Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Türgi kultuur ja ärietikett (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas käsi käib?

Lõik failist


1. ÜLDINE TAUSTAINFO


Geograafiline asukoht
Türgi Vabariik on riik, mille territoorium asub nii Euroopas kui ka Edela-Aasias. Aasia osa nimetatakse Anatooliaks. Euroopa osa aga Traakiaks. Tähtsama osa riigist moodustab Musta mere ja Vahemere vahele jääv Väike- Aasia poolsaar. Türgi piirneb idast Gruusia , Armeenia, Aserbaidžaani ja Iraaniga, läänest Iraagi ja Süüriaga ning läänest Egeuse mere ning Kreeka ja Bulgaariaga. Türgi geograafilised koordinaadid on 39°00′N, 35°00′E.
Ajavöönd
Ida-Euroopa aeg
Pealinn
Ankara
Rahvaarv, demograafiline olukord
70 586 256 (2007) ,Rahvastiku juurdekasv (2004. aastal 1,13%), Keskmine eluiga on 72 aastat; 85% türklased, elab ka kreeklasi, armeenlasi, juute, araablasi, kurte.
Valuuta
Türgi liir (YTL)
Riigikeel
türgi keel
Religioon
islam (99,8% moslemid)
Valitsusvorm
Mitmeparteiline demokraatlik vabariik
Poliitika
Pideva poliitilise kriisi oht on sageli viinud valitsuse laialisaatmiseni. Türgi on ka tuntud tsiviil- ja inimõiguste rikkumiste pärast.
Ajalugu
Türgi ajaloo saab jagada kolme suurde ajajärku: Türgi- eelne Anatoolia , türklased ja Ottomani impeerium ning Türgi Vabariik.
Türgi-eelne Anatoolia
Anatoolia poolsaar, millel asub enamik tänapäeva Türgist, on üks Euroopa vanimaid asustatud alasid. Just sealt on leitud ühed maailma vanimad inimasustused nagu näiteks Çatalhöyük, Göbekli Tepe ja Mersin. Esimene põhiline asundus Türgi aladel oli hetiitide impeerium 18.-13. saj eKr. Järgmisena tulid nendele aladele früügialased ning saavutasid ülemvõimu, kuni nende kuningriiki purustati teiste lõunamaalaste poolt 7.saj eKr.
Lääne-Anatoolia on tuntud Ioonia nime all, kuna seal asusid elama ioonlased- Antiik-Kreeka rahvas. Terve Anatoolia vallutati aga 6. saj eKr pärslaste ning hiljem Aleksander Suure poolt. Peale seda oli Anatoolia jagatud väikestes hellenistlikeks kuningriikideks, mis allusid Rooma ülemvõimule.
Aastal 324 valis rooma keiser Constantine uue rooma riigi pealinnaks Byzantiumi ning nimetas selle enda järgi Constantinopoliks(praegune Istanbul ). Peale Ida-Rooma impeeriumi langust sai Constantinopolist Bütsantsi riigi pealinn.
Türklased ja Ottomani impeerium
9. saj asusid Türgi aladele elama Oguz’i hõimkonnast pärit seljukid. Nad olid nomaadid Kaspia mere äärsetelt steppidelt, kes pöördusid umbes 10. sajandi paiku islami usku. Saanud ülemvõimu Bütsantsi impeeriumis tänu Manzikerti lahingule 1071. aastal, lõpetasid türklased oma rändava eluviisi ning jäid paikseks. Tänu sellele algas ka Seljuki impeeriumi edu.
Kuningriik ei saanud aga kaua püsida, kuna juba 1243. aastal vallutasid impeeriumi pärslased. Ühe Türgi printskonna juhi Osman I juhtmõte oli välja arendada Ottomani impeerium, et täita tühjaks jäänud valitseja kohta kokku varisenud seljukide ning bütsantslaste kuningriigis. Ottomani impeerium toimis vastastikku koos ida ja lääne kultuuriga läbi 623-aastase ajaloo. 16. ja 17. sajandil oli see impeerium oma olemuselt maailma võimsaimate hulgas, ulatudes isegi Euroopasse- Balkanimaadesse ning isegi Poola-Leedu Liitvabariigi lõunaosani. Riigi langusaastatel võttis impeerium osa isegi I maailmasõjast 1914. aastal, kuuludes Ottomani-Saksa liitu, kuid just seal hävitatigi riik täielikult. Peale sõda jaotati impeerium võitjate poolt Sevres rahulepingu alusel.
Türgi Vabariigi ajastu
Istanbuli ja Izmiri okupatsioon liitlasvägede poolt peale I maailmasõda viis Türgi Rahvusliku Liikumise asutamiseni. Mustafa Kenal Pasha juhtimisel toimus Türgi Iseseisvussõda, mille eesmärk oli Sevres rahulepingu tingimuste tühistamine. 18. septembril 1922. aastal tõrjuti tagasi okupatsiooniväed ning sündis uus Türgi riik. 1923. aastal tunnustati Türgi Vabariigi suveräänsust ning riik kuulutati välja 29. oktoobril 1923. aastal- pealinnaks nimetati Ankara. Esimeseks presidendiks sai Kemal Pasha, kes tegi kohe palju radikaalseid reforme proovides samas säilitada jäänuseid Ottomani Impeeriumist. Vastavalt Türgi nimede seadusele, nimetas riigi parlament Kemal Pasha aunimeks "Atatürk" (tõlkes türklaste isa).
Türgi liitus II maailmasõjaga, olles liitlasvägede poolel. Peale osalemist Korea konfliktis koos ÜRO jõududega liitus Türgi 1952. aastal NATO -ga, saades nõnda kaitsevalliks Nõukogude Liidu vastu, kes tahtis laieneda Vahemere riikidesse.
1945. aastal lõppes üheparteiline periood ning riigis tekkisid mitmed uued parteid, mis tõi endaga kaasa palju siseriiklikke pingeid ning ajavahemikku 1960-1980 loetaksegi poliitiliselt väga ebapüsivaks.



Kalender
Pühad, tähtpäevad
Ramadaan : püha kuu
Sel kuul paastuvad usklikud iga päev koidust loojanguni. Päikese loojumist kuulutab kahuripauk. Usklikud aetakse trummilööjate poolt üles juba enne kukke ja koitu. Trummarid käivad kõik tänavad läbi ja tuletavad moslemitele meelde, et nad enne päikesetõusu keha kinnitaksid. Mittemoslemitele pole viisakas paastujate juuresolekul süüa, juua ega suitsetada. Olge taktitundeline. Tööpäeva võidakse ramadaani ajal kärpida. Ei maksa imeks panna, kui nälgijad on tusased ja närvilised, iseäranis kui püha paastukuu langeb suvele .
Seker-bayram: kolmepäevane pidustus, mis märgib paastuaja lõppu
Selle pidustuse ajal käivad lapsed majast majja ja küsivad maiustusi. Moslemid vahetavad õnnitluskaarte, pidutsevad ja käivad üksteisel külas. Pangad ja kontorid on kõik kolm päeva kinni.
Kurban-bayram: ohvripidu
Ohvripeo aineks on pühakirja lugu sellest, kuidas Aabram oli valmis oma poja Iisaku jumalale ohverdama. See on nii vaimulikus kui ka ilmalikus mõttes aasta kõige tähtsam püha, mis kestab neli päeva, aga paljud pangad ja äriettevõtted suletakse kogu nädalaks. Reisipiletid ja kohad kuurordites tuleb nendeks päevadeks hulk aega ette tellida .
1.jaanuar- Yilbasi(uusaasta)
Veebruar/märts- Ramazan(ramadaan)
Veebruar/märts- Seker Bayrami(suhkrupidustus)
23. aprill- Nisan Cocuk Bayrami(riiklik iseseisvuspäev ja lastekaitsepäev)
Aprill/mai- Kurban Bayrami(ohvripüha)
19. mai- Genclik ve Spor Bayrami(noorte- ja spordipäev)
30. august- Zafer Bayrami(võidupüha)
29. oktoober- Cimhuriyet Bayrami(vabariigi päev)
10. november- Kemal Atatürki surma-aastapäev(täpselt kell 9:05 hommikul terves riigis vaikne mälestusseisak)

2. KULTUURIHOIAKUD


Väärtushinnangud
Usk ei domineeri igapäevases elus nii tugevalt kui teistes islamimaades .
Pooled peavad enne vormiliste läbirääkimiste algust loooma head suhted. Identsus rajaneb ühiskonnasüsteemile ja haridus on peamine jõud, mis aitab inimesel ühiskonnaredelit pidi kõrgemale tõusta. Tööeetika on sügavalt juurdunud.
Isamaalisus
Tuntakse uhkust kodumaa ühiskondliku ja perkondliku kokkukuuluvustunde üle. See kõik kuulub türklase enesemääratluse ja eneseväärikuse juurde.
Otsuste langetamise alused
Mees on juht ja otsustaja, aga ta arvestab otsuste langetamisel alati perekonna ja sugulastega. Eraelus mängivad valdavat osa perekond, sõbrad ja organisatsioonid. Nendel on määrav osa üksikisiku vaadete kujundamisel. Pioole peavad enne vormiliste
Naise roll ühiskonnas
Mehed püüavad käsutada naisi,kuigi seadus annab mõlemale sugupoolele võrdsed õigused. Ajalooliselt on mehed ja naised elanud täiesti erinevas ühiskondlikus kliimas, seepärast ei moodustu segaseltskondi. Viimasel ajal on märgata selles osas kiireid muutusi. Muutused: naistel on äris ja avalikus elus võimalus läbi lüüa, võivad teha karjääri meditsiinis, hariduses, riigiteenistuses ja vähemal määral äris.
Perekond
Enamiku türklaste jaoks on põhiline perekond ja kuulumine teistesse rühmadesse. Inimese kohta ühiskonnas määravad perekond ja isiklik elu ning määrav on see, kuidas teised neisse suhtuvad. Vanemaid austatakse Türgis igal sammul .
Suhtumine välismaalastesse
Võrreldes ülejäänud islamimaailmaga suhtutakse Türgis võõrusulistesse sallivamalt.
Liikluskultuur, transport
Turvavööd ei kasutata kuigi on kohustuslik. Kui autos on 5 kohta, sõidetakse sageli ka 8kesi. Palju kihutamist ja signaalitamist. Taksotransport- külalisi ära saates peate jääma maja või restorani uksele või kohale, kus te oma külalised autosse saatsite, kuni auto on silmist kadunud; väga oluline on, et te ei lahkuks oma kohalt seni, kui külalised teid tagasi vaadates enam ei näe. Külalised pannakse autosse(taksosse) istuma järjekorras, nii et aukülaline istub kõrvalistuja istme taga, tähtsuselt järgmine koht on juhi taga ja kõige vähem tähtis juhi kõrval.
Harrastused, meelelahutus
Pered käivad õhtuti vahel naabrite pool lauamänge mängimas või siis kaubanduskeskustes. Täitsa hilja õhtul vaadatakse televiisorit ja ollakse niisama.
Muud kultuurilised vihjed
Türgis peetakse nii ilmalikke pühi kui ka islami pühi. Ilmalik mälestuspüha on 10. november, see on moodsa Türgi rajaja Kemal Atatürki surmapäev. Ta suri aatal 1938. Kui te ei pea kinni leinaminutist kell 9.05 hommikul, kui Atatürk suri, siis on see teie poolt tõsine türklaste rahvustunde haavamine.
Rahvuslik jook on pigem tee kui kohv. Kange tee valatakse väiksesse tulbikujulisse klaasi, mida hoitakse ettevaatlikult servast, et mitte sõrmi ära kõrvetada. Teekanget võib igaüks oma maitse järgi veega lahjendada. Tee sisse pannakse suhkrut, aga mitte kunagi piima. Kuna klaasid on väikesed, siis kallatakse need koosviibimise ajal ikka ja jälle täis. Kõikjal parkides leidub mõnusaid vabaõhuteemajasid.
Türgi kohv on kange ja seda juuakse pärast sööki aeglaselt ja naudiskledes. Iga tassitäis valmistatakse eraldi, kusjuures suhkur lisatakse juba valmistamise ajal. Peate aegasti ütlema, kui palju te suhkrut soovite . Ärge tassi päris tühjaks jooge, sest põhjas võib olla kohvipaksu. Türgi kohvi sisse piima tavaliselt ei panda, aga piim on kättesaadav ja te võite seda lisada kas lahustuvale kohvile või vähem kangele õhtumaisele kohvile.
Tradisioonilised türgi teretussõnad on merhaba tere ja nasilsiniz kuidas käsi käib?. Vastus viimasele küsimusele kõlab nii: iyiyim, tesekkür ederim tänan hästi. Türklastel on heameel, kui te nende keel kallal veidi vaeva näete.
Moseesse minekuks peavad teil sobivad rõivad seljas olema. Need võivad olla argised, aga nad peavad olema tagasihoidlikud. Kingad jätke ukse taha. Mosee vaipu ei tohi kingadega tallata. Soovi korral võite moseeteenijalt pisikese tasu eest sussid laenata. Naised tohivad püksegi kanda, aga nende pea, kael ja käsivarred peavad olema kaetud. Kui teie rõivad tunnistatakse vastuvõetamatuteks, siis võib moseeteenija teile pikka rüüd laenuks pakkuda. Alati on hea teha moseele väike annetus . Ärge minge moseese palvuse ajal ega reedeti, mis on moslemite püha päev.

3. ÄRIPRAKTIKA, ETIKETT


Ajatunnetus (punktuaalsus)
Tööeetika on sügavalt juurdunud, aga aeg ei ole asi, mille pärast türklane muretseks. Ärikohtumise puhul oodatakse teilt punktuaalsust.
Juhtimisstiil
Tiitlid on väga tähtsad: kõige kõrgemad( näiteks asepresident) nimetused kuuluvad tavaliselt tähtsamatele, juhtivatele ametikohtadele ja neid ei tohiks kasutada nii kergekäeliselt kui Ameerika Ühendriikides. Avalikult ei kiideta, tasustata ega kritiseerita. Kriitikat tuleb teha ettevaatlikult, privaatselt. Lugupidamist avaldavad alluvad oma ülemustele; juhtivtöötajad osutavad alluvate suhtes sageli isalikku hoolt, kuigi hoolitsust näitavad üles kõik asjaosalised, et kaitsta teiste väärikust ja võtta arvesse teiste pingutusi nende eesmärgi saavutamiseks. Läbirääkimised või projektid võivad liikuda vahel väga aeglaselt ja vahel väga kiiresti.
Ärikohtumised, võõrustamine
Ärikohtumiste puhul oodatakse teilt punktuaalsust. Leppige kohtumised eelnevalt kirja teel kokku. Suuline või kirjalik enesetutvustus aitab kaasa sellele, et teid heatahtlikult vastu võetakse. Ei maksa arvata, et võite kohe hakata äriasju arutama. Kõigepealt lobisetakse näiliselt tühjast-tähjast, aga see aitab türklastel teid paremin tundma õppida.
Enam jaolt võõrustatakse ärisõpru restoranides. Türklased on legendaarselt külalislahked. Teie Türgi kolleegid võtavad vankumatult kogu võõrustamise ja selle eest maksmise enda peale. Ainult siis, kui teie ise neid sööma kutsute, võivad nad lasta teil arvet maksta. Aga isegi sel juhul peate maksmise eest võitlema nagu lõvi. Türklased ei telli korraga kõik roogasid. Selle asemel teevad nad järgmise käigu alles siis, kui eelmine on lõpetatud ja asi omavahel läbi arutatud.
Läbirääkimised
Kui tegemist on perekonnafirmaga, siis langetab otsuseid kõige vanem perekonnaliige. Läbirääkimised kulgevad Türgis palju aeglasemalt kui Ühendriikides, seejuures on väga tähtis viisakus. Läbirääkimiste ajal juuakse ära nii palju teed või kohvi, et neid tassitäisi on võimatu üle lugeda. Istungid algavad aeglaselt. Teile esitatakse hulk küsimusi teie tausta , hariduse ja palju muu kohta. Ärge võtke kõneaineks ühtki Türgi poliitilist probleemi.
Kirjavahetus
Teie ärikirjad peaksid olema väga ametlikud ning lugupidavad vanemusastmete ja hierarhia suhtes. Perekonnanimed kirjutatakse tavaliselt suurte tähtedega, kuupäevad järjekorras kuupäev/kuu/aasta(vahel punktid, mitte sidekriipsud) ning viisakusväljend ja ametinimetus on sama levinud kui viisakusväljend ja perekonnanimi. Kirjutage oma elektronkirjad , kirjad ja faksid kindlal viisil: kasutage lühikest sõbralikku sissejuhatust ja seejärel asuge kiiresti asja kallale. Sisu olgu lihtne ja tooge välja tähtsad momendid. Türgis võite kasutada aadressi kirjutamisel nii lääne kui ka aasia formaati.
Tervitamine, tutvustamine
Kui teid tutvustatakse türklasega, siis suruge tal tugevasti kätt. Lahku minnes pole kombeks kätt suruda. Mõlemast soost lähemate sõprade tervitamisel võivad türklased kätlevale käele veel teise käe peale panna. Tuleb ette ka seda, et suudeldakse mõlemale põsele. Türgis austatakse vanemaid inimesi. Kui vanem inimene sisse astub , siis tõuske tema tervitamiseks püsti. Kui teid tutvustatakse tervele meesterühmale, siis suruge igaühel kätt ja alustage kõige vanemast. Kui teid pole türklannale ametlikult tutvustatud , siis ärge pöörduge tema poole. Pärast tutvustamist ulatab naine teile käe, aga mitte vastupidi. Need ärinaised, keda te kohtate, on arvatavasti kreeklannad ja armeenlannad, mitte türklannad.
Au- ja ametinimede kasutamine
Kõige lihtsam ja kõige lugupidavam viis haritud tüklase poole pöördumiseks on kasutada tema ametinime. Öelge talle lihtsalt doktor või avukat- advokaat . Kui see haritlane on naisterahvas, siis lisage ametinimetusele sõnake bayan-proua, preili .
Viisakusväljendid
Bey(hr, pannakse eesnime taha), hanim(pr/prl, pannakse eesnime taha)
Visiitkaardid
Visiitkaarte pole vaja türgi keelde tõlkida. Võtke neid rohkesti kaasa ja andke igaühele, keda kohtate. Kui te ärikontorisse sisse astute, siis ulatage sekretärile oma kaart. Küllap võtab sekretär selle pigem endale kui viib ülemuse kabinetti , kuhu ta läheb teie tulekust teatama. Seepärast andke kohe teine kaart ka sellele ärimehele, kellega te kohtuma tulite.
Sobivad vestlusteemad, naljad
Ohutud jututeemad on: perekonnaasjad, harrastused ja huvid, ametioskused ja säärased rahvusvahelised küsimused, mis vaidlusi ei tekita.
Kehakeel
Kinga- või jalataldade näitamist teistele peetakse solvavaks. Kui naine mehele otsa vaadates jala üle põlve tõstab, siis on see tüklaste meelest ebaviisakas . Aga labaseks peetakse sedagi , kui mees istub, jalg üle põlve. Kui türklane tahab öelda tule mulle järele, siis teeb ta kõverdatud käega aerutamisliigutuse allapoole. Ta ei viipa kõverdatud nimetissõrmega, nagu meie seda teeme. Kellegi poole sõrmega näitamist peetakse labaseks. Õhtumaine eitamiszest(pearaputus) tähendab Türgis hoopis ma ei saa aru. Kui te küsimustele vastamise asemel ühtepuhku pead raputate, siis arvavad türklased küllap, et te ei saa keelest aru, ja nad esitavad teile sama küsimuse mingis teises keeles. Kulmukergitamine on taktitundeline viis ei öelda. Kõrgendatud kulmukaarele võib kaasneda keelelaksutus. Levinum viis ei ütlemiseks on kulmukergitamisega koos pead taha kallutada ja silmalaud langetada, otsekui püüaksite vaadata läbi bifokaalsete prillide alaosa.
Rõivastus
Ärirõivas on konservatiivne . Mehed kandku tumedaid ülikondi, naised aga kandadeni ulatuvaid kostüümkleite. Paraku on Türgis suvel väga kuum. Suure kuumaga võib pintsaku seljast ja koguni lipsu kaelast võtta. Naised pangu selga mugavad, kuid tagasihoidlikud rõivad. Isegi põrgupalavaga ei tohi paljast kaela näidata ja seelikud peavad olema pikad.
8
Vasakule Paremale
Türgi kultuur ja ärietikett #1 Türgi kultuur ja ärietikett #2 Türgi kultuur ja ärietikett #3 Türgi kultuur ja ärietikett #4 Türgi kultuur ja ärietikett #5 Türgi kultuur ja ärietikett #6 Türgi kultuur ja ärietikett #7 Türgi kultuur ja ärietikett #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-02-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 45 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor grete01 Õppematerjali autor
Referaat

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
19
doc

Türgi

TALLINNA MAJANDUSKOOL TÜRGI Referaat Juhendaja: Tallinn 2009 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................................3 1. Türgi taustainfo............................................................................................................................4 1.1 Majandustase ja riigi poliitiline olukord................................................................................4 1.2 Loodus................................................................................................................................... 5 1.3 Riigipühad.....................................................................

Klienditeenindus
thumbnail
20
doc

Türgi

Türgi Sisukord 1. ÜLDANDMED 2. TÜRGI LÜHIAJALUGU 3. GEOGRAAFILINE ASEND 3.1. Türgi regioonid 4.LOODUSLIKUD TINGIMUSED 4.1. Pinnamood 4.2. Vetevõrgustik 4.3. Mullastik 4.4. Loodusvarad 5. LOOMASTIK JA TAIMESTIK 6. KLIIMA 7. KESKKONNAKAITSE 7.1. Rahvuspargid 8. MAJANDUS 8.1. Energia 8.2. Põllumajandus 8.3. Metsandus ja kalandus 8.4. Tööstus 9. RAHVASTIK 9.1. Religioon 9.2. Linnastumine 9.3. Kultuur 9.3.1. Türgi keel ja selle kujunemine 9.4. Tervishoid 9.5. Haridus 10. TÜRGI KUULUMINE RV ORGANISATSIOONIDESSE 10.1. Türgi ja Euroopa Liit 11. TURISM Kasutatud materjal Üldandmed Riigivorm: Vabariik (Türkiye Cumhuriyeti) Pealinn: Ankara (39°55'48.00N, 32°50E) Suurim linn: Istanbul Pindala: 780 580 km² Rahvaarv: 74 709 400 (2006 a seisuga) Rahvastiku tihedus: 95,7 in/km² Usk: 99% rahvastikust moslemid Riigikeel: türgi keel Riigihümn: Ýstiklal Marþý President: Ahmet Necdet Sezer

Geograafia
thumbnail
3
rtf

Türgi referaat

Türgi on sild Euroopa ja Aasia vahel. Riik asub kahes maailmajaos. Vaid 3% Türgi maa-alast asub Euroopas. See Euroopa osa on Ida-Traakia piirkond. Kogu muu Türgi hõlmab Väike-Aasia poolsaare ehk Anatoolia, mis kuulub Aasiasse. Neid kahte osa lahutavad teineteisest Bosporuse ja Dardanellide väin ning Marmara meri. Türgi pikim jõgi suubub Musta merre. See 1127 kilomeetriline jõgi on Kizilirmark. Pikkuselt teine jõgi Büyükmederes voolab Egeuse merre. Türgist saavad alguse ka Tigris ja Eufrat. Nad voolavad Pärsia lahe poole.Tähtsaim järv Van asub Türgi idaservas

Geograafia
thumbnail
11
doc

Türgi Referaat

.................................................................................................9 Looduslikudtingimused......................................................................................................................10 Riigist Türgi Vabariik on riik, mille territoorium asub nii Euroopas kui ka Edela-Aasias. Aasia-osa nimetatakse Anatooliaks. Tähtsama osa riigist moodustab Musta mere ja Vahemere vahele jääv Väike-Aasia poolsaar. Türgi piirneb idast Gruusia, Armeenia, Aserbaidzaani ja Iraaniga, lõunast Iraagi ja Süüriaga ning läänest Egeuse mere ning Kreeka ja Bulgaariaga. Riigihümn - Ýstiklal Marþý Pealinn - Ankara Pindala -783 562[viide?] km2 Riigikeel(ed) - türgi Rahvaarv - 70 586 256 (2007) - Rahvastiku tihedus - 90,0 in/km2 Riigikord - parlamentaarne vabariik President - Abdullah Gül Peaminister - Recep Tayyip Erdoðan Iseseisvus - riigi rajamine tänasel kujul 29. oktoobril 1923

Geograafia
thumbnail
32
docx

TÜRGI

Türgi Referaat Juhendaja Varstu 2014 Sisukord ............................................................................................................................... 3 Geograafiline asend........................................................................

Geograafia
thumbnail
28
doc

Türgi kultuuriliugu

Rünnakud Büts vastu järjest suurenesid  kasvas rahva antipaatia Micaheli vastu. Büts edasine saatus oli kuulsusetu. 15 saj keskpaigas elas Konst ca 25 – 40 tuhat inimest. Sisuliselt BÜTSANTS = KONSTANTINOOPOL. Mehmed I ei tundnud büts keisri ees mingit aukartust. 1396 Porporose kaldal ehitas Mehmed I kindluse ja ka bütsantsi alale kindluse. Osmanid vallutasid büts viimane kantsi Konst 1453. BÜTSANTSI KULTUUR 1) V- Kreeka ja V- Rooma tedmiste säilitamine ja süstematiseerimine – kuni Rsde alguseni oli Eur kaotanud oma sideme ajalooga. Tingitud sellest, et 6-7 saj jooksul eur kõrgtsivilisatsioon puudus. V – Kreeka ja V- Rooma tarkused säilinud B raamatukogudes. Eur avastasid need tänu RSdele 11- 13 saj. Pärast ristisõdu avastas Eur taas enda jaoks antiikmütoloogia; Pr, It ja Saksamaal hakkaid ilmuma Trooja sõja ilukirjanduslikud käsitlused

Ajalugu
thumbnail
9
doc

Türgi

Referaat Türgi Türgi Vabariik on riik, mille territoorium asub nii Euroopas kui ka Edela-Aasias. Aasia- osa nimetatakse Anatooliaks. Tähtsama osa riigist moodustab Musta mere ja Vahemere vahele jääv Väike-Aasia poolsaar. Türgi piirneb idast Gruusia, Armeenia, Aserbaidzaani ja Iraaniga, lõunast Iraagi ja Süüriaga ning läänest Egeuse mere ning Kreeka ja Bulgaariaga. Rahvastiku tihedus Asustus on tihedam lääne- ja põhjarannikul (umbes 200 inimest ruutkilomeetri kohta), hõredaim Ida-Anatoolias (umbes 25 inimest ruutkilomeetri kohta). [redigeeri] Demograafilised näitajad Rahvastiku juurdekasv (2004. aastal 1,13%) on olnud kiire peamiselt tänu suurele

Psühholoogia
thumbnail
11
docx

Türgi

Türgi (Türkiye) Hanna-Maria Ulm 11 A Riigi üldiseloomustus · Riigi lühend : TUR · Riigi kaart : http://www.countrywatch.com/pdfs/TR_cntymap.pdf · Pealinn : Ankara · Pindala : 783562 km2 · Riigikeel: türgi · Rahvaarv: 70586256 (2007) · Rahvastiku tihedus : 90,0 in/km2 · Riigikord: parlamentaarne vabariik · Rahaühik : Türgi liir · Ajavöönd : Ida-Euroopa aeg · (http://www.eki.ee/knab/maadiso.htm leidsin riigi lühendi ( 28. jaanuaril) · http://et.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrgi leidsin vajalikud andmed riigi kohta (rahvaarv,pindala rahaühik jne ,28. jaanuaril)

Geograafia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun