Toidukaubaõpetus 2014 (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
1.osa
Teraviljad
Ökoteraviljad
Kõvateraline nisu
*Proteiinisisaldus 10-14%
*Sisaldab rohkesti gluteeni (teravilja valgusegu)
*Kasvab soojas kliimas
*Sobilik paremini pärmitaignast toodete küpsetamiseks
Durumnisu - kõvanisu eriliik
*Sisaldab rohkesti gluteeni, kuid küpsetamiseks ei sobi
*Jahvatatakse jahu nimega semolina, mida kasutatakse pastatoodete valmistamiseks (tähendab itaalia keels sõredat, selgelt tuntava teralise tekstuuriga nisujahu )
couscous
*Saadakse kõvanisust
*Jämedam mannast, kollast värvi
*Sobib toidulisandiks
KAMUT
*Iidne teravili, suguluses durumnisuga
*Sisaldab rohkesti valku
*Võile sarnaneva maitsega
*Sisaldab gluteeni, kuid on siiski talutav gluteenihaigetele inimestele
SPELT ( SPELTA )
*Tuhande aasta tagune, taasavastatud nisu
*Sisaldab gluteeni, kuid talutav tsöliaakiahaigetele
*Aitab suhkruhaiguste ravimisel, mao- ja soolepõletiku korral
*Aitab närvi- ja immuunsussüsteemi tugevdamisel
*Reumaatiliste vaeguste korral
* Nahahaiguste korral, eriti ülekaalulisuse korral
TRITICALE (TRITIC)
*Nisu ja rukki ristamisel saadud teravili
*Proteiinirikkam (valk) kui nisu või rukis
*Terades hea mineraalainete sisaldus
* Terad sarnased nisule, kuid kerge rukki lõhn
*Hea tera kvaliteet! Haiguskindlus saadud rukkilt, võime kasvada viletsal pinnal
*Helbed sobilikud hommikueinete valmistamisel
BULGUR
*Kuuma veeauruga töödeldud, kuivatatud ja purustatud täisteranisu
* Populaarne Lähis-Idas, kus samas rollis nagu riis ja kartul
*Valgu- ja süsivesikuterikas
AMARANT
*Hiina spinat - iidse päritoluga lehtköögivili
*Kasvab Lõuna-Aasias, Aafrikas, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas
*Terad on väikesed seemned, mis sisaldavad rohkesti proteiini ja kaltsiumi
*Terad meeldiva piprase maitsega
*Hiina spinatiks kutsutakse lehtede pärast
*Lehed sisaldavad C-vitamiini ( askorbiinhape , hambavitamiin) ja karotiini, kasutatakse nagu köögivilja
QUINOA
*Quinoa e. Peruu spinat, riisispinat
*Iidne teravili, inkade peamine kasvukultuur
*Hirsisarnased terad, valmivad kiiresti
*Pehme, riisile sarnane maitse, kergelt krõbe tekstuur
*Sisaldab palju aminohappeid ja proteiini
*Terade värvus erinev, oleneb sordist (valge, kollane, punane, must)
*Seemnetest kõva, kauasäilivat leiba
*Helvestest putrusid, suppe
*Röstitud jahust valmistatakse kohvisarnast jooki
*Viljadest valmistatakse Ekvadoris keedist , alkoholivaba jooki
*Lehed kasutatakse köögiviljasalatis
TEFF
*Põhja-Aafrikast pärit miniatuurne teravili, praegu viljeldakse USA-s
*Kõrge proteiini- ja süsivesikutesisaldusega
*Min.ainetest leidub rauda, kaltsiumi- on kõrge toiteväärtusega
*Värvuselt elevandiluust pruunikaslillani
*Heledam on pehme, kergelt magusa maitsega
*Tumedamat värvi maitseb nagu pähkel
*Säilitada külmas, pimedas kohas, kinnistes nõudes
Teraviljasaadused
* Manna - saadakse jahu valmistamisel kõrvalsaadusena nisust või maisist. Teraline, helekollase värvusega, paisub kuumas vees.
*Tatar - kolmetahuline, pruunika värvusega
* Hirss - kollane, jahuse väljanägemisega, tahab korralikku pesemist ja kauaaegset keetmist. Tera suurem mannast
* Kaunviljad - kuivatatud herned ( terved , poolikud, ühevärvilised või segavärvilised); kuivatatud põld- ja aedoad, sojaoad, läätsed
*Jahu - jagatakse:
*Rukkijahu (täisterajahu, lihtjahu, kroovjahu, rukkipüül)
*Nisujahu - mineraalainete sisalduse (tuhasus) järgi 6 tüüpi.
Tuhasus näitab jahul värvust.
*Tüüp 405, kõige väiksema, tuhasisaldusega, valge, peene jahvatusastmega - küpsetised
*Tüüp 550, universaalne, sobib küpsetamiseks, kastmete valmistamiseks, ostetakse kõige rohkem
*Tüüp 1700, täisterajahu. Hallika värvusega ning jahvatamisel kliisid ei eraldata , on täisterajahu. Väärtus suur, sest peale kiudainete on selles rohkem vitamiine, mineraalaineid ja iduosa rasva. Sellise jahu säilitamisel peab olema ettevaatlik, sest jahu rasvhapped kipuvad rääsuma ja maitse mõrkjaks muutuma
*Kaerajahu, tatrajahu , odrajahu
*Mida väiksem on tüübi number, seda heledam on jahu ehk seda kõrgem on jahusort
*Püül - kõige peenem .
*Durumnisu = kõvateraline
*Riisisordid:
*Lühikeseteralised, keskmiseteralised - tera pehme, pudrustub kiiresti
*Pikateraline- kõva, klaasjas, keetmisel jääb sõmeraks (terad üksteisest eraldatavad)
*Pruun riis - naturaalne ehk koorimata riis, eemaldatud sõklad, pikk keetmiseaeg, rasvarikas
*Punane riis - meeldiva pähklise aroomiga. Punane riis on väga toitainete- ja vitamiiniderikas ning madala tärklisesisaldusega. Selles on palju kiudaineid, mistõttu see on seedimisele hea. Teradelt on eemaldatud vaid mittesöödav kest. Alles on kõik pealiskihid, mis valgetel riisidelt eemaldatakse, kuid milles peituvadki kasulikud ained. Maitselt on punane riis magusam ja pähklisem, kui valge riis.
*Täisterariis - töötlemisel pruunilt riisilt eemaldatud terakesta pealmine kiht, parem kui valge riis, soovitav loputada külmas vees enne keetmist
* Basmati ehk India riis - pikateraline, mahuline (maht suureneb pärast keetmist 2 korda). Gurmaanide lemmik, veidi pähklimaitseline
*Jasmiinriis - aromaatsem teistest, terad pärast keetmist veidi kleepuvad, tagasihoidlikuma maitsega eelmisest
*Must riis ehk metsik riis ehk indiaani riis - dekoratiivne , tegelikult vesiheina seeme , mis meenutab riisi. Koristuse ajal värvus roheline, hiljem must. Pika keetmisajaga
*Risottoriis - ümarateraline riis, mis sisaldab rohkesti tärklist, imab rohkesti vett ja annab risottole kreemja konsistentsi.
Tuntumad risottoriisid:
*Vialone nano, carnaroli, Arborio (viimane sobilik eriti aedviljadega)
*Vialone nano ja Arborio on kvaliteetsemad,
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Toidukaubaõpetus 2014 #1 Toidukaubaõpetus 2014 #2 Toidukaubaõpetus 2014 #3 Toidukaubaõpetus 2014 #4 Toidukaubaõpetus 2014 #5 Toidukaubaõpetus 2014 #6 Toidukaubaõpetus 2014 #7 Toidukaubaõpetus 2014 #8 Toidukaubaõpetus 2014 #9 Toidukaubaõpetus 2014 #10 Toidukaubaõpetus 2014 #11 Toidukaubaõpetus 2014 #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-10-01 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor moonikapiho Õppematerjali autor

Lisainfo

konspekt kondiitritoodetest ja öko teraviljadest
kondiitritooted , öko teraviljad , tera , aroom , tooraine , marjad , leivad , peensuhkur , õietolm , punane riis , nano , arborio

Mõisted

Sisukord

  • Teraviljad
  • Ökoteraviljad
  • Kõvateraline nisu
  • Durumnisu - kõvanisu eriliik
  • KAMUT
  • SPELT (SPELTA)
  • TRITICALE (TRITIC)
  • BULGUR
  • AMARANT
  • QUINOA
  • Teraviljasaadused
  • *Tatar
  • *Hirss
  • *Kaunviljad
  • *Tüüp 405
  • *Tüüp 550
  • *Tüüp 1700
  • Kvaliteedinäitajad teraviljasaadustel
  • *Niiskusesisaldus
  • *Kõrvalised lisandid
  • *Omadus pehmeks keeda
  • Säilitamine
  • Makaron ja pasta
  • Makaron
  • Leiva-saiatooted
  • *Liigitatakse
  • Lisandid, lisaained levale
  • *Lisaained
  • *Koostisained
  • Eri rahvaste leivad
  • Chapatti
  • Challah
  • Ciabatta
  • Foccacia
  • Kulitš
  • Lavašš
  • Näkileib
  • Pizza
  • Pupernikkel
  • Tortilla
  • Kondiitritooted
  • Liigitus kätlemisviisilt
  • Meesegud
  • Mesilasema totepiimaga mesi
  • Jahvatatud õietolmuga mesi
  • Kunstmesi
  • Suhkur; suhkruasendajad
  • Suhkur
  • Frutoos
  • Saamine
  • Suhkru liigid
  • Toorsuhkur
  • Turbinado
  • Musovado
  • Bamerera
  • Karamellsuhkur
  • Peensuhkur
  • Pruunsuhkur
  • *Rafineeritud peensuhkur
  • *Pärlsuhkur
  • *Kaneelisuhkur
  • *Tarretisesuhkur
  • Tükksuhkur
  • Tume tükksuhkur
  • Hele tükksuhkur
  • Puudersuhkur, tolmsuhkur, tuhksuhkur
  • Suhkruasendajad
  • Suhkrualkoholid ehk polüoolid
  • Valgulised ühendid
  • Sünteetilised magusained
  • Puuvilja-marja kond.tooted
  • Keedis
  • Džemm
  • Konfitüür
  • Povidlo
  • Marjad suhkrus
  • Želee
  • Sukaad
  • Marmelaad
  • Puuvilja-marjamarmelaad
  • Želeemarmelaad
  • Vebrumarmelaad ehk kummikommid
  • Pastilaa
  • Vahukommid
  • Karamell
  • Dražee
  • Iiris
  • Lagrits
  • Närimiskummi (näts)
  • Halvaa
  • Kompvekid
  • Pumatikorpus
  • Želeekorpus (marmelaad)
  • Martsipan
  • Pralinee (pähkel)
  • Vahvlikorpus
  • Liköörikopvekid
  • Vahustatud korpus e. suflee (linnupiim - fantaasianimi)
  • Kreemikorpus
  • Piimakompvekid
  • Kihiliste kommide korpus
  • ŠOKOLAAD
  • *Piimašokolaad
  • Valgešokolaad
  • Glasuurimisšokolaadid ehk kubertüürid (õpikust)
  • Originaal-kuvertüür
  • Bio-kuvertüür
  • Suhkrulisandita kuvertüür
  • Šokolaadi aseained
  • Šokolaadi kvaliteet, vead
  • Šokolaadikompvekid karpides
  • Käsitöökompvekid
  • Poolkäsitöökompvekid
  • Liinikompvekid
  • Jahust kondiitritooted
  • *Liigid
  • *Küpsised

Teemad

  • osa
  • semolina
  • couscous
  • TEFF
  • Manna
  • *Jahu
  • Lühikeseteralised, keskmiseteralised
  • Pikateraline
  • Pruun riis
  • Punane riis
  • Täisterariis
  • Basmati ehk India riis
  • Jasmiinriis
  • indiaani riis
  • Risottoriis
  • Vialone nano, carnaroli, Arborio
  • Paraboil meetod
  • Kvaliteedinäitajad teraviljasaadustel
  • Värvus
  • *Maitse ja lõhn
  • *Kõrvalised lisandid
  • Makaron
  • Pasta
  • *Liigitatakse
  • Lisandid, lisaained levale
  • Lisandid
  • *Lisaained
  • *Koostisained
  • Eri rahvaste leivad
  • Foccacia
  • Tortilla
  • osa
  • Mesi
  • Liigitus kätlemisviisilt
  • Meesegud
  • Suir
  • glükoos
  • laktoos
  • barbados
  • Pruunsuhkur
  • Harilik peensuhkur
  • *Pärlsuhkur
  • Želeesuhkur
  • Suhkrualkoholid ehk polüoolid
  • Valgulised ühendid
  • Marmelaadi, pastilaa ja vahukomme hoida puhtas, kuivas ja õhutatud ruumis temp. kuni 18 kraadi
  • Pumatikorpus
  • Vahvlikorpus
  • Liköörikopvekid
  • Kreemikorpus
  • Kihiliste kommide korpus
  • Tume šokolaad
  • *Piimašokolaad
  • Valgešokolaad
  • Bio-kuvertüür
  • osa
  • *Liigid
  • *Küpsised

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

110
docx
Toidukaubaõpetuse õpimapp
96
doc
Toidukaubaõpetus
80
docx
Toidukauba õpimapp
24
doc
Toiduaine õpetuse
62
doc
Toiduained
45
doc
Õpimapp - eritoit
26
docx
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !