Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto

Toiduhügieeni alused (2)

5 VÄGA HEA
Punktid
Vasakule Paremale
Toiduhügieeni alused #1 Toiduhügieeni alused #2 Toiduhügieeni alused #3 Toiduhügieeni alused #4 Toiduhügieeni alused #5 Toiduhügieeni alused #6 Toiduhügieeni alused #7 Toiduhügieeni alused #8 Toiduhügieeni alused #9 Toiduhügieeni alused #10 Toiduhügieeni alused #11 Toiduhügieeni alused #12 Toiduhügieeni alused #13 Toiduhügieeni alused #14 Toiduhügieeni alused #15 Toiduhügieeni alused #16 Toiduhügieeni alused #17 Toiduhügieeni alused #18 Toiduhügieeni alused #19 Toiduhügieeni alused #20 Toiduhügieeni alused #21 Toiduhügieeni alused #22 Toiduhügieeni alused #23 Toiduhügieeni alused #24 Toiduhügieeni alused #25 Toiduhügieeni alused #26 Toiduhügieeni alused #27 Toiduhügieeni alused #28 Toiduhügieeni alused #29 Toiduhügieeni alused #30 Toiduhügieeni alused #31 Toiduhügieeni alused #32 Toiduhügieeni alused #33 Toiduhügieeni alused #34 Toiduhügieeni alused #35 Toiduhügieeni alused #36 Toiduhügieeni alused #37 Toiduhügieeni alused #38
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 38 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-06-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 105 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor gospel Õppematerjali autor

Märksõnad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

Toiduhügieen on enam kui lihtsalt puhtus; see hõlmab kõiki töövõtteid, ja sellest tingituna on toiduhügieeni eesmärkideks: 1) kaitsta toitu saastumisohu, sh kahjulike bakterite, ohtlike ainete ja võõrkehade eest; 2) takistada kõigi olemasolevate bakterite paljunemist määrani, mis võib põhjustada tarbijate haigestumise või toidu kiire riknemise; 3) hävitada toidust kõik patogeensed bakterid põhjaliku keetmise-küpsetamise või töötlemise abil. Seega on toiduhügieen toimingute kogum toidu ohutuse ja hügieeninõuete- kohasuse tagamiseks. Toiduhügieenil on järgmised ülesanded: · toidu kaitsmine mikrobioloogilise, keemilise ja füüsikalise saastumise eest; · mikroobide paljunemise pidurdamine, vältimaks tarbijate tervisehäireid ja too- dete enneaegset riknemist; · toidupatogeenide ja termolabiilsete (temperatuuritundlike) toksiinide hävita- mine töötlemisel; · tarbijale ohutu toidu tagamine toiduhügieeni reeglite järgimisega.

Toitumisõpetus
thumbnail
27
doc

TOIDUHÜGIEEN

Tõrje: · Füüsikaline (lõksud, võrgud, mahalaskmine) · Keemiline (uimastavad ühendid) NB! Peab jälgima looduskaitseseadusi MIKROORGANISMID · Nad on mikroskoopilised · Neid leidub kõikjal · Enamik mikroorganisme on meile kahjutud, paljud nendest vajalikud · Osa mikroorganisme põhjustavad toiduainete ja muude materjalide riknemist · Osa mikroorganisme põhjustab haigusi · Halb (madal) toiduhügieen võib põhjustada nende suurt arvu toidus Bakterid: Paljunevad pooldumise teel soodsates tingimustes (soojus, niiskus, toit ja hapnik). Võivad moodustada eoseid. Jaotatakse aeroobid ja anaeroobid. Hävitatakse kuumu-tamisega Seened: Arenevad ka soolases, happelises ja külmas keskkonnas, vajavad elutegevuseks hapnikku. Pärmseened paljunevad pungumise teel Viirused: On parasiidid (vajavad peremeesorganismi), püsivad orga-

Toitumise alused
thumbnail
20
pdf

Toiduhügieen

Valga kutseõppekeskus Dana Makejenko KS14 Toiduhügieen Valga 2014 Sisukord Toiduhügieeni üldeeskiri................................................................................................................... lk 3 Mis on toiduhügieen........................................................................................................ ...................lk 4 Toiduhügieeni määravad tegurid............................................................................................... ......lk 5 Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................

Toiduohutus
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

TOIDUHÜGIEEN 1.LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen

Toiduhügieen
thumbnail
13
ppt

Toiduhügieen

Toiduhügieen Kuidas saab vältida toidu saastumist patogeensete organismidega? · Töötajate koolitused · Enesekontrolliplaan Mõisted · Toiduhügieen ­ vajalikud tingimused ja abinõud ohutu, tervisliku ja inimtoiduks kõlbliku toote valmistamiseks, säilitamiseks. · Toiuduturvalisus ­ piisava koguses vajalike toiduainete kättesaadavus. · Oht ­ mõjur toidus või oidu potentsiaal tekitada tervist kahjustavaid efekte. · Risk ­ ohu tõsidus; kahjuliku toime tõenäosus. Mis tähendab ,,ohutu ja tervislik toit"? · Ei põhjusta toidust pärinevaid infektsioone; · Ei sisalda jääkaineid üle piiratud normi;

Hügieen
thumbnail
6
doc

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS INTERNETIS TEST 2 1. Peamine põhjus miks toiduainete valmistamisel ei tohi kanda ehteid? : need võivad kukkuda toidu sisse (õige) see võib põhjustada kaastöötajate kadedust (vale) see on kujunenud harjumuseks (vale) need võidakse ära varastada (vale) 2. Kas toidukäitlejal peab olema tervisetõend? : peab olema enne tööle asumist (õige) ei pea (vale) peab olema ainult suvel (soojal aastaajal) (vale) ei pea, kui tunneb end tervena (vale) 3. Inimene võib nakatuda laiusstõppe, kui ta sööb... : bakteritega nakatunud kala (vale) mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud kala (õige) mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud liha (vale) pesemata puu ja köögivilju (vale) 4. Peamine põhjus käte kuivatamiseks kasutada paberkäterätte on... : mugavus (vale) toidu saastumise vältimiseks (õige) odavus (vale)

Toiduhügieen
thumbnail
2
doc

Toiduhügieeni test

b) Peab vastama tarbijate nõuetele. c) Peab vastama õigele temperatuurile. d) Ei pea mitte millelegi vastama. 2) Kes peab koostama ettevõtte toiduhügieenikoolituse kava? a) Töötaja b) Riik c) Käitleja d) Valla- või linnavalitsus 3) Hügieen tuleneb kreekakeelsest sõnast ,,hygieinos", mis tähendab.. a) Higi b) Tervislikku, tervistavat c) Toitu d) Puhtust 4) Mis on toiduhügieen? (3 õiget) a) Toiduainete saastumise ärahoidmine. b) Mikroorganismide paljunemise ärahoidmine. c) Mikroorganismide hävitamine. d) Harjaga pestud puuviljad. 5) Puhastamise mõiste tähendab.. a) Energia kulutamist selleks, et eemaldada tööpindadelt tolm ja rasv. b) Energia kulutamist selleks, et käed saaksid puhtaks. c) Energia kulutamist selleks, et puuviljad oleks pestud. d) Igasugust koristamist.

Toitlustus
thumbnail
4
docx

Toiduhügieeni eesmärgid

toiduainetetööstuses/toitlustusettevõttes võib põhjustada tõsise toidumürgistuse puhangu. Efektiivsuse tagamiseks tuleks toiduhügieeni põhimõtteid õpetada süstemaatiliselt ning see peaks olema olulisel kohal toiduhügieeni algõpetuse andmisel. Hügieenist peaks saama elulaad kõigi toidukäitlejate jaoks kohe karjääri alustades, kuna juba sissejuurdunud halbu harjumusi on kõige raskem muuta. Gastroenteriidid ja toiduhügieen ·Kõhulahtisuse tõttu kannatab kogu maailmas iga päev vähemalt 200 miljonit inimest. ·Nende inimeste päevane vedeliku kaotus on võrdne ühe minuti jooksul Victoria joast allavoolava vee hulgaga. Hügieeni tulud ·Heast hügieenist tulenevad tulud: ­tarbijate rahulolu, ettevõtte hea reputatsioon ­toodete säilivuse pikenemine ­kasumi suurenemine ­meeldiv töökeskkond ­vastavus seadusesätetele e. seaduskuulekus Puudulik hügieen ·Puudulikkust hügieenist tulenevad kahjud:

Toiduohutus



Lisainfo

slideshow

Meedia

Kommentaarid (2)

heliiizu profiilipilt
heliiizu: sain sellest väga palju abi, aitäh.
23:13 01-10-2012
raikozirul profiilipilt
raikozirul: Abiks ikka...
13:07 19-11-2009



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun