Toiduhügieen ja ohutus (0)

3 HALB
 
Toiduhügieen ja ohutus
Toit ja selle tähtsus
Iga toiduaine, mis turule jõuab, peab olema tarbijale ohutu ning vastama kvaliteedi-
nõuetele. Selle tagamiseks on välja antud vastavad õigusaktid. Nõuded, millele
turustamisotstarbeline toidutoore ja toit peavad vastama, on järgmised.
1. Toit peab olema ohutu inimese tervisele.
2. Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid
parasiite, kahjureid ega võõrkehi.
3. Keelatud on käidelda riknenud, saastunud või mikrobioloogilistele nõuetele
mittevastavat toidutooret ja toitu.
4. Toit peab vastama seda iseloomustavatele koostis- ja kvaliteedinõuetele.
5. Loomsele toidule esitatavad erinõuded: 1) värskena müüdav või muul viisil üle
antav liha peab olema veterinaarkontrolli tulemusel tunnistatud toidukõlblikuks,
mida tõendatakse veterinaartõendiga; 2) loomset toidutooret ja toitu on keelatud
kasutada, kui loomale on manustatud ravimit, ravimitaolist või hormonaalse
toimega ainet ja kui nende kasutamise järgne keeluaeg ei ole möödunud.
Toidualased õigusaktid esitavad nõuded ka eritoidule, uuendtoidule ja toidu-
lisandile.
Eritoiduna käsitatakse toitu, mis on mõeldud seedeprotsessi või ainevahetuse
kõrvalekallete või füsioloogilise seisundi tõttu tavapärasest erinevate toitumis-
vajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades
või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku ja väikelapse
piimasegud ja -toidud, dieettoidud, sportlaste ja diabeetikute toidud jne. Nende
maaletoomiseks ja/või turustamiseks on vaja taotleda käitlemisluba. Käitlemisluba
peavad taotlema kas valmistajad, pakendajad või importijad.
Uuendtoit on toit, mida ei ole varem ulatuslikult toiduna kasutatud ning:
mis sisaldab geneetiliselt muundatud organisme või koosneb neist (näiteks mais,
mille ühe valgu aminohappelist koostist on insenergeneetiliselt muudetud; geenide
siirdamise eesmärkideks võivad olla näiteks nii taime muundamine
90% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Toiduhügieen ja ohutus #1 Toiduhügieen ja ohutus #2 Toiduhügieen ja ohutus #3 Toiduhügieen ja ohutus #4 Toiduhügieen ja ohutus #5 Toiduhügieen ja ohutus #6 Toiduhügieen ja ohutus #7 Toiduhügieen ja ohutus #8 Toiduhügieen ja ohutus #9
100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2012-11-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
60 laadimist Kokku alla laetud
0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
asdfghja Õppematerjali autor

Mõisted

Sisukord

  • Toiduhügieen ja ohutus
  • Toit ja selle tähtsus
  • Eritoiduna
  • Uuendtoit
  • Toidulisand
  • Valgud
  • Rasvad
  • Süsivesikud
  • Mineraalained
  • Vesi
  • Toiduohutuse põhitõed
  • Listeria monocytogenes

Teemad

  • olestra
  • Üldiseloomustus
  • L. monocytogenes
  • Listeria
  • L. monocytogenes
  • L. monocytogenes
  • Bacterium monocytogenes
  • L. monocytogenes, L. innocua
  • L. seeligeri, L. welshimeri, L. ivanovii ja L. grayi
  • murrayi
  • murrayi
  • L. grayi
  • L. innocua

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

42
pdf
27
docx
62
doc
14
doc
44
doc
48
docx
98
docx
31
doc





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto