Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduainete õpetuse konspekt (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas mõjuvad piim ja piimatooted inimese soolestikule?
  • Millist piima eelistada?

Lõik failist


TOIDUAINETE ÕPETUS

Sisukord



Sisukord 2
Juustu ajalugu 8
2. Suhkur 10
11
Kodune töö- Suhkruliigid 12
3.Maitsetaimed ja maitseained 14
Erinevad värvused. 16
Legende. 16
Kurioosne fakt. 16
Soolakombeid ja -uskumusi. 17
Soola roll roogades. 17
Ülesoolatud roa päästmine. 17
Lauasool . 17
Meresoola 18
Kivisool . 18
Jodeeritud sool. 18
Kallid soolad. 18
Kodune töö- Maitseained 21
4.Kohv ja tee 22
5. Kakao ja šokolaad 24
Kodune töö: Šokolaad 27
  • Üldiselt


    Piimas on keskmiselt
    • Vett 87%
    • Rasva 2-6%
    • Valku 3,5-4%
    • Laktoosi 4,7%
    • Mineraalained Ca
    • Vitamiin A

    Piim on valge, kergelt kollaka varjundiga, puhta maitse ja lõhnaga.
    Piima keemis temperatuur on 100,2˚C.
    Sortiment :
  • Täispiim lisanditeta 2,5%, 3,5%
  • Rasvata piim 0,5-1%
  • Väherasvane piim 1%
    Töötlemisviis
  • Pastöriseeritud- kuumutatud 75˚C juures 15 sekundit
  • Steriliseeritud- kuumutatud 100˚C juures
  • Homogeniseeritud- kuumutatud 140˚C juures 2-4 sekundit
  • Hyla piim- eelnevalt töödeldud laktaasiga. Selline piim sobib inimestele, kes ei talu laktoosi.
    Pastöriseeritud piima alaliigid
  • Normaliseeritud
  • Taastaud osaliselt või täielikult
  • Vitaminiseeritud
  • Maitsestatud piim s.o lisanditega piim
    Piima kvaliteet
    Organoleptiliste näitajate osas peab piim vastama järgmistele nõuetele:
  • Konsistents peab olema ühtlane, ei tohi esineda sadet.
  • Maitse ja lõhn peavad olema puhtad
  • Värvus peab olema ühtlaselt valge, kollaka varjundiga
  • Rasvata piimal sinakas varjund
  • Maitsestatud piimal lisandi varjund
    PIIMA JA PIIMATOODETE KASULIKKUS
     
    Kõik teavad, et piima teeb terveks ja tugevaks . Piim ja piimatoodetest saame umbes 75% vajaminevast kaltsiumist ning lisaks kaltsiumile on piimas ja piimatoodetes veel teisigi olulisi vitamiine ja mineraale .
     
    Lehmapiimas on umbes 87% vett, kuid kõrge veesisaldus ei ole piima puudus, vaid on vajalik piima koostisosade lahustumiseks. Nii imendubki piimas olev vesi sobiva kiirusega verre.
     
    Ülimalt tähtis iga inimese jaoks on kaltsium . Kaltsium on organismi ülesehitusmaterjal. Kaltsium on inimese luude ja hammaste tähtis koostisosa. Tähtis roll on tal ka närviimpulsside saatmisel ajju ja sealt tagasi ning lihastegevuses ja vere hüübimises. Pikaajaline kaltsiumivaegus võib tekitada hilisemas elueas luude vaevusi.
    Kuidas mõjuvad piim ja piimatooted inimese soolestikule?  Soolestikule vajalikud bakterid saab hapupiimast, jogurtist ja teistest hapupiimatoodetest. Otsekohe vähendavad need ka kõhukinnisust, mis enamikel juhtudel liigese haigustel süveneb. Öeldakse, et surm on peidus jämesooles ja luudes peitub elujõud. Halvasti töötava jämesoole tõttu võib hävida luudes peituv elujõud, sest sooltest kaltsiumi mitteimendumise tõttu muutuvad
  • Vasakule Paremale
    Toiduainete õpetuse konspekt #1 Toiduainete õpetuse konspekt #2 Toiduainete õpetuse konspekt #3 Toiduainete õpetuse konspekt #4 Toiduainete õpetuse konspekt #5 Toiduainete õpetuse konspekt #6 Toiduainete õpetuse konspekt #7 Toiduainete õpetuse konspekt #8 Toiduainete õpetuse konspekt #9 Toiduainete õpetuse konspekt #10 Toiduainete õpetuse konspekt #11 Toiduainete õpetuse konspekt #12 Toiduainete õpetuse konspekt #13 Toiduainete õpetuse konspekt #14 Toiduainete õpetuse konspekt #15 Toiduainete õpetuse konspekt #16 Toiduainete õpetuse konspekt #17 Toiduainete õpetuse konspekt #18 Toiduainete õpetuse konspekt #19 Toiduainete õpetuse konspekt #20 Toiduainete õpetuse konspekt #21 Toiduainete õpetuse konspekt #22 Toiduainete õpetuse konspekt #23 Toiduainete õpetuse konspekt #24 Toiduainete õpetuse konspekt #25 Toiduainete õpetuse konspekt #26
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 26 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-01-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 58 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor sandra91 Õppematerjali autor
    Siin on kirjas toiduaineõpetuse konspekt, Mille eest sain viie

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    24
    doc

    Toiduaine õpetuse

    Rakvere Ametikool Sandra Leetberg K08c TOIDUAINETE ÕPETUS Hindaja: Eha Raal Rakvere 2009 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 1. Piim ja piimatooted................................................................................................................. 3 1.1Üldiselt...............................................................................................................................3 1.2Rõõsk koor......................................................................................................................... 6 1.3Piima konservid..................................................................................................................6 1.4Juustud........................................................................................................................

    Kokandus
    thumbnail
    80
    docx

    Toidukauba õpimapp

    probleem väga paljudes riikides. Umbes 1 miljard inimest üle maailma kannatab joodi puuduse all. Organismile vajalikku joodikogust on kõige täpsemalt võimalik doseerida koos soolaga. Soola jodeerimine on suhteliselt odav ja mugav. Maailma Tervise Organisatsioon (WHO) soovitab jodeeritud soola kasutada kõigis tööstuslikult, põllumajanduslikult ning toitlustamise ja kodumajapidamise käigus valmistatavate toiduainete tegemisel. Vältida võiks seda soola aga hoidistamisel, kus ta võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse. Jodeeritud soola lisatakse valmis roale, mitte alles mulisevasse keedupotti. Sest kõrgel kuumusel joodi ioonid neutraliseeruvad ja mingit kasu organismile ei too. Pansool- Soomes väljatöötatud dieetiliste omadustega jodeeritud mineraalsool, kus on vähendatud naatriumisisaldust. Antud soola põhiliseks eesmärgiks on vähendada

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    24
    rtf

    Toidukaubaõpetus 2014

    2.osa Kondiitritooted Mesi *Kõrgeväärtuslik toiduaine, mis on organismi poolt hästi omastatav, 75% koostisest on suhkrud *Mineraalained Ca, Na, K, Mg, Fe; vitamiinidest C, B-grupi vit., A, K, PP *Kuulub loomsete toiduainete hulka *Tooraineks on õiemahl (nektar) või muud taimeeritised, mille mesilased töötlevad ümber fermentide abil *Raviva toimega, tugevdab närvisüsteemi, alandab vererõhku, soodustab vereloomet, parandab seedetrakti tööd ja haavade paranemist *Vastunäidustatud allergikutele *Ei ole kahjulik hammastele, sest omab antibakeriaalset toimet ja hävitab hammastel olevad bakterid

    Kaubandus
    thumbnail
    48
    docx

    Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

    Meditsiinis Seebi- ja pesuainete tootmisel Keraamikatööstuses Paberitööstuses Keemiatööstuses riidevärvide, pestitsiidide ja mitmete materjalide valmistamisel Soola tarbimine Soola tarbimisel kehtib tasakaalu põhimõte: mitte liiga palju ega mitte liiga vähe Soola vajalik kogus oleneb inimese kehakaalust, füüsilise töö raskusastmest, vanusest jne Keskmise inimese jaoks peetakse vajalikuks 3-5 g soola ööpäevas 1.2 Suhkur Suhkur on tänapäeva toiduainete turul üks ohtlikumaid aineid. Jutt on sahharoosist, valgest kristallsuhkrust, mis on saadud rafineerimise teel suhkruroost ja suhkrupeedimahlast, eemaldades sealt vitamiinid , mineraalid, proteiinid, kiudained, vee ja teised sünergilised elemendid.Valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi selline aine inimesele tarbimiseks.Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades),

    Toiduaineõpetus
    thumbnail
    26
    docx

    Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

    Laap - noorte mäletsejate (vasika) maost saadav ensüüm, mis põhjustab piima kalgendumise ja juustumassi moodustumis, kasutatakse juustutööstuses, tänapäeval kasutatakse enamasti mikrobioloogilist juuretist. Normaliseerimine - piima rasvaprotsendi viimine ettenähtud tasemele, toimub rasvata piima ehk lõssi lisamisega. 16. Mesi. Kuumutamistemperatuur. Mesi - kõrge väärtusega, organismi poolt hästi omastatav toiduaine, koostisest 75% moodustavad suhkrud, kuulub loomsete toiduainete hulka, tooraineks õiemahl (nektar) või muud taimeeritised, mille mesilased on kogunud, on antibiootiliste omadustega, takistab bakterite kasvu, tugevdab närvisüsteemi, soodustab ainevahetusprotsesse, alandab vererõhku, soodustab vereloomet, seedetrakti tööd, haavade paranemist, tõstab organismi kaitsevõimet nakkushaiguste vastu. Alla aasta vanustele lastele mett anda ei soovitata, sest mees võib leiduda botulismitekitaja spoore

    Toit ja toitumine
    thumbnail
    3
    docx

    Suhkur looduses ja suhkruliigid

    Suhkur Suhkur kui looduslik energiaallikas on organismile kahtlemata vajalik, kuid seda vaid väikeses koguses. Enamik inimesi sööb suhkrut liiga palju. Organism vajab suhkrut mitte rohkem kui 90 g ehk 18% päevasest toiduenergiast. Piirata tuleb eelkõige just lisatava suhkru hulka, kuna seda sisaldavad toidud (kondiitritooted, karastusjoogid jms) annavad tihti n-ö tühja energiat ­ st need sisaldavad küll palju energiat, kuid vähe vitamiine ja mineraalaineid. Sageli on rohkelt suhkrut sisaldavates toodetes ka palju rasva. Liigne suhkrutarbimine võib põhjustada hambakaariest. Suhkrud võib jagada looduslikult esinevateks ja lisatavateks suhkruteks. · Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida toidutööstuses pannakse juurde karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms, või need, mida inimene lisab ise toitu valmistades või nt kohvi ja tee sisse. · Lis

    Toiduainete loomne toore
    thumbnail
    62
    doc

    Toiduained

    KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt..

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    8
    odt

    Suhkrud

    SUHKRUD Sisukord Suhkrud.................................................................................................................................................3 Coarse sugar....................................................................................................................................3 Confectioners e. Powdered sugar....................................................................................................3 Demerara suhkur.............................................................................................................................3 Hele Muscovado suhkur.................................................................................................................3 Hoidisesuhkur.................................................................................................................................4 Kristallsuhkur...............................................................................................

    Pagar-kondiiter




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun