Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Tomatimaa Itaalia (1)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris

Pärnumaa Kutsehariduskeskus
Tomatimaa Itaalia
Referaat

Õpilane: Liisi Pernik
K-08 A
Juhendaja : Andres Vassiljev





2008

Itaalias on tomat igapäevane toiduaine
Itaalia köök võidab üha rohkem sõpru nii Euroopas kui ka ookeani taga, ja seda sugugi mitte põhjusetult. Itaalia keedukunsti soosing on ülipopulaarseks tõstnud ka mitmed Itaalia toiduained, millest esikohal pole siiski ei pasta , virgiinõli ega oliivid . Muidugi on kõik eelnimetatud ülimalt hinnatud, siiski on nii mõneski riigis tooteks nr. 1 tõusnud hoopiski Itaalia tomatihoidised.
Ei maksaks siiski arvata, et “tomatimafioosod” oma toodetega ainult välismaalasi hullutavad ja neilt sellega raskeid rahakoormaid teenivad. Ka itaallaste endi jaoks on tomat üheks põhitoiduaineks, ilma milleta õige itaalia perenaine ühtki päeva toime ei tule.
Pudelis ja purgis lubab perenaiseuhkus koju tuua peamiselt vaid oliiviõli, purgioliive ja tomateid, ja needki peavad olema kodumaise päritoluga. Tegemist pole sugugi pelga kolkapatriotismiga, vaid põhjuseks on asjaolu, et Sitsiiliast ja Kalaabriast pärinevaid tomateid peetakse paljude asjatundjate arvates maailma parimateks kõrvuti tomati sünnimaa Ameerika mandri omadega.
Tomat on Lõuna-Itaalia üks suurimaid rikkusi, kuna sealne loodus ja ilmastik tomatikasvatust igati soosivad. 120 päikesepaistelist päeva aastas koos viljaka pinnasega annavad Sitsiilia tomatile kõik tomati parimad omadused - suurepärase maitse ja võrratu aroomi koos kauni erkpunase värviga. Itaalia tomateid peetakse isegi hoidisena võrratult paremateks kui Euroopa põhjapoolsetes regioonides kasvanud värskeid tomateid, ning see arvamus ei pärine sugugi Sitsiilia tomatikasvatajate, vaid tomatisõprade suust . Nagu võib arvata, on Sitsiilias omad tomatisordid, mis on ühtviisi head nii värskelt tarbimiseks kui hoidistamiseks. Üks soositumaid sorte , mis muide kasvab ka kurikuulsa Etna tuhaga väetatud nõlvadel, on muna- või pirnikujuline San Marzano, mis sisaldab vähe seemneid ja palju viljaliha; teine laialtlevinud sort on Napolitana.
Iga itaalia perenaine värskeid tomateid või tomatihoidist vähemalt kord päevas. Lõunapoolsete regioonide elanikud, kes tomateid ise kasvatavad, varuvad seepärast endale talveks vähemalt 150 liitrit hoidiseid - terveid kooritud tomateid tomatimahlas, purustatud tomatit, tomatipüreed, -mahla ja -pastat.
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Tomatimaa Itaalia #1 Tomatimaa Itaalia #2 Tomatimaa Itaalia #3 Tomatimaa Itaalia #4 Tomatimaa Itaalia #5
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-10-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor virko13 Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (1)

hannus profiilipilt
hannus: hea :=
12:24 27-05-2009


Sarnased materjalid

23
docx
Köögiviljad ja seened
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
26
docx
Koka eksamiküsimused vastustega
38
docx
Valge veini ja toidu kokkusobivus
10
odt
Itaalia rahvusköök
62
doc
Toiduained
8
docx
Köögileksikon
23
doc
Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun