Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes (1)

5 Hindamata
 
Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes
(1) Käitleja peab koostama käitlemisettevõttele töötajate toiduhügieenikoolituse kava, milles
nähakse ette koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord
(2) Koolituskava alusel korraldab käitleja perioodiliselt töötajate tööülesannetele vastavat
toiduhügieeni-koolitust ja hindab töötajate toiduhügieenialaseid teadmisi.
(3) Koolituskava täitmist jälgib järelvalveametnik, kellel on õigus teha ettepanekuid
koolituskava muutmiseks ja täitmiseks ning anda selgitusi selle koostamise kohta.
VÄLJAVÕTE
Toiduseaduses on sätestatud, et kõigis toidukäitlemisettevõtetes peab olema
koostatud enesekontrolliplaan. Enesekontrolliplaanis on kirja pandud
toidukäitlemisettevõtte toiduhügieenialane koolituskava, kus on ettenähtud koolituse
eesmärk, maht, sagedus ja kord. Vastavalt sellele peavad kõik toidukäitlejad
läbima vastavalt oma töö iseloomule toiduhügieenikoolituse. Toiduhügieenikoolituse kava ja
korraldamise aeg ning teadmiste hindamine peavad olema dokumenteeritud. Tõendid
toiduhügieeni läbimise kohta säilitatakse enesekontrolliplaani vahel. Samuti peab
enesekontrolliplaani vahel olema ka tervisetõendid, mida väljastab perearst. Tervisetõendid
tuleb uuendada iga kahe aasta tagant.
Toidu puhul on tegemist valdkonnaga, kus lisaks üldistele majandustegevust reguleerivatele
õigusaktidele tuleb järgida spetsiifilisi nõudeid ja norme. Kõigi nõuete eesmärgiks on
tagada tarbijatele ohutu toidu kättesaadavus, samuti aga võimalus teha teadlikke
valikuid. Professionaalne toidukäitleja peab omama põhjalikke teadmisi sellest, kuidas
köögis tagada toiduohutus. Toidukäitleja tagab, et kõik tema juhtimise all olevad tootmise,
töötlemise ja turustamise etapid vastavad asjakohastele hügieeninõuetele. Alates 1. juulist
2007 on toiduohutuse ja -järelevalve korraldajaks Põllumajandusministeerium ning
järelevalveasutuseks Põllumajandusministeeriumi haldusalas olev Veterinaar- ja
Toiduamet.
Hügieen on teadus tervise kaitsmisest.
Toidu hügieeniline käitlemine väldib haigestumise riski. Toiduhügieen hõlmab kõiki
meetmeid toidu ohutuse ja tarvitamiskõlblikkuse tagamiseks toidu tootmise, töötlemise,
valmistamise, pakendamise, ladustamise, veo, turustamise, käsitsemise ja tarbijale müümise
või muul viisil üleandmise etapis. Toiduhügieen ei ole mitte ainult puhtus, vaid
tööharjumused ja seepärast on esile kutsutud enesekontrolli plaanide täitmine. See
tähendab seda, et toidukäitleja teab ja tunneb toiduhügieenile esitatavaid nõudmisi ja ka
täidab neid nõudmisi ehk täidab enesekontrolliplaani tabeleid vastavalt ettevõtte
enesekontrollis kehtestatud sagedusele. Toiduhügieen on meetmete summa, mis on vajalik
toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks.
Kui toidukäitlemisettevõttes on avastatud otsene oht inimese tervisele, lubab toiduseadus
toidu- ja veterinaarametnikul toidukäitlemisettevõtte tegevuse peatada, kuni oht on
kõrvaldatud. Kui rikkumised korduvad ja ohutus pole tagatud, võetakse kaalumisele
toidukäitleja kauplemisluba. Nõuete mittetäitmise korral tehtavas ettekirjutuses määrab toidu-
ja veterinaarametnik toidukäitlemisettevõtte omanikule täitmise tähtaja sõltuvalt
terviseriskist. Väiksemate rikkumiste korral määrab toidu ja veterinaarametnik trahve. Trahvi
suurused olenevad rikkumisest.
Kõige rohkem põhjustavad trahve järgmised toiduhügieeni eeskirjade rikkumised:
· koristamata ja määrdunud ruumid;
· liiga soojad tingimused madalat temperatuuri nõudvate toitude valmistamiseks ja
säilitamiseks
· aegumistähtaja ületanud toiduainete müük.
NÄIDE: Kui tuleb Toidu- ja Veterinaarametnik toidukäitlemisettevõttesse ja leiab külmikust
96% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #1 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #2 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #3 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #4 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #5 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #6 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #7 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #8 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #9 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #10 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #11 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #12 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #13 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #14 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #15 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #16 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #17 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #18 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #19 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #20 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #21 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #22 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #23 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #24 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #25 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #26 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #27 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #28 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #29 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #30 Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes #31
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 31 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2016-06-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
26 laadimist Kokku alla laetud
1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
KarinTe Õppematerjali autor

Dokumendis esitatud küsimused

  • Mis on tulu heast toiduhügieenist ?
  • KUIDAS PESTA KÄSI ?
  • Miks on vaja enesekontrolli ?

Kommentaarid (1)


12:58 19-02-2018


Sarnased materjalid

14
doc
10
doc
937
pdf
20
doc
25
doc
42
pdf
34
pdf
13
rtf





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto