Facebook Like
Hotjar Feedback

Turismigeograafia kordamine eksamiks (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida tähendab traditsiooniline eesti köök ?
  • Kust sai vastuse küsimusele ,,Miks ja kuidas me seda kõike üldse näeme ?
 
Säutsu twitteris
Toiduga seotud kohad:
1. Palmse mõisa kõrts ja moonakatemajas asuv väljapanek talupoja tööelust leivavilja saamiseks – mida tähendab traditsiooniline eesti köök? Tooge mõned näited menüüst iseloomulikest eesti köögi maitsetest
Traditsioonilised Eesti köögi toidud on kujunenud vastavalt aastaaegadele:
 kevad – kalatoidud , rabarber, lisaks on tulnud hakkama saada talveks sisse tehtud toiduvarudega;
 suvi – kergemad toidud ja värske toidukraam, näiteks maasikad , metsmarjad, tikrid;
 sügis - kergemad toidud ja värske toidukraam, näiteks seened, kõrvits, peet, õunad, pihlakad ;
 talv – hoidised ja lihatoidud , hapendatud kapsad ja kurgid.
2. Olustvere mõisa Leivakoda
Leivakoda ehk magasiait on valminud 19. sajandi teisel poolel. Esiküljel on viie avaga kaaristu. Dekoratiivsust rõhutavad ka tellistest räästakarniisid ja avade ääristused. Hoones asub püsiekspositsioon, mis tutvustab maaharimist mõisaajal kuni leiva küpsetamiseni välja.
Rukkileib , seemneleib, seemnekarask, kanepiseemneleib.
käsitööliste külastuskeskus, kus tegutsevad erinevad käsitöökojad. Käsitööna valmis vanasti ka eestlase põhitoit ehk rukkileib. Turist saab Olustvere mõisas tegutsevas leivakojas leivategu oma kätega proovida. Lisaks näeb mõisakompleksis täies hiilguses säilinud kõrge korstnaga viinavabriku hoonet, kus täna tegutseb keraamika ja käsitöökoda.
3. Eesti Põllumajandusmuuseumis leivategu ja interaktiivne väljapanek
4. Põhjaka mõis – mis iseloomustab pakutavat toitu ja mida mõisapere peale restoranitoidu tegemise veel teeb. P.S. Leia üles ka nende tehtav naps .
Põhjaka mõisas pakutav toit on eestimaine ning moodsamas võtmes. Villivad juba mitu aastat Põhjaka Astelpajunapsu ja 2017 aasta sügisel said värskelt valmis Põhjaka Pihlakanaps ning Kuusevõrseviin.
5. Vabal valikul kaasaegset Eesti kööki pakkuv toidukoht - mida tähendab kaasaegne Eesti köök?
Restoran Kaerajaan (Tallinnas), Kaasaegset Eesti kööki iseloomustab:
 kvaliteetse kohaliku tooraine kasutamine;
 aastaaegadest lähtuvad tooraineid;
 kohalikud traditsioonid, inspiratsioon vanavanemate toidust;
 pööratakse tähelepanu toidu serveerimisele;
 arvestatakse tänapäeva inimese elustiiliga;
 traditsioonilisi toiduaineid kasutatuna ja serveerituna uues
võtmes.
Kõige vanemad näited ehk muinasajast:
6. Kivikirstkalmed(Jõelähtme), Rebala muinsuskaitseala
kõige vanemat ehitist Eesti maastikul saab turistile näidata Tallinnast veidi välja Narva poole sõites Peterburi maantee ääres. Peatate tee ääres auto ja oletegi muinasajas – näete muinasaja surnuaeda ehk ringikujulisi kivikirstkalmeid. Kivikirstkalme on Eestis vanim matmisviis, mis oli kuni muinasaja lõpuni kasutusel üle maa. Nimi tuleb kalme keskel asuva kirstu järgi.
7. Pärnu muuseum – eksponeeritud leiud esimesest inimasustusest Eesti alal – Pulli külast
Esimesed elanikud Eesti alal tegelesid jahi ja kalapüügiga. Kuna peamine elatusallikas oli kalapüük, eelistasid nad elualana jõeäärseid kohti. Nende püstitatud elamutest ei ole maastikul midagi säilinud. 11 000 a. tagasi (8.-4. saj eKr)
Eesti ajalooline talukompleks (sh rehemaja) külastuskohana:
9. Hiiumaal: Soera Talumuuseum
Praeguse rehielamu vanim osa on XIX sajandi esimesest poolest pärit muldpõrandaga rehetuba , kus elati ja sügiseti vilja kuivatati. Rehepeksutöö tehti rehekojas ehk rehe all. Elutuba koos kambritega on ehitatud XIX sajandi teisel poolel. Talumuuseumi kompleksi kuuluvad veel suitsusaun , paargu ehk suveköök, ait, kelder , tõllakuur ja söögimaja (endine talu laut). Säilinud on vana salvkaev . Kõigis neis hoonetes eksponeeritakse tööriistu ja endisaegses majapidamises vajaläinud tarbeesemeid.
10. Muhumaal : Koguva küla, mille üks osa on Muhu muuseum. NB! Koguva külas elavad inimesed igapäevaselt, vaid osa külahooneid kuulub muuseumile.
Muhumaal asuv ajalooline ja ehe kaluriküla Koguva küla on ainulaadne külastuskoht, sest tegemist on nn elus külaga, kus vaid osad hooned kuuluvad Muhu muuseumi kogusse. Ajaloolises ja ehedas kalurikülas jalutades näeb turist nii päriselu majapidamisi kui ka turismiatraktsioone, näiteks saab külastada Kunstitalli. Nii Muhu saarel kui ka paljudes teistes Eesti käsitööpoodidest võib leida musta värvi riidest ja muhu tikandiga kaunistatud käsitööesemeid.
11. Saaremaal: Mihkli talumuuseum – see on näide päris talust, st kõik eksponeeritav on olnud selle talupere omand (pole kokku kogutud eri paigust)
 Selle rajamiseks ei ole olnud vaja teha kogumistööd: lisaks täielikule hoonetekompleksile oli kohapeal säilinud rikkalik tarbeesemete kogu. Eksponeeritud esemed ja tööriistad on valdavalt valmistatud või kasutamist leidnud selle talu elanike poolt.
12. Lääne-Virumaal: Altja küla (seal on ka kõrtsihoone)
Mõisa tuluallika ehk kange alkoholi/piirituse müük ja nende turustamise koht oli kõrts. Turistile saab täna töötava kõrtsina soovitada Altja kõrtsi Lääne-Virumaa, kõrtsihoonena aga Vastseliina linnuse külastuskeskust. Kõrtsid sarnanesid ehituslikult talupoegade rehielamule, eristuseks ukseesised sambad. Kõrtsid kuulusid tavaliselt mõisnikule, kellele nad muutusid tähtsaks kasusaamise allikaks. Kuigi kõrtsid kuulusid mõisnikele, tuli neid ehitada kohalikel talupoegadel, kes rakendasid harjumuslikke ehituskonstruktsioone ning arhitektuurivorme. Seega oli enamik Eesti kõrtse ehitatud samal põhimõttel. Oma funktsioonilt kujunesid kõrtsid omalaadseteks ühiskondlikeks hooneteks, kus talumehed lisaks joomisele ja söömisele kuulasid kaugemalt tulnuilt ilmauudiseid, ajasid niisama juttu , uurisid seadusetähte, palkasid sulaseid ja tegid kaupa. Naistel olid oma naistepühad (paastumaarjapäev, vastlad), mil oli sobiv üle kõrtsiläve astuda ja palsamiga viina ehk puna mekkida. Tüüpilises kõrtsihoones asetseb keskosas kõrtsituba, kuhu külaliste teenindamiseks paigutati lett ja pikad lauad. Sellest ruumist vasakul asuvas toas ööbis lihtrahvas põrandal õlgedel kuid kõrtsitoast paremal asus härrastetuba, kus olid magamiseks voodid . Kõrtsitoa taga olid toad kõrtsmiku perele
13. Vana-Võrumaa: suitsusaun ( UNESCO )
Vana-Võromaa (mitte kogu Eesti) suitsusaunakombestik kanti 2014. a. UNSESCO kultuuripärandi nimekirja. Suitsusaun ei ole vaid hoone. Sellega on seotud oma kombestik ja traditsioonid. Saunas sünniti ja saun oli ka viimane koht, kus lahkunut puudutavad toimingud läbi viidi. Lisaks on suitsusaun seotud eestlase toidulauga. Suitsusauna kasutati liha säilitamiseks ehk suitsutamiseks. Suitsusaun annab ettekujutuse elust ajaloolises rehielamus. Ka suitsusaunal pole korsten ning suits väljub saunast muul viisil.
Eriline väljapool talukompleksi:
14.Pukktuulik – Angla Pärimuskultuurikeskus, seal saab tuulikut külastada ise või koos möldriga ja tuulikut nn sabast keerata
Vasakul on Hollandi tuulik ja paremal unikaalne pukktuulik
Vilja jahvatamiseks vajalikud tuulikud ei asunud taluõues, küll aga külas. Näiteks Koguva külas Muhumaal on olemas pukktuulik. Tuulerikkal Eestimaal on juba keskajast jahu saamiseks tuulejõudu kasutatud. Eesti tuuleveskeid on kaht tüüpi – pukktuulik ja Hollandi tuulik. Eriline on pukktuulik, mida peetakse vanimaks veskitüübiks Euroopas. Pukktuulik on levinud Lääne-Eestis ja saartel. Talumehed keerasid tuuliku kere „sabast“ õigesse tuulesuund. Kuulsad pukktuulikute meistrid elasid saartel. Saarel valmistatud veskid veeti talvel talgukorras üle jää mandrile. Pukktuulikul on väga lihtsalt äratuntavad tunnused: neljakandiline puidust „ sabaga “ kere, mis paikneb kivikuhila otsas. Sabast pukktuuliku keeramist saab ja tuuliku külastust koos möldrist giidiga saab turist kogeda Angla Pärandkultuurikeskuses Saaremaal.
Eesti talu uus nägu:
15. Taluhäärber – mulkide innovatsioon, kaasaegne talumaja ehk rehealune ja eraldiseisev elumaja
Mulgid algatasid Eesti talupoja elus innovatsiooni hakates rajama taluhäärbereid. Muutuseks oli, et mulk kolis viljakuivatina
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Turismigeograafia kordamine eksamiks #1 Turismigeograafia kordamine eksamiks #2 Turismigeograafia kordamine eksamiks #3 Turismigeograafia kordamine eksamiks #4 Turismigeograafia kordamine eksamiks #5 Turismigeograafia kordamine eksamiks #6 Turismigeograafia kordamine eksamiks #7 Turismigeograafia kordamine eksamiks #8 Turismigeograafia kordamine eksamiks #9 Turismigeograafia kordamine eksamiks #10 Turismigeograafia kordamine eksamiks #11 Turismigeograafia kordamine eksamiks #12 Turismigeograafia kordamine eksamiks #13 Turismigeograafia kordamine eksamiks #14 Turismigeograafia kordamine eksamiks #15 Turismigeograafia kordamine eksamiks #16 Turismigeograafia kordamine eksamiks #17 Turismigeograafia kordamine eksamiks #18 Turismigeograafia kordamine eksamiks #19 Turismigeograafia kordamine eksamiks #20 Turismigeograafia kordamine eksamiks #21 Turismigeograafia kordamine eksamiks #22 Turismigeograafia kordamine eksamiks #23 Turismigeograafia kordamine eksamiks #24 Turismigeograafia kordamine eksamiks #25 Turismigeograafia kordamine eksamiks #26 Turismigeograafia kordamine eksamiks #27
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 27 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-05-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor eriktammeleht Õppematerjali autor

Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

21
docx
Kultuurigeograafia konspekt
2
pdf
Eesti turismigeograafia arvestuslik KT
226
doc
Portugali põhjalik referaat
193
docx
Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt
180
doc
Maastikuarhitektuuri ajalugu 2010
0
docx
V-Hugo Jumalaema kirik Pariisis terve raamat
528
doc
Keskkonnakaitse lõpueksami küsimused-vastused
0
docx
A dumas Kolm musketäri terve raamat



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun