiks, eesmärgiks Saksamaa ühendamine (Prantsusmaa selle vastu, 1870. Pran-Preisi sõda) =>1871. kuulutati välja Saksa keisririik (kantsleriks Bismarck) >Keiser Wilhelm II (1888-1918) *saadab Bismarcki erru

    Ajalugu
    thumbnail
    8
    doc

    Lähiajalugu I

    Lähiajalugu I Maailm 20. sajandi algul Sovinism ­ marurahvuslus, nurgakiviks on oma rahvuse teistest paremaks pidamine. Imperialism ­ suurriikide püüe saavutada võimalikult suur mõjuvõim kogu maailmas. Koloniaalvaldused, majandusliku mõjuvõimu laiendamine. Öeldi, et tahavad hoolitseda vähe arenenute eest. Ametlikult kuulus euroopalike põhimõtete hulka rahvaste õigus enesemääramisele, kuid tegelikult ei tahtnud keegi kuuldagi mõne enda territooriumi lahkulöömisest.

    Ajalugu
    thumbnail
    41
    docx

    Ajalugu: imperialism kuni külm sõda

    ● Hindenburgi zeppelini õhulaev 1937 NY Majandus ● Suurkorporatsioonid liitusid, globaliseerumine ● Riikides ebaühtlane areng Poliitika ● Tekivad poliitilised erakonnad ● Vabaneti poliitilistest vastastest poliitmõrvade kaudu ● Proletariaadid - palgatööliskond, tugevad töölisliikumised, Karl Marx TL 1-2 https://docs.google.com/document/d/18kJjDn_9oKZ67Eb9sdhhHzC5waqgv82tt9d847Z-0c4/edit 2. Rahvusvahelised suhted 20. sajandi alguse dünastiad Habsburgid - Austri-Ungari keisririigis kuni 1867-1918 Hannoverid - Victoria I (viimane) aegne, saksa päritolu, 1714-1901 Saxe-Coburg and Gotha - 1901-1917 Briti dünastia, Suurbritannia ja Iirimaa ühendkuningriik Windsorid - peale Hannovere, tänane Briti dünastia, 1901-tänapäev Romanovid - Venemaal 1613-1917 Osmanid - Türgi dünastia 13.saj-1922 (kuulutatakse välja vabariik) Qingid - Hiinas, kuni 1911

    12. klassi ajalugu
    thumbnail
    18
    doc

    12. klassi ajalugu.

    nurgakiviks on oma rahvuse teistest paremaks pidamine. See andis aga omakorda teretulnud õigustuse imperialismile ­ suurriiklikele püüetele saavutada võimalikult suur mõjuvõim kogu maailmas. Imperialistlik riik arvab endal olevat huvisid enam-vähem kõikjal maailmas. Lisaks koloniaalvallutustele tähendas imperialism ka majandusliku mõjuvõimu laiendamist. Mõlema koosmõjul muudeti vähem arenenud maad 19. sajandi jooksul tugevamate maade tööstuse toorainebaasiks ning üha enam ka baasiks. Tihti põhjendasid suurriigid oma poliitikat vajadusega hoolitseda vähe arenenud rahvaste eest ning levitada nendegi juures Euroopa tsivilisatsiooni saavutusi. Euroopa tsivilisatsiooni, mille juhtmõtteks olid kujunenud isikuvabadus, eraomand ja demokraatia, käsitleti ainuvõimalikuna. Iga muud ühiskondlikku ja poliitilist korda peeti mittetsiviliseerituks ning mahajäänuks. 20

    Ajalugu
    thumbnail
    40
    docx

    20. sajandi euroopa ajaloo põhimõisted

    rolli. · Liberalism. John Locke, David Hume, Jeremy Bentham, John Stuart Mill. Rõhutavad vabaduste ja õiguste laiendamise võimalusi. Ühe inimese vabaduste piiramine on õigustatud üksnes siis, kui see piirab kellegi teise vabadust. · Sotsialism. Nn. Utopistid (Karl Marx ja Friedrich Engels). Rõhutab võrdsete võimaluste tagamist, raskemas olukorras olevate sotsiaalsete kihtide õiguste eest võitlemist. · Kommunism. Klassikalisel kujul 20. sajandi nähtus. Toetub Marxi seisukohtadele. · Sotsiaaldemokraatia. Rõhutavad parlamentaarset teed, ametiühingute rolli, sotsiaalseid kokkuleppeid. · Anarhism. Eitavad mistahes riiklikku korralust, rõhutavad individuaalsete vabaduste tähtsust liikumised sajandivahetusel: · Suffragetid ­ naisõiguslased. Naistele valimisõiguse Esimesena said naised valimisõiguse 1893 Uus-Meremaal, Euroopas esimestena 1906 Soomes. · Antisemitism. · Sionism. · Rassism

    20. sajandi euroopa ajalugu
    thumbnail
    2
    doc

    I maailmasõja eelne ja järgne periood

    Iseloomusta suurriike 20. sajandi algul Inglismaa Prantsusmaa Saksamaa USA Riigikord Parlamentaarne Demokraatlik Keisririik Vabariik monarhia vabariik Majandus Tugev laevastik, Veini- ja 90% maailma Monopoolsed kalevi tootmine, siiditootmine värvitoodangust, ettevõtted, suured kolooniad terasetööstus, autotööstus, metallurgia suurpangandus Sisepoliitika Isolatsioon, 2-e Parem-ja vasak- Keisri kõrval 2-e partei parteiline süsteem, poolsete parteide valitseb kansler süsteem naisõiguslased omavaheline

    Ajalugu




    Kommentaarid (3)

    kiusu profiilipilt
    kiusu: Selle põhjal on he aõppida :) Kõik tähtis on olemas.
    21:54 06-04-2009
    kristiii- profiilipilt
    kristiii-: väga hea materjal :))
    08:30 23-09-2008
    t320 profiilipilt
    t320: aitas täitsa
    00:57 21-01-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun