Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Toiduhügieen (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • MIS ON TOIDUHÜGIEEN ?
  • Kuidas pesta käsi ?
  • Millal pesta käsi ?
  • Miks on vaja enesekontrolli ?
 
Säutsu twitteris
                                                             Valga kutseõppekeskus 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                   Dana Makejenko 
                                                                            KS14 
 
 
 
 
 
 
                                                          Toiduhügieen  
                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                       
Valga 2014 
 
 
 
 
 
 
 
Sisukord 
 
 
 
 
Toiduhügieeni  üldeeskiri...................................................................................................................lk   3 
 
Mis on toiduhügieen...........................................................................................................................lk  4 
 
Toiduhügieeni määravad tegurid.....................................................................................................lk  5 
 
Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 
 
Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................................................................lk  7  
 
HACCP - Hazard   analysis  and  critical control point......................................................................lk  8 
 
Toiduhügieenikoolitus.......................................................................................................................lk 9 
 
Nõuded prügikastile...........................................................................................................................lk 9 
 
Kasutatud kirjandus..........................................................................................................................lk 10 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                           2 
 

 
 
TOIDUHÜGIEENI ÜLDEESKIRI  
 
 
 
32. Toidutoorme ja toiduga kokkupuutuvad sisseseade,  seadmed  ja käitlemisvahendid peavad olema puhtad ning nende 
konstruktsioon ja materjal ning  seisukord  peavad olema sellised, mis: 
1) välistavad toidu saastumise ja toidu omaduste halvenemise; 
2) ei ohusta inimese tervist; 
3) võimaldavad neid põhjalikult puhastada  ja vajaduse korral desinfitseerida; 
4) vastavad toiduga kokku puutuda lubatud materjalide ja esemete kohta esitatud nõuetele; 
5) on paigaldatud  selliselt , et on võimalik piisavalt puhastada nende ümbrust. 
  
Jäätmed eemaldatakse nii sageli kui vajalik, kuid vähemalt tööpäeva lõpus.  
Jäätmeid hoitakse suletavates mahutites või nõudes . Jäätmemahuti või -nõu peab olema sobiva konstruktsiooniga, heas 
korras, kergesti puhastatav ja vajaduse korral desinfitseeritav.  
 
Käitlemisettevõtte  töötaja  peab hoidma isiklikku puhtust ning kandma puhast tööriietust ja vajaduse korral eririietust 
ning peakatet ja jalanõusid, mis on kergesti puhastatavad või ühekordselt kasutatavad. Eririietuse pesemise korraldab 
käitleja. Eririietust pestakse ruumis, kus toitu ei käidelda.  
 
Töötajat, kes võib levitada nakkusetekitajaid või parasiite või kellel on toiduohutuse seisukohalt ohtlik muu tervisehäire 
või haigus, ei tohi lubada tööle, kus ta võib toitu saastata.  
 
Toitu käitlev töötaja ning oma tööülesannete tõttu toidutoorme või toiduga ja selle käitlemisvahenditega vahetult 
kokkupuutuv töötaja peab sageli ja hoolikalt käsi pesema. Käsi pestakse enne tööle asumist, pärast tualeti  kasutamist ja 
muudel vajalikel juhtudel. 
42. Tegevus, mis võib põhjustada toidu saastumist, nagu  söömine  ning  suitsetamine , närimine,  sülitamine  või muu 
ebahügieeniline tegevus, on käitlemisruumis keelatud.  
 
Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite,  kahjureid  ega võõrkehi. 
Riknenud, saastunud või mikrobioloogilistele nõuetele mittevastavat toidutooret ja toitu või ebasobivate  tehnoloogiliste  
võtete, toidule mitteomase lõhna, maitse, värvi või teiste asjaolude tõttu rikutud toitu käidelda on keelatud. 
oorainet ja toitu peab kõigil käitlemisetappidel kogu käitlemisahela jooksul hoidma tingimustes, mis takistavad  tooraine  
ja toidu riknemist ning saastumist. 
46. Kiirestiriknevat toitu, mis oma koostise tõttu on soodne keskkond riknemist põhjustavate mikroorganismide kasvuks 
ja paljunemiseks, peab hoidma sellisel temperatuuril ja sellistes tingimustes, mis välistavad kiirestirikneva toidu 
muutumise ohtlikuks inimese tervisele. 
47. Kiirestiriknevat toitu peab säilitama temperatuuril, mille on määranud valmistaja või
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Toiduhügieen #1 Toiduhügieen #2 Toiduhügieen #3 Toiduhügieen #4 Toiduhügieen #5 Toiduhügieen #6 Toiduhügieen #7 Toiduhügieen #8 Toiduhügieen #9 Toiduhügieen #10
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-01-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor frensis2014 Makejenko Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

42
pdf
Toiduhügieen ja ohutus
14
doc
Toiduhügieen loengukonspekt
2
doc
Toiduhügieeni test
27
doc
TOIDUHÜGIEEN
4
docx
Toiduhügieeni eesmärgid
15
doc
Toiduhügieen-Mikrobioloogia
4
doc
Toidupatogeenid
13
ppt
Toiduhügieen





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun