Toit ja toitumine (0)

5 Hindamata
 

SISUKORD

SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3
1. TOITAINED .............................................................................................................................4
1.1. Vitamiinid ..........................................................................................................................4
1.2. Mineraalid .........................................................................................................................4
1.3. Probiootikumid ..................................................................................................................4
1.4. Valgud ................................................................................................................................4
2.TOIDUPÜRAMIID..................................................................................................................5
2.1.Püramiidi alus on liikumine..............................................................................................5
2.2.Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul ......................................................................5
2.3.Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad ..................................................................5
2.4.Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala- kana -muna........................................5
2.5.Neljas korrus: lisatavad toidurasvad , pähklid ja seemned.................................................5
2.6.Püramiidi tipp: mesi , moos , maiustused ning magusad karastus - ja mahlajoogid ............6
3. TALDRIKUREEGEL ..............................................................................................................7
4.VALGUSFOORITABEL.........................................................................................................9
5.ENERGIA JA TOITAINETE VAJADUSED.........................................................................10
KOKKUVÕTE..........................................................................................................................13
KASUTATUD MATERJALID.................................................................................................14
LISAD.......................................................................................................................................15



SISSEJUHATUS

Inimese organism vajab tervislikku toitumist, et pü sida terve nii vaimselt kui füüsiliselt.
Tervislik toitumine on tänapäeval väga aktuaalne teema. Teema valik tulenes soovist teada
saada rohkem tervisliku toitumise põhitõdedest – mida ja kui palju süüa, et hoida keha
tervena. Töö eesmärgiks oli erinevate teaduslike tekstide, tabelite ja jooniste abil kirja panna
tervisliku toitumise põhialused . Uurimistöö keskmeks sai info, mida ja millal on kõige
tervislikum süüa ning milliseid toiduained tuleks tarbida rohkem või vähem. Materjal on
kogutud erinevatest raamatutest ja interneti allikatest. Suurem osa tööst on koostatud
refereerimise teel.



3
1. TOITAINED
Toitaine on aine, mida saame keskkonnast ning mis on vajalik eluks ja kasvamiseks.
Suuremalt osalt on see toit ja vesi. Kõige tuntumad toitained on vitamiinid ja mineraalid. Kuid
87% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Toit ja toitumine #1 Toit ja toitumine #2 Toit ja toitumine #3 Toit ja toitumine #4 Toit ja toitumine #5 Toit ja toitumine #6 Toit ja toitumine #7 Toit ja toitumine #8 Toit ja toitumine #9 Toit ja toitumine #10 Toit ja toitumine #11 Toit ja toitumine #12 Toit ja toitumine #13 Toit ja toitumine #14 Toit ja toitumine #15 Toit ja toitumine #16
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 16 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2016-01-12 Kuupäev, millal dokument üles laeti
12 laadimist Kokku alla laetud
0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
kkeitss Õppematerjali autor

Mõisted

Sisukord

  • SISUKORD
  • SISSEJUHATUS
  • TOITAINED
  • TOIDUPÜRAMIID
  • TALDRIKUREEGEL
  • Põhitoit; 25%
  • Lisand; 25%
  • Salat; 50%
  • Lõunasöök
  • Hommikusöök
  • Õhtusöök
  • Õhtuoode
  • VALGUSFOORITABEL
  • ENERGIA JA TOITAINETE VAJADUSED
  • KOKKUVÕTE
  • KASUTATUD MATERJALID
  • LISAD

Teemad

  • TOITAINED
  • Vitamiinid
  • Mineraalid
  • Probiootikumid
  • Valgud
  • TOIDUPÜRAMIID
  • Püramiidi alus on liikumine
  • Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul
  • Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad
  • Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna
  • Neljas korrus: lisatavad toidurasvad, pähklid ja seemned
  • Püramiidi tipp: mesi, moos, maiustused ning magusad karastus- ja
  • mahlajoogid
  • TALDRIKUREEGEL
  • Taldrikureegel
  • Joonis 1.Taldrikureegel
  • Päevase toidukoguse jaotus
  • Joonis 2. Päevase toidukoguse jaotus (http://www.matemaatika.edu.ee/sisu/0028/index.html)
  • VALGUSFOORITABEL
  • ENERGIA JA TOITAINETE VAJADUSED
  • Tabel 1. Kehamassiindeksi protsendid (http://www.toitumine.ee/tervislik-kehakaal-3)
  • Joonis 3. Energiavajadus sõltuvalt inimese elueast (päevas) (http://www.toitumine.ee/energia-ja
  • toitainete-vajadused)
  • Tabel 2. Täiskasvanud inimeste ligikaudne energiavajadus sõltuvalt soost, vanusest ning füüsilisest
  • koormusest (http://www.toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused)
  • Nutikas toitumine
  • Naine24
  • Et toit eimuutuks vaenlaseks
  • toitumine.ee
  • Lisa 1. Toidupüramiid
  • Lisa 2. Esmahaigestumine SVH-sse 100 000 elaniku kohta Eestis 1992
  • aastal

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

21
docx
32
docx
2
doc
144
xlsx
19
docx
10
docx
10
docx
24
doc





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto