Toitumise tähtsus Koostaja: Kristina Tepper PK 10 Tartu KHK Tartu 2011 Toiduvaliku põhimõtted · Päevast päeva ilmub uut infot toiduainete tervistavate omaduste või nende kahjulikkuse kohta. Homme võib juhtuda, et lükatakse see info ümber. Tootjad pakuvad üha uusi tooteid, mis väidetavalt on meile kasulikud. Samuti mõeldakse pidevalt välja uusi dieete. Tervisliku toitumise info tundub muutuvat väga kiiresti ja raske on selles orienteeruda. Trendidesse ja sensatsioonilistesse uudistesse toitumisest tasub suhtuda eluterve kahtlusega. Ei ole olemas imetoiduaineid ega imedieete, kõige tähtsamad tervisliku toitumise põhimõtted ei ole tegelikkuses kuigi palju muutunud juba aastakümneid. Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: 1. Söö vastavalt vajadusele: Organism peab toidust saama nii elutegevuseks v
järgselt. Seoses tänapäeva elutempoga ja arvestades seda, et inimese igapäevane toit ei ole kaugeltki nii täiuslik, kui seda meie keha ja toitumisspetsialistid näha tahaksid, on mõistlik vastavalt oma tervise seisundile valikuliselt lisandeid tarvitada. Enamikku toidulisandite koostisosadest sisaldab ka inimese organism või saame neid mingil hulgal ka igapäevasest toidust, kuid mitte sellises koguses nagu toidulisandist. Teatud terviseprobleemide puhul on toidulisand suuremaks abiks kui sümptomit alla suruv ravim. On juhtunud, et näiteks antidepressandid määrati inimesele, kes hiljem sai abi lihtsast B-kompleksvitamiini kuurist. Kust toidulisandeid osta? Apteegis on üldjuhul elementaarne valik olemas ning tihtipeale soodsam hind kui võrkturunduses pakutavatel toodetel. Samas ei ole apteegis võimalik saada põhjalikku infot ühe või teise toidulisandi mõju ja toime kohta, seda ei võimalda lihtsalt apteekrite töömaht
........................................................................................11 4.1.Uuringute tüübid.........................................................................................................11 4.2.AREDS.......................................................................................................................12 4.3.AREDS 2....................................................................................................................13 5.AMD JA TOIDULISANDID............................................................................................13 5.1.Maakula pigment........................................................................................................14 5.2.Vabad radikaalid.........................................................................................................15 6.KATARAKT JA TOIDULISANDID................................................................................16 6.1.Katarakti arengu füsioloogia
Uuritakse kuidas neid peaks kasutama. Käsitletakse mõndaid populaarsemaid lisandeid mida inimesed kasutavad. Räägitakse mida nad sisaldavad ja kuidas töötavad. Teema oli valitud autori huvide tõttu fitnessi vastu ning on väga aktuaalne seoses spordi populaarsuse kasvuga. Põhiliseks allikaks oli veebileht www.fitness.ee. Empiiriline osa koosneb ainult kirjanduse analüüsist. On võetud teemaks ,,Massi lisamine" ning selleks enim kasutataimad Eestis toidulisandid internet poest www.fitshop.fitness.ee ja räägitakse mis nad endas sisaldavad ja kuidas töötavad. 1.MIS ON TOIDULISANDID? Toidulisandid on spetsiaalselt tehtud ained nendele kes aktiivselt tegelevad spordiga. Need on ained mis on suunatud sellele, et suurendada vastupidavust, kehamassi, kiirust, jõudu, tervist või lihtsalt hoida ennast heas vormis, saledana ja ilusana. (Mango 2009) Tänapäeva tipsport ei oleks võimalik toidulisanditeta. Ükski sportlane ei saa jõuda
erinevaid toidulisandeid. Toidu halvas kvaliteedis on süüdi see, et palju kasutatakse väetiseid, et saaks oleks suurem ja kasvaks kiiremini. Saaks koristatakse ära ennem kui see valmida jõuab, kuid on ka erandeid, kuid enamus toiduained tuleb ikkagi välismaalt. Ka toidulisandite valiku juures tuleb olla ettevaatlik, et ei ostaks neid lisandeid, mis sisaldavad alkoholi või suhkrut, neid kasutavad tootjad säilitusainetena. Olulisemad toidulisandid on klooridioksiid ja vesiniksperoskiid, kontsentreeritud roheline pulber, multimineraalainete preparaat, B kompleksi vitamiin, rasvhapped. ( Young Robert O. & Young Redford Shelly ) 6. PH TASAKAAL JA FÜÜSILINE KOORMUS 9 Kehale tuleks anda mõõdukalt ka füüsilist koormust, hea oleks kerge trenn, kuna tugev pingutus ja raske trenn muudavad keha pH taseme veelgi happelisemaks
sisaldavad ravimid (I ja II nimekiri + kodeiin ja etüülmorfiin puhta ainena) Arvestusele kuuluvad ravimid: narkootilised ja psühhotroopsed ained ja neid sisaldavad ravimid (III ja IV nimekiri v.a kodeiin ja etüülmorfiin puhta ainena) 12. Milline asutus peab järelvalvet toidulisandite üle? Milline ravimite üle? Toidulisand - veterinaar- ja toiduamet. Ravimid - ravimiamet. 13. Millal on tegemist toidulisandiga ja milleks toidulisandid mõeldud on? Tavatoidu täiendamiseks. Teatud toitainete kontsentreeritud allikas. Kindel annus või kogus. Ei ole ravivaid omadusi. 14. ATC klassifikatsiooni alus? Tähtede tõlgendus. A seedetrakt ja ainevahetus B veri ja vereloomeorganid C kardiovaskulaarsüsteem D dermatoloogia G urogenitaaltrakt ja suguhormoonid H süsteemsed hormoonpreparaadid J infektsioonivastased ravimid süsteemseks kasutamiseks L kasvajavastased ja immuunmoduleerivad ained
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K12KÕ Karina Tjusina TOIDUKAUBAD Õpimapp Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 05.06.13 SISUKORD SISSEJUHATUS Tooted ja nende sisu. Kirjeldab ettevalmistamiseks ja hoidmiseks. Tootjad ja uusi funktsioone tootmises. Huvitav artikkel umbes tootmist ja tootjaid. Ülaltoodud näited kuumtöödeldud tooted erinevates riikides. Ajalugu tooted, kuidas luua ja kus kasutada. Väljenda oma arvamust mõned faktid ja järeldused. 1 TOIDUKAUBAD 1.1 Sool Esimesed teadaolevad andmed soola tootmisest on umbes 4000 eKr Egiptuses, Roomas ja Kreekas Esimesena hakkasid soola merest korjama foiniiklased Teadlased selgitasid soola toime välja alles 19-ndal sajandil Sool on maakeral väga laialt levinud leidub kõikidel mandritel v.a Antarktikas Soola leidub: Merevees,soolajärvedes,
PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS Edvin Sild K-16B Eritoitumine diabeetikule Referaat Juhendaja: Taisi Talviste Pärnu 2018 SISUKORD SISSEJUHATUS Käesoleva referaadi teemaks on " Eritoitumine diabeetikule" Antud teema valikul sai määravaks asjaolu, et olen debeedist küll palju kuulnud nii meedia vahendusel kui erinevaid artikleid lugedes, kuid pole sellesse teemasse tegelikult süvenenud. Seega otsustasin, et uurin mis see tegelikult on, mida endast dibeet kujutab ning kuidas sellega toime tulla, mis on need toitained, mida diabeedik tohib ja saab või peab sööma. Erinevate internet andmete põhjal on täna Eestis diagnoositud umbes 70 000 inimesel dibeet ning maailmas põeb diabeeti ca 415 miljonit inimest. ( www. vikipeedia.ee) Diabeeti haigestumise puhul ei ole oluline, kas oled noor või vana, mis rassist oled, soost ol
Kõik kommentaarid