Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Eesti Maaülikool 
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut 
Maari Aru 
TOIDUAINETES SPOORE  MOODUSTAVAD MIKROOBID 
Referaat õppeaines Toiduainete mikrobioloogia 
Tartu 2014 
SISUKORD 
 
Sissejuhatus ..................................................................................................................................... 2 

Spoori moodustumine ............................................................................................................. 3 
1.1 
Endospoorid ...................................................................................................................... 3 
1.2 
Struktuur ........................................................................................................................... 4 
1.3 
Asukoht ............................................................................................................................. 4 
1.4 
Germinatsioon  Bacillus spp näitel .................................................................................... 5 

Bacillus liigid .......................................................................................................................... 7 
2.1 
Kliinilised ilmingud .......................................................................................................... 7 
2.2 
Bacillus anthracis  ............................................................................................................. 7 
2.3 
Bacillus cereus  .................................................................................................................. 9 

Clostridium  liigid .................................................................................................................. 11 
3.1 
Kliinilised ilmingud ........................................................................................................ 11 
3.2 
Clostridium perfringens .................................................................................................. 11 
3.3 
Clostridium tetani  ........................................................................................................... 12 
3.4 
Clostridium botulinum  .................................................................................................... 13 
Kokkuvõte ..................................................................................................................................... 15 
Kasutatud kirjandus ....................................................................................................................... 16 
 
JOONISTE  JA TABELITE LOETELU  
Joonis 1. Spoori elutsükkel  Bacillus subtilis’e näitel (Sporeweb, 2014) ........................................ 3 
Joonis 2. Endospoori asukoht –  terminaalne  (a, d, e), subterminaalne (b),  tsentraalne  (c, f). (Tóth 
et al., 2013) ...................................................................................................................................... 4 
Joonis 3. Germinatsiooni  faasid (Setlow, 2014) ............................................................................. 6 
Tabel 1. B. cereus’e toidutekkeliste haiguste võrdlus ( Doyle  et al., 2007)  10 
 
 
SISSEJUHATUS 
Toiduainetes  esinevad  spoore  moodustavad   bakterid   on  olulise  tähtsusega,  sest  bakteri 
moodustatud  spoor  on   resistentne   kuumutamisele,  külmutamisele,  kemikaalidele  ja  teistele 
ebasoodsatele  tingimustele,  mis  toimuvad  toidu  töötlemise  ning  ettevalmistamise  ajal.  Nende 
tingimuste  juures  vegetatiivne   rakk   hävib,  kuid   spoorid   jäävad  eluvõimelisteks  ning  vajavad 
inaktiveerumiseks  karmimaid  tingimusi.  Tähtsamad  spoore  moodustavad  bakterid  kuuluvad 
perekonda Bacillus. Nad on aeroobsed või fakultatiivselt anaeroobsed pulgakujulised mikroobid. 
Bacillus liigid võivad põhjustada toidu riknemist või toidutekkelisi haiguseid. Teine oluline grupp 
spoore  moodustavaid  baktereid  on  Clostridium’i  liigid.  Enim  tuntud  Clostridium’i  põhjustatud 
toidutekkeline haigus on  botulism . Kuigi igal aastal teatatakse väga üksikuid haigusjuhtumeid ning 
inimesed tervistuvad õigeaegsel ravimisel, on haigus inimeste seas siiski väga kardetud (Cousin, 
2003). 
Piimatööstustes  määravad  Bacillus’e  ja  Clostridium’i  liigid  erinevate  kuumtöödeldud 
piimatoodete säilivusaja tingimusel, et töötlemisjärgne saastumine on madal (Giffel et al., 2002). 
Juba  20.  sajandi  alguses  teavitati  bakteriaalseid  toidutekkelisi  kõhulahtisusega  kulgevaid 
haiguseid.  1948.  aastal  tegi  Norra   teadlane   Steinar   Hauge   kindlaks,  et  kohaliku  toidutekkelise 
haiguspuhangu  põhjustajaks  oli  Bacillus  cereus.  Erinevalt  Bacillus  anthracis’est  peeti  Bacillus 
perekonna  liike  mittepatogeenseteks  kuni  1960.-ndate  aastateni.  Clostridium’i  perekonda  on 
patogeensusega  rohkem  seostatud.  Need  mikroorganismid  on  levinud  kõikjal  –  õhus,  pinnases, 
vees, väljaheidetes, piimas ja teistes toitudes. Bacillus liigid on fakultatiivselt anaeroobid, üldiselt 
katalaas -positiivsed  ja  liikuvad.  Clostridium  liigid  on  obligatoorselt  anaeroobid  ja  katalaas-
negatiivsed ning nad võivad olla kas fermentatiivsed või proteolüütilised, või mõlemad korraga 
(Baird- Parker , 2000).  
 
 

 
1  SPOORI MOODUSTUMINE 
1.1  Endospoorid 
Kui  keskkond  ei  ole  arenguks  soodne,  on  Bacillus  ja  Clostridium  perekonna  liikidel  võime 
moodustada spoore. Spoorid moodustatakse emaraku sees ja raku lüüsumise järel vabanevad nad 
keskkonda.  Joonisel  1  on  toodud  spoori  elutsükkel  Bacillus  subtilis’e  näitel.  Tegemist  on 
ellujäävate vormidega, mis on ekstreemselt resistentsed enamikele keskkonna stressifaktoritele. 
Nende  liikide  spooridel  on  väike  metaboolne  aktiivsus.  Vahetult  pärast  spoori  moodustumist 
esineb metaboolset aktiivsust vähesel määral, kui üldse (Setlow, 2014) 
 
 
Joonis 1. Spoori elutsükkel Bacillus subtilis’e näitel (Sporeweb, 2014) 
 
Sporuleeruvad bakterid moodustavad kuumusele resistentseid endospoore, mis sisaldavad DPA-d 
(dipicolinic  acid)  ja  on  faas-kontrastsel  mikroskoopial  valgustmurdvad.  Enamik  uuringuid 
sporulatsioonist, spooridest ja  spooride  germinatsioonist on  viidud  läbi kas aeroobsete batsillide 
või anaeroobsete klostriididega (Doyle, 2007) 

 
1.2  Struktuur 
Bakter  toodab enda sees ühe endospoori. Mõnikord on spoor ümbritsetud õhukese  kattega , mida 
nimetatakse  eksospooriks  ja  mis  katab  spoori  kesta.  Spoori  kest  funktsioneerib  sõelana,  mis 
elimineerib  suured  toksilised  molekulid,  näiteks  lüsosüümid.  Kest  on  resistentne   paljudele  
toksilistele  molekulidele  ning  võib  koosneda  ensüümidest,  mida  on  vaja  germinatsiooniks. 
(Wikipedia,  2014).  Kesta  all  on   välismembraan ,  selle  all  peptidoglükaanist  koosnev  koor  ja 
seejärel  iduraku  sein  ning  sisemine   membraan   (Setlow,  2014).  Tuum  sisaldab  spoori 
kromosomaalset  DNA-d,  mis  on  kapseldatud  kromatiinilaadsetesse  proteiinidesse,  mis  kaitseb 
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #1 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #2 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #3 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #4 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #5 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #6 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #7 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #8 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #9 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #10 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #11 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #12 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #13 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #14 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #15 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #16 Toiduainetes spoore moodustavad mikroobid #17
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-12-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 10 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor dronabinol Õppematerjali autor

Lisainfo

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
spoor , bacillus , spoorid , toksiin , clostridium , endospoor , antraks , bacillus cereus , anthracis , perfringens

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

147
docx
Mikroobifusioloogia
39
docx
Mikrobioloogia
31
doc
Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
40
docx
Kordamisküsimused mikrobioloogia I kursuse kohta
34
doc
Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused
34
doc
Kordamisküsimuste vastused
24
docx
Mikrobioloogia eksami kordamisküsimuste vastused





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun