Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Temperatuuri, rõhu, pH jne mõju mikroobidele (1)

4 HEA
Punktid

Lõik failist

Temperatuuri mõju mikroorganismidele

  • Raku füsioloogilised protsessid põhinevad ensümaatilistel reaktsioonidel, ensüümid on aga temp tundlikud
  • Temp tõustes teatud piirini ensümaatilised reaktsioonid kiirenevad ( kiireneb kasv) ja temp alanedes reaktsioonid aeglustuvad (aeglustub kasv), kuid alates teatud maxtemp toim reaktsioonide kiiruse järsk vähenemine ja ensüüm inaktiveerub
  • Temp mõju juures peab arvestama seda et ensümaatilised reaktsioonid toimuvad vesilahuses (0-100˚Cni)
  • Mikroobe jagatakse:
    • Mesofiilid
      • Leidub sooja kliimaga maade mullas, mõõduka ja troopilise kliimaga maade veekogudes, inimese ja loomade soolestikus
      • 10˚- 48˚C
    • Psührofiilid e krüofiilid
      • -10˚- 30˚C
      • Saab eraldada merevees , külmunud mullast ja toiduainetest
      • Põhjustavad toiduainete riknemist madalatel temperatuuridel
      • Neil on stabiilsemad sidemed valgu eri osade vahel, mis teeb nende valgud paindlikumaks
      • Membraanid on vedelamad, sisaldavad rohkesti küllastamata rasvhappeid
    • Termofiilid
      • Esinevad kuumenevates kompostihunnikutes
      • Neil on termostabiilsed dipikoliinhapet sisaldavad spoorid
      • Põhjustavad heina, sõnniku, kompostihunniku vms isekuumenemise
      • 40˚-70˚C
    • Hüpertermofiilid
      • Leidub merepõhja avanevatest kuumavee allikatest
      • Nende hulka kuuluvad peamiselt arhed, mis näitab et elu tekkis termofiilsena
      • 65˚-110˚C
Hapniku mõju mikroorganismidele:
  • O₂ konsentratsioon õhus on 21%
  • Elu tekkis ilmselt ilma O₂-ta ja hapnik tekkis atmosfääri kui tekkisid sinivetikad
  • Mikroobid suhtuvad hapnikku erinevalt ja jagatakse selle alusel:
    • Aeroobid
      • Vajavad eluks O₂-te
        • Orgaanilise või anorgaanilise aine oksüdatsiooniks (hapnik kui terminaalne elektronaktseptor)
        • Hapnik lülitub oksüdatsioonil substraati
      • Et aeroobe laboris kasvatada tuleb neid aereerida ( loksutada , läbi puhumine steriilse õhuga jne)
      • Mikroaerofiilid – aeroroobid aga kõrged O₂ konsentratsioonid on toksilised
    • Fakultatiivsed anaeroobid
      • Saavad energiat hapnikuseoselisest metabolismist
      • Taluvad hästi hapnikku
      • Hapniku puudumisel võivad ümber lülituda kääritamisele või anaeroobsele hingamisele
      • Reeglina kasvavad hapniku juuresolekul kiiremini
    • Anaeroobid
      • Saavad energiat kas anaeroobsest hingamisest või kääritamisest
      • Nende hulgas on ka kemolitotroofe ( metanogeenid) ja fotolitotroofe (rohelised väävlibakterid)
      • Hapniku eest kaitseb:
        • Lima
        • Kapsel
        • Rakkude agregeerumine
        • Kooselu aeroobsete bakteritega
      • Hapnik on toksiline :
        • Hapnik oksüdeerib neid raku komponente mis on vajalikud redutseeritud kujul (ka radikaalid on tugevad oksüdeerijad)
        • Paljud ensüümid on hapnikutundlikud
      • Eristatakse
        • Ranged anaeroobid - 0₂ on väga toksiline (metanogeenid, sulfaate redutseerivad bakterid , rohelised väävlibakterid)
        • Aerotolernatsed anaeroobid – hapniku juures olekul ei hukku (piimhappebakterid, klostriidid)
CO₂
  • Suures koguses vajalik autotroofsetele bakteritele
    • Söötmetele kus kasvatatakse sutotroofe lisatakse NAHCO₃ ja inkubeeritakse CO₂ atmosfääris
  • Vajalik ka heterotroofidele, sest seda läheb vaja metabolismis karboksüülimisreaktsioonil
  • Kapnofiil – bakter , kes on vajab eluks palju CO₂-te keskkonnas (tihtipeale patogeenid)
Rõhu mõju minroobidele
  • Mikroobid ei karda kõrget rõhku
  • Barofiilid – mikroobid, kes eelistavad elada eriti kõrgetel rõhkudel (1000atm)
  • Üldiselt on bakterid barotolerntsed
  • Vaakumis mikroob elada ei suuda
Osmootse rõhu mõju mikroobidele
Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #1 Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #2 Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #3 Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #4 Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #5 Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-01-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 71 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor katatriinu Õppematerjali autor
temperatuuri, rõhu, pH jne mõju mikroobidele; konspekt

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
docx

Mikrobioloogia I eksam

o Õhukestel lamedatel ruutudel on väga suur eripind. Need bakterid hõljuvad soolase vee pinnal ja võtavad kogu pinnaga vastu valgusenergiat, et selle arvel ATPd sünteesida. Päikesepatarei. o Mida väiksem on bakter, seda suurem on tema eripind. o Kokkidel (kerabakteritel) on väiksem eripind kui teise kujuga sama ruumalaga bakteritel, nt pulkbakteritel. Seetõttu on nad vastupidavamad nt kuivusele ja osmootse rõhu muutustele keskkonnas. Agregaatidena kokkidel on veel väiksem eripind. Kokke on rohkesti mullas. Suurimad, suured ja väikseimad bakterid o Suurimad spiroheedid on kuni 0,5 mm pikad. Rakk on keerdunud, nagu spirillidelgi, kuid peenem ja painduvam. Srrued bakterid on niitjad bakterid, kelle niidi pikkus võib ulatuda 500 m-ni. Mõne tsüanobakteri niidi pikkus võib olla kni 12 mm. Üherakulistest bakteritest on ühed suuremad

Bioloogia
thumbnail
114
pdf

Nimetu

Spiroheedid, pulkbakterid, filamentsed bakterid ja kokid. Pipraleotise katse. Kirjeldas algloomi, vetikaid, pärma, baktereid, erütrotsüüte, spermatosoide, verekapillaare. Robert Hook: 1635-1703 Täiustas baromeetrit (rõhk), anemomeetrit (tuul), hügromeetrit (õhuniiskus). Omatehtud mikroskoobiga (kahe-läätseline) vaatas taimekudesid. Spallanziani katse- lihapuljong keedeti plekkpurgis läbi, suleti hermeetiliselt. Supp jäi steriilseks. Teine purk jäeti avatud õhu kätte, ,,tekkisid" mikroobid. Steriilses lahuses ei teki iseenesest elu. Avatud purgis sadenedis õhust suppi mikroobid ja hakkasid seal paljunema. Vastuargument- puudus hapnik, mil on eluks hädavajalik. Kurekaelaga kolvid- Louis Pasteur. John Tyndall: 1820-1893 Tündaliseerimine- vaheaegadega korduvkuumutamine. Endospoorid- bakterite termoresistentne staadium. Louis Pasteur: 1822-1895 Esmalt tegeles kristallograafiaga (teadus kristallidest). Viinhappe kristallid (D- ja L- isomeerid)

Kategoriseerimata
thumbnail
20
doc

Mikrobioloogia eksami kordamisküsimused

palju mikroorganisme, kes olid seal paljunenud. Tegi katse äädikhappe ja kuuma kohviga, loputas nendega oma suud. Hook - 1660. a. (25 aastaselt) konstrueeris uut tüüpi kaheläätselise mikroskoobi, millel oli olemas nii objektiiv kui ka okulaar. NB! Hook tegi enda mikrokoobi varem, kui Leeuwenhoek. L. sai inspiratsiooni Hooke´i töödest ja tegi ka endale töövahendi! 17. sajandi suurim eksperimentaator ja leiutaja. Võttis kasutusele mõiste rakk. Alguses arvati, et mikroobid tekivad lagunevast orgaanilisest ainest, kuna neid sealt leida oli võimalik. Paljud progressiivsed teadlased aga arvasid, et ka mikroobid tekivad endasugustest. Pasteur - Parima tõestuse mikroobide isetekkimise võimatuse kohta annab Louis Pasteur, kasutades kurekaelaga kolbe. Kurekaelaga kolvis kuumutatud puljong jäi steriilseks, kuigi hapnik pääses kolbi. Välisõhus sisalduvad mikroorganismid sadenesid kolvikaelas. Kui kolbi kallutada ja pesta kaelas sadenenud

Mikrobioloogia
thumbnail
40
docx

Kordamisküsimused mikrobioloogia I kursuse kohta

puhaskultuuri süstimisel tervetele loomadele areneb välja siberi katk. Võttis kasutusele esimesed söötmed mikroobide kasvatamiseks. Esimene tardsööde ­ keedetud kartuli lõigud! Siis zhelatiin ja siis agar. Bakterite värvimine mikroskoopimisel. Ripptilga meetod mikroskopeerimisel, bakterite pildistamine mikroskoobis. Kochi postulaadid 1 Haigest organismist peab olema võimalik isoleerida mikroob, mida terves loomas pole. 2 Mikroobi tuleb kasvatada puhaskultuuris. 3 Kui tervet organismi antud mikroobiga nakatada, peavad ilmnema sümptomid, mis kaasnevad mikroobiga seotud haigusega. 4 Haigustekitaja peab olema nakatatud organismist uuesti isoleeritav ning identne punktis üks isoleeritud mikroobiga. Kochi postulaadid kehtivad, kui 1 haigusel on ainult üks põhjus 2 üks tekitaja annab tulemuseks ainult ühe haiguse Nimetatud eeldused ei ole aga täidetavad..

Mikrobioloogia
thumbnail
24
docx

Mikrobioloogia eksami kordamisküsimuste vastused

Hõimkond Nanoarchaeota 5. Hõimkond Thaumarhaeota 22. Louis Pasteur, Robert Koch, Antonie van Leeuwenhoek, Sergei Vinogradski, Alexander Fleming jne. Kochi postulaadid. Louis Pasteur'i katse kurekaelaga kolviga. · Louis Pasteur ­ tõestas, et elu ei saa tekkida eimillestki. Kurekaelaga kolvis kuumutatud puljong jäi steriilseks, kuigi hapnik pääses kolbi. Välisõhul sisalduvad mikroorganismid sadenesid kolvikaelas. Kui kolbi kallutada ja pesta kaelas sadenenud mikroobid puljongisse või kael lõhkuda, algas puljongis kohe kiire rakkude paljunemine. Pasteuril oli õnne et ta kasutas oma kurekaelaga kolvis puljongit, mitte heinatõmmist, milles alati on batsillide spoore, mis kuulutamisel ei hävi. I. Avastas anaeroobsed mikroorganismid (klostriidid) II. Andis esimese käärimise definitsiooni (elu ilma hapnikuta) III. Kirjeldas etanool-, piimhappe- ja võihappekäärimist IV

Mikrobioloogia
thumbnail
9
pdf

Mikrobioloogia KT 1

1. Mikroobide kasvu mõjutavad faktorid Mikroorganismide elutegevus nii nagu teistelgi elavatel olevustel on tihedalt seotud nende asustuskeskkonnaga ja seal toimuvad muutused mõjutavad kas suuremal või vähemal määral nende arengut. Mikroobide areng samas jällegi muudab keskkonna omadusi, kuna sinna eralduvad nende ainevahetussaadused ja sealt võetakse eluks vajalikke aineid: Füsikokeemilised - Keskkonna veesisaldus: Veesisaldusel keskkonnas on suur mõju mikroobide elutegevusele. Mikroobid ise sisaldavad oma rakkudes juba ligikaudu 75­85% vett ja veega võetakse toitained rakku ning veega väljutatakse sealt jääkained. Mikroobid võivad areneda ainult sellistes keskkondades, kus on vaba vett. Kasvuks vajaliku minimaalse vee vajaduse järgi võib mikroorganisme jaotada järgnevalt: hüdrofiilid ­ armastavad vet; mesofiilid ­ keskpärase veevajadusega; kserofiilid ­ taluvad märkimisväärselt ka kuivust.

Mikrobioloogia
thumbnail
22
docx

Mikrobioloogia konspekt

moodustatud kihilistele mattidele · Protobiont ­ ürgrakk · Proteinoid ­ abiootiliselt valmistatud polüpeptiid · Panspermia ­ idee, et elu Maale võis jõuda kosmosest meteoriitide ja komeetide vahendusel · Nanobakter ­ viimasel ajal kividel ja mineraalidelt avastuatud eriti väikesed bakterid · Kochi postulaadid ­ tingimused, mis peavad olema täidetud, et tõestada, et just see mikroob põhjustab seda haigust · Nukleoid ­ piirkond bakterirakus, kus asub DNA · Plasmiid ­ bakteritel esinevad väiksemad DNA rõngasmolekulid, kus asuvad geenid, mis tavaolukorras ei ole hädavajalikud. · Periplasma ­ ruum, mis paikneb tsütoplasmat katva membraani ja rakukesta väliskihi vahel · Trihhoom ­ niit · Spoorid e akineedid ­ niitjatel bakteritel esinev rakk mis talub hästi ebasoodsaid tingimusi

Mikrobioloogia
thumbnail
22
docx

Mikrobioloogia I kursus 2012

Rakud on pleomorfsed (samas kultuuris esinevad erikujulised rakud). Enamus mükoplasmasid on parasiitsed ning nende kasvatamine väljaspool elusorganismi nõuab keerukaid söötmeid. Mükoplasmad parasiteerivad nimesel, loomadel, lülijalgsetel ja taimedel. Inimese ja loomade puhul elavad nad hingamisteede ja urogenitaaltrakti limaskestadel, ka silma, söögitoru epiteelil, rinnanäärme juhade epiteelil ja mönede loomade liigestes. Mükoplasma koloonia meenutab härjasilma. Mükoplasmadele ei mõju penitsilliin, kuna nendel ei ole rakukesta. M. hominis ja M. genitalium on inimese suguelundite limaskestade patogeenid. Põhjustavad põletikke ja sigimatust. M. pneumoniae põhjustab kopsupõletikke just lastel. Ureaplasma urealyticum põhjustab uretriiti, neeru- ja põiekive. Klamüüdiad On peetud viiruste ja bakterite vahevormideks. Tegelikult ikkagi tüüpilised bakterid. See, et nad eukarüootses rakus parasiteerivad, teeb nad viirustele sarnaseks.

Bioloogia




Kommentaarid (1)

Asimodel profiilipilt
Asimodel: Õpimiseks sobib :)
16:43 15-09-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun