Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toitained - mis ja miks? (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on toitained?

Lõik failist

Toitained  - mis ja 
miks?

9. klass
Mis on  toitained ?
Toitained - toiduainete koostisosad
➢ kudede ülesehitamine ja uuendamine;
➢ energia saamine. 
Osalevad ainevahetuses. 
Jaotatakse  mikro - ja makrotoitaineteks. 
Toitainete jaotamine  
                 Makrotoitained
Mikrotoitained  
Vajame iga päev suuremas koguses:
Vajame igapäevaselt väiksemates 
kogustes :
● energia tootmiseks;
● kasvamiseks.
●  arenemiseks , kasvamiseks, 
paljunemiseks
Rasvhapete allikas.
Süsivesikud 
● hästi kättesaadavad, kõrge energeetilise väärtusega;
● süsivesikuid vajatakse kõige rohkem; 
● seedimisel on vajalikud kiudained;
Vasakule Paremale
Toitained - mis ja miks #1 Toitained - mis ja miks #2 Toitained - mis ja miks #3 Toitained - mis ja miks #4 Toitained - mis ja miks #5 Toitained - mis ja miks #6 Toitained - mis ja miks #7 Toitained - mis ja miks #8 Toitained - mis ja miks #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-10-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor retimaan Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
22
doc

TOIDUAINETE TOITEVÄÄRTUS NING TERVISLIKKUSE SEOS NENDE KOOSTISEGA

 allkoholi tarbimine  suitsetamine  mõned ravimid  antibeebipillid Kokkuvõte Probleemideta elamiseks peab inimene toitu sööma. Toiduained koosnevad toitainetest. Toiteväärtus ehk toidu energeetiline väärtus on vajalik inimese keha normaalseks funktsioneerimiseks. Kõige rohkem energiat saab süsivesikutest ja rasvadest, samuti alkoholist ja orgaanilistest hapetest. Energiavajadus sõltub mitmetest parameetritest. Valgud on tähtsad toitained. Nende peamine funktsioon organismis on kasvu ja ehituslik ülesanne. Umbes 15% päevasest toiduenergiast peaksid olema valgud. Liigne valgu tarbimine on kahjulik. Lipiidide peamine funtksioon on energia saamine ja säilitamine. Rasvu tuleb tarbida õiges koguses ja vahekorras. Umbes 30% päevasest toiduenergiast peaks olema rasvad. Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks. Süsivesik ei ole sama, mis suhkur. Süsivesikd peaksid katma 60% päevasest tarbitavast energiast

Toidukeemia
thumbnail
12
docx

Iga elav organism vajab toitu

Kui me aga sööme süsivesikuterikast toitu liiga palju, muutuvad ülearused süsivesikud rasvadeks. Rasvadest saame samuti energiat. Rasvad ladestuvad taimede ja loomade kudedesse. Loomseid rasvu saadakse tapetud loomade rasvkude sulatades. Taimedes on rasvad kogenenud peamiselt seemnetesse, sealt eemaldatakse nad pressides. Rasvad on veest kergemad, sest nad ei lahustu, kuid lahustuvad orgaanilistes lahustites. Rasvad on suure toiteväärtusega toitained. Normaalse toitumise korral rahuldavad nad olulise osa inimese energiavajadusest. Kui me aga saame neid toiduga rohkem, kui organism ära kasutab, koguneb liigne rasv rasvarakkudesse. Valgud Iga uue raku moodustumiseks on vaja valke. Valgud on tähtsad ka meie keha kaitsjatena. Nad aitavad kahjutuks muuta ja hävitada organismi tunginud haigusetekitajaid. Inimene vajab valke pidevalt. Kuna valgud ei kogune tagavaraks, tuleb iga päev süüa valgurikast toitu. Lapse valgutarve on

Bioloogia
thumbnail
4
docx

9.klass bioloogia konspekt, toitumine ja erituselundid

· Ainevahetus- kõik organismis toimuvad keemilised muutused, mille kaudu organism on seotud keskkonnaga ja mis võimaldavad tema elutegevust. · Toitained on toiduainete koostisosad, mida organism kasutab kudede ülesehitamiseks ja uuendamiseks ning mille lõplikul lõhustumisel hapniku kaasabil vabaneb energia. · Makrotoitained - Inimene peab saama järjepidevalt suurtes kogustes - valgud, süsivesikud, rasvad ja vesi. · Mikrotoitained inimene vajab vähem - vitamiinid ja mineraalained Rakkudes sünteesitakse uusi kehaomaseid aineid, lõhustatakse energiarikkad molekulid, et vabaneks energia.

Biotehnoloogia
thumbnail
3
docx

Seedeelundkond ja Seedmine

magu- maonõre(sisaldab soolhapet)lima suu - sülg neel- lima(hõlbustab toidu liikumise) 12sõrmiksool - seedenõred 9)maksa ja kõhunäärme ülesanded Maksas sünteesitakse sappi, mis muudab rasvad hõlpsamini seeditavateks väikesteks tilgatesteks Kõhunäärme nõre sisaldab mitmesuguseid valke, süsivesikuid ja rasv lõhustavaid ensüüme. 10)Makrotitainete lõhustumissaadused vesi,valgud,süsivesikud,toidurasvad IV SELGITA 1.Kuidas on omavahel seotud toiduained ja toitained? Toitained ja toiduainete koostisosad, mida organism kasutab kudede ülesehitamiseks ja uuendamiseks ning mille lõplikul lõhustamisel hapniku kaasabil vabaneb energia 2.Millset oleneb ainevahetuse kiirus? 1)vanusest 2)keha temperatuurist 3)toitainete hulgast 4)ensüümide aktiivsusest 5)kehakaalust jne. 3.Millest oleneb toidu energeetiline väärtus? toitainete hulgast ja vahekorrast toidust. 4.Miks on vitamiinid organismile vajalikud?

Bioloogia
thumbnail
14
pdf

Toitained, toit ja tervis

Toitained, toit ja tervis • Toiduained ja toitained Organism saab toidust energiat ja aineid, millest oma keha üles ehitada. Toit muutub organismis kasutus- kõlblikuks siis, kui see on seeditud (lõhustatud) ja tekkinud toitained (lõhustumissaadused) on verre imendunud. Meenuta, mis on toiduained ja mis on toitained. Kirjuta, kuidas need on omavahel seotud. Toitained on ​keemilised ained​, mida ​organismid​ vajavad ​ainevahetuses​ või kasutavad energiaallikana. ​Toit on igasugune ​rasvadest​, ​süsivesikutest​, ​veest​, ​valkudest​ ning ​vitamiinidest koosnev aine, millest inimene saab eluks vajalikke aineid ning energiat. Toiduainete koostisosad on toitained. Täienda toitainete skeemi, kirjutades kastidesse sobivad terminid: vitamiinid, valgud,

Toit ja toitumine
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

2 . Toitumise alused Eesmärk: Õppida tundma tervisliku toitumise põhimõtteid ja oskusi neid rakendada toiduvalmistamisel ja menüüde koostamisel. Alapeatükid: 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 2.2. Toidupüramiid 2.3. Toitained ja toidu energeetiline väärtus 2.4. Tervisliku toitumise alused 2.5. Erinevate toitumisvajadustega kliendid 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus Toit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid, et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist. Täiskasvanud inimene vajab toitu: 1. põhiainevahetuseks 2. lisaainevahetuseks seoses toitainete omastamisega 2. koerakkude uuendamiseks 3

Toitumisõpetus
thumbnail
10
docx

Tervislik toitumine

Võru Gümnaasium Jako Laidver TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja: Paula Solvak Võru 2018 1 Sisukord 2SISSEJUHATUS...................................................................................................... 2 3TERVISLIK TOITUMINE........................................................................................... 3 3.1Valgud............................................................................................................ 4 3.2Süsivesikud.................................................................................................... 4 3.2.1Suhkrud.................................................................................................... 5 3.2.2Kiudained................................................................................................. 5 3.3Rasvad, rasvhapped...................................................................................

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
5
docx

Uurimustöö toidu koostise ja toiteväärtuse kohta

Rocca al Mare Kool Madis Trahov 7.c Uurimustöö toidu koostise ja toiteväärtuse kohta Tallinn 2011 Inimese keha vajab toitu, et elus püsida. Toit koosneb toiduainetest (nt. tehislikest, mineraalsetest, loomsetest jne) ,mis omakorda koosnevad toitainetest ( nt. valkudest, mineraalidest, vitamiinidest jne ). Neid kõiki on inimesel vaja, et elus ja terve püsida. Osa toitainetest on vähem tähtsamad kui teised ja osad isegi liigtarbides kahjulikud. Valgud e. proteiinid on biopolümeerid ,miskoosnevad aminohappejääkidest. Valgu molekul koosneb paljudest üksteise järele seotud aminohapetest, mis jagatakse omakorda asendamatuteks, mida peab saama toiduga, ja asendatavateks, mida organism suudab ise sünteesida. Erinevad toidud sisaldavad aminohappeid erinevas kombinatsioonis ja koguses. Loomsed valgu

Kokandus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun