Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Toidumürgistused (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris

TALLINNA TEENINDUSKOOL


Piia Maria Nahkur
Rühm T11 HT
TOIDUMÜRGISTUSED
Clostridium perfringens


Juhendaja : Küllike Varik


Tallinn 2011
Piia Maria Nahkur Toidumürgistused

SISUKORD


SISSEJUHATUS 3
1.TOIDUMÜRGISTUSED 4
2.MIKROBIOLOOGILISED TOIDUMÜRGISTUSED 5
3. BAKTERIAALSED TOIDUMÜRGISTUSED 7
Salmonelloos 7
Proteuse põhjustatud toidumürgistus 8
Stafülokokk 9
Botulism 10
Seentest (hallitusest) põhjustatud mürgistused 11
4.MITTEBAKTERIAALSED TOIDUMÜRGISTUSED 12
ORGAANILISED MÜRGISTUSED 12
Tungalteramürgistus 12
Solaniinimürgistus 12
Mürgistused luuviljaliste tuumadest 13
Seenemürgistused 13
ANORGAANILISED MÜRGISTUSED 14
Mürgistus raskemetallidest 14
5.CLOSTRIDIUM PERFRINGENS 15
KOKKUVÕTE 16
VIITED 17
Piia Maria Nahkur Toidumürgistused

SISSEJUHATUS

Referaat keskendub erinevate toidumürgistuste ülevaatele. Veidi täpsemalt kirjutasin Clostridium perfringensist. Töö peaks andma lugejale üldist infot erinevate mürgistuste iseloomu kohta ja samuti nende välitmise nõuandeid.
Piia Maria Nahkur Toidumürgistused
  • TOIDUMÜRGISTUSED


    Toidumürgistuseks nimetatakse haigusi, mis tekivad tõvestavaid pisikuid või mürgiseid aineid sisaldavate toiduainete tarvitamisel. Sagedamini on mürgistuse põhjuseks toidusse sattunud ja seal paljunenud pisikud või nende poolt eritatud toksiinid . Toidumürgitus ei levi haigetelt inimestelt tervetele. Olenevalt tekkimise põhjustest võivad mürgistused olla bakteriaalse või mittebakteriaalse päritoluga.
    Tähtsamad toidupatogeenid , mis võivad saastunud toidu tarbimisel inimestel esile kutsuda toidumürgistusi:
  • Salmonella
  • Shigella
  • Campylobacter jejuni
  • Listeria monocytogenes
  • E. coli (enteropatogeenne)
  • Clostridium botulinum
  • Clostridium perfringens
  • Brucella abortus
  • Mycobacterium bovis
  • Staphylococcus aureus
  • Vibrio parahaemolyticus
  • Vibrio vulnificus
  • Yersinia enterocolitica
  • Coxiella burnetti

    Piia Maria Nahkur Toidumürgistused
  • MIKROBIOLOOGILISED TOIDUMÜRGISTUSED


    Mikrobioloogilise toidumürgistuse e. intoksikatsiooni puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini, mis eraldub toitu juba mikroorganismi eluajal, sellest ka nimetus eksotoksiinid. Haiguse põhjustavad eksotoksiinid, elusate mikroobide olemasolu söömise ajal ei ole vajalik. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused.
    Seente produtseeritud eksotoksiine nimetatakse mükotoksiinideks ja nende tekitatud toidumürgistused on mükotoksikoosid. Mükotoksiine toodavad põhiliselt hallitusseente Aspergillus, Penicillium ja Fusarium mõned liigid. Paljud mükotoksiinid on väga vastupidavad kõrgetele temperatuuridele ja ei hävine keetmisel , leiva küpsetamisel, praadimisel. Seetõttu ei tohi hallitanud toitu süüa isegi pärast termilist töötlemist.
    Toidumürgistuse peiteperiood on lühike, minimaalselt ainult paar tundi, sest seedekulglasse jõudnud toksiinid hakkavad kohe toimima ja põhjustavad haiguse.
    Mittemikrobioloogiliste toidumürgistuste põhjusteks on oma olemuselt mürgised toiduained (mürkseened, -taimed, - kalad ), toiduaines teatud tingimustel tekkinud mürgised ühendid (näit. solaniin roheliseks tõmbunud kartulis , rohelistes tomatites), luuviljaliste tuumades sisalduv amügdaliin, mis seedetraktis lagunedes moodustab sinihapet, või toiduainesse sattunud orgaanilised või anorgaanilised mürgid (pestitsiidid, nitritid , nitrosoamiinid, raskemetallid (plii, vask, elavhõbe jt.). Viimased võivad toitu sattuda nõudest, milles toitu valmistatakse,
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Toidumürgistused #1 Toidumürgistused #2 Toidumürgistused #3 Toidumürgistused #4 Toidumürgistused #5 Toidumürgistused #6 Toidumürgistused #7 Toidumürgistused #8 Toidumürgistused #9 Toidumürgistused #10 Toidumürgistused #11 Toidumürgistused #12 Toidumürgistused #13 Toidumürgistused #14 Toidumürgistused #15 Toidumürgistused #16 Toidumürgistused #17
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-02-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 41 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Collapse Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    5
    docx
    Toiduhügieen-Haigused
    3
    doc
    TOIDUHÜGIEEN HAIGUSED
    13
    rtf
    Toiduhügeen
    12
    pdf
    TOIDUHÜGIEEN puhastus
    31
    doc
    Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes
    20
    pdf
    Toiduhügieen
    27
    doc
    TOIDUHÜGIEEN
    8
    docx
    Mikrobioloogilised toidumürgitused



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun