Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused (0)

4 HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on raskemad haigused mida Salmonella esindajad tekitavad?
  • Miks peavad Salmonella esindajad olema vastupidavad madalale pH-le?
  • Millisel temperatuuril on Listeria monocytogenes võimeline kasvama ja miks see ohtlik on?
  • Millised on L monocytogenese 2 tähtsamat virulentsusfaktorit ja mis on nende ülesanded?
  • Mis hävitab L monocytogenese toidus?
  • Miks on valmistoidud ready-to-eat potentsiaalsed Listeria allikad?
  • Kuidas toimub Listeriaga nakatumine ja bakteri paljunemine organismis?
  • Millised mikroorganismide rühmad osalevad kakao viljade fermentatsioonis?
  • Milleks on vajalik kakao viljade fermentatsioon?
  • Milliseid toksiine produtseerib B Cereus ja kuidas need toimivad?
  • Millised 2 haigestumise vormi kutsuvad B Cereuse toksiinid esile?
  • Miks kasutatakse probiootikume valdavalt piimatoodetes?
  • Millised on peamised eeldused probiootilistele mikroobitüvedele?
  • Missugune pH vahemik ja mis toiduained on heaks kasvukeskkonnaks C Botulinumile?
  • Kuidas tapab niiske kuumus mikroorganisme?
  • Millel põhineb soola ja suhkru säilitav toime?
  • Milliseid rasvhappeid ohustab oksüdeerumine rohkem kas küllastunud või küllastumata?
  • Millises riigis toodetakse autentset serrit?
  • Mille poolest erineb naturaalsete serride kangestamine portveinide kangestamisest?
  • Mida kujutab endast osade serride küpsemisel tekkiv pärmiloor ehk flor?
  • Mida kujutab endast solera süsteem?
  • Mis on aflatoksiin?
  • Kus leidub Mida tekitab?
  • Miks patuliini saab kasutada õunamahla kvaliteedi näitajana?
  • Mida enamasti koloniseerib P Citreonigrum ja millist toksiini toodab?
  • Milline on Lambic õlle mikrofloora suktsessioon?
  • Kuidas on Ecoli inimesele kasulik?
  • Kuidas jagatakse Ecoli patogeensed tüved?

Lõik failist

Toiduainete mikrobioloogia
Referaatide põhjal esitatud küsimused ja vastused
1. Mis on raskemad haigused, mida Salmonella esindajad tekitavad?
Tüfoidne palavik ehk kõhutüüfus ja paratüüfus
2. Miks peavad Salmonella esindajad olema vastupidavad madalale pH-le?
Nakatumine toimub fekaal-oraalset teed pidi ja bakterid peavad läbima mao
3. Millisel temperatuuril on Listeria monocytogenes võimeline kasvama ja miks see ohtlik on? Võimeline kasvama temperatuuridel -4- 50 kraadi. Ohtlik, kuna ta on vastupidav nii külmutamisele (ka külmas hoidmisele – ei sure -20 kraadises keskkonnas), soojendamisele kui kuivatamisele.
4. Millised on L. monocytogenese 2 tähtsamat virulentsusfaktorit ja mis on nende ülesanded?

  • Fosfolipaas C- Lõhustab rakumembraani fosfolipiide. Tekivad diatsüülglütserool ja tsütosoolis lahustuv fosfaatrühma sisaldav molekul . Vajalik bakteri vabastamiseks fagosoomist.
  • Listeriolüsiin O (LLO)- Hemolüsiin, mis takistab fagosoomi ja lüsosoomi liitumist . Tänu sellele pääseb bakter tsütoplasmasse enne, kui lüsosoomi lüütilised ensüümid fagosoomi pääsevad.
    5. Mis hävitab L. monocytogenese toidus?
    Kuumtöötlus
    6. Miks on valmistoidud ( ready -to-eat) potentsiaalsed Listeria allikad?
    Kuna neid ei küpsetata üle enne söömist. Lühiajaline soojendamine bakterit ei tapa .
    7. Miks L. monocytogenes külmkapis (4 kraadi) ja sügavkülmas (-20 kraadi) oleval toidul ei hävine?
    8. Tänu millisele omadusele suudab Listeria monocytogenes nakatada organismi priviligeeritud piirkondi – peaaju , seljaaju ja loodet?
    Bakter on võimeline rakusiseselt liikuma ja tänu sellele suudab kõrvalrakke nakatada ilma väliskeskkonda sattumata. See aitab vältida kokkupuudet antikehade ja teiste immuunoaktiivsete molekulidega. Rakus liigub tänu valk Act A-le. See on aktiini polümeriseeriv ja seega liikumist soodustav valk.
    9. Kuidas toimub Listeriaga nakatumine ja bakteri paljunemine
  • Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused #1 Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused #2 Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused #3 Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused #4 Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-01-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 105 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Sherik Õppematerjali autor
    Toiduainete mikrobioloogia referaatide põhjal koostatud küsimused ning vastused

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    19
    pdf

    MIKROBIOLOOGIA Lõpptest

    MIKROBIOLOOGIA Grampositiivsetel bakteritel on paks ja homogeenne rakukest. Gramnegatiivsetel rakukest mitmekihiline ja rakukestas välismembraan. Grampositiivsed kokid Jagunevad: - Fakultatiivselt anaeroobsed perekonnad: - Micrococcus - Staphylococcus - Streptococcus - Enterococcus - Anaeroobne perekond Peptococcus I. Stafülokokid Stafülokokk on bakter, mis võib elada inimese nahal ja ninas inimesele endale kahju tekitamata. - On söötme suhtes vähenõudlikud, pesade pigment varieerub valgest kollaseni (S. aureus’e pesad ku

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    21
    docx

    Patogeensed bakterid

    Levib ka kateetritega, intubatsioonitorudega, mida ta koloniseerib jne. Ujujatel võib põhjustad kõrvapõletikke ja ta koloniseerib ka kontaktläätsi. Paljud isolaadid toodavad eksotoksiin A-d, mis toimib valgusünteesi elongatsioonifaktorile, nagu difteeriatoksiingi. Tüved, mis seda toksiini ei tooda, on avirulentsed. Väga resistentne AB-dele, kuid tundlik polümüksiinile. P. fluorescens on psührofiil, kes põhjustab jahutatud toiduainete (piim, liha, munad) riknemist, kuna on proteolüütiline ja lipolüütiline. Ei tooda püotsüaniini. Harva patogeenne, kuna ei kasva hästi 37oC juures. Võib kasvada jahedas hoitud verepreparaatidel. P. putida on mullabakter, kes lagundab fenoolseid ühendeid. P. syringae on taimepatogeen, kes põhjustab taimedel külmakahjustusi. Jäätuumade põhikomponendiks on suured 118 kD suurused valgud, mis on seotud raku pinnaga. Tal on

    Bioloogia
    thumbnail
    39
    docx

    Mikrobioloogia

    Üldine osa Mikroorganismide ehitus ja elutegevus § Mikrobioloogia on teadus, mis uurib väikseimate elusorganismide ­ mikroorganismide morfoloogiat, füsioloogiat, biokeemiat ja geneetikat, seega mikroobide mitmesuguseid omadusi. Kihn § Nimetatakse veel: glükokaaliks, limakiht, kihn. § Ei esine kõigil bakteritel, varieerub paksuses ja rigiidsuses. § Tagab bakteri adhesioonivõime, väldib fagotsütoosi. § Paljud bakterid kaotavad kunstlikel söötmetel kihnu. Bakterite rakusein § Mükoplasmad on ainukesed bakterid, kellel rakusein puudub

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    86
    pdf

    Bakterid

    Bakterid mõmm :) 05/06 Staphylococcus aureus üldist. G(+), katalaas(+). Liikumatud. Anaeroobsed/fakultatiivsed anaeroobsed. Koloniseerivad nahka, limaskesti. Ainus koagulaasi tootev stafülokokk. Sisenemisvärat: hingamisteed, vigastatud nahk. virulentsus. Pinnaproteiinid: epiteeli fibronektiinile kinnitumiseks. Proteiin A: seob mittespetsiifiliselt antikehi, segab opsonisatsiooni. Peptidoglükaan, teihhoiinhapped aktiveerivad komplementi, põhjustavad põletikku: teihhoiinhape seostub fibronektiinile, on endotoksiinilaadne, pg tagab osmootse stabiilsuse, on leukotsüütide kemoatraktant, inh-b fagotsütoosi. Kihn (polüsahhariidne) on antifagotsütaarne. Rakuga seotud koagulaas tekitab fibriiniklombi, PMN ei pääse juurde, kokid agregeeruvad. Katalaas(+). Fibrinolüsiin lahustab fibriiniklombi levik organismis. Lipaas lõhustab rasunäärmete lipiide. Nukleaas. Beetalaktam

    Bioloogia
    thumbnail
    31
    doc

    Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

    ja veterinaarametnik toidukäitlemisettevõtte omanikule täitmise tähtaja sõltuvalt terviseriskist. Väiksemate rikkumiste korral määrab toidu ja veterinaarametnik trahve. Trahvi suurused olenevad rikkumisest. Kõige rohkem põhjustavad trahve järgmised toiduhügieeni eeskirjade rikkumised: · koristamata ja määrdunud ruumid; · liiga soojad tingimused madalat temperatuuri nõudvate toitude valmistamiseks ja säilitamiseks · aegumistähtaja ületanud toiduainete müük. NÄIDE: Kui tuleb Toidu- ja Veterinaarametnik toidukäitlemisettevõttesse ja leiab külmikust eilse kuupäevaga hapukoorepaki (seda ei tohi toidukäitlemisettevõte enam realiseerida, vaid peab olema käitlusest kõrvaldatud). Selle eest võib ametnik toidukäitlejat trahvida. NÄIDE: 2005 aastal sai üks toidukäitlemisettevõtte trahvi, mille suurus ulatus 30 000-ni, mis olid siis rikkumised: · osa puuvilju ei kõlvanud süüa, · mõned prügikastid olid jäätmetest pungil,

    Toiduhügieen
    thumbnail
    20
    doc

    Mikrobioloogia eksami kordamisküsimused

    Peptidoglükaanvõrgustiku lihtsustatud skeem ühel pulkbakteril. Paralleelsed jooned on glükaanahelad, mis koosnevad beeta-1,4-glükosiidsidemega seotud Natsetüülglükoosamiinist(G) ja N-atsetüülmuraamhappest (M). N-atsetüülmuraamhape on N- atsetüülglükoosamiini ja piimhappe ester. Ahelad on ühendatud võrgustikuks tetrapeptiidide vahendusel. 24. Kuidas oleks võimalik kahjustada bakteri rakukesta? Lüsotsüüm, antibiootikum 25. Kochi postulaadid Meditsiinilise mikrobioloogia rajaja. Need on tingimused, mis peavad olema täidetud, et tõestada, et just mingi konkreetne haigusetekitaja põhjustab just seda konkreetset haigust. Töötati välja siberi katku tekitajat uurides. 1. Mingi haiguse tekitajaks peetav mikroob peab vastavat haigust põdevas organismis pidevalt esinema. 2. See mikroob tuleb isoleerida puhaskultuuri. 3. Terve organismi nakatamisel selle puhaskultuuriga peavad ilmnema sellele haigusele iseloomulikud tunnused. 4

    Mikrobioloogia
    thumbnail
    170
    pdf

    Meditsiinilise mikrobioloogia praktikum

    Tartu Ülikool Mikrobioloogia instituut Meditsiinilise mikrobioloogia praktikum II osa Tatjana Brilene, Kai Truusalu, Tõnis Karki 2014/2015 1 Sisukord 1. Mikrobioloogilise diagnostika põhiskeem. Stafülokokknakkuste diagnostika. Streptokokknakkuste diagnostika..................................3 2. Enterobakterite nakkuste diagnostika uroinfektsioonide näitel............................................12 3. Enterobakterite nakkuste diagnostika sooleinfektsioonide näitel..........

    Bioloogia
    thumbnail
    42
    pdf

    Toiduhügieen ja ohutus

    Toiduainete ostmisel eeldab tarbija, et saab täisväärtusliku, võltsimata ja ohutu toote. Seepärast ei tohi ükski toiduaine põhjustada sööja haigestumist ega vigastusi. Riknenud toote võib tarbija maitsmis- ja haistmismeele abil kindlaks teha, kuid haigusttekitavate mikroorganismidega saastunud toiduainet on võimatu teistest eristada. Nii võib saada maitsvast juustutükist hoopis listerioosi tekitaja. Vaatamata tarbijate ja toidukäitlejate teadlikkuse tõusule ning toiduainete tehnoloogiate kaasajastamisele ja täiustamisele ei ole toidust tingitud haigestumiste esinemis- sagedus siiski vähenenud. Igal aastal kannatavad inimesed toidust põhjustatud hai- guste all, mis tavaliselt esinevad tõsise kõhulahtisuse, oksendamise või kõhukram- pide näol saastunud või mürgiste toitude söömise või joomise tagajärjel. Toidust tingitud haigestumised tekivad patogeenseid mikroorganisme ja inimorganismile ohtlikke aineid sisaldavate toiduainete tarvitamisel.

    Toitumisõpetus




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun