Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto

Toitumisõpetus (2)

1 Hindamata
Punktid
Vasakule Paremale
Toitumisõpetus #1 Toitumisõpetus #2 Toitumisõpetus #3 Toitumisõpetus #4 Toitumisõpetus #5 Toitumisõpetus #6 Toitumisõpetus #7 Toitumisõpetus #8 Toitumisõpetus #9 Toitumisõpetus #10 Toitumisõpetus #11 Toitumisõpetus #12 Toitumisõpetus #13 Toitumisõpetus #14 Toitumisõpetus #15 Toitumisõpetus #16 Toitumisõpetus #17 Toitumisõpetus #18 Toitumisõpetus #19 Toitumisõpetus #20 Toitumisõpetus #21 Toitumisõpetus #22 Toitumisõpetus #23 Toitumisõpetus #24 Toitumisõpetus #25 Toitumisõpetus #26 Toitumisõpetus #27 Toitumisõpetus #28 Toitumisõpetus #29 Toitumisõpetus #30 Toitumisõpetus #31 Toitumisõpetus #32
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 32 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-11-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 151 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor linzzu Õppematerjali autor

Märksõnad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
17
doc

Toitumisõpetus

Kasutada tooteid, mis on sobilikud inimesele. Lumepallisupp tuleks menüüst kõrvaldada ja asendada millegi muuga, sest laktoositalumatuse all kannatajale ei ole see supp sobilik. Võiks panna asemele midagi kalorirohkemat, sest inimesel jäi vajalikust energiast puudu. Toidu kogus oli sobilik. Menüüs võiks olla rohkem puu- ja juurvilju. 16 KASUTATUD KIRJANDUS Teesalu, T; Vihalemm, T. (2001). Seedimine. Toitumine. Dieedid. Tartu. Jänes, H. (2000). Koduse ravi ABC. Tallinn Tõlkinud Elken, M. (2001). Tervise käsiraamat. Tallinn. Tõlgitud teosest: Jorma Palo ja WSOY. (1998). Lääkärikirja. Helsinki. Selby, A. Tõlkinud Smidt, I. (2001). Tervistavad toidud. Tallinn http://www.miksike.ee/documents/main/referaadid/toitained.htm 17

Toiduainete ja toitumisõpetuse...
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal annab 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartulist saab polüsahhariide, tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60 % peaks olema süsivesikud 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes olev - amülaas alustab tärklise ja teiste süsivesikute lagundamist juba suus, ning saadusteks on maltoos. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peaks saama toiduga 25 ­ 35 g kiudaineid, kuna lisavad soolesisaldisele mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde. kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust j

Toit ja toitumine
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

2 . Toitumise alused Eesmärk: Õppida tundma tervisliku toitumise põhimõtteid ja oskusi neid rakendada toiduvalmistamisel ja menüüde koostamisel. Alapeatükid: 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 2.2. Toidupüramiid 2.3. Toitained ja toidu energeetiline väärtus 2.4. Tervisliku toitumise alused 2.5. Erinevate toitumisvajadustega kliendid 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus Toit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid, et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist. Täiskasvanud inimene vajab toitu: 1. põhiainevahetuseks 2. lisaainevahetuseks seoses toitainete omastamisega 2. koerakkude uuendamiseks 3. energiakulude katteks seoses töö ja tegevustega 4. vajalike toitainete reservide loomiseks Põhiainevahetuseks nimetatakse minimaalset energiahulka, mis kulub inimesel rahuolekuks ( puhates, lamades, mitte midagi tehes) kudede ainevahetuseks, hingamiseks, südame

Toitumisõpetus
thumbnail
4
doc

Toitumine

Toitained Toiduained ­ see mida me sööme (leib, sai, liha, piim jms) Toitained ­ need millest see toiduaine koosneb (valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid) Toitainete ülesanded: · Energia tootmine · Organismi ehitamine, paljunemine, kasv, vastupidavus haigustele ja nakkustele · Toidutagavarade säilitamine Klassifikatsioon: · Makrotoitained ­ süsivesikud, lipiidid (rasvad), valgud · Mikrotoitained ­ mineraalained, vitamiinid · Kõikideks tegevusteks on vaja vett Süsivesikud · Põhiline energiaallikas · Kuuluvad rakkude, kudede, vere ja hormoonide koostisesse · Annavad ainevahetuseks, närvisüsteemi ja aju tööks vajaliku energia · Täiskasvanute vajadus ööpäevas on 400-500 g 1g süsivesikuid annab 4 kcal Süsivesikute liigid · Lihtsuhkur ehk monosahhariidid ­ glükoos, fruktoos · Liitsuhkrud, mis koosnevad kahest suhkrust e. disahhariinid ­ laktoos, maltoos,

Toitumisõpetus
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

1. Toiduenergia 1 MJ = 1000 kJ 1 kcal = 4,19 kJ Kui päevane energiatarve on 10 MJ, kui palju on see kcal? 10 MJ = 10000 kJ 10000/4,19 = 2387 kcal Kui päevane energiakogus on 2400 kcal, kui palju peab tarbima valke? Toitainete energeetilised väärtused on järgmised: 1 g süsivesikuid ”annab” 17,2 kJ (4,1 kcal) 1 g lipiide 38,2 kJ (9,1 kcal) 1 g valke 17,2 kJ (4,1 kcal) 1 g etanooli 29,8 kJ (7,1 kcal) 1 g kiudaineid ~8,4 kJ (~2kcal) Päevasest energiatarbest tuleks: 50 - 60% katta süsivesikute, 25% - 35% lipiidide, 10 – 20% valkude arvelt Seega 2400*0,2=480 kcal 480/4,1=117 grammi valku Kui palju energiat annab klaas piima, kui see sisaldab 3% rasva, 5% süsivesikuid, 4% valku ja 120 mg kaltsiumi? Klaas = 200 ml Rasva = 200*0,03=6 grammi > 6*9,1=54,6 kcal Süsivesikuid = 200*0,05=10 grammi > 10*4,1= 41 kcal Valku = 20

Toitumisõpetus
thumbnail
22
docx

Söötmisõpetus

September-detsember 2008. a. Söötmine I loeng Loomade jaotus toiduenergia omastamise alusel Herbivoorid ­ toituvad põhiliselt heintaimedest, on võimelised vabastama energia mikrobiaalsete ensüümide abil. a) Mäletsejalised ­ eesmaoseedega b) Kabjalised ­ jämesooleseedega Omnivoorid ­ kõikesööjad , vabastavad taimedes oleva energia enda seedeensüümide abil. Karnivoorid ­ lihasööjad, ei vabasta ise fotosünteesil talletatud energiat. Kehaained Perioodilisuse tabelis 111 elementi Elusorganismides leitud 70 27 elementi omab bioloogilist funktsiooni Põhilisi bioloogilisi elemente 6 ­ vesinik, süsinik, lämmastik, hapnik, fosfor ja väävel (moodustavad kõik organismi bioloogilised molekulid) Põhilised bioelemendid ­ 98%, ülejäänud 2% nimetatakse mikroelementideks. a) Kõige rohkem on meie kehas hapnikku, ca 60% meie kehakaalust moodustab hapnik. Põhiliselt vee koostises, meie kehas on ca 65% vett. Veest 35% on rakusisene vesi( ja ülejäänud vesi o

Söötmisõpetus
thumbnail
10
docx

Toitumine

Toitumine · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 % vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %. Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud -- sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad -- pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen. Enne koormust 30-60 minutit tohi kasutada kergesti imenduvaid süsivesikuid ­glükoos. Sed

Tööõpetus
thumbnail
12
pdf

Toitumine

· Tekkisid sotsiaalne tööjaotus, · Vegetarismiga kaasnevad tihti perekond, isiklik majapidamine äärmuslikkusesse kaldumised ­ tervisele ohtlikud käitumishälbed 2 Õlle ja piima dieet Seedesüsteem ja seedimine · Õlu (Guinness) sisaldab · Seedimine ­ etapiline suure hulga mineraale ja protsess mille käigus toidu vitamiine. Puuduvad aga struktuur lõhutakse ja C-vitamiin, kaltsium ning toitained muudetakse rasvad. Puuduva osa saab organismile kättesaadavaks täiendada piima ja · Fuktsioonid: mahlaga. ­ Neelamine, liikumine,

Toitumise alused



Lisainfo

Mõisted, seedesüsteemid ja seedimine, keha toiduvajadus, söögiisu, inimtoidu komponendid, tasakaalustatud toitumine, esmavajalikud toiduained, vitamiinid ja mineraalained, dieedisoovitused, lisaained e. E-ained,

Meedia

Kommentaarid (2)

Marguerite profiilipilt
Marguerite: Eksamiks on väga kasulik!
12:58 25-12-2008
motana profiilipilt
17:02 12-10-2009



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun